Radu Tudor

Radu Tudor și independența energetică "blocată strategic"

723
(reînnoit 11:53 05.05.2017)
Blocarea construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă se datorează unor personaje și firme influente, România este în pericol de nu putea repara nici reactoarele funcționale

BUCUREȘTI, 5 mai — Sputnik. Într-un excelent articol publicat pe blogul personal, jurnalistul Radu Tudor afirmă că "România ratează șansa uriașa de a deveni actor strategic în energie". Realizatorul Antena 3 face această afirmație din cauza faptului că "de peste 20 de ani, România nu este capabilă să pună în funcțiune cele două reactoare nefuncționale din cele patru construite la Cernavodă". Dacă ar fi avut toate cele patru reactoare în funcțiune, scrie jurnalistul, România ar fi realizat câteva obiective strategice, în primul rând "Independența energetică totală, prin sistarea importurilor de gaz din Rusia".

Lăsând la o parte că ministrul Energiei, Toma Petcu, a atenționat și asupra unei alte probleme, și anume "retubarea reactoarelor 1 și 2, pentru care noi încă nu suntem pregătiți să o facem" o altă problemă este conducerea Nuclearelectrica, de care același ministru e nemulțumit.

După anunțata schimbare a directoarei Daniela Lulache, persoană numită de grupul lui Călin Tăriceanu, ministerul speră să realizeze o negociere și o lucrare rapidă cu o firmă chineză, China General Nuclear Power Corporation (CGN).

"Construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă, operată de Nuclearelectrica, este proiect de investiții prioritar pentru România, aflându-se în Programul de Guvernare actual", declară ministrul Energiei.

Dar, deși contractul cu chinezii a fost semnat la finele lui 2015, deși în 2016 Ministerul Energiei anunșa că a investit "peste 1 miliard de euro în infrastructura și necesarul tehnologic dedicat reactoarelor 3 și 4 de la CNE Cernavodă", realizarea proiectului întârzie. Ministerul a avertizat că "fără punerea în practică a acestui proiect cheltuielile deja efectuate vor deveni pierderi certe pentru bugetul de stat". De menționat că Ministerul Energiei își asumă răspunderea că proiectul în cauză corespunde cerințelor sistemului electroenergetic național.

Deci, de ce se întârzie? Răspunsul îl aflăm din analiza lui Radu Tudor:

"Un comunicat al Fondului Proprietatea remis pe 3 noiembrie 2016 spunea că proiectul privind construcția reactoarelor 3 și 4 este nefezabil și ar putea crea mari prejudicii acționarilor Nuclearelectrica în cazul în care este continuat, având în vedere situația actuală a pieței energiei electrice, precum și prognozele pe termen lung".

Stupefiant, nu? Să vedem însă cine sunt cei despre care se vorbește, decidenții Fondului Proprietatea, cel mai important acționar al Nuclearelectrica, în afara Ministerului Energiei.

- Acţionari instituţionali străini — 21,86%

- The Bank of New York Mellon (Banca Depozitar pentru Certificate de Depozit Globale având la bază acţiuni suport) — 34,74%

- Persoane fizice române —17,41%

- Acţionari instituţionali români — 14,49%

- Fondul Proprietatea — 8,30%

- Persoane fizice nerezidente — 3,14%

- Ministerul Finanţelor Publice — 0,06%

Administratorul Fondului — americanii de la Franklin Templeton Investments, firmă din California, SUA.

Conform Actului Constitutiv al Fondului, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor numeşte cinci membri în Comitetul Reprezentanţilor. Aceștia sunt: Sorin — Mihai Mîndruţescu (preşedinte), iar membrii sunt Julian Healy, Piotr Rymaszewski, Steven van Groningen — vă aduceți aminte de el, susținător al manifestațiilor antiguvernamentale, l-am lăsat la urmă pe cel mai interesant membru — Mark H. Gitenstein, fostul ambasador al SUA în România (între 2009 și 2012). Salariile acestora sunt stabilite tot de AGA.

Cu alte cuvinte, Fondul Proprietatea este în majoritate al străinilor, este administrat de americani iar printre reprezentanți strălucește chiar fostul ambasador Mark Gitenstein.

Ca o concluzie la analiza lui Radu Tudor, faptul că "România ratează șansa uriașa de a deveni actor strategic în energie" se datorează, după datele furnizate chiar de analiza sa, dar și după date oficiale, blocării proiectului cu chinezii — iar cei care care blochează sunt decidenții Fondului Proprietatea, nominalizați mai sus. Dar, SUA fiind un "partener strategic", probabil că avem de-a face cu un "blocaj strategic".

723
Tagurile:
firmă, reactor, energie, Independență, Personaj, Radu Tudor, Cernavodă, România
Tematic
Rusia renunță la România ca teritoriu de tranzit al gazelor
Americanii vor săpa pământul Moldovei în căutarea petrolului și gazelor
Rusia și Ungaria au inițiat negocieri privind livrarea directă a gazelor
România reia vânzarea de gaze naturale
Ucraina a „redescoperit” resurse de gaze la Insula Șerpilor
Incendiu la o ţeavă de gaze din subsolul unui bloc din Capitală
Daniel Zamfir

Daniel Zamfir denunță o nouă ”cedare de SUVERANITATE” către străini

63
(reînnoit 07:57 23.06.2021)
O veste gravă vine de la Parlament – una dintre cele mai controversate legi, care ”permite  vânzarea necondiționată” către străini a trecut tacit! Cine e vinovat

BUCUREȘTI, 23 iul – Sputnik. Senatorul Daniel Zamfir face un anunț grav: în Senat s-a dat curs ”încă unei cedări de SUVERANITATE”.

Senatorul PSD arată că ieri Senatul a luat act că Legea privind vânzarea terenurilor agricole ”a trecut tacit”. Acuzația este gravă – și o vizează pe una dintre cele mai puternice și controversate figuri din PNL, Iulia Scântei.

”Printr-o manevră deja patentată, servitoarea de serviciu, Iulia Scântei, președinta Comisiei Juridice, a refuzat să dezbată în Comisia Juridică legea, deși comisia de agricultură, comisie co-raportoare, respinsese modificările care permiteau vânzarea necondiționata străinilor”, scrie Zamfir.

De fapt, aici este și cheia – articolele care vizează ”vânzarea necondiționată” a terenurilor agricole – România fiind o campioană la acest capitol, după cum menționează mass media.

Zamfir o acuză pe Iulia Scântei că ”acolo unde nu i se repartizează pentru raport proiecte de lege, solicită  Comisia Juridică să fie co-raportoare” și astfel, ”dacă vreun proiect, unde au ei interese, primește un raport negativ - cum e cazul acestei legi – Comisia Juridică nu o mai dezbate ca să treacă tacit în forma  inițiatorului”.

”Notărița milionară, abonată la contractele cu Statul,  continua agresiv să impună interese contrare românilor, în timp ce averea îi creste substanțial în timpul mandatului de senator”, acuză Zamfir, citând presa ieșeană, plină de informații despre senatoarea Iulia Scântei.

Precizăm că, în cazul proiectului legislativ la care se referă Daniel Zamfir, Camera Deputaților este decizională. Dar, așa cum ne amintim, Iohannis și PNL au făcut mare caz de legi care au trecut ”tacit” prin prima cameră sesizată. Acum tac. Oare de ce?

63
Tagurile:
Suveranitate, Daniel Zamfir

Загрузка...
Eugen Teodorovici, Marcel Ciolacu, Gabriela Firea - PSD

Începe Ziua cea mare pentru PSD ar putea reveni la putere!

80
(reînnoit 07:25 23.06.2021)
Una dintre cele mai importante zile ale actualei legislaturi – ” „Este pentru prima oară, după 30 de ani de democraţie post-decembristă”, a anunțat Marcel Ciolacu.

BUCUREȘTI, 23 iun – Sputnik. Mare zi mare pentru PSD și mai ales pentru Marcel Ciolacu, cel care a făcut declarații optimiste în legătură cu moțiunea de cenzură pe care social democrații o vor depune azi.

”Este pentru prima oară, după 30 de ani de democraţie post-decembristă, când o moţiune de cenzură are şanse să treacă, la numai şase luni de la alegerile parlamentare”, a declarat la începutul săptămânii Ciolacu.

Liderul PSD recunoaște că ”matematic, ei au în acest moment o majoritate”, dar spune că există semnale ca moţiunea ar putea fi votată de parlamentari PNL și USR.

”Există astfel de semnale - vom continua negocierile”, a spus Ciolacu la Antena 3, susținând că a ”terminat negocierile cu partenerii sociali”, pentru că ”am vrut să vedem, în primul rând, de la patronate, IMM-urile, sindicate, dacă este oportun să depunem o astfel de moţiune de cenzură”.

Președintele PSD declară că toți interlocutorii ”au spus foarte clar că este oportun să depunem o moţiune de cenzură şi acest Guvern să plece”.

”Am negociat textul moţiunii, l-am finalizat, am discutat şi cu partenerii şi cu ceilalţi parlamentari, şi cu grupul AUR, şi cu grupul minorităţilor”, spune Ciolacu, promițând că ”se vor regăsi pasaje de la fiecare prinse în moţiune”.

De asemenea, Ciolacu a anunțat că PSD va susține tot pe Alexandru Rafila pentru funcția de premier, dacă moțiunea va trece.

Așa cum am mai arătat, Marcel Ciolacu nu pare afectat de riscul pierderii credibilității dacă moțiunea nu va trece – și nici dacă Iohannis ar refuza să promoveze propunerile PSD. De asemenea, el este extrem de rezervat în a prezenta măsuri concrete pe care le-ar lua PSD – precum și posibilii miniștri pe care social democrații i-ar propune.

Reamintim că toate negocierile de până acum ale lui Ciolacu cu Iohannis s-au soldat cu succese… ale președintelui de la Cotroceni, în sensul că PSD a acceptat ceea ce s-a decis sau ce i s-a cerut.

Deci, întrebarea finală pare paradoxală… dar nu e decât o reflectare a realității „noului” PSD: prin PSD la putere… ar fi chiar PSD la putere?

80
Tagurile:
Florin Cîţu, Guvern, Moțiune de cenzură, PSD

Загрузка...