President Donald Trump greats Romanian President Klaus Werner Iohannis, in the Oval Office at the White House, Friday, June 9, 2017, in Washington.

Întâlnirea Iohannis - Trump: Vorbe frumoase care nu aduc nimic concret

673
(reînnoit 23:09 09.06.2017)
Iohannis, prestație deosebită, Trump nu a răspuns la ridicolele provocări ale presei române, posibile probleme create de Trump pentru România

BUCUREŞTI, 9 iun — Sputnik, Dragoş Dumitriu. Un discurs excelent al președintelui Klaus Iohannis, asta se poate spune după conferința de presă a celor doi șefi de stat — și cu asta va rămane pozitiv România după întâlnirea de la Casa Albă. Iohannis a fost la înălțimea evenimentului, se poate spune chiar că, prin ținuta sa, l-a eclipsat pe Donald Trump. Dar nu asta contează.

Așa cum am anticipat, concretul discuției s-a concentrat pe alocarea bugetară către investițiile militare — cu alte cuvinte banii pentru industria de război americană. Restul problemelor, mai ales visul hilar al ridicării vizelor pentru SUA nici măcar nu a fost pe agenda întrevederii la nivel înalt.

Se poate spune și că, în ciuda excelentei prestații a lui Iohannis, dar și a jovialului sprijin al lui Trump, presa americană nu l-a băgat în seamă pe președintele român, concentrându-se pe scandalul legat de dezvăluirile fostului șef al FBI.

Presa română prezentă a reușit însă să se remarce printr-un așa-zis jurnalist, mai curând un propagandist al temei antiguvernamentale, insistând pe "corupția" care are împiedicî relațiile cu SUA, dorind să știe dacă SUA vor susține în continuare "lupta anticorupție". Trump a dat din cap, trecând cu o aprobare de complezență peste capitolul respectiv. Un alt moment ridicol a fost creat de reprezentanta televiziunii publice, TVR, care l-a întrebat pe Trump de "pericolul rus". Președintele american nici măcar nu a răspuns la o asemenea întrebare. Tema a fost reluată și de un ziarist american, care a vorbit de "agresiunea rusă", dar de asta președintele Iohannis a fost cel care a dat un răspuns diplomatic, elegant.

Un moment extrem de delicat l-a constituit însă declarația lui Donald Trump în privința Qatar, condamnarea fermă și amenințătoare lansată de liderul american punând NATO — și mai ales România — într-o situație dificilă. "cerem Qatarului să oprească finanțarea terorismului", a spus Trump, în timp ce Turcia, cea mai puternică armată NATO după cea americană, și cea mai puternică din regiunea noastră, susține țara islamică.

Concret, rezultatele pozitive concrete pentru România rămân în domeniul iluziei, în schimb aspectele conrete de partea americană le vom afla treptat, dar real — conform "real politics"-ului american. Până una alta, e de meditat și la ideea lui Trump de a face niște socoteli retroactive, în sensul că țările NATO nu au plătit cât trebuia în trecut — iar în rest, am menționat că, în paralel cu întâlnirea de la Casa Albă, în aceeași zi, mesagerul cercurilor puterii americane, George Friedman, se întâlnea la București cu șeful partidului de guvernămant român, Liviu Dragnea.

673
Tagurile:
Biroul Oval, Subiecte, Declaraţii, Conferință de presă, Întrevedere, Discuţii, Casa Albă, NATO, Klaus Iohannis, Donald Trump, Washington, SUA, România
Tematic
EXCLUSIV: Iohannis la Trump - banii statului și mesagerul primit de Dragnea
Iohannis la conferinţa cu Trump: "Suntem primii care alocă 2% pentru apărare"
Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu, vaccinat anti COVID-19

115
(reînnoit 12:30 16.01.2021)
Prim ministrul României s-a imunizat împotriva noului coronavirus, așa cum era anunțat încă de zilele trecute, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central”Dr. Carol Davila”.

BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Premierul Florin Cîțu se vaccinează anti-Covid-19, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”.

Demnitarului i s-a explicat, de cadrele medicale, întregul proces care se derulează, pentru ca imunizarea să fie făcută în deplină cunoștință de cauză.

Reamintim că, în urmă cu o zi, adică ieri, 15 ianuarie 2021, s-a imunizat împotriva noului coronavirus președintele României, Klaus Iohannis.

Acesta a declarat, la scurt timp după aceea, că procedura de vaccinare a fost una simplă, nedureroasă și a dorit să sublinieze că acees vaccin este unul sigur și eficient.

De asemenea, șeful statului a recomandat tuturor vaccinarea, afirmând că vaccinarea, împreună cu procedurile de restricție ne vor scoate din pandemie.

Tot ieri, a început oficial cea de-a doua etapă a campaniei naţionale de vaccinare, în care sunt incluse persoanele de peste 65 de ani, bolnavii cronici şi persoanele care lucrează în domenii considerate esenţiale, între care Administraţia Prezidenţială şi Guvernul.

Premierul României a făcut declarații după imunizare. Acesta a spus că a fost o procedură foarte ușoară, că se bucură că s-a putut vaccina, că a făcut acest lucru atât pentru sine, cât și pentru cei din jur.

Pandemia poate fi învinsă numai prin vaccinare și prin păstrarea măsurilor restrictive.

"Foarte ușoară această vaccinare, Nu am simți nimic. I-am zis doamnei asistente. De aceea m-am ridicat la final. Mă bucur că m-am vaccinat. Văd că mulți români vor să se vaccineze. E important să înțelegem că rămânem la obiectivul de a avea 10.400.ooo de români vaccinați până în septembrie. Foarte mulți români vor să se vaccineze", a declarat Cîțu

Cîțu a dat asigurări că nu va fi precupețit nici un efort pentru a putea fi vaccinați toți românii.

115

Загрузка...
Vaccinare în România

Sondaj: Doriți se vaccineze public șefii partidelor?

111
Iohannis a dat exemplul – este o provocare pentru toți liderii politici. Ar trebui să urmeze exemplul președintelui – sau nu e normal să se facă un spectacol din vaccinare?

BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Unul dintre cele mai urmărite și discutate subiecte de ieri a fost exemplul dat de președintele Iohannis, care s-a vaccinat public, la Spitalul Militar Central.

sondaj

Doriți să se vaccineze public șefii partidelor?
  • DA – ar trebui să dea un exemplu, așa cum a făcut Iohannis
    0% (0)
  • NU – nu trebuie să se facă un spectacol din vaccinare
    0% (0)
  • Nu mă pronunț
    0% (0)
au votat:

Gestul președintelui a fost mult comentat - mai în glumă, mai în serios, dar a fost în prim plan – și a fost poate cel mai bun mod de a capta atenția românilor asupra vaccinării. Altfel spus, a fost probabil cea mai bună reclamă – inclusiv în rândul celor care nu îl agreează pe Iohannis.

În același timp, mulți au comentat că președintele a făcut un spectacol și un joc de imagine din propria-i vaccinare!

De aceea punem întrebarea dacă liderii politici, cele mai comentate personaje publice, ar trebui să urmeze exemplul prezidențial și să se vaccineze public? Sau, dacă nu doresc să se vaccineze, să anunțe asta deschis!

E vorba de Marcel Ciolacu, Ludovic Orban, Dan Barna și Dacian Cioloș, George Simion și Claudiu Târziu, dar și de Kelemen Hunor.

Concret, vă invităm, să vă spuneți opinia prin intermediul unui sondaj, răspunzând la următoarea întrebare:

Doriți ca președinții principalelor partide să se vaccineze public?

DA – ar trebui să dea un exemplu, așa cum a făcut Iohannis

NU – nu trebuie să se facă un spectacol din vaccinare

Nu mă pronunț

111

Загрузка...

Lavrov a comparat SUA cu un elefant în magazinul de porțelanuri

0
Ministrul rus al Afacerilor Externe consideră inacceptabile amestecul în problemele interne a statelor suverane și impunerea anumitor scheme ideologice.

Serghei Lavrov a comparat SUA cu un elefant în magazinul de porțelanuri. Șeful diplomației ruse s-a referit la imixtiunea Washingtonului în problemele interne ale altor state. Cum se reflectă acest lucru asupra Irakului, Libiei și Siriei, aflați din materialul video Sputnik.

0

Загрузка...