Mihai Tudose și Jean-Claude Juncker

Gafă majoră: Tudose și-a pus cenușe-n cap și a promis Europei nu mai greșim!

794
La Bruxelles, controversatul premier a renunțat la impozit pe cifra de afaceri, a acceptat prioritatea "luptei anticorupție" și că "nu vor mai fi derapaje" - adică tezele Opoziției

BUCUREȘTI, 12 iul — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Aflat la Bruxelles în prima sa vizită ca premier, Mihai Tudose s-a întânit cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și cu Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Într-o conferință de presă și câteva declarații televizate, Tudose a încercat, în felul său (încă) greoi și neclar să explice temele pe care le-a abordat — de fapt, după cum a reieșit din declarații, în legătură cu care a fost abordat.

"Nu am venit aici pentru turism, poze, strângeri de mâini, am venit ca (într-)o vizită tehnică, sunt extraordinar de plăcut surprins de căldura cu care am fost primit", a recitat Tudose textul evident pregătit.

România este parte a unui organism — și Uniunea Europeană "are tot interesul ca noi să fim puternici pentru a avea un aliat puternic", a spus în continuare Tudose.

Apoi, a început să iasă adevărul la iveală.

Junker, Tusk si Timmermans au stabilit "un mecanism, astfel încât să afle la timp" despre ce se întâmplă în Romania, despre „țopăială", cum ar spune Iohannis.

"Am stabilit aceeași problemă (?!), să nu mai repetăm greșelile, ca ei să afle ce avem de gând să facem dupa ce am facut. Am stabilit un mecanism de aflat in timp util", a punctat premierul.

În privința spinoasei probleme a Justiției, Tudose a declarat că le-ar fi promis celor de la Bruxelles că "orice initiațivă legislativă se va face după consultarea prealabilă a tuturor celor implicați în decizie, cu implicarea societății civile", ba chiar a plusat că "nu în Guvern se vor adopta initiațive, Parlamentul e forul prin care se face", cu referire probabil la Ordonanțe.

Desigur, afirmația e corectă în teorie, dar acum nu înseamnă decât o recunoaștere a unei politici greșite duse de guvernul aceleeași coaliții, confirmând astfel acuzele opoziției. Totodată, Tudose a spus jurnaliștilor că ar fi convenit cu oficialii europeni că "Ministerul Justitiei e însarcinat să pună în aplicare deciziile CCR".

Dar, o altă afirmație a lui Tudose pune un alt semn de întrebare asupra prestației sale — "domnul ministru al Justiției va veni până la Bruxelles să explice exact, atât președintelui Juncker, cât și prim-vicelui Timmermans, despre ceea ce face el acum" a spus în felul său Tudose, ceea ce s-ar putea traduce că el, premierul, nu poate explica exact "ce face Toader acum".

În acest context, despre MCV, Tudose spune că a primit asigurări că se va ridica "până în 2019" iar el, la rându-i, a asigurat că "în nici un caz nu vor mai fi derapaje de genul celor de la Guvern", neexplicând însă presei la ce anume s-a referit.

Presei, care l-a întrebat de discuțiile depre "corupție", Tudose i-a răspuns "Coruptia și tot ceea ce înseamnă acest cuvânt e parte din MCV. Ce se întamplă astăzi în România e apreciat ca un lucru pozitiv de Comisia Europeană. Ei nu au o problemă cu modificările, ci cu dezbaterile, direcția era bună, viteza era greșită, mai mult s-a stat", a spus Tudose.

Cert este că după întâlnire, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a trimis un singur mesaj și edificator pe Twitter: "Întâlnire cu Primul Ministru Tudose. Subliniind valorile Uniunii Europene și așteptările societății românești în lupta împotriva corupției".

Iar interpretarea pe care o dă purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European (PPE), europarlamentarul Siegfried Mureșan, propus ca premier de Traian Băsescu, este una cu totul sumbră.

"Începând de astăzi, suntem oficial copilul-problemă al Uniunii Europene", a scris Mureșan pe pagina de Facebook. Astăzi, niciunul dintre președinții instituțiilor europene nu a acceptat să iasă în conferință comună cu prim-ministrul Guvernului României, Mihai Tudose, iar acesta s-a văzut nevoit să țină singur conferința de presă din subsolul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană".

Este un lucru nemaivăzut pentru un prim-ministru al unui stat membru al Uniunii Europene, a concluzionat Mureșan.

Trecând la capitolul financiar, aici apare altă problemă; după fireascul angajament în deficitul de 3%, Tudose a produs o nouă surpriză: a renunțat la impozitul pe cifra de afaceri! Nu tu simulare, variante — gata, pur și simplu! Să-l cităm din nou pe Iohannis?

Dar, premierul a venit și cu o veste bună — în perioada următoare vor intra în tara 600 de milioane de euro din fonduri europene pentru mediu și infrastructură, Tudose explicând la Antena 3 că e vorba "de o deblocare", iar în acest sens ar trebui privită ca o reușită a acestei deplasări.

Sigur că e greu de crezut această afirmație, ba chiar imposibil, de vreme ce Tudose a preluat guvernul doar de o săptămână, iar mai înainte a fost o criză politică ridicolă precedată, conform propriilor declarații, de neîndepliniri majore. Deci, chiar fără să mai luăm în seamă calitățile diplomatice ale lui Tudose, tot e greu de acceptat povestea cu deblocarea.

Tot în privința fondurilor, Tudose a mai făcut o afirmație bizară — și anume că a convenit ca lunar, sau chair mai des, miniștri să se prezinte la Bruxelles, "vor vorbi cu comisarii".

"Cel puțin o dată pe lună, toți miniștrii implicați în proiecte europene vor veni la Bruxelles, vor vorbi cu comisarii. Vom avea contacte regulate la nivel de Consiliu și Comisie, pentru ca ceea ce facem noi în România să nu mai ajungă la Bruxelles distorsionat, să nu mai existe deosebiri majore între realitate și percepție", a declarat Tudose.

Desigur, oricine știe că toți miniștrii au de-a face cu fonduri europene, deci cabinetul va bântui cel puțin 20% din timpul de lucru la Bruxelles (am scăzut zilele libere), problema e că mai au și comisarii treabă, nu doar timp de întâlniri cu trimișii lui Tudose. Iar chestia cu "mesajul distorsionat", corectat prin prezența "pe persoană fizică", hai să fim serioși, e o declarație demagogică, la fel ca majoritatea spuselor lui Tudose.

"Sa încercam să fim mândri că suntem români și să ne manifestăm ca atare", a încheiat în aceeași notă conferința, uitând să precizeze pe cine asociază în pluralul folosit.

794
Tagurile:
Mihai Tudose, Europa
Daniel-Cătălin Zamfir

Zamfir îl aruncă în față lui Orban: ”Minți cu nerușinare!”

214
Senatorul Daniel Zamfir îl ia direct pe fostul său coleg, actualul premier Ludovic Orban, punându-i în față chestiuni de care se ferește

BUCUREȘTI, 23 oct – Sputnik. Daniel Zamfir îl acuză pe premier de ”cinism”, avertizându-l chiar că, în situația actuală,NISMUL UCIDE”.   

”Ludovice, hai să dăm cărțile pe față!”, îl provoacă Zamfir, provocându-l să abordeze deschis mai multe chestiuni de care premierul pare să se ferească!

De exemplu: ”De ce vreți să faceți alegerile cu orice preț?”, întreabă Zamfir. ”În numele democrației? Pe bune? La 13 decese pe zi, ai amânat alegerile locale, iar la 100 acum, ții morțiș să faci alegeri?”.  

De fapt, îi aruncă în față Zamfir – ”ești disperat că sunteți pe tobogan și, în cinismul vostru, vreți să vă salvați sacrificând zeci de vieți omenești!”.

Sau, alt exemplu: ”Te încurcă Parlamentul să guvernezi?” Minți cu nerușinare! – îi spune Zamfir, aducând și argumentul cifrelor: ”Ai dat peste 170 de Ordonanțe de Urgență în numai 10 luni!”

Pe de altă parte: ”Toate legile pe care le-au votat alții decât voi și useriștii le-ați blocat la CCR!”

”Și mai e ceva ce vă disperă, Ludovice! Nu v-am lăsat să vindeți pe nimic CEC-ul, Aeroporturile, Portul Constanța, Hidroelectrica și tot ce mai e de prăduit în țara asta!”, spune Zamfir, avertizându-l pe premier – ”Știm că deja le-ați amanetat!”

Iar în final, Zamfir îi face o promisiune premierului: ”Ne ținem scai de voi să dați alocațiile copiilor, salariile profesorilor și personalului medical și pensiile oamenilor, AȘA CUM PREVEDE LEGEA!”.

214
Tagurile:
Orban, Daniel Zamfir
Tematic
Daniel Zamfir dă legea care îl trimite în pușcărie pe Cîțu
Încă o confirmare, Voinea-FMI, propunerea PSD de premier! Daniel Zamfir, detaliu cheie
Zamfir NU a greșit: ÎNCHIDEREA Metroului NU e mai o glumă

Загрузка...
Viorica Dăncilă

Dăncilă, reacție excepțională după articolul despre Rusia!

131
(reînnoit 07:03 23.10.2020)
O adevărată lecție de viziune și inteligență și realism diplomatic, în interes național – o palmă dată celor care vor să mențină tensiuni și riscuri neprofitabile.

BUCUREȘTI, 23 oct – Sputnik. Fostul premier Viorica Dăncilă a reacționat după ce excelenta sa analiză despre necesitatea unei noi abordări europene a relației cu Rusia a stârnit multe comentarii, controverse și inevitabile atacuri.

Reamintim că Viorica Dăncilă a publicat ieri în prestigiosul cotidian (izraelian) Jerusalem Post o analiză interesantă, novatoare și bine ancorată în realitățile pe care mulți nu le recunosc sau le ignoră.

Viorica Dăncilă punctează chiar de la început că în articol a pledat ”pentru o nouă abordare în relațiile Uniunii Europene cu Rusia – o abordare care să susțină mai eficient securitatea țărilor UE”.

”Contrar unor reacții vădit nedrepte sau manipulatoare din presa românească, n-a fost vorba deloc de un material pro-rus, ci de un material pragmatic pro-european”, subliniază Dăncilă. ”Am constatat foarte clar faptul că Rusia s-a manifestat cu agresivitate în detrimentul intereselor țărilor UE, afirmând însă în același timp că eforturile europene de contracarare a acestui tip de agresiune și-au ratat ținta”.

Viorica Dăncilă atrage atenția că, în analiză, a spus, ”cu subiect și predicat, referindu-mă la Rusia și UE că „nu suntem prieteni”, dar că trebuie – noi, europenii – să găsim un nou model de raportare la Rusia pentru a ne apăra mai bine interesele și pentru a evita comiterea de greșeli cu consecințe grave”.

Paranteză: abordarea față de Rusia - cu menținerea tensiunilor, cu sancțiuni și lipsă de viziune - este greșită, este recunoscută ca greșită și de liderii Franței sau Germaniei.

De aceea, Viorica Dăncilă subliniază că ”NU e vorba deloc de o atitudine împăciuitoristă, nu e vorba să închidem ochii la agresiune sau la utilizarea elementelor de război hibrid contra țărilor Uniunii Europene, ci să înțelegem foarte exact riscurile ce rezultă din menținerea unui model conflictual de raportare reciprocă”.

Și iată unul dintre cele mai mari adevăruri spuse despre relațiile cu Rusia și nu numai:

”Ca om bine informat despre dinamica relațiilor internaționale, știu că, atunci când nu se fac pași concreți spre aplanarea unor relații tensionate, contribuim cu bună știință la menținerea unor vulnerabilități care pot duce la evoluții neașteptate și tragice”.

Concluzia Vioricăi Dăncilă este de asemenea extrem de valoroasă și merită reținută ca un motto pentru abordarea diplomatică suverană, în interesul României:

”Pledoaria mea a fost una pentru inteligență și realism, contra îngustimii și inerției care ne pot costa foarte mult în viitor”, a conchis Viorica Dăncilă.

131
Tagurile:
Rusia, Viorica Dăncilă
Tematic
Viorica Dăncilă și Denise Rifai, dialog de zile mari!
Viorica Dăncilă, îl ia de urechi și îl provoacă pe Cîțu!
Scandal în PSD: Dăncilă, Oprișan și Bădălău – executați!

Загрузка...
Pensionari

Tratament balnear gratuit: cine sunt beneficiarii

0
Reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice au făcut câteva precizări importante pentru românii interesați să meargă la băi în mod gratuit.

BUCUREȘTI, 23 oct – Sputnik. Românii pot beneficia de tratament balnear gratuit, în anumite condiții. Reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice spun că de tratament balnear gratuit beneficiază pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale, precum și persoanele beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, stabilită în temeiul dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.214/1999, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, mai pot primi tratament balnear gratuit persoanele beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, aprobată prin Legea nr.189/2000, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare, persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare.

Persoanele care beneficiază de cure balneoclimaterice potrivit art. 22 din Legea nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare și persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 757/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariaţilor care lucrează în mediu radioactiv – zonele I şi II de expunere la radiaţii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum şi la conservarea şi închiderea perimetrelor miniere se încadrează, de asemenea, în cerințele necesare obținerii gratuității la tratamentul balnear, precizează dcbusiness.ro.

0
Tagurile:
tratament
Tematic
Bilete de tratament pentru pensionari. Ce a decis Casa Națională de Pensii
Anunţ important de la ministrul Muncii - „Pensionarii nu merită acest tratament”
Coronavirus: Arafat, despre simptome și tratament

Загрузка...