Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe

România începe anul cu o ofensivă diplomatică: Meleșcanu pleacă la Cernăuți

136
Miniștrii Afacerilor Externe din România și Ucraina se vor întâlni la Cernăuți pentru a discuta despre problema implementării noii legi ai educației adoptate de Kiev

BUCUREȘTI, 10 ian — Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, va avea, joi, o întrevedere la Cernăuți cu omologul său ucrainean, Pavel Klimkin. Părțile vor discuta despre relațiile bilaterale și implementarea legii ucrainene a educației, a anunțat miercuri serviciul de presă al MAE de la Kiev.

"Pe 11 ianuarie 2018, la Cernăuți va avea loc o întrevedere între miniștrii Afacerilor Externe ai Ucrainei și României, Pavel Klimkin și Teodor Meleșcanu. Șefii celor două diplomații planifică să discute o gamă largă de probleme a relațiilor bilaterale la nivel interstatal și regional", se spune în comunicatul oficialilor de la Kiev.

Cei doi miniștri urmează să discute despre problemele asigurării respectării drepturilor minorității românești și implementarea prevederilor noii legi ai educației din Ucraina, luând în considerație observațiile și recomandările făcute de Comisia de la Veneția.

Potrivit programului, reprezentanții diplomației românești și ucrainene se vor întâlni cu reprezentanții administrației regiunii Cernăuți și a orașului Cernăuți, precum și cu liderii comunității românești din regiune.

Noua lege a învățământului a intrat în vigoare pe 28 septembrie, urmând să fie implementată etapizat până în anul 2020. Guvernele mai multor state, inclusiv Ungaria și România, au declarat că noua lege încalcă flagrant drepturile minorităților etnice din Ucraina. Moscova, de asemenea, consideră că legea contravine constituției ucrainene și obligațiilor internaționale asumate de Kiev.

136
Tagurile:
comunitatea românească, legea învățământului, legea educației, români, școli, Bucovina de Nord, Limba română, Pavel Klimkin, Teodor Meleșcanu, Cernăuți, Ucraina, România
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (53)
Tematic
Meleșcanu: Avem nevoie de o Europă fără nucleu și periferii - VIDEO
Ucraina își bate joc de români, Meleșcanu acceptă OFICIAL!
Meleșcanu, despre relația cu Rusia și sancțiunile împotriva ei
Refugiați în România – o nouă bâlbâială periculoasă a lui Teodor Meleșcanu
Visele românilor, între (po)veștile lui Meleșcanu și valutistul de la BNR
Rogozin îi cere lui Meleșcanu argumente
Meleșcanu - între iresponsabilitate, neadevăr și penibil
Meleșcanu e deranjat de ostilitatea presei românești față de Rusia
Meleșcanu la Budapesta: România vrea „o prietenie exemplară” cu Ungaria
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, în vizită la Budapesta
Ajutor umanitar oferit de România Republicii Moldova

NUCLEARA: Statul român, acuzat de SPĂLARE de BANI și ”problemă diplomatică”! Cu CHIȘINĂUL!

683
(reînnoit 21:08 04.06.2020)
„Statul român, prin Ministerul Sănătăţii, a făcut această spălare, provocând din punctul meu de vedere, şi o problemă diplomatică”. Tătaru, nicio replică!

BUCUREȘTI, 4 iunie - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Compania Nationala “Unifarm” S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Sănătății, este acuzată de vicepreşedintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, Emanuel Ungureanu (USR) că au trimis în Moldova materiale de proastă calitate – rezultatul unei achiziții cu caracter infracțional – spălare de bani.  Acuzația vizează și Ministerului Sănătății.

Iată ce a declarat deputatul Emanuel Ungureanu, după ce DNA s-a sesizat în urma denunțului său.

”Unifarm a fost împrumutată de Trezorerie cu o sumă de bani, adică de statul român, să achiziţioneze echipamente de protecţie şi măşti şi alte echipamente, în context COVID. După aceea, acelaşi stat român, prin Ministerul Sănătăţii, a cumpărat aceeaşi marfă, a doua oară şi livrat-o către Republica Moldova”.

Adică, traduce deputatul, ”spălarea banilor murdari daţi pe măşti de proastă calitate, la suprapreţ, a fost făcută de o structură a statului român, numită Unifarm SA”.

Mai mult, Ungureanu spune că, în cazul de față, vorbim de incident diplomatic. ”Tot statul român, prin Ministerul Sănătăţii, a făcut această spălare, provocând din punctul meu de vedere, şi o problemă diplomatică”.

”Adică noi am donat Republicii Moldova măştile de proastă calitate şi echipamentele de proastă calitate pe care le-au refuzat spitalele din România, care s-au trezit la un moment dat cu cutii de la Unifarm în faţă, fiind obligaţi şi şantajaţi de minister să le cumpere, deşi erau de proastă calitate şi la suprapreţ”, a declarat Ungureanu, citat de agenția națională AGERPRES

Conform sursei citate, Emanuel Ungureanu a subliniat că ”știe foarte precis” că în Republica Moldova ar fi fost livrate materiale proaste  - și că denunțat totul la DNA.

”Ştiu foarte precis - unde au dus, ştiu ce cantităţi, ştiu plângerile”, a spus Ungureanu precizând că ”toate detaliile care ţin de aspectele tehnice, chiar despre certificate false date de către anumiţi furnizori sunt deja la DNA”.

Mai mult, deputatul Ungureanu face încă o acuzație - în momentul livrării cu surle și trâmbițe a echipamentelor de protecţie către Republica Moldova, contractul de achiziţie dintre Ministerul Sănătăţii şi Unifarm nu era finalizat.

”Contractul de achiziţie pe care l-a făcut Ministerul Sănătăţii pentru aceste echipamente de la Unifarm - în ziua în care posturile de ştiri transmiteau imagini cu tiruri, cu maşini ale ISU care livrau echipamente de protecţie, cumpărate de minister de la Unifarm, în Moldova, contractul de achiziţie între Ministerul Sănătăţii şi Unifarm nu era semnat”, spune Ungureanu, punctând – ”adică ei livrau o marfă pe un contract de achiziţie nefinalizat”.

Desigur, un aspect formal vor spune mulți - dar în contextul celorlalte date denunțate de Emanuel Ungureanu devine extrem de important.

Sputnik nu a dat știrea chiar de la apariția ei, așteptând o reacție a UNIFARM sau a autorității, Ministerul Sănătății. Ori, în ciuda prezenței constante a ministrului Tătaru… nu a venit nicio replică! NIMIC! În condițiile în care denunțul este al unui deputat, vicepreședinte al Comisiei parlamentare de specialitate! Inconștiență, lipsă de responsabilitate, recunoaștere a faptelor… sau ce?! Așteptăm urgent clarificări.

De menționat că, în ciuda atitudinii de multe ori scandaloase a deputatului Ungureanu – vezi cazurile denunțurilor contra unor mari medici – datele și fapte reclamate de el au avut ecouri favorabile în Justiție – și urmări deloc fericite pentru cei denunțați.

Ca un comentariu final – indiferent de finalizarea anchetei, este de apreciat că populația României a fost de acord și a salutat ajutorul pentru Republica Moldova. Dacă în spatele demersului au stat ilegalități ale unor grupări, asta nu ar schimba cu nimic intențiile bune, frățești, demonstrate de români în momente grele. Ori, asta merită cu adevărat reținut.

683
Tematic
Ajutor din partea MAI pentru românii din Diaspora: bani pentru chirie şi alimente
Cum ”ajută” Comisia Europeană România în pandemie: cere scumpirea energiei electrice!
Românii din Marea Britanie: schema guvernamentală de ajutor pentru angajaţi, prelungită

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis se bate cu USR pe anticorupție: reacție de ultimă oră de la Cotroceni

100
Situație bizară între Cotroceni și USR, după ce Dan Barna a anunțat că partidul nu va vota noua Strategie Națională de Apărare a Țării. Un consilier prezidențial a reacționat lăudându-se că noua strategie e plină ochi de anticorupție

BUCUREȘTI, 4 iun - Sputnik, Marius Holdean. Reacția Cotroceniului după ce liderul USR Dan Barna a anunțat că partidul său nu va vota noua Strategie Națională de Apărare a Țării nu a întârziat să apară. Prin vocea consilierului prezidențial Ion Oprișor (Departamentul Securității Naționale), Cotroceniul se laudă că noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024 dedică suficient spațiu anticorupției și arată astfel că criticile aduse de USR sunt nefondate.

În declarația de presă a lui Oprișor de pe site-ul Administrației Prezidențiale se arată că noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării acordă o importanţă majoră componentei societale a securităţii naţionale, bazate în special pe creşterea rezilienţei şi reducerea vulnerabilităţilor interne, ”inclusiv prin combaterea corupţiei, precum și pe buna funcţionare a statului de drept şi a democraţiei și pe consolidarea capacităţii administrative”.

Potrivit lui Oprișor, în noua strategie, combaterea corupţiei în toate ipostazele sale, de la formarea grupurilor nelegitime de interese şi până la riscul deturnării deciziilor luate de autorităţile statului, este abordată în mai multe secțiuni (de exemplu la punctele 142, 146, 150 şi 157).

„În noua Strategie, fenomenul corupției nu mai reprezintă doar o vulnerabilitate, așa cum era menționat în strategiile anterioare, ci i-a fost atribuit un grad ridicat de atenție, fiind încadrat în categoria riscurilor de securitate”, mai arată reprezentantul Cotroceniului.

De asemenea, Oprișor apără strategia pe motiv că aceasta reiterează atașamentul României față de statul de drept, subliniind explicit la punctul 53 că respectarea angajamentului ferm față de dreptate și de lege, valorile democrației și principiile statului de drept, precum și modernizarea statului și instituțiilor sale reprezintă fundamente care asigură cetățenilor securitatea și prosperitatea la care sunt îndreptățiți.

Și apologia strategiei continuă în aceiași termeni, meniți să invalideze criticile USR: ”Strategia implică lupta anticorupție pentru realizarea obiectivelor naționale de securitate, din perspectivă internă, care vizează buna funcționare a justiției și asigurarea ordinii de drept, înlăturarea deficiențelor care afectează buna guvernare, precum și prevenirea și combaterea infracționalității de toate felurile”.

Scuza pe care o prezintă Oprișor cu privire la modificarea abordării luptei anticorupție, criticată de USR, este aceea că în elaborarea Strategiei s-a avut în atenție respectarea prevederilor constituționale și ale legilor în vigoare, precum și a deciziilor Curții Constituționale a României, ”în baza cărora serviciile de informații nu trebuie să participe la obținerea de probe în cooperare cu Ministerul Public, care să fie utilizate în cadrul procesului de urmărire penală”.

Desigur, din justificarea consilierului prezidențial nu putea să lipsească ”viziunea Președintelui Klaus Iohannis” pentru care, ne spune consilierul său, lupta anticorupție trebuie continuată fără rezerve, concomitent cu promovarea la nivelul societății a valorilor fundamentale care stau la baza creării unei culturi a integrității în zona publică, pentru că doar în acest fel vor putea fi eradicate cauzele care stau la baza fenomenului corupției.

Și, ca argument suprem în consolidarea imaginii de justițiar suprem a președintelui țării, statuie pe care USR se străduiește mai nou să o dărâme, Oprișor amintește că în cursul zilei de ieri, Iohannis a avut o întâlnire cu premierul în cadrul căreia ”s-a discutat aplicat despre repararea legislației juridice atât de afectate de modificările succesive care au avut loc în anii trecuți”.

Cum l-a atacat Barna pe Iohannis

”În mod inexplicabil, în Strategia Națională de Apărare a Țării, elaborată de CSAT și trimisă Parlamentului spre aprobare, corupția devine un fenomen secundar”, și-a arătat liderul USR indignarea astăzi pe pagina sa de facebook, refuzându-i lui Iohannis calitatea sa supremă de apărător al anticorupției și semnalizând că USR aspiră să îi ia locul în această funcție.

”Zilnic aflăm despre achiziții dubioase (care au loc chiar și în momente grele cum e apariția unei pandemii), despre conducte de bani publici scurși către clientela de partid și despre programe guvernamentale din care întotdeauna statul și românii pierd”, a mai scris Barna pe facebook, acuzându-l indirect pe Iohannis că îi protejează pe cei din PNL.
100
Tagurile:
Klaus Iohannis, USR
Tematic
Incident penal în Parlament: PNL și USR se denunță public, DNA și miniștri implicați!
Cristoiu devoalează complicitatea USR cu SRI pentru a agita pericolul maghiar
USR, lovitură pentru Iohannis: nu votează noua Strategie Națională de Apărare a Țării

Загрузка...

La New York poliția a arestat zeci de persoane în timpul manifestațiilor

0
(reînnoit 21:22 04.06.2020)
Poliția din New York a arestat 60 de persoane din rândul demonstranților care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva abuzurilor polițiștilor în SUA.

Potrivit șefului departamentului de Poliție, protestatarii nu au respectat regimul stării de asediu, în pofida faptului că le-a fost permis să se afle în stradă cu o oră mai mult – până la 21:00.

De asemenea, el a menționat că forțele de ordine acționează tactic și vor întreprinde toate măsurile necesare  pentru a nu admite încălcarea legii de către demonstranții și pentru a menține controlul asupra orașului.

Mai multe detalii aflați din videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...