MiG-uri într-o misiune de patrulare

România, prelungire a strategiei Pentagonului cu statut de ţară pretins suverană

404
(reînnoit 18:00 25.04.2018)
Un celebru analist spune că ne apropiem periculos de mult de al treilea război mondial. În ce cheie poate fi citită sosirea a patru aeronave de luptă britanice la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, în contextul recentei agresiuni asupra Siriei.

BUCUREŞTI, 25 apr — Sputnik, Georgiana Arsene. O ştire mică a trecut neobservată în noianul de scandaluri din România. Şi totuşi, informaţiile date astăzi publicităţii sunt de o importanţă covârşitoare, numai că, uneori, este nevoie ca acestea să fie explicate.

Este vorba despre faptul că patru aeronave de luptă britanice Eurofighter Typhoon şi 160 de militari ai Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii au sosit la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Ele vor executa misiuni de poliţie aeriană în flancul estic al NATO. Aceste misiuni vor fi efectuate împreună cu avioanele MIG 21 LanceR şi militari ai Forţelor Aeriene Române, informează Evenimentul Zilei

Ce ar trebui să înţelegem din aceste misiuni? Politologul Bogdan Duca explică, exclusiv pentru Sputnik, în ce cheie trebuie citite informaţiile date astăzi publicităţii.

Duca precizează că este evident că venirea unui număr mai mare de trupe NATO pe teritoriul României nu ajută cu nimic nici stabilitatea în regiune, nici bunele relaţii dintre ţara noastră, vecinii săi şi Federaţie Rusă.

„Cu atât mai mult cu cât formaţiunea de avioane care vine „să ajute" România este din armata britanică, ce, alături de cea americană şi franceză a întreprins o acţiune armată neaprobată de ONU în Siria, moment ce ne-a apropiat periculos de mult de un al treilea război mondial", a explicat politologul.

Mai mult, acesta susţine că ţara noastră pare să dovedească tot mai mult că nu este altceva decât o prelungire, „nici măcar a diplomaţiei americane, ci a strategiei Pentagonului, un fel de bază militară NATO cu statut de ţară pretins suverană".

Gravitatea stă în faptul că aceste decizii militare par să scape unui formal control democratic. Şi aceasta pentru că luăm act din presă şi că, invocându-se securitatea cetăţenilor, se achiziţionează avioane, rachete şi elicoptere.

Îngrijorător este anunţul Ministerului Apărării Naţionale care susţine că aceste misiuni comune de poliţie aeriană vor contribui la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare şi că „demonstrează unitatea şi determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate".

Reamintim că încă de la începutul acestui an, ministrul român al Afacerilor Externe vorbea despre cooperarea strategică româno-americană, „pentru creşterea securităţii şi stabilităţii în Marea Neagră", iar în luna martie, ministrul Apărării, Mihai Fifor, lăuda faptul că România a cheltuit cu 13% mai mult decât alte state membre NATO pentru apărare.

404
Tagurile:
avioane britanice, sosire, Richter, NATO, România
Tematic
România a cheltuit cu 13% mai mult decât alte state membre NATO pentru apărare
NATO vrea mai mulţi bani de la români!
Dodon despre unirea cu România, NATO, Ortodoxie și relația cu Rusia
Jens Stoltenberg: România - partener foarte important în interiorul NATO
Armata română: una din cele mai problematice armate din NATO

Загрузка...