Întrevedere cu președintele Ucrainei domnul Petro Poroșenko

Ucraina, atac la Iohannis: discursul intern nu trebuie afecteze relațiile...

311
(reînnoit 12:22 24.09.2017)
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a reacționat la decizia președintelui României de a-și contramanda vizita oficială la Kiev

BUCUREȘTI, 23 sept — Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei a confirmat decizia președintelui României, Klaus Iohannis de a-și contramanda vizita în Ucraina, care urma să aibă loc la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, drept formă de protest față de adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei a noii legi a învățământului.

Diplomatul ucrainean și-a exprimat dezamăgirea de gestul șefului statului român.

"Regretăm că partea română nu vrea un dialog între liderii. Discursurile politice interne nu trebuie să afecteze relațiile noastre bilaterale", a declarat Pavlo Klimkin.

În același timp, potrivit părții ucrainene, în nota primită de la București nu e vorba de anularea vizitei, ci de contramandarea ei.

"E o decizie care aparține exclusiv părții române", a declarat ministrul ucrainean de Externe.

În ciuda deciziei lui Klaus Iohannis, diplomația ucraineană declară că speră la continuarea dialogului.

"Reconfirmăm interesul pentru continuarea dialogului constructiv și ne așteptăm ca el să continue și în viitorul apropiat ", a adăugat Ministerul de Externe al Ucrainei.

Reamintim că președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat joi, 21 septembrie, despre contramandarea vizitei care urma să aibă loc la Kiev la sfârșitul lunii septembrie. Șeful statului roman și-a exprimat nemulțumirea față de noua redacție a legii învățământului în dialog cu președintele ucrainean Petro Poroșenko în cadrul unei întâlniri în marja Adunării Generale a ONU la New York.

"I-am spus direct că nu voi face această vizită până când nu există un progres pe această lege a educației și că sunt neplăcut surprins de această evoluție, în condițiile în care domnia sa a avut o abordare, cel puțin față de mine, foarte deschisă, când vine vorba de românii din Ucraina. Am transmis această abordare pe care o am și pe căi diplomatice și iată și direct președintelui Poroșenko. Și-a continuat drumul destul de îngândurat și sper să reușim să avem o abordare care permite românilor din Ucraina, în perspectivă, să-și continue învățământul în limba română", a declarat Iohannis, potrivit Agerpres.

311
Tagurile:
școli românești, legea învățământului, legea educației, educație, români, Minoritățile etnice, Învățământ, Ministerul de Externe, Klaus Iohannis, Ucraina, România
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (53)
Tematic
Lovitură în plin dată de Iohannis, a câștigat enorm!

Загрузка...