Ramona Manescu

Deputat & ministru - părinții, paravanul afacerilor de milioane

352
(reînnoit 11:31 15.02.2017)
Acuzații grave aduse unui cunoscut europarlamentar: "2,35 milioane euro din specularea drepturilor succesorale, contracte pentru apartamente de 600.000 de euro"

BUCUREȘTI, 15 feb — Sputnik. "Întrebată când va fi gata Magistrala V de metrou Eroilor-Drumul Taberei, Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor, a răspuns: "În 2016, conform graficului, nu avem motive să ne îndoim că lucrările se vor termina la timp, există finanțare". Era în octombrie 2013, și nici azi, în 2017, nu avem motive să ne îndoim, anul 2016 a trecut, iar metroul e departe de a se fi terminat. Ramona Mănescu a avut pentru construcția tronsonului V o finanțare de 200 milioane de euro, cităm — " totul este în grafic, există aproximativ 200 de milioane de euro, care sunt prevăzute în buget".

Pe lângă acești bani despre care nu mai vorbește nimeni, Ramona Mănescu mai are o afacere de deslușit — garanția de 10 milioane de euro depusă de omul de afaceri Gruia Stoica la licitația pentru cumpărarea CFR Marfă, bani pe care statul, conform contractului trebuia să-i rețină. Dar, iată ce spune un răspuns oficial al Ministerului Transporturilor în acest caz:

"A existat o cerere a DIICOT la data de 28.01.2014, pe timpul mandatului ministrului Ramona Mănescu, prin care se solicită să se comunice dacă sumele de bani reprezentând garanția participării la licitația pentru privatizarea CFR Marfă au fost restituite lui Gruia Stoica, în ce cont și la ce dată, solicitându-se totodată depunerea garanției într-un cont al trezoreriei la dispoziția DIICOT, în cazul în care suma reprezentând garanția există încă în conturile Ministerului Transporturilor. Din motive care ne sunt străine, în timpul mandatului ministrului Ramona Mănescu nu s-au întreprins măsuri concrete de soluționare a cererii DIICOT."

Să mai adăugăm că Ramona Mănescu este unul dintre cei 10 miniștri "prin" care a trecut cea mai păguboasă afacere românească în materie de autostrăzi — Bechtel.

Față de cele expuse mai sus, trebuie remarcat că Ramona Mănescu și-a întrerupt mandatul de europarlamentar, după cum se știe extrem de bine plătit, pentru a veni în fruntea Transporturilor, un domeniu cu enorm de multe probleme, pentru care Mănescu nu avea nici un fel de pregătire sau experiență, iar ca venituri primea — circa o zecime din ce realiza ca europarlamentar, asta scăzând toate cheltuieli posibile — și considerând că Mănescu făcea ceea ce nu face nici un europarlamentar, adică nu își dubla veniturile încasând suma forfetară prin terțe cunoștințe, ci chiar o cheltuia integral, ca la carte. Explicația? Abnegație și dăruire.

"Ramona Mănescu își folosește părinții drept paravan pentru afaceri imobiliare de lux"

Sub acest titlu, Hapurnea Ioan Dorian își punea aceeași întrebare de mai sus în publicația constănțeană constanța.ro — de ce ar renunța cineva la o carieră frumoasă și bine plătită de europarlamentar pentru a veni să candideze la primăria Constanța, unde ar urma să aibă doar 1000 de euro pe lună. Întrebarea nu a mai avut nevoie de răspuns, fiindcă Ramona Mănescu nu a ajuns primar. Dar, în același articol, se face o dezvăluire interesantă, despre folosirea părinților, în etate de 70 de ani la acea vreme, ca "paravan pentru afaceri imobiliare".

Astfel, scrie autorul, pe numele părinților Ramonei Mănescu (născută Bolboceanu Ramona Nicole), Mihai și Ana Bolboceanu, ar fi fost cumpărate doua apartamente în complexul imobiliar de lux Spectrum, construit pe un teren retrocedat în cea mai frumoasă zonă a Constanței, Faleza Nord. Constructorul, "Five Holding", aparține oficial "unei căsuțe poștale din Cipru dar este asociată direct cu tripleta Mazăre/Strutinsky/Constantinescu în alte societăți", scrie autorul. Firma Five Holding ar fi folosit ca garanție pentru bancă antecontractele de vânzare cumpărare, "fâcând astfel public faptul că Mihai Bolboceanu a achiziționat un apartament singur (antecontract nr. 2044 din 02.08.2007) dar și unul împreună cu soția sa, Ana (antecontract nr. 2460 din 02.10.2007)". Ziaristul se întreabă, "de unde au avut doi pensionari 600.000 de euro pentru a cumpăra cele două proprietăți?". Privind și declarația de avere a Ramonei și a soțului său, deputat în perioada aceea, nu găsim nimic în declarația de avere care să indice sursele unor asemenea sume de bani — venituri, împrumuturi, valori. Există și posibilitatea ca ancheta jurnalistică a constanța.ro să se bazeze pe date false, dar am căutat și nu am găsit o replică a familiei Mănescu — Bolboceanu.

Mai ales că a urmat un alt capitol al investigației jurnalistice a constanța.ro "Părinții Ramonei Mănescu, implicați în mai multe retrocedări cu cântec" din sectorul 6", conținând cifre mult mai mari, material care a fost preluat și dezvoltat într-o anchetă amplă de "Rise Project".

"Europarlamentarul Ramona Mănescu, tunuri imobiliare în tandem cu mafia retrocedărilor"

Titlul anchetei Rise Project se referă la un caz de "retrocedare suspectă" a 14,2 hectare în Sectorului 6, lângă stadionul "Steaua" și lângă sediul Serviciului Telecomunicații Speciale. Din afacere ar fi rezultat un profit de 17.5 milioane euro, de care ar fi beneficiat eurodeputatul Ramona Mănescu, fostul primar (al sectorului 6) Cristian Poteraș și Dragoș Dobrescu, un cunoscut magnat imobiliar.

Ziaristul Rise Project Ionuț Stănescu scrie: "Fost ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta, actual deputat din partea PNL în Parlamentul European, Ramona Mănescu a câștigat 2,35 milioane de euro din specularea drepturilor succesorale ale unor terenuri din Sectorul 6. S-a întâmplat la începutul carierei sale politice, în 2005-2007, când era vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Tineret. Profitul stors de tânăra liberală din tranzacțiile făcute la începutul carierei sale politice este egal cu 31 de salarii anuale ale unui demnitar de la Bruxelles".

Schema afacerilor imobiliare era clasică — terenuri care trebuiau retrocedate erau blocate ani întregi de primărie, până când cel îndreptățit ceda la ofertele unui cumpărător de creanțe, vânzând la un preț mic față de valoarea reală. Ulterior, noul proprietar primea în termen record dreptul de proprietate.

"A cumpărat drepturile succesorale ale celor 8,8 ha în februarie 2005; iar primaria sectorului 6 — care nu îi retrocedase nimic moștenitorului, vreme de patru ani — i-a retrocedat terenul în patru luni — chiar în spatele tribunei întâi a stadionului Steaua", scrie ziaristul Rise Project.

Pe numele Ana și Mihai Bolboceanu, părinții Ramonei Mănescu, au fost cumpărate mai multe terenuri sub această formă. O anchetă DNA se ocupă de caz, au fost audiate și anchetate de procurorul Lucian Papici 38 de persoane. Dar, spune Rise Profect, "deși Căpățînă, Grecu și Bolboceanu erau beneficiarii finali a 13 terenuri din cele 15 pe care le investiga procurorul de caz, nici unul dintre ei nu a fost măcar audiat în dosar, iar cei din spatele lor, Ramona Mănescu și Dragoș Dobrescu, nu apar nici cu numele în dosar", scrie ziaristul Ionuț Stănescu.

352
Tagurile:
Ramona Mănescu
Alegeri prezidențiale în România

AEP: Cum vor vota persoanele cu COVID-19 la alegerile locale

32
Autoritatea Electorală Permanentă a primit de la Ministerul Sănătății precizările legate de modalitatea în care persoanele care au Covid 19 vor putea să voteze

BUCUREȘTI, 26 sept - Sputnik. Potrivit AEP, care invocă în acest sens precizările Ministerului Sănătății, persoanele confirmate cu COVID-19 pot cere urna specială în baza unuia dintre următoarele documente: biletul de externare din spital care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare; decizia de izolare emisă de DSP; rezultatul pozitiv al testării efectuate în ultimele 14 zile.

Astfel, AEP a prezentat astăzi actele medicale care trebuie să însoţească cererile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile locale de duminică:

1. Pentru persoanele cu diverse boli sau grade de invaliditate altele decât COVID-19, sunt necesare copii după documente medicale justificative (aceleaşi documente care au fost prezentate şi la scrutinele anterioare);

2. În cazul persoanelor confirmate cu infecţia COVID-19, izolate la domiciliu sau într-o altă locaţie declarată, este necesară o copie după unul din următoarele documente:

  • biletul de externare din unitatea sanitară, care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare;
  • decizia de izolare emisă de Direcţia de Sănătate Publică;
  • rezultatul pozitiv al testării COVID – 19 RT – PCR, efectuată în ultimele 14 zile.

AEP mai arată că pentru persoanele aflate în carantină la domiciliu sau carantină instituţionalizată, impusă atât pentru cetăţenii care intră pe teritoriul României din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID -19, cât şi pentru contacţii persoanelor infectate, este necesară copia deciziei de carantină emisă de Direcţia de Sănătate Publică.

În rest, în celelalte situații, pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea "VOTAT" şi buletine de vot - la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.

În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne, mai precizează AEP.

32
Tagurile:
alegeri locale, alegeri
Тема:
Alegeri locale în România 2020
Tematic
Alegeri locale 2020: măsuri speciale anti-Covid 19
Alegeri locale 2020: numărătoarea voturilor
Alegeri locale: părinții intră cu copiii în cabina de vot
Alegeri locale 2020 – MAI a pierdut evidența flotanților
Alegerile locale 2020 – Cum poate fi fraudat votul

Загрузка...
Ludovic Orban

Plângeri penale împotriva lui Orban pentru campanie ilegală

79
Președintele PSD Marcel Ciolacu a promis că vor fi depuse plângeri penale împotriva premierului Ludovic Orban pentru că acesta a participat la întruniri electorale după încheierea campaniei.

BUCUREȘTI, 26 sept - Sputnik. Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat că împotriva lui Ludovic Orban vor fi depuse plângeri penale pe motiv că a participat la întâlniri electorale, astăzi, în Giurgiu și Dâmbovița, deși campania s-a încheiat.

Președintele PSD mai spune că are dovezi în privința participării ilegale premierului la întâlniri electorale în cele două județe.

„Este inadmisibil ca un prim-ministru al unei țări europene să încalce legea cu bună știință și să se afle în campanie electorală după ce campania electorală a luat sfârșit ieri la orele 24. S-a deplasat în două județe, în Dâmbovița și Giurgiu, s-a întâlnit cu candidați și cu primari, au făcut întâlniri electorale. Avem documente și dovezile necesare, atât filmări, cât și poze. Niciodată nu s-a întâmplat în România așa ceva. Această disperare a domnului Orban și a Partidului Național Liberal că vor pierde alegerile locale i-a dus să încalce legea. Vom depune plângeri penale la DNA pentru acest fapt”, a declarat Ciolacu.

Președintele PSD a mai spus că plângerile penale vor fi depuse la Dâmbovița și Giurgiu, de către președinții organizațiilor PSD din teritoriu.

Ciolacu a mai arătat că „niciodată în România nu s-a întâmplat așa ceva: ca primul ministru în exercițiu să meargă în campania electorală după ce campanie electorală a luat sfârșit”.

PSD a sesizat AEP și cu privire la faptul că tot astăzi ar fi fost folosite de către PNL niște platforme online, pe Facebook, după ce campania electorală a luat sfârșit.

„Până acum sunt patru sau cinci platforme online sponsorizate de către Partidul Național Liberal care astăzi au fost folosite după ce campania electorală a luat sfârșit”, a arătat Ciolacu.
79
Tagurile:
alegeri locale, Ludovic Orban
Тема:
Alegeri locale în România 2020
Tematic
Alegeri locale: părinții intră cu copiii în cabina de vot
Alegeri locale 2020: numărătoarea voturilor
Alegerile locale 2020 – Cum poate fi fraudat votul
Alegeri locale 2020 – MAI a pierdut evidența flotanților

Загрузка...
Proteste în Minsk

Proteste în Belarus: au fost reținuți zeci de demonstranți

0
Câteva zeci de persoane au fost reținute în timpul demonstrațiilor împotriva lui Lukașenko în Minsk.

BUCUREȘTI, 26 sep – Sputnik. Câteva zeci de persoane au fost reținute în timpul manifestațiilor neautorizate în Minsk din această sâmbătă, informează RIA Novosti, citând forțele de ordine din capitala Belarusului.

“Au fost reținute câteva zeci de persoane pentru contravenții administrative”, a declarat serviciul de presă al direcției generale a afacerilor interne a comitetului executiv orășenesc din Minsk.

Sâmbătă la Minsk a avut loc o nouă acțiune de protest a femeilor.

Acțiunile de protest în mai multe localități din Belarus s-au declanșat după alegerile prezidențiale din 9 august 2020, în care victoria a obținut-o actualul șef al statului, Aleksandr Lukașenko.

0
Tagurile:
Proteste, Minsk, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Borrell: Rusia poate contribui la un dialog intern în Belarus
Tu -160 rusești au zburat de-a lungul frontierelor Belarusului cu NATO
Bombardierele rusești au zburat de-a lungul frontiere vestice a Belarusului
UE și SUA: Polonia să se descurce singură cu Belarusul

Загрузка...