Sistem de rachete Patriot

Scandal de miliarde: americanii confirmă - România a luat țeapă cu sistemul Patriot

11745
(reînnoit 21:44 31.03.2018)
Foreign Policy: “Firma stimula financiar ambasadori și diplomați americani pentru a obține contracte avantajoase cu statele din estul Europei.

BUCUREȘTI, 31 martie — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "În ambele cazuri am concluzionat că este destul de puțin probabil ca rachetele să fi fost doborâte, în ciuda a ceea ce au spus oficialii".

Aceasta e concluzia la care ajunge analistul Jeffrey Lewis, director al East Asia Nonproliferation Program la Middlebury Institute of International Studies din Monterey. Concluzia lui Lewis apare într-un articol publicat recent de cunoscuta publicație americană Foreign Policy.

Concret, articolul în cauză contestă eficacitatea rachetelor Patriot, sistemul ballistic pentru care țara noastră a semnat un contract uriaș, de peste patru miliarde de dolari.

În România, cunsocută agenție "Știri pe surse" a preluat articolul și titrează — "Se pare că România a încasat o nouă ţeapă de miliarde".

Concluzia pare evidentă prin prisma dezvăluirii lui Lewis. Analistul se referă la cazul recent, din 25 martie, când Arabia Saudită a anunțat utilizarea sistemului Patriot pentru a intercepta șapte rachete lansate de rebelii Houthi din Yemen.

"Nu este adevărat", afirma Jeffrey Lewis. Inițial, specialiștii au constatat din imaginile publicate că au fost lansați doi interceptori dar… unul a explodat imediat după lansare, la câteva sute de metri de Terminalul 5 al aeroportului King Khalid International din Riad, iar al doilea a făcut o buclă și… s-a întors către Riad, Arabia Saudită, explodând la contactul cu solul.

Al doilea, "aproape a demolat o reprezentanță Honda", constată Lewis. "În ambele cazuri a fost clar că niciuna dintre rachete nu a fost interceptată", spune americanul.

"Este posibil ca unul dintre ceilalți interceptori să își fi făcut treaba, dar mă îndoiesc", scrie Lewis. "Asta pentru că eu și colegii mei de la Middlebury Institute am urmărit cu atenție două atacuri diferite asupra Arabiei Saudite în noiembrie și decembrie 2017. În ambele cazuri am concluzionat că este destul de puțin probabil ca rachetele să fi fost doborâte, în ciuda a ceea ce au spus oficialii", explică specialistul american.

Citând aceeași publicație americană, "Știri pe surse"  dezvăluie un fapt cutremurător — datele despre Patriot au fost false chiar de la început!

"Inițial, publicul a aflat că rachetele Patriot au interceptat 45 din 47 de rachete Scud lansate", scrie sursa citată. "Armata SUA a revizuit mai târziu estimările și a spus că aproximativ 50% dintre rachete au fost interceptate, exprimând că se poate pronunța cu siguranță doar asupra a 25% din cazuri".

Mai mult, sursa americană citată afirmă că, potrivit unei investigații a unei comisii din Congresul SUA, "nu au existat de fapt dovezi suficiente pentru a confirma mai mult de câteva interceptări reușite".

"Raportul acesta, care cerea Pentagonului să declasifice mai multe informații despre performanțele rachetelor Patriot nu a ajuns niciodată public în întregime", scrie Lewis, care consideră că "Pericolul este ca liderii din SUA sau Arabia Saudită să înceapă să creadă propriile exagerări".

De menționat că, o anchetă a revistei americane „Foreign Policy", afirma, în 2015, că firma Bechtel stimula financiar ambasadori și diplomați americani pentru ca aceștia să la obțină contracte avantajoase cu statele din estul Europei.

Unul dintre exemple este autostrada Transilvania. Foreign Policy dau ca model de lucru statul ilegal Kosovo (susținut de SUA) care a plătit 1,3 miliarde de dolari pentru o autostradă "inutilă". Ulterior, Bechtel l-a angajat pe a fostul ambasador american în Kosovo, pe bani mulți, evident… Strategic, sau ce?…

11745
Tagurile:
Foreign Policy, Jeffrey Lewis, Arabia Saudită, Riad, România
Tematic
Americanul Patriot lovește la Bursa din București
Polonia a negociat micșorarea de două ori a prețului pentru „Patriot”
Americanii fac reclamă la rachete ”Patriot” în presa #REZIST – pe banii României
Iohannis a promulgat Legea privind achiziționarea rachetelor Patriot. Ce prevede
Lecția celei care a votat CONTRA rachetelor Patriot - "Unde e onoarea?!"
La această oră: Plata rachetelor "Patriot" - un șir de minciuni și amăgiri
Scandal: PSD, acuzat de blocarea achiziției rachetelor Patriot
România va achita în avans cele 3,9 miliarde dolari pentru rachetele Patriot
Polonia amenință SUA că va renunța la achiziționarea sistemelor Patriot
Un celebru pilot e sceptic: "Legat de cele 7 baterii Patriot - e prematur"
Achiziţia României - mai multe sisteme de apărare Patriot în Europa de Est
Ministrul Chirinciuc este patriot-unionist plagiator?
SUA aduc sisteme antirachetă „Patriot” în România
Klaus Iohannis

Ziua în care CCR îl poate face de rușine pe Iohannis!

93
(reînnoit 11:19 08.07.2020)
Nici în cazul în care CCR admite sesizarea, Iohannis nu scapă de acuzația de rea voință față de demersul național; nu trăim într-o țară perfectă – ci într-una în care un președinte cu grave probleme vrea să pară… perfecțiunea întruchipată

BUCUREȘTI, 8 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Astăzi, Curtea Constituțională a României dezbate una dintre cel mai controversate sesizări făcute de președintele  Iohannis – cea împotriva Legii pentru declararea datei de 4 iunie ”Ziua Tratatului de la Trianon”.

Sesizarea a fost depusă pe… 5 mai, după ce oficialii guvernamentali nu au sărbătorit centenarul Trianonului și s-a lansat acuzația cp reprezentanțele diplomatice au primit ordin (verbal) să nu organizeze ceva în legătură cu această zi.

”Actul normativ contravine atât prevederilor constituţionale referitoare la respectarea principiului separaţiei puterilor în stat şi la stabilitatea raporturilor juridice, cât şi legate de calitatea legii”, consideră Iohannis, care că ”stabilirea acestui conţinut, de o asemenea manieră, denotă caracterul pur enunţiativ al reglementărilor, fără ca obiectul legii să fie determinat în mod clar”.

Iohannis face o critică uluitoare, care denotă, pur și simplu, lipsa de respect pentru subiectele naționale:

”Dispoziţiile conţinute şi, în mod special, cele care ar trebui să constituie obiectul de reglementare au un caracter pur declarativ, deoarece acestea nu sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relaţii sociale şi de specificul acestuia, ci sunt, mai degrabă, generate de dorinţa de a prestabili, fără echivoc şi într-un singur caz, declararea zilei de 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon”.

Deci, manifestarea dedicată celui mai important episod diplomatic din istoria creării României mari nu e ”determinată de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relaţii sociale”!

”Scopul legii criticate nu este unul individualizat, precis determinat, întrucât nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat”, scrie Iohannis.

Mai mult, Iohannis consideră declararea zilei de 4 iunie ”Ziua Tratatului de la Trianon” se poate realiza ”doar printr-un act de nivel secundar, executiv/administrativ ori poate îmbrăca, eventual, forma unei declaraţii cu caracter politic”.

Deci, momentul major al recunoașterii internaționale ar trebui marcat printr-un… ”act de nivel secundar sau sub forma ”unei declaraţii cu caracter politic”.

În virtutea acestei ”gândiri”, Iohannis consideră că ”Parlamentul a intrat în aria de competenţă a autorităţii executive, singura cu atribuţii în domeniu, printr-un act de reglementare secundară, care să se subsumeze competenţei autorităţii administraţiei publice centrale”.

Sincer, primul gând care îmi vine este momentul ceremoniei publice de promulgare a Legii privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași - Târgu Mureș - „Autostrada Unirii”! Când, din motive strident electorale, Iohannis a impus o lege parlamentului și guvernului – deși NU respecta minime condiții ale separației puterilor în stat, ale independenței și neimpunerii deciziei parlamentare și ale surselor bugetare ale legii!

Ori, dacă atunci Iohannis făcea paradă de inițiativa sa costisitoare și imposibil de realizat, în cazul Trianon el invocă bazaconii precum cele menționate. Întreaga sesizare o puteți citi pe site-ul Președintelui României. Mai jos, o imagine de la celebra inițiativă a lui Iohannis – pe care sperăm să o realizeze acum, cu guvernul ”său”.

Până atunci să remarcăm că o decizie a CCR prin care s-ar respinge sesizarea lui Iohannis l-ar face de rușine pe Iohannis, demonstrând netemeinicia – și, implicit, reaua voință față de un act de mândrie națională.

Nici în cazul în care CCR admite sesizarea bazată pe aspecte tehnice, chichițe legislative și constituționale, Iohannis nu scapă de acuzația de rea voință față de demersul național; asta pentru că nu trăim într-o țară perfectă – ci într-una în care un președinte cu grave probleme în trecut vrea să pară… perfecțiunea întruchipată. E suficient să te uiți la guvernul său ca să vezi… lucrul bine făcut!

Ceremonie publică de promulgare a Legii privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași - Târgu Mureș - „Autostrada Unirii”, captură ecran
Ceremonie publică de promulgare a Legii privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași - Târgu Mureș - „Autostrada Unirii”, captură ecran

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

93
Tagurile:
CCR, Klaus Iohannis

Загрузка...
Marcel Ciolacu

PSD, propunere inteligentă în cazul legii pentru ”izolare și carantină”! De nerefuzat!

304
(reînnoit 09:26 08.07.2020)
Juriștii au găsit în legea privind carantina și izolarea” aberații majore ce atentează grav la drepturile și libertățile românilor” – așa că PSD face o propunere care lasă fără replică PNL

BUCUREȘTI, 8 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. După cum s-a anunțat, Guvernul a elaborat noul proiect pentru măsurile ce ar trebui luate în pandemie – după ce Curtea Constituțională a respins vechile reglementări privind izolarea și carantina.

Încă de la prima lectură, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat clar că PSD NU va vota, NU va aproba acest proiect.

Azi noapte însă, Marcel Ciolacu a venit cu o propunere inteligentă – o veritabilă provocare la adresa Guvernului: societatea civilă!

”Guvernul Orban naște un alt zombi legislativ și ne impune dezbatere în regim de urgență”, spune Ciolacu, aruncând bomba – ”invităm în Parlament societatea civilă să reparăm împreună haosul PNL!”.

Marcel Ciolacu arată că doar la prima lectură, juriștii PSD au găsit în legea privind carantina și izolarea” aberații majore ce atentează grav la drepturile și libertățile românilor”.

Liderul PSD enumeră câteva exemple, acuzând ”gândirea unui partid care își spune liberal, dar vrea să transforme statul într-un regim totalitar”:

- izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci și aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor – ”cum s-a întâmplat deja, neconstituțional, în multe spitale”, constată PSD;

- ”formularea “probabilitate ridicată de apariție și propagare a unui agent patogen” permite oricând guvernului să instituie carantină și s-o mențină oricât”, arată PSD;

- oricine și orice poate fi suspectat ca ”potențial expus” virusului și intră în carantină, arată PSD care arată că ”se aplică restricții și unor bunuri ale românilor, precum automobilele, de exemplu”;

- ”Nu există nici un fel de claritate asupra duratei lipsirii de libertate; „datele științifice” nu pot constitui un criteriu valid juridic când e vorba de lipsirea de libertate, fiindcă nu oferă deloc predictibilitate”;

- Foarte important: ”oferă puteri discreționare ministrului Sănătății de a dispune cele mai grave măsuri de privare de libertate când există un risc iminent, la simpla propunere a Institutului Național de Sănătate Publică, care de altfel îi este subordonat”.

Ori, față de toate acestea și pentru că s-au auzit ”cele mai importante voci ale societății civile punctând alte exemple de derapaje dramatice pe care această lege le provoacă”, PSD face o propunere care lasă fără replică PNL:

”Vom invita mâine principalele ONG-uri din România specializate în apărarea drepturilor omului la dezbaterea acestei legi în comisii. Îi vom asculta și le vom prelua propunerile. Să vedem dacă PNL va considera și societatea civilă un “dușman al poporului”, pe modelul CCR!”, transmite PSD.

O propunere inteligentă, o provocare cu armele lui Iohannis și ale PNL – deci… ”imposibil de refuzat”, ca să folosim o formulă consacrată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

304
Tagurile:
carantină, Izolare, Marcel Ciolacu, PSD

Загрузка...
Violeta Alexandru

Violeta Alexandru, anunț pentru vârstnici: când cresc pensiile cu 40%

0
Ministrul Muncii și Protecției Sociale intervine în scandalul momentului legat de majorarea veniturilor pentru pensionari și spune când vor avea loc majorări.

BUCUREȘTI, 8 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Violeta Alexandru spune că pensiile vor fi mărite, iar Executivul urmează să anunțe o eventuală modificare a procentului de 40% cunoscut.

Declarația a vine după ce, în cursul zilei de ieri, importante organizații de pensionari din România au venit cu propuneri de soluții ca surse de finanțare pentru majorarea pensiilor cu 40% începând cu 1 septembrie 2020.

Facem precizarea că în tabăra pensionarilor tensiunile sunt mari, aceștia fiind nemulțumiți de faptul că Guvernul nu va majora veniturile cu 40%, așa cum prevede legea.

Sputnik a scris despre acest subiect extrem de important aici.

Violeta Alexandru a explicat că în Guvern nu este nimeni care să nu își dorească să fie mărite pensiile. De asemenea, demnitarul a dat asigurări că pensiile vor fi majorate.

”Este un Guvern responsabil, care va anunța o eventuală modificare a procentului de 40% cunoscut, în baza analizelor încasărilor la buget. Nu este nimeni care să nu vrea (...), să nu aibă înțelegere, însă, în mod evident, dincolo de orice populism suntem responsabili și vom comunica datele în baza încasărilor de la buget, după o perioadă extrem de dificilă”, a spus Alexandru.

În opinia sa, necesitatea majorării pensiilor este evidentă, însă a reluat ideea exprimată anterior și de ministrul de Finanțe potrivit căreia acest lucru trebuie să poată fi susținut de buget. Mai mult, Alexandru a precizat că venim după o perioadă de pandemie, când economia României a fost greu încercată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Violeta Alexandru

Загрузка...