RS-24 Yars

Presa britanică readuce în actualitate sistemul rus „Mâna Moartă"

235
(reînnoit 16:49 29.03.2018)
Instrumentul de descurajare nucleară, creat în epoca URSS, continuă să fie şi astăzi viabil. Ce scrie o publicaţie britanică.

BUCUREŞTI, 29 mart — Sputnik, Doina Crainic. Ziarul britanic Daily Star reaminteşte de existența sistemului de descurajare a unui atac nuclear, numit în Rusia Perimetr, iar în Occident  „Dead Hand" (Mâna Moartă). Acest complex cu funcționare automatizată a fost dezvoltat în URSS în timpul Războiului Rece pentru gestionarea atacurilor masive nucleare.

Bruce Blair, unul dintre experții de frunte în domeniul dezarmării nucleare, a declarat pentru ziarul britanic că sistemul încă funcționează și i se aduc îmbunătăţiri.

Potrivit lui, Perimetr constituie o modalitate etică și acceptabilă de prevenire a unui război nuclear.

„Existența «Mâinii Moarte» impune Occidentului să se gândească de două ori înainte de a recurge la arme nucleare", scrie publicaţia.

Expertul a mai spus că, dacă sistemul Perimetr ar deveni vulnerabil la atacurile cibernetice, acest lucru ar reprezenta o amenințare la adresa securității internaționale.

Pe 1 martie, în discursul său către Adunarea Federală, președintele rus Vladimir Putin a prezentat noi arme rusești fără precedent, printre care sistemul de rachete Sarmat, drondele subacvatice și sistemul hipersonic Kinjal, o rachetă de croazieră cu motor nuclear.

Putin a subliniat că Rusia nu amenință pe nimeni și nu intenționează să atace nicio țară, având în vedere că noile arme au fost menite să „asigure securitatea țării".

235
Tagurile:
instrument etic, descurajare nucleară, sistemul Perimetr (Mâna Moartă), Bruce Blair, Marea Britanie
Tematic
Rusia: SUA creează premise pentru un război nuclear. Când Rusia va utiliza arma nucleară
Din Rusia, inedit: Noul ”motor” nuclear și scurgerile de informații despre el
SUA instruiește țările europene să utilizeze armele nucleare împotriva Rusiei
Rusia: rachete antibalistice pentru protejarea Moscovei de arme nucleare-VIDEO
Rusia ar putea reacționa operativ la amenințarea nucleară NATO din Europa de Est

Загрузка...