Brexit

Europarlamentar român: recomandări pentru românii din Marea Britanie după Brexit

389
(reînnoit 13:01 11.04.2017)
Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședinte al grupului „Europa Națiunilor și Libertății" (ENF), se adresează, într-un comunicat, cetăţenilor români din Regatul Unit, făcând recomandări şi formulând câteva principii care „să permită un dialog constructiv și eficient cu acești cetățeni".

BUCUREŞTI, 11 apr — Sputnik. Laurențiu Rebega aminteşte, într-o declarație comună cu britanica Janice Atkinson, care face parte, de asemenea, din grupul ENF, că pe 30 martie 2017 prim-ministrul Regatului Unit, Theresa May, a transmis Comisiei Europene scrisoarea oficială prin care s-au declanşat procedurile de ieșire a Marii Britanii din UE, conform Articolului 50 din Tratatul Uniunii.

Având în vedere că Brexit creează îngrijorare în rândul cetățenilor români care locuiesc în Regatul Unit, europarlamentarul formulează câteva propuneri referitoare la situaţia acestora în aceste condiţii.

Acesta le transmite românilor că rezultatul votului democratic al cetățenilor britanici trebuie respectat ca atare, iar negocierile dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit trebuie să asigure „un tratament corect și echitabil pentru ambele părți".

„Este dreptul inalienabil al oricărei națiuni de a aplica în mod suveran, pe teritoriul național, propria legislație, dacă aceasta respectă principiile democrației și drepturilor omului", se precizează în comunicat.

Rebega subliniază că interesele cetățenilor români din Marea Britanie trebuie protejate, „în condițiile în care ei respectă legile Regatului Unit". El propune şi o soluţie, spunând că românii care se află de mult timp în Regatul Unit și îndeplinesc criteriile necesare „pot solicita cetățenia și trebuie să fie tratați corect".

Europarlamentarul recomandă românilor ajunşi recent în Marea Britanie şi care nu au un statut legal clarificat „să facă urgent demersurile necesare pentru a îndeplini condițiile legale". În comunicat se precizează că românii care vin în această ţară ca turiști sau la studii sunt bineveniți. În acelaşi timp, cetățenii români care nu se încadrează în categoriile menţionate, dar doresc să muncească în Regatul Unit şi nu au o ofertă legală de loc de muncă „sunt sfătuiți să-și amâne deplasarea până la încadrarea în condițiile legale".

La finalul declaraţiei, cei doi europarlamentari îşi exprimă convingerea că toți cetățenii români care lucrează legal în Regatul Unit vor fi trataţi corect atât în timpul negocierilor, care vor dura doi ani, cât și după Brexit.

389
Tagurile:
brexit, Comisiei Europene, UE, Laurenţiu Rebega, Theresa May
Тема:
Rezultate exit poll: alegeri europarlamentare 2019 în România (120)
Tematic
Adevăratul motiv pentru care Laurețiu Rebega vrea să devină președinte al PE

Загрузка...