Liviu Dragnea

O decizie istorică a Guvernului care... poate pune România în pericol!

871
(reînnoit 14:44 20.04.2018)
Ion Cristoiu consideră că este cea mai importantă decizie a săptămânii, "e o decizie istorică", dar se întreabă, neliniștit, dacă nu este o mișcare "scoasă din burtă".

BUCUREȘTI, 20 apr — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Una dintre cele mai grele decizii diplomatice a fost luată, discret, de Guvernul României, cel mai probabil la solicitarea expresă a președintelui PSD, Liviu Dragnea.

Aseară, la "Sinteza zilei", Liviu Dragnea a confirmat că Guvernul a adoptat un memorandum prin decide începerea procedurilor pentru mutarea ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim.

"Acum ceva timp eu am spus că, din punctul meu de vedere, şi România, după anunţul administraţiei americane, trebuie să-şi mute ambasada din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim", a spus Dragnea.

Într-adevăr, la foarte puțin timp după ce Administrația Trump a anunțat decizia mutării ambasadei SUA la Ierusalim, Liviu Dragnea a surprins opinia publică declarând că și România ar trebui să facă acest pas. În aceeași perioadă, majoritatea țărilor UE s-au pronunțat împotriva uneor asenea demersuri.

Dar iată ce a mai declarat Liviu Dragnea la emisiunea lui Mihai Gâdea:

"Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc acolo, are o valoare foarte mare pentru administraţia americană".

Pe de altă parte, Dragnea recunoaște că România este, una dintre primele ţări care face această mutare. Desigur, șeful PSD a vorbit de "beneficii pe termen scurt, mediu şi lung foarte mari„ pe care le va aduce acest gest — dar asemenea promisiuni se tot fac de ani de zile, iar în ultimul an chiar au fost în exces, fără rezultate concrete.

Trecând la dezavantaje sau chiar la pericole, am menționat deja desprinderea greu justificabilă a României de poziția precaută sau refractară a țărilor puternice din UE; în al doilea rând, relaționarea cu țările arabe va avea aproape sigur de suferit.

Ierusalim
© AP Photo / Mahmoud Illean

În acest sens, cel mai cunoscut journalist român, Ion Cristoiu, consideră această decizie ca fiind cea mai importantă a săptămânii, "este chiar o decizie istorică", dar se întreabă, neliniștit, dacă s-a discutat și cu țările arabe, sau este o mișcare "scoasă din burtă".

În fine, nu este de neglijat aspectul relevant de mulți diplomați și comentatori, că România este considerată o oază de pace pentru țările arabe și pentru Israel, aceasta datorită lui Nicolae Ceaușescu. Aici s-ar regăsi și explicația totalei imunități a României la extensiile terorismului Islamic.

Pe scurt, fără alte comentarii, se poate pune întrebarea dacă nu cumva gestul prea puțin explicat al lui Liviu Dragnea ar putea afecta buna relaționare menționată?

În concluzie, mutarea lui Liviu Dragnea se face fără a explica ce demersuri diplomatice s-au făcut, dar și ce garanții există că România va avea de câștigat, nu de pierdut. Ca și context, singura țară care s-a raliat demersului lui Trump este… Guatemala. A doua — România lui Dragnea, dar și a noastră. 

871
Tagurile:
mutarea ambasadei, Ierusalim, anunț, decizie, Liviu Dragnea, Israel, România
Тема:
SUA au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului (49)
Tematic
România, printre statele care negociază mutarea ambasadei la Ierusalim?
Turcia vrea să-și deschidă o ambasadă în Palestina și Ierusalimul de Est
Palestina sugerează o soluție în problema Ierusalimului
O gară din Ierusalim va purta numele lui Donald Trump
După SUA, o a doua țară recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului
Erdogan a cerut recunoașterea Ierusalimului drept capitala Palestinei
Lucian Romașcanu

PSD bate obrazul PNL, cerându-le liberalilor nu mai atace instituțiile statului

13
PSD, prin vocea purtătorului de cuvânt, le-a cerut liberalilor astăzi, de Ziua Justiției, să nu mai atace Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională

BUCUREȘTI, 5 iulie - Sputnik, Marius Holdean. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a dat o replică dură puterii de Ziua Justiției, cerându-le liderilor PNL să nu mai critice Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională.

"Astăzi este Ziua Justiţiei. Este important să avem o Justiţie corectă, este important să avem Justiţie profesionistă şi dincolo de orice bănuială, pentru că Justiţia este fundamentul statului de drept în orice ţară de pe această planetă”, a spus Romașcanu.

El a invocat derapajele flagrante ale premierului, care şi-a găsit un inamic de serviciu în Curtea Constituţională şi care atacă această instituţie fundamentală în aproape fiecare zi din an.

”Nu pot să nu îl menţionez pe acest Adonis agresiv al PNL, Florin Roman, care mai nou a găsit noi membri într-o axă a răului din mintea dumnealui. Înţeleg până la urmă că menţionează PSD, este un lucru pe care îl face permanent, dar nu poţi să menţionezi într-o axă a răului din România Curtea Constituţională şi Avocatul Poporului”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al PSD.

Romașcanu spune că astfel de atacuri reprezintă ceva extrem de grav și i-a somat pe liderii PNL să înceteze imediat orice atac la instituţiile fundamentale ale ţării.

”Dacă există ceva ce nu funcţionează în aceste instituţii lucrurile acestea se corectează prin legi, prin acţiune politică şi nu prin declaraţii populiste şi politicianiste care nu fac decât să slăbească încrederea în statul de drept şi să slăbească încrederea în Justiţie", le-a transmis el liberalilor.
13
Tematic
Olguța dă în vileag planul secret PNL – cum se va lua ce a rămas în proprietatea statului
Un nou sondaj dă fiori politicienilor! PNL nu stă pe teren sigur – Băsescu îi dă lovitura
Un celebru ex-ministru al Economiei pune la punct PNL – ce trebuia făcut cu programul
O cunoscută agenție pune problema DIZOLVĂRII PNL: ”Militează împotriva statului de drept”

Загрузка...
Klaus Iohannis

În plin scandal legat de achizițiile Guvernului, Iohannis se luptă din gură cu corupția

361
De Ziua Justiţiei, președintele Klaus Iohannis a transmis printr-un mesaj că lupta împotriva corupţiei rămâne o prioritate, fiindcă acest flagel împiedică dezvoltarea economică şi socială, afectează consolidarea democraţiei şi, de aceea, trebuie ferm combătut.

BUCUREȘTI, 5 iul - Sputnik, Marius Holdean. Mesajul președintelui Iohannis de susținere a luptei anti-corupție vine într-un moment în care Guvernul susținut de acesta este prins în mai multe scandaluri legate de achizițiile obscure făcute în perioada de urgență, dintre care cel mai cunoscut este cazul Unifarm.

Dar, prin mesaj, Iohannis se umflă în pene ca mare susținător al anti-corupției și spune că ”toleranţa zero faţă de orice act de corupţie va produce schimbări profunde şi benefice la nivelul întregii societăţi". Doar că ea nu se aplică și în cazul PNL.

"Cu ocazia Zilei Justiţiei, felicit întregul personal din sistemul judiciar pentru activitatea pe care o desfăşoară, mai ales în contextul dificil provocat de epidemia de COVID-19. Justiţia are misiunea de a apăra drepturile, libertăţile fundamentale şi interesele legitime ale cetăţenilor”, spune Iohannis în mesajul său, la o zi după ce Ludovic Orban a îndenat ca românii să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale.

”Ultimele luni au generat, de asemenea, şi schimbări care anterior erau greu de imaginat în domeniul Justiţiei. Tranziţia spre mediul online ca mijloc de soluţionare a litigiilor sau plusul de eficienţă adus pentru justiţiabili şi pentru personalul din domeniul Justiţiei sunt dovezi clare că folosirea noilor tehnologii şi a beneficiilor acestora pentru înfăptuirea actului de justiţie trebuie să devină o regulă, iar nu o excepţie. Noile standarde atinse înseamnă, de fapt, o democraţie mai funcţională, motiv pentru care încurajez toţi actorii din sistemul judiciar să continue cu hotărâre eforturile în această direcţie", a lansat Iohannis un apel pentru ”justiția online”.

Pentru că e vorba de justiție, Iohannis a trimis săgeți spre PSD, ca să nu fie nevoit să amintească de problemele de integritate ale propriului său Guvern.

”În ultimii ani, agenda publică a fost dominată de încercări repetate de a subordona Justiţia politicului, iar întreaga energie a forţelor democratice din România s-a concentrat pe stoparea unor astfel de demersuri”, a mai spus Iohannis în mesaj.

Și, pentru că USR i-a contestat Strategia Națională de Apărare pentru că nu mai făcea din corupție un punct central, Iohannis a  afirmat în mesajul său de astăzi că ”lupta împotriva corupţiei rămâne o prioritate, fiindcă acest flagel împiedică dezvoltarea economică şi socială, afectează consolidarea democraţiei şi, de aceea, trebuie ferm combătut. Toleranţa zero faţă de orice act de corupţie va produce schimbări profunde şi benefice la nivelul întregii societăţi", a fost mesajul lui Iohannis.

Desigur, e vorba de corupții altora, pentru că despre problemele Guvernului PNL nu a suflat nici o vorbuliță.

361
Tagurile:
Klaus Iohannis
Tematic
În fine, un lider PSD îl ia de guler pe Orban în cel mai mare scandal în care e implicat
Analist: Ludovic Orban e prins ca într-o menghină în capcana măștilor de protecție
Stanciu, APC: ”Ministrul Sănătății și-a permis să încalce Constituția României”

Загрузка...