Dan M.V. Chitic

Celebru avocat vrea să-și cumpere rachete Patriot! "Prețul nu mai contează"

415
"Prețurile de achiziție sunt pentru armata SUA - de văzut cât vor costa și pentru mine. Elegante, mereu la modă din anii ‘80, oriunde și oricând ai nevoie de ele..."

BUCUREȘTI, 4 apr — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "M-am hotărât, Patriot fiind, aleg rachetele Patriot!", declară avocatul Dan M.V. Chitic, continuând cu motivația opțiunii sale.

"Elegante, mereu la modă din anii ‘80, oriunde și oricând ai nevoie de ele… căci d-aia sunt amplasate pe o remorcă, care de regulă transportă opt asemenea lansatoare".

Prețul, spune avocatul, "deși nu mai contează atâta vreme cât te apreciează aliatul strategic dacă le achiziționezi, e unul justificat: circa 3,8 milioane de dolari, iar prețul unei rachete Patriot este de 3,4 milioane de dolari".

Prețurile acestea de achiziție sunt pentru armata SUA — "de văzut cât vor costa și pentru mine, scrie avocatul, care pune întrebarea cheie — "De unde cumpăr și eu un set? Că doar reclama e sufletu' comerțului…".

Desigur, postarea cunoscutului avocat este o glumă — de fapt bășcălie la adresa unui fapt ciudat, de care vorbise și în emisiunea "Sinteza zilei", reclama la rachetele Patriot.

"Eu nu am putut niciodată să înțeleg de ce rachetele Patriot, pe care noi le-am cumpărat — e o discuție întreagă, dacă trebuia sau nu, nici nu mai discutăm asta — de ce au nevoie de campanie pe Facebook", spunea avocatul în emisiunea lui Mihai Gâdea, precizând "Eu primesc în mod constant o reclamă la rachete Patriot".

E adevărat, poate aș vrea să-mi iau să-mi pun unele în curte, a mai spus Dan Chitic, iar acum, după ce reclamele au continuat să-i parvină s-a "decis".

Reclama la rachete se referă la achiziția României și Poloniei — "două din cele mai recente țări membre NATO care au ales sistemele de apărare antiaeriană și anti-rachetă Patriot". Evident, sunt expuse o serie de motive de avantaje ale sistemului, în fine, povești despre strategie, pericole, NATO etc.

"Patriot va continua să fie parte integrantă a strategiei de apărare NATO și își va păstra leadership-ul (?!) în contracararea agresiunilor la nivel global", este fraza concluzivă — și care l-a "convins" chiar și pe avocatul Dan Chitic.

Lăsând gluma la o parte, rămâne nu numai întrebarea pusă de avocat — care este rostul reclamei — dar și mirarea că o asemenea reclamă apare ca "susținător" (finanțator?) al unor mass media cunoscute ca "propagandă a Sistemului".

415
Tagurile:
bășcălie, Procurare, Reclamă, rachete Patriot, Dan M.V. Chitic, România
Tematic
Americanul Patriot lovește la Bursa din București
Polonia a negociat micșorarea de două ori a prețului pentru „Patriot”
Iohannis a promulgat Legea privind achiziționarea rachetelor Patriot. Ce prevede
Lecția celei care a votat CONTRA rachetelor Patriot - "Unde e onoarea?!"
La această oră: Plata rachetelor "Patriot" - un șir de minciuni și amăgiri
Klaus Iohannis

Acum: ziua în care CCR îl poate face de rușine pe Iohannis!

22
Nici în cazul în care CCR admite sesizarea, Iohannis nu scapă de acuzația de rea voință față de demersul național; nu trăim într-o țară perfectă – ci într-una în care un președinte cu grave probleme vrea să pară… perfecțiunea întruchipată

BUCUREȘTI, 8 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Astăzi, Curtea Constituțională a României dezbate una dintre cel mai controversate sesizări făcute de președintele  Iohannis – cea împotriva Legii pentru declararea datei de 4 iunie ”Ziua Tratatului de la Trianon”.

Sesizarea a fost depusă pe… 5 mai, după ce oficialii guvernamentali nu au sărbătorit centenarul Trianonului și s-a lansat acuzația cp reprezentanțele diplomatice au primit ordin (verbal) să nu organizeze ceva în legătură cu această zi.

”Actul normativ contravine atât prevederilor constituţionale referitoare la respectarea principiului separaţiei puterilor în stat şi la stabilitatea raporturilor juridice, cât şi legate de calitatea legii”, consideră Iohannis, care că ”stabilirea acestui conţinut, de o asemenea manieră, denotă caracterul pur enunţiativ al reglementărilor, fără ca obiectul legii să fie determinat în mod clar”.

Iohannis face o critică uluitoare, care denotă, pur și simplu, lipsa de respect pentru subiectele naționale:

”Dispoziţiile conţinute şi, în mod special, cele care ar trebui să constituie obiectul de reglementare au un caracter pur declarativ, deoarece acestea nu sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relaţii sociale şi de specificul acestuia, ci sunt, mai degrabă, generate de dorinţa de a prestabili, fără echivoc şi într-un singur caz, declararea zilei de 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon”.

Deci, manifestarea dedicată celui mai important episod diplomatic din istoria creării României mari nu e ”determinată de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relaţii sociale”!

”Scopul legii criticate nu este unul individualizat, precis determinat, întrucât nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat”, scrie Iohannis.

Mai mult, Iohannis consideră declararea zilei de 4 iunie ”Ziua Tratatului de la Trianon” se poate realiza ”doar printr-un act de nivel secundar, executiv/administrativ ori poate îmbrăca, eventual, forma unei declaraţii cu caracter politic”.

Deci, momentul major al recunoașterii internaționale ar trebui marcat printr-un… ”act de nivel secundar sau sub forma ”unei declaraţii cu caracter politic”.

În virtutea acestei ”gândiri”, Iohannis consideră că ”Parlamentul a intrat în aria de competenţă a autorităţii executive, singura cu atribuţii în domeniu, printr-un act de reglementare secundară, care să se subsumeze competenţei autorităţii administraţiei publice centrale”.

Sincer, primul gând care îmi vine este momentul ceremoniei publice de promulgare a Legii privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași - Târgu Mureș - „Autostrada Unirii”! Când, din motive strident electorale, Iohannis a impus o lege parlamentului și guvernului – deși NU respecta minime condiții ale separației puterilor în stat, ale independenței și neimpunerii deciziei parlamentare și ale surselor bugetare ale legii!

Ori, dacă atunci Iohannis făcea paradă de inițiativa sa costisitoare și imposibil de realizat, în cazul Trianon el invocă bazaconii precum cele menționate. Întreaga sesizare o puteți citi pe site-ul Președintelui României. Mai jos, o imagine de la celebra inițiativă a lui Iohannis – pe care sperăm să o realizeze acum, cu guvernul ”său”.

Până atunci să remarcăm că o decizie a CCR prin care s-ar respinge sesizarea lui Iohannis l-ar face de rușine pe Iohannis, demonstrând netemeinicia – și, implicit, reaua voință față de un act de mândrie națională.

Nici în cazul în care CCR admite sesizarea bazată pe aspecte tehnice, chichițe legislative și constituționale, Iohannis nu scapă de acuzația de rea voință față de demersul național; asta pentru că nu trăim într-o țară perfectă – ci într-una în care un președinte cu grave probleme în trecut vrea să pară… perfecțiunea întruchipată. E suficient să te uiți la guvernul său ca să vezi… lucrul bine făcut!

Ceremonie publică de promulgare a Legii privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași - Târgu Mureș - „Autostrada Unirii”, captură ecran
Ceremonie publică de promulgare a Legii privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași - Târgu Mureș - „Autostrada Unirii”, captură ecran

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
CCR, Klaus Iohannis

Загрузка...
Marcel Ciolacu

PSD, propunere inteligentă în cazul legii pentru ”izolare și carantină”! De nerefuzat!

123
(reînnoit 09:26 08.07.2020)
Juriștii au găsit în legea privind carantina și izolarea” aberații majore ce atentează grav la drepturile și libertățile românilor” – așa că PSD face o propunere care lasă fără replică PNL

BUCUREȘTI, 8 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. După cum s-a anunțat, Guvernul a elaborat noul proiect pentru măsurile ce ar trebui luate în pandemie – după ce Curtea Constituțională a respins vechile reglementări privind izolarea și carantina.

Încă de la prima lectură, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat clar că PSD NU va vota, NU va aproba acest proiect.

Azi noapte însă, Marcel Ciolacu a venit cu o propunere inteligentă – o veritabilă provocare la adresa Guvernului: societatea civilă!

”Guvernul Orban naște un alt zombi legislativ și ne impune dezbatere în regim de urgență”, spune Ciolacu, aruncând bomba – ”invităm în Parlament societatea civilă să reparăm împreună haosul PNL!”.

Marcel Ciolacu arată că doar la prima lectură, juriștii PSD au găsit în legea privind carantina și izolarea” aberații majore ce atentează grav la drepturile și libertățile românilor”.

Liderul PSD enumeră câteva exemple, acuzând ”gândirea unui partid care își spune liberal, dar vrea să transforme statul într-un regim totalitar”:

- izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci și aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor – ”cum s-a întâmplat deja, neconstituțional, în multe spitale”, constată PSD;

- ”formularea “probabilitate ridicată de apariție și propagare a unui agent patogen” permite oricând guvernului să instituie carantină și s-o mențină oricât”, arată PSD;

- oricine și orice poate fi suspectat ca ”potențial expus” virusului și intră în carantină, arată PSD care arată că ”se aplică restricții și unor bunuri ale românilor, precum automobilele, de exemplu”;

- ”Nu există nici un fel de claritate asupra duratei lipsirii de libertate; „datele științifice” nu pot constitui un criteriu valid juridic când e vorba de lipsirea de libertate, fiindcă nu oferă deloc predictibilitate”;

- Foarte important: ”oferă puteri discreționare ministrului Sănătății de a dispune cele mai grave măsuri de privare de libertate când există un risc iminent, la simpla propunere a Institutului Național de Sănătate Publică, care de altfel îi este subordonat”.

Ori, față de toate acestea și pentru că s-au auzit ”cele mai importante voci ale societății civile punctând alte exemple de derapaje dramatice pe care această lege le provoacă”, PSD face o propunere care lasă fără replică PNL:

”Vom invita mâine principalele ONG-uri din România specializate în apărarea drepturilor omului la dezbaterea acestei legi în comisii. Îi vom asculta și le vom prelua propunerile. Să vedem dacă PNL va considera și societatea civilă un “dușman al poporului”, pe modelul CCR!”, transmite PSD.

O propunere inteligentă, o provocare cu armele lui Iohannis și ale PNL – deci… ”imposibil de refuzat”, ca să folosim o formulă consacrată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

123
Tagurile:
carantină, Izolare, Marcel Ciolacu, PSD

Загрузка...