Miliardarul american,George Soros

Politicieni români importanți sar în ajutorul lui Soros

146
(reînnoit 10:20 07.04.2017)
Președinte de partid: "Avem de-a face cu o criză mult mai profundă, încrederea din ce în ce mai puțină în societatea deschisă, liberă şi aici trebuie să căutăm motivele"

BUCUREȘTI, 6 apr — Sputnik. Ofensiva lui Viktor Orban împotriva lui George Soros și a investițiilor acestuia din Ungaria pare a atinge punctul culminant odată cu tentativa de a închide Universitatea Central Europeană. Dar, proiectul de lege care ar viza universitatea întâmpină o puternică opoziție a societății civile din țara vecină.

Acest scandal are ecou și în România, mai multe persoane urmând a participa la mitinguri de susținere a Universității finanțate de Soros. Interesantă este și poziția unor lideri politici care au luat partea instituției.

Președintele UDMR Kelemen Hunor, a dat o declarație la RFI în care afirmă că "dacă s-ar ajunge la închiderea universităţii respective, ar fi o pierdere uriaşă şi pentru Ungaria şi pentru toată Europa Centrală şi de Est, ar fi o pierdere pentru lumea academică, pentru ştiinţele umaniste şi sociale".

Dar, Kelemen nu neagă nici dreptul autorităților ungare a stabili condițiile de funcționarea a învățământului, "dacă trebuie să existe în ţara de origine o universitate, un campus care funcţionează sau nu şi care sunt criteriile de a accepta aceste diplome şi aici nu mă refer la Universitatea Central Europeană de la Budapesta, mă refer la orice universitate şi acest drept trebuie recunoscut".

Președintele UDMR consideră însă că "avem de-a face cu o criză mult mai profundă şi este doar un simptom ceea ce se întâmplă în acest moment legat de această instituţie, de acest simbol şi e o criză mai profundă care afectează nu numai Ungaria, dar şi toate statele din această regiune şi dacă vreţi toată Europa" a spus Kelemen, referindu-se la "încrederea din ce în ce mai puțină în acele valori prin care în anii care au trecut în tot continentul european au fost întărite democraţiile parlamentare, societatea deschisă, liberă şi aici trebuie să căutăm motivele".

Altă personalitate politică ce a luat partea Universității Central Europene este primarul liberal al Aradului, Gheorghe Falcă. Acesta a și trimis în cursul zilei de ieri rectorului Universităţii Central Europene o ofertă "pentru relocarea acesteia la Arad". În scrisoarea prezentată de Cotidianul Falcă îşi manifestă îngrijorarea dar și că pune la dispoziţie pentru această operațiune două clădiri, cu un total de peste 6.000 de metri pătraţi.

Dar, colegul său de partid, primarul liberal al municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a intrat în competiție cu Falcă, declarând că "această universitate de prestigiu ar putea funcționa în viitor la Oradea".

"Cred că ar fi o idee bună să facem o ofertă acestei universităţi de prestigiu, am câştigă un centru de excelenţă cu deschidere internaţională pentru oraşul nostru şi am dovedi încă o dată vocaţia central-europeană a oraşului Oradea", a postat Bolojan pe Facebook.

146
Tagurile:
George Soros
Тема:
Cine este George Soros (100)
Tematic
Se cere investigarea administratiei Obama şi a lui George Soros

Загрузка...