Piața Universității

Acum, mare manifestaţie: 27 de ani de la deschiderea Pieţei Universităţii

144
(reînnoit 17:43 22.04.2017)
"Se va ţine un moment de reculegere pentru victimele acelei perioade, iar la "la fântâni", se vor depăna amintiri", vor fi prezente personalităţi ale acelor zile

BUCUREŞTI, 22 apr — Sputnik. Pagina "Corupţie ucide" anunţă organizarea unui miting în amintirea zilei de 22 aprilie, dată la care a început cel mai mare fenomen de protest din România post-Ceauşescu. Pe pagina respectivă este publicat un scurt istoric al acelei zile.

"După un protest contra Guvernului Petre Roman, în Piaţa Victoriei, coloane de manifestanţi s-au îndreptat spre Parlament. La Piaţa Universităţii, un grup de studenţi au întins o sfoară între cele 2 staţii de metrou, declarând Piaţa Universităţii "Zona Liberă de Neocomunism". Astfel, toata lumea a rămas în Piaţa Universităţii cu scopul declarat că nu vor pleca până ce Punctul 8 de la Timişoara nu va fi lege. Punct care spune aşa: "Nici un fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Român sau al Securităţii, să nu aibă dreptul de a lucra în funcţii publice pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive, punând accent mai ales pe funcţia de preşedinte. Această interdicţie se numeşte lustraţie. Şi o televiziune libera".

Făcând abstracţie de unele inexactităţi istorice şi de locaţie (de exemplu Parlamentul funcţiona atunci în două locaţii, Senatul în fostul CC, actualul Minister de Interne, Camera Deputaţilor în vechea clădire din Dealul Mitropoliei etc.) este interesant de văzut care dintre personalităţile care au animat atunci Piaţa vor fi prezente. Marian Munteanu, Emil Constantinescu, Sorin Roşca Stănescu, Gheorghe Zamfir şi mulţi alţii nu s-au făcut remarcaţi ca militanţi ai noilor manifestaţii.

De altfel, autorii mesajului scriu că "ar fi o deosebită onoare pentru noi să îi avem alături pe eroii care au luptat pentru democraţie şi care, astăzi, poarta rănile curajului de care au dat dovadă". Printre cei care organizează se află şi unul dintre cei bătuţi şi reţinuţi atunci, Marian Ţivilic-Moroşanu, poreclit şi "Ceauşescu" datorită faptului că îl imita pe fostul şef al statului la întâlnirile din Piaţă.

Manifestaţia va începe la ora 17 în Piaţa Victoriei, de unde se va pleca în marş către Universitate unde "se va ţine un moment de reculegere pentru victimele acelei perioade, iar la "la fântâni", locul care şi azi mai miroase a sânge în amintirile noastre, se vor depăna amintiri", se scrie în mesaj.

Anunţ manifestaţie, captură ecran
© Facebook / Corupţia ucide
Anunţ manifestaţie, captură ecran

Motivul acestei manifestaţii nu este doar acela de a rememora o zi importantă din istoria postdecembristă, ci vor fi formulate şi revendicări.

"După 27 de ani suntem în stradă pentru aceleaşi cerinţe. Noul punct 8 de la Timişoara: "Fără condamnaţi penal în demnităţile publice" şi un CNA care să nu mai permită minciuna şi dezinformarea unor posturi ca Antena 3 şi RTV", se scrie în postarea-chemare, care se încheie cu mesajul "NU lăsaţi istoria să se repete!".

Şi în 1990 a fost acuzată de manipulare singura televiziune naţională de atunci (mai funcţiona un post privat SOTI, dar era o formă de pionierat TV). Atunci politica o făcea presa scrisă, populaţia fiind împărţită între publicaţiile "revoluţionare", sau anticomuniste în frunte cu "România Liberă", condusă de Petre Mihai Băcanu şi, onorific, de Octavian Paler, şi trustul Expres, condus Cornel Nistorescu şi Ion Cristoiu, patron fiind Mihai Cârciog. De cealaltă parte era în primul rând puternicul cotidian "Adevărul", condus de Darie Novăceanu. Între timp, după cum s-a putut observa, opiniile s-au mai schimbat. Au trecut 27 de ani.

144
Tagurile:
Piaţa Victoriei, Timişoara, 22 aprilie, Piaţa Universităţii, Miting, Gheorghe Zamfir, Emil Constantinescu, Nicolae Ceauşescu, Sorin Roșca Stănescu, Petre Roman, Marian Munteanu, România
Tematic
Studiu: cine protestează în Piața Victoriei
Protestele se transformă: de la revoluția "corporatiștilor" la cea națională!
OFICIAL: Moscova este îngrijorată de protestele din România
Daniel-Cătălin Zamfir

Daniel Zamfir, gata să-i dea lovitura fatală lui Ludovic Orban și PNL! De ce tace PSD?

227
Ce ar vrea Orban să negocieze cu PSD ca să nu îl susțină pe Zamfir la ASF? Și de ce PSD NU dă deocamdată nici un semnal în privința susținerii lui Daniel Zamfir?

BUCUREȘTI, 1 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. ”De ce, Ludovice?”, întreba acum două săptămâni Daniel Zamfir, referindu-se la o declarație a premierului Orban: ”Ar fi o sfidare dacă PSD l-ar susține pe Zamfir la conducerea Autorității de Supraveghere Financiară. Vom negocia”.

Prima întrebare pe care o punea senatorul era ”De ce ar fi sfidare, Ludovice? La adresa cui ar fi sfidare?”. Și desigur, în continuare ce ar vrea Orban să negocieze cu PSD ca să nu îl susțină pe Zamfir la ASF?

Cert este că Autoritatea de Supraveghere Financiară este un punct cheie, care poate controla… cam tot în materie de finanțe!  Nu și băncile, dar…

Pe scurt, ASF este instituția responsabilă cu autorizarea, reglementarea, supravegherea și controlul entităților din piețele financiare non-bancare românești: asigurări-reasigurări, instrumente și investiții financiare și pensii private.

De ce spuneam ”Nu și băncile, dar…”? Pentru că, oare pot face băncile jocuri fără combinația cu asiguratorii? Răspunsul e NU, în mare parte!

Despre acești asiguratori, Daniel Zamfir trage semnalul de alarmă – ”Piața asigurărilor stă pe un butoi de pulbere!„.

De asemenea, Zamfir a inițiat, în Comisia economică, industrie si servicii a Senatului, împreună cu Comisia de industrii si servicii a Camerei Deputaților dezbateri pe ”probleme grave de pe piața asigurărilor împreună cu toți factorii implicați: ASF, UNSAR, BAAR, COTAR, CONROM, PRBAR, AURSF”.

Mai mult, Transportatorii din România, una dintre cele mai puternice și active branșe economice, cu legătură directă cu asigurările, cer Parlamentului demiterea întregului Consiliu al ASF  şi numirea unui consiliu, condus de senatorul PSD Daniel Zamfir.

”Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România – C.O.T.A.R solicită Parlamentului României destituirea întregului consiliu al Autorității de Supraveghere Financiară și numirea unui nou consiliu sub conducerea unui Președinte care a dovedit că poate proteja consumatorii de practicile abuzive ale firmelor de asigurări din România”, se arată într-un comunicat publicat de „Lumea Banilor”.

De asemenea, COTAR, alături de 7 organizații partenere care fac parte din Grupul Consultativ pentru Protecția Consumatorilor de servicii financiare non-bancare, organizat pe lângă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în susține deschis și ferm pe Zamfir la ASF!

Organizațiile își ”reafirmă susținerea domnului senator Daniel Zanfir pentru funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, acesta fiind singură persoană cu experiență și rezultate recunoscute în lupta cu abuzurile instituțiilor financiare, având atitudinea pro-consumator absolut necesară pentru reconstruirea încrederii prăbușite în această instituție”, se arată în comunicatul publicat de LuBa.

Mai mult, COTAR anunță măsuri radicale – în sensul că ”nu va încheia nicio formă de protest până în momentul destituirii întregului Consiliu al Autorității de Supraveghere Financiară, destituirea persoanelor aflate în conflict de interese din cadrul ASF și numirea unui Președinte al Autorității care are experiență, anvergură și determinarea necesară în disciplinarea piețelor financiar nebancare din România”.

Publicația lui Răzvan Savaliuc atrage atenția că Parlamentul României, atunci când numește Președintele ASF și membrii din consiliului ASF poartă ”responsabilitatea a 8 milioane de proprietari de autovehicule dar și că industria auto reprezintă 15% din PIB-ul României”.

Daniel Zamfir a reacționat cu puține cuvinte… ca un om gata să treacă la treabă: ”Încrederea atâtor oameni mă onorează din plin”.  

Ori, în această situație, ce va face Orban? Ce se va întâmpla dacă Zamfir, senatorul care a reușit să învingă în bătălia cu băncile, ajunge să controleze „mușuroiul” asigurărilor?! Să nu uităm că liberali de frunte au afaceri în domeniul bancar, IFN, asigurări sau burse!

Evident, prezența unui luptător ca Daniel Zamfir acolo este letală pentru șmecherii din domeniu! Și, evident, este fatală pentru mulți liberali. Nu intru acum în detalii.

Rămâne întrebarea pe care nu am comentat-o: ce ar vrea Orban să negocieze cu PSD ca să nu îl susțină pe Zamfir la ASF? Și de ce PSD NU dă deocamdată nici un semnal în privința susținerii lui Daniel Zamfir?

Începând cu perioada de referință 20 mai – 1 iunie, pe pagina PSD… nimic despre Daniel Zamfir, nimic despre ASF, nimic despre demersul transportatorilor sau despre demersurile de la Comisie! În schimb e promovat Mihai Tudose. Deci, o întrebare sinceră pentru Daniel Zamfir: crede că PSD, cu Tudose la anumite butoane, îl va susține pentru conducerea ASF?

Să nu uităm, Doina Dascălu, actuala interimară de la ASF și fina primul șef al ASF, Dan Radu Rușanu, a fost adusă în 2017… consiliera premierului Mihai Tudose!

Cumva, în curând vom vedea în loc de ”De ce, Ludovice?” – ”De ce, Marcele?”.

227
Tagurile:
PNL, PSD, Daniel Zamfir
Tematic
Știrea nopții: Daniel Zamfir, în cărţi pentru o funcție MARE! E șoc pentru Cîțu și Orban!
Daniel Zamfir acuză ”marea cacealma a ordonanței de amânare a ratelor la credite”
Daniel Zamfir, decizie radicală: ”Eu m-am hotărât! NU voi fi cu Orban şi Cîţu!”
Daniel Zamfir se opune ferm lui Iohannis: ”Asta ne va duce în prăpastie!”
Daniel Zamfir, nu mai suportă ipocrizia: ”Oameni buni, asta vreți?! Acceptați în tăcere?”

Загрузка...
Premierul Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă nu se lasă intimidată: “Orban a făcut tot ce-a putut ca blocheze”

707
(reînnoit 21:34 01.06.2020)
Fostul premier nu se lasă intimidată de atitudinea lui Marcel Ciolacu și iese la rampă de câte ori este nevoie - și, de cele mai multe ori, dovedește mai mult curaj decât liderul interimar al PSD

BUCUREȘTI, 1 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Trecută pe linie moartă de noua conducerea a PSD, fostul premier și președinte social democrat nu se lasă intimidată de atitudinea lui Marcel Ciolacu și iese la rampă de câte ori este nevoie. Și, de cele mai multe ori, dovedește mai mult curaj decât liderul interimar al PSD!

Astăzi, cu ocazia Zilei Copilului, Viorica Dăncilă a subliniat, cu responsabilitate, că ”noi, adulții, e nevoie să facem mai mult pentru generațiile viitoare”.

”Ca premier al României am înțeles bine acest mesaj și de aceea, în primăvara anului trecut, Guvernul pe care l-am condus a majorat alocația pentru copii de la 84 de lei la 150 de lei”, amintește Dăncilă, care precizează că, la acea vreme, a făcut majorarea ”cu susținerea PNL”.

Dar, atrage atenția ex-premierul, ”dacă noi am făcut atunci tot posibilul pentru a găsi resursele financiare, fără să ne plângem și să căutăm justificări că nu se poate, guvernul Ludovic Orban a făcut tot ce-a putut ca să blocheze și să întârzie noua majorare a alocațiilor votată de PSD”.

”Din cauza guvernării liberale, copiii din România nu au azi, de ziua lor, alocații de 300 de lei pe lună” – este rezultatul acestui blocaj de care îl acuză pe Orban.

Situația e acum și mai acută, pentru că ”în mod evident” familiile din România ”au nevoie de bani în plus, iar restricțiile privind deficitele bugetare s-au relaxat în toată Europa în condițiile crizei coronavirusului”.

Dar, observă Dăncilă – ”guvernul Orban nu dă semne că vrea să majoreze alocațiile”.

”În mod evident, prioritățile PNL sunt altele, fără legătură cu pregătirea unui viitor mai bun pentru copiii României”, acuză Viorica Dăncilă care, în finalul mesajului de 1 iunie, urează ”La mulți ani tuturor copiilor, iar guvernanților actuali le cer să facă ce trebuie pentru noile generații!”.

 

707
Tagurile:
Viorica Dăncilă
Tematic
Viorica Dăncilă iese la rampă și îl face praf pe Iohannis – ”e o josnicie politică!”
Dăncilă, mesaj cheie: după 15 mai trebuie permisă și redeschiderea bisericilor
Viorica Dăncilă, atitudine unică față de Casa Regală – lecție pentru Iohannis și PNL!
Dăncilă și Teodorovici dau de pământ cu Cîțu și cu guvernul: ”Adevărul e că sunteți praf!”
Viorica Dăncilă îi ia fața lui Ciolacu – preia inițiativa în bătălia cu Guvernul Orban

Загрузка...

Imagini fascinante din peștera Mua din Vietnam

0
(reînnoit 21:32 01.06.2020)
 • O femeie stă pe o stângă în timpul fotografierii pe punctul de observare din apropierea peșterii Mua, Vietnam
 • Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam
 • Un bărbat cu un copil pe punctul de observare al peșterii Mua, Vietnam
 • Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam
 • O tânără pe scara spre punctul de observare al peșterii Mua
 • Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam
 • O turistă pe muntele Dragonului, pe punctul de observare al peșterii Mua, Vietnam
 • O tânără pe punct de observare al peșterii Mua, Vietnam
Din zona peșterilor Mua din Vietnam poate fi văzută o panoramă care îți taie răsuflarea. Sputnik vă propune o selecție de imagini din această destinație turistică.

Hang Mua este denumirea muntelui care se află împreună cu peștera Mua Caves în zona protejată, în apropiere de parcul național Tam Coc, în provincia Vietnamului de Nord, Ninh Bình. În special, acest loc este cunoscut anume sub denumirea Mua Caves, chiar dacă acolo există două peșteri mici, însă turiștii sunt atrași de punctul de observație, care se află pe vârful muntelui Hang Mua.

Pentru a ajunge pe punctul de observație, turiștii trebuie să parcurgă 500 de trepte. De pe punctul de observație pot fi văzute aspecte incredibile din toate părțile, în special, râul Ngo Dong și mai multe stânci din jurul parcului Tam Coc.

0
 • O femeie stă pe o stângă în timpul fotografierii pe punctul de observare din apropierea peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  O femeie stă pe o stângă în timpul fotografierii pe punctul de observare din apropierea peșterii Mua, Vietnam

 • Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam

 • Un bărbat cu un copil pe punctul de observare al peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  Un bărbat cu un copil pe punctul de observare al peșterii Mua, Vietnam

 • Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam

 • O tânără pe scara spre punctul de observare al peșterii Mua
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  O tânără pe scara spre punctul de observare al peșterii Mua

 • Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam

 • O turistă pe muntele Dragonului, pe punctul de observare al peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  O turistă pe muntele Dragonului, pe punctul de observare al peșterii Mua, Vietnam

 • O tânără pe punct de observare al peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  O tânără pe punct de observare al peșterii Mua, Vietnam


Загрузка...