Elena Udrea

Ipoteză-șoc: După Mazăre, va fugi și Elena Udrea?

224
(reînnoit 22:17 03.01.2018)
După ce fostul primar al orașului Constanța, Radu Mazăre, a plecat în Madagascar, o jurnalistă lansează o ipoteză-șoc

BUCUREȘTI, 3 ian — Sputnik, Daniel Nistor. Există posibilitatea ca și Elena Udrea, fostul ministru al Turismului și Dezvoltării Regionale, să părăsească țara, tot pentru a scăpa de pedeapsa cu închisoarea?

Radu Mazăre a cerut azil politic în Madagascar, potrivit unor surse judiciare. El se afla sub control judiciar, după ce a fost condamnat, astă-vară, de Curtea de Apel Bucureşti, la patru ani închisoare cu suspendare în dosarul privind retrocedarea ilegală a unor terenuri, decizia nefiind definitivă.

La rândul ei, Elena Udrea a fost condamnată, în luna martie 2017, la șase ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. Sentința nu este definitivă.

Într-un editorial publicat pe site-ul Ziare.com, Ioana Ene Dogioiu prezintă condițiile în care a ieșit din țară Radu Mazăre: "Nu a fugit, a plecat ca un cetățean beneficiar al drepturilor omului în integralitatea lor și ceva în plus, de pe Aeroportul Otopeni, unde a prezentat un pașaport valabil unui polițist de frontieră care i-ar fi încălcat drepturile omului dacă îl oprea".

Jurnalistă de la Ziare.com face apoi o paralelă cu alte cazuri.

"De exemplu, zic și eu la întâmplare, doamnele Udrea și Bica (Alina Bica — fosta șefă a DIICOT — n.r.) mai au foarte puțin până la sentințele definitive, după condamnări serioase pe fond. Cam cum era și Radu Mazăre", scrie Dogioiu.

"Umblă vorba că doamnele, mai ales Bica, ambele fără interdicția de a părăși țara, au făcut vizite constante prin Costa Rică. Mă întreb dacă nu cumva ultimul drum, numai dus, e doar o chestiune de zile. Credeți că pentru vreuna dintre ele revenirea la Târgșor reprezintă o opțiune de luat în calcul?" — se întreabă retoric editorialista.

Această arată apoi ce prevede legislația pentru astfel de situații și ridică problema unei "scăpări" care i-ar putea ajuta pe fugari.

"De ce nu au interdicția de părăsi țara mai ales inculpații deja condamnați în prima instanță și aflați sub control judiciar? E o bună întrebare" — semnalează Ioana Ene Dogioiu.

"Codul de procedură penală nu impune vreo limitare anume a duratei interdicției de a părăși țara, stabilită de instanța de judecată, iar CEDO vorbește, în materie de măsuri preventive, despre 'durata rezonabilă', deci una raportată la circumstanțele concrete ale cauzei. Așadar, în mod normal este la aprecierea judecătorului dacă aplică interdicția părăsirii țării sau a localității și de câte ori o reînnoiește", precizează jurnalista.

224
Tagurile:
Ioana Ene Dogioiu, Radu Mazăre, Elena Udrea, Madagascar, România
Tematic
Udrea, mesaj motivaţional pentru 2018
Elena Udrea - atitudine cu totul surprinzătoare azi, de ziua ei!
Elena Udrea deconspiră „planul diabolic” de acaparare a României
Elena Udrea, într-un incident aviatic la Timișoara
Elena Udrea, tupeu maxim la Curtea de Apel
Elena Udrea - cinism total la Comisia SRI

Загрузка...