Traian Băsescu

Băsescu îl atacă pe Iohannis: fi tras ultimul cărtuș!

231
(reînnoit 10:59 25.09.2017)
Traian Băsescu îl atacă pe Klaus Iohannis, după ce șeful statului român a anunțat că și-a contramandat vizita în Ucraina care urma să aibă loc la sfârșitul lunii septembrie

BUCUREȘTI, 24 sept — Sputnik. Fostul președinte al României, Traian Băsescu, îl atacă pe Klaus Iohannis, afirmând că anularea vizitei șefului statului la Kiev este o „mare eroare politică în condițiile în care noua lege a educației încă nu a fost promulgată".

"La limită, dar încă era timp pentru discuții și negocieri la nivelul celor doi şefi de stat, iar după discuțiile bilaterale, la declarația comună în fața presei, Președintele României trebuia să exprime acolo, la Kiev, punctul de vedere susținut în discuții şi concluziile la care s-a ajuns", a scris Traian Băsescu pe Facebook.

În opinia lui, vizita putea fi un mare succes sau un mare eşec, "dar românii din Ucraina ar fi ştiut că Preşedintele României i-a apărat până la capăt".

„Din păcate, anulând vizita, am părăsit bosumflaţi "câmpul de bătălie" înainte de a trage "ultimul cartuş"", scrie Băsescu.

"Eu l-aş fi tras, chiar dacă şansele de succes erau mici. Nimic nu este umilitor când aperi interesele românilor din afara frontierelor", a mai adăugat fostul președinte.

În opinia lui Băsescu, anularea vizitei ar fi fost justificată, dacă Preşedintele Ucrainei ar fi promulgat imediat noua lege a educaţiei.

Reamintim că președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat joi, 21 septembrie, despre contramandarea vizitei care urma să aibă loc la Kiev la sfârșitul lunii septembrie. Șeful statului roman și-a exprimat nemulțumirea față de noua redacție a legii învățământului în dialog cu președintele ucrainean Petro Poroșenko în cadrul unei întâlniri în marja Adunării Generale a ONU la New York.

"I-am spus direct că nu voi face această vizită până când nu există un progres pe această lege a educației și că sunt neplăcut surprins de această evoluție, în condițiile în care domnia sa a avut o abordare, cel puțin față de mine, foarte deschisă, când vine vorba de românii din Ucraina. Am transmis această abordare pe care o am și pe căi diplomatice și iată și direct președintelui Poroșenko. Și-a continuat drumul destul de îngândurat și sper să reușim să avem o abordare care permite românilor din Ucraina, în perspectivă, să-și continue învățământul în limba română", a declarat Iohannis, potrivit Agerpres.

Pe 5 septembrie, Rada Supremă de la Kiev a votat o nouă lege a învățământului, care presupune lichidarea până în anul 2020 a tuturor școlilor cu predare în limbile minorităților etnice, inclusiv și cele românești.

231
Tagurile:
Cărtuș, școli românești, legea învățământului, Limba română, Traian Băsescu, Kiev, Ucraina, România
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (48)
Tematic
Ucraina, atac la Iohannis: discursul intern nu trebuie să afecteze relațiile...
Transcarpatia se pronunță împotriva noii legi a învățământului din Ucraina
Iohannis a vorbit la ONU despre orice, numai nu despre românii din Ucraina
Ucraina își bate joc de români, Meleșcanu acceptă OFICIAL!
Dodon, îngrijorat de situația școlilor românești din Ucraina
SUA susține lichidarea școlilor românești din Ucraina
Moldova și Ucraina vor delimita frontiera până la sfârșitul acestui an
Premierul moldovean, Pavel Filip, a luat apărarea școlilor românești din Ucraina
Reacția îngrijorătoare a MAE privind lichidarea școlilor românești din Ucraina
Românii din Ucraina către Poroșenko: Stopați lichidarea școlilor românești
Ungaria protestează față de lichidarea școlilor maghiare din Ucraina
Deputat PNL: România să denunțe tratatul de bază cu Ucraina
Ucraina va lichida toate școlile românești până în 2020

Загрузка...