Vali Gros

Departamentul de Stat ne urechează pentru poate

319
(reînnoit 19:43 28.11.2017)
Câinele s-a gândit că n-are rost să facă vreo concesie omului pe care îl dresase. Și-a permis să-l sfideze pentru că a putut

Comentariu de Valentin Gros

Departamentul de Stat al SUA a comis, luni seara, un gest fără precedent: a urecheat Parlamentul României pe motiv că vrea să adopte Legile justiției.

Americanii nu și-au mai permis niciodată să facă așa ceva cu altă țară NATO din regiune. Își imaginează cineva un astfel de tratament aplicat Poloniei conduse de partidul Lege și Justiție (chiar așa se numește partidul de guvernământ, Lege și Justiție), sau Ungariei lui Orban (Viktor, nu Ludovic)? Desigur că nu.

Dacă actul normativ aflat pe masa Parlamentului României, după ce a fost dezbătut pe toate părțile și în toate comițiile și comitetele posibile, este bun sau nu, contează mai puțin, în acest moment. Evenimentul este acela că SUA s-a comportat cu România precum un profesor de școală generală de pe vremea comunismului, care apucă elevul de ureche, îl scutură bine și îi dă ordin: "Să nu mai mesteci niciodată gumă la ora mea, nesimțitule, aruncă la coș!".

De ce a făcut asta puternica instituție americană? Câte analize, câte explicații savante curg, la televiziuni și pe Internet… dar răspunsul este foarte simplu: pentru că poate. Cu noi e posibil ceea ce nu e posibil cu ungurii sau cu polonezii.

Și asta pentru că, de 28 de ani încoace, clasa politică din România da impresia tuturor că nu are alt scop decât să intre în grațiile americanilor, să-i asigure că de-aia are România politicieni, ca să-i servească pe ei și să le ofere tot confortul.

Duminică am fost în vizită la niște prieteni, să facem un grătar. La poartă m-a întâmpinat, lătrând fioros, Kitzoo, un labrador (corcit). "Eu nu mai vreau grătar, plec, ăsta mă sfârtecă", am zis. "Intră, domnule, în curte", mi-au spus gazdele, "joacă-te cu el, să vezi că nu te mușcă".

Mi-am luat inima în dinți și am început să mă împrietenesc cu Kitzoo. În perioada asta, labradorii năpârlesc și le place să fie scărpinați. L-am scărpinat cu atâta simț de răspundere, încât a început să se țină după mine prin curte și să se frece de piciorul meu ca un motan, privindu-mă lung, de parcă îmi spunea că mai vrea o porție de "masaj". Ceea ce primea de fiecare dată.

Am zis — hai să fac o poză cu el, să pun pe Facebook. Ce să vezi, Kitzoo n-a mai fost la fel de conciliant. Oricât am încercat să-l fac să privească spre aparatul foto sau spre mine, ca să iasă poză bine, nu a fost chip. Se uita de fiecare dată în altă parte, plictisit. Semn că obținuse ce voia și nu se sinchisea să îmi întoarcă favorul.

Vali Gros
© Photo : Arhivă personală Vali Gros
Vali Gros

Unii câini sunt foarte inteligenți. Ce și-o fi zis Kitzoo? "În așa hal l-am speriat pe omul ăsta, că mă scarpină ori de câte ori am chef, de frică să nu-l mușc. Nu câștig nimic dacă fac frumos la poză, ba chiar risc să pierd; poate că după ce își atinge scopul, acela de a mă pune pe Facebook, nu mă mai scarpină". Câinele s-a gândit că n-are rost să facă vreo concesie omului pe care îl dresase. Și-a permis să sfideze actul fotografierii pentru că a putut.

La fel ca și Kitzoo, Departamentul de Stat al SUA a tras România de ureche pentru că poate.

 

Valentin Gros este jurnalist român, specializat în domeniul economic, redactor la mai multe publicații naționale

319
Tagurile:
reacție, comunicat, Departamentul de Stat, SUA, România
Тема:
Imixtiunea SUA în problemele interne ale României (50)
Tematic
SUA aruncă masca: România e colonie, trebuie să se învețe cu comenzile!
Liviu Pleșoianu, curaj maxim - îi face praf pe americani!
Coincidență bizară: ONG se coalizează imediat după mesajul SUA
Declarații de presă susținute de ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu

Cîțu știrea serii - remanierea lui Voiculescu ”se anunță, nu se discută”

441
Premierul Florin Cîțu a anunțat strategia în cazul lui Vlad Voiculescu, a cărui demisie a fost cerută și de liberali, nu numai de opoziție, presă și societatea civilă

BUCUREȘTI, 11 apr – Sputnik. Una dintre cele mai importante solicitări ale premierului Cîțu a fost ignorată de ministrul Vlad Voiculescu – și anume aceea de a susține, săptămânal, conferințe de presă în care să prezinte situaţia actualizată privind pandemia, inclusiv măsuri cu posibil impact la populație- cum a fost cazul de spitalul „Foișor”.

Premierul a răbufnit după secvențele de la Foișor și după reacția lui Vlad Voiculescu, care a încercat să arunce responsabilitatea sau vina pe  spital, pe Primăria Capitalei, pe ASSMB, pe adversari politici şi pe mass media!

Florin Cîțu a reacționat dur: ”Sunt şi eu foarte supărat de ceea ce am văzut la televizor. Detaliile tehnice v-au fost prezentate de Raed Arafat, probabil vor fi prezentate date şi de ministrul Sănătăţii”.

”Vreau să vă spun că aşa cum fiecare contribuabil are legătură cu ministerul Finanţelor şi fiecare pacient din România are legătură cu Ministerul Sănătăţii”, a declarat Florin Cîțu.

În acest context, întrebat azi în conferința de presă despre remanierea lui Vlad Voiculescu, premierul a spus ferm:

”Remanierea sau orice decizie despre vreun ministru din cabinetul acesta e luată doar de premier - iar aceste decizii nu se discută, ele se vor anunța!”.

Mi mult, la întrebarea cine ar trebui să facă un pas în spate în urma scandalului de la Spitalul Foișor, Florin Cîțu a aruncat o veritabilă provocare, atât pentru Voiculescu, cât și pentru Arafat:

”Este vorba de onoare, să vedem dacă mai există onoare în România”, a spus Cîțu, continuând cu altă săgeată: ”Este normal să intervină prim-ministrul să vorbească și cu primarul Bucureștiului, și cu manageri de spitale?!”.

În concluzie, este foarte posibil ca în seara asta sau mâine să avem prima demisie/demitere din guvernul Cîțu.

Cât despre ruperea Coaliției, fractura PNL – USR este vizibilă cu ochiul liber, nu mai e nevoie de radiografie... la spitalul Foișor.

441
Tagurile:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu

Загрузка...
Proteste la București împotriva restricțiilor COVID

VIDEO: Proteste în București împotriva restricțiilor COVID

613
(reînnoit 17:33 10.04.2021)
Pentru sâmbătă, 10 aprilie, au fost anunțate mai multe proteste în București dar și în alte orașe ale României.

Sputnik vă invită să vizualizați imagini video de la protestele care au loc astăzi în București, Piața Victoriei, Piața Universității, împotriva restricțiilor impuse de autoritățile române pentru a diminua răspândirea infecției de coronavirus, dar și împotriva vaccinării obligatorii.

Protest în Piața Victoriei

Protest în Piața Universității

613
Tagurile:
coronavirus, Piața Universității, Piața Victoriei, București, Proteste

Загрузка...

Olanda: „Poliția pentru libertate” în marș împotriva restricțiilor COVID la Baarn

0
Manifestanții mișcării „Poliția pentru libertate” au mărșăluit sâmbătă la Baarn pentru a protesta împotriva aplicării stării de asediu ca măsură de stopare a răspândirii invecției COVID.

Mișcarea, care este formată din veterani ai armatei și poliției, a fost formată recent în opoziție cu restricțiile coronavirusului. Manifestanții puteau fi văzuți mărșăluind în timp ce purtau bannere și semne cu tematică împotriva blocării și pentru „libertate și dragoste”.

Peste 1500 de persoane au participat la marș, potrivit rapoartelor locale.

Olanda a ajuns în lockdown pentru a stopa răspândirea virusului cu planuri de redeschidere treptată a economiei. În prezent, este în vigoare stare de asediu pe timp de noapte, deoarece numărul pacienților cu COVID-19 din unitățile de terapie intensivă este în continuare în creștere, potrivit guvernului olandez.

0
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...