Londra

Marea Britanie se poate hotărî blocheze Brexit

1336
(reînnoit 19:25 16.01.2018)
Marea Britanie are încă timp să se răzgândească şi să oprească Brexit, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk

BUCUREŞTI, 16 ian — Sputnik, Doina Crainic. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus pe Twitter că „inimile noastre sunt încă deschise" către „prietenii noștri britanici" şi că Regatul Unit încă are timp să se răzgândească.

„Dacă prietenii noștri britanici nu îşi vor schimba opţiunea, Brexit va deveni realitate — cu toate consecințele negative care vor decurge de aici — în luna martie a anului viitor", a scris Tusk.

Luând cuvântul, marți dimineața, în Parlamentul European, Tusk a spus că „inimile" oficialilor UE au rămas deschise către „prietenii birtanici".

„Nu David Davis (ministrul pentru Brexit) însuși a fost cel care a spus «dacă o democrație nu se poate răzgândi, atunci încetează să mai fie democrație»? Aici, pe continent, nu ne-am schimbat inimile — inimile noastre sunt încă deschise către voi", a ţinut să sublinieze președintele Consiliului European.

Afirmaţiile acestuia au fost imediat susţinute de Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, care a spus că speră că aceste comentarii ale colegului său, Donald Tusk, nu vor fi ignorate de Londra.

De asemenea, a luat cuvântul şi Guy Verhofstadt, negociatorul-şef pentru Brexit al Parlamentului European.

„Ceea ce nu vom permite niciodată ca parlament este ca, la sfârșit, să puteţi avea o poziție mai bună, un statut mai bun în afara Uniunii Europene decât în interiorul Uniunii Europene. A fi în interiorul Uniunii Europene va fi întotdeauna cea mai bună soluție pentru fiecare țară europeană", a subliniat acesta.

Însă un britanic i-a răspuns pe Twitter lui Donald Tusk, amintindu-i că britanicii au votat deja la un referendum.

„Am avut un referendum. Inimile noastre sunt deschise către Europa, dar nu către UE. Fără supărare", a comentat britanicul.

Revocabilitatea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona este dezbătută astăzi în Camera Comunelor.

Comentariile vin în contextul în care politicieni din Marea Britanie au propus organizarea unui al doilea referendum. Fostul lider al UKIP, Nigel Farage, a surprins publicul atunci când, săptămâna trecută, a cerut un al doilea referendum, declarând că acesta va întări sprijinul pentru campania „Vote Leave" („Votaţi pentru ieşirea [din UE]") și că va reduce definitiv la tăcere vocile critice.

Pe de altă parte, ministrul de Externe, Boris Johnson, a declarat pentru The Guardian că nu crede că publicul britanic doreşte organizarea unui al doilea referendum.

„Nu cred că trebuie să existe un al doilea referendum, cred că rezultatul ar fi aproape similar sau că votul ar înclina şi mai mult către ieşirea [din UE]. Chiar cred asta", a accentuat Boris Johnson.

1336
Tagurile:
referendum repetat, blocare, eventualitate, Brexit, Marea Britanie, UE
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (680)
Tematic
Românii din Marea Britanie: noi detalii oficiale despre statutul lor după Brexit
Brexit: negocierile cu UE, abandonate. Se cere ieşirea IMEDIATĂ din bloc
Brexit ar putea deveni un model pentru relația UE cu Ucraina și Turcia
Ce se întâmplă cu paşapoartele britanice după Brexit. Reafirmarea identităţii
Nu există nicio dovadă a imixtiunii rusești în referendumul pentru Brexit
Adrian Năstase

Năstase vorbește de căderea Guvernului cu sprijinul lui Cîțu

241
Fostul premier Adrian Năstase cataloghează drept ”ingenios” un posibil plan al echipei lui Cîțu de a da jos Guvernul Cîțu pentru a renegocia pozițiile din Guvern

BUCUREȘTI,  16 iun – Sputnik. Adrian Năstase își începe postarea făcând trimitere la atacurile la adresa președintelui PNL Ludovic Orban și care ar fi legate de faptul că acesta a cedat USR/PLUS trei ministere importante.

Năstase spune că echipa care îl sprijină pe Florin Cițu ar fi găsit modalitatea de a se reveni la masa negocierilor. Invocând surse apropiate de foștii membri PDL, Năstase descrie în postarea sa posibilitatea ca moțiunea de cenzură să fie votată, ”urmând ca noul premier (tot Cîțu) să angajeze noile negocieri pentru a oferi doar 1-2 portofolii, dintre cele mai puțin importante, USR Plus”.

Și fostul premier acordă un calificativ mai mult decât generos acestui plan, confirmând astfel posibilitatea ca el să aibă și loc. ”Ingenios!”, spune Năstase despre această posibilă mișcare a echipei Cîțu.

241
Tagurile:
cădere, România, Guvern, Florin Cîţu, Cristian Ghinea, Adrian Năstase
Tematic
Adrian Năstase, efect principal și secundar după vaccinare
Adrian Năstase demască ipocrizia lui Cioloș și Rareș Bogdan
Adrian Năstase îl face praf pe Iohannis, arătă cât de ridicol e președintele!

Загрузка...
Ludovic Orban

Ludovic Orban - declarații despre revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber

161
Președintele Camerei Deputaților spune că se va discuta revocarea din funcție a actualului Avocat al Poporului, Renate Weber, căreia îi reproșează încălcarea Constituției și a legilor țării. Când vom avea un nou Avocat al Poporului.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Soarta actualului Avocat al Poporului, Renate Weber, pare să fie una deja stabilită. Cel puțin, asta reiese din declarațiile făcute de președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, care a vorbit despre revocarea acesteia.

Liberalul spune că îi reproșează lui Weber încălcarea Constituției și a legilor țării.

De asemenea, președintele Camerei Deputaților a explicat că se va discuta revocarea din funcție a Renatei Weber și că, după ședința birourilor permanente reunite, comisiile juridice se vor întâlni pentru a elabora raportul pe solicitarea formulată de grupurile parlamentare PNL, USR-PLUS și UDMR și vor pregăti până la ora de începe a plenului raportul și proiectul de hotărâre de revocare.

Întrebat dacă va pune în această sesiune parlamentară un nou Avocat al Poporului, Ludovic Orban a dat asigurări că da.

”Vom face acest lucru”, a declarat Orban, potrivit stiripesurse.ro.

Acesta a dat asigurări că va face publică noua decizie privind noul Avocat al Poporului.

Precizăm că ieri, 15 iunie 2021, în plenul reunit, Camera Deputaţilor şi Senatul au respins rapoartele de activitate privind Avocatul Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a spus că astăzi, 16 iunie 2021, a decis împreună cu președintele Senatului, Anca Dragu, să convoace birourile permanente reunite pentru a stabili o reuniune de plen.

”La această reuniune de plen, dacă sunt îndeplinite condiţiile procedurale, vom dezbate şi cererea de revocare a Avocatului Poporului. De asemenea, va trebui să găsim o soluţie şi la CNA. Votul de astăzi va fi o fundamentare pentru cererea de revocare a Avocatului Poporului”, a spus preşedintele Camerei.

La rândul său, Avocatul Poporului susține că respingerea, de către Parlament a rapoartelor de activitate pentru anii 2018, 2019 și 2020 ale instituției încalcă dispozițiile constituționale și legale.

 

161
Tagurile:
avocatul poporului, Revocare, Renate Weber, Ludovic Orban

Загрузка...
Pașaport UE de vaccinare împotriva COVID

Certificatul digital european Covid 19 a fost lansat în Belgia

0
Certificatul de călătorie Covid-19 a fost lansat în Belgia, iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut un anunț în acest sens.

BRUXELLES, 16 iun – Sputnik. Președintele Comisiei Europene și-a prezentat în fața presei propriul certificat digital Covid, anunțând că Belgia a lansat acest sistem începând de astăzi, dar că toate statele UE îl vor avea implementat de la 1 iulie.

Documentul va conține fie date privind starea de vaccinare Covid a unei persoane, sau un test PCR negativ, fie confirmarea că persoana s-a vindecat recent de coronavirus. Certificatul va avea format hârtie sau pe smartphone.

Certificatul digital COVID la nivelul UE va fi utilizat timp de 12 luni,

Regulamentul privind certificatul digital COVID al UE a fost convenit între instituțiile europene într-un timp record de 62 de zile.

Certificatul digital COVID al UE nu împiedică libera circulație la nivel european, iar persoanele care nu sunt vaccinate au voie să călătorească, a arătat Comisia Europeană.

0
Tagurile:
Certificat de vaccinare

Загрузка...