Sputnik

Rezultat sondaj: dorința clară a menținerii presiunii străzii

81
Un dezechilibru în societate, o ruptură datorată unui partizanat emoțional, atingerea unei mase critice care poate genera incidente de tipul celor din 1990-91

BUCUREȘTI, 11 feb — Sputnik. Imediat după abrogarea Ordonanței 13/2017, Sputnik a propus cititorilor un sondaj prin care li se cerea cititorilor să răspundă la întrebarea "Credeți că manifestațiile de protest ar trebui să continue?"

Am propus această întrebare în contextul în care Guvernul a abrogat Ordonanța 13/2017 și mai mulți lideri politici, dar și personalități publice apolitice au declarat că mitingurile ar trebui să se oprească. La rândul său, președintele Iohannis nu a solicitat încetarea manifestațiilor de protest, iar în parlament, Iohannis a cerut ca "națiunea să rămână vie". De asemenea, voci din politică, din presă, dar mai ales din spațiul civic susțineau continuarea manifestațiilor antiguvernamentale. În același timp, în această perioadă, în fața palatului Cotroceni a început o manifestație împotriva președintelui Iohannis iar în câteva zone din țară au avut loc manifestații pentru susținerea guvernului.

În acest context, este de remarcat că întrebarea din sondaj nu a făcut diferența între manifestațiile anti sau proguvernamentale, sau împotriva președintelui Iohannis — întrebarea s-a referit la manifestații, pur și simplu.

Rezultatele sondajului a scos la iveală un scor net (78.1 — 21.9), dar este interesantă durata mare necesară acumulării voturilor — în ciuda accesărilor numeroase.

Sondajul a fost realizat pe Facebook, eșantionul programat fiind de 1000 de voturi într-un interval maxim de 48 de ore. Nu s-au folosit grupuri țintă, sondajul a fost deschis oricărui internaut. Rezultatul final este categoric: 78.1% dintre voturi au fost pentru " Da, manifestațiile de protest ar trebui să continue", doar 21.9% au votat " Nu, manifestațiile de protest ar trebui să înceteze".

Așa cum am spus, spre deosebire de celelalte două sondaje anterioare, la acesta a fost necesară o durată mare pentru acumularea celor 1000 de voturi. Practic, voturile s-au strâns la limita celor 48 de ore afectate sondajului. Altfel spus, problema nu a fost ce să votezi, ci dacă să votezi.

Centrul de Analiză și Prognoză Orientativă (CAPO) a analizat rezultatele și a formulat câteva observații:

— Rezultatele sondajelor anterioare s-au referit la susținerea guvernului și la eventualitatea organizării unui mare miting PSD; în ambele cazuri s-au înregistrat scoruri net favorabile guvernului, respectiv organizării unui miting de susținere al PSD;

— Prin rezultatele sondajelor anterioare se poate explica scorul favorabil continuării mitingului din sondajul de față;

— Raportul între cei care au accesat sondajul și cei care și-au exprimat votul a crescut față de sondajul precedent — ceea ce denotă o intenție inițială de implicare dar o anumită confuzie de tipul "da, aș vrea să continue mitingul nostru, dar vreau să înceteze al lor";

— În sensul constatării anterioare, se poate spune că sondajul relevă un dezechilibru în societate, poate chiar o ruptură datorată opțiunii politice — de fapt, opțiunii unui partizanat mai degrabă emoțional decât politic;

— Tot în acest sens, sondajul poate fi interpretat ca un semnal de alarmă — fiindcă rezultatul nu relevă dorința de a continua manifestația pro sau contra, ci dorința de a se menține o presiune a străzii, de rezolvare a problemelor prin presiunea străzii;

— La un asemenea scor, se poate vorbi de atingerea unei mase critice, care poate genera incidente de tipul celor din 1990 — 1991;

— Rezultatul sondajului ar trebui să alarmeze forțele politice, fiindcă, iată, un mare procent al populației, preferă manifestația de stradă unor rezolvări prin intermediul democrației pluripartite.

Sputnik News și Centrul de Analiză și Prognoză Orientativă (CAPO) au propus săptămâna trecută două sondaje care au vizat tot criza manifestațiilor antiguvernamentale. Primul sondaj a propus întrebarea "Credeți că Guvernul Grindeanu trebuie să-și dea demisia?"; al doilea sondaj a avut întrebarea "Susțineți organizarea unui miting în apărarea Guvernului României?" 

CAPO a realizat analiza rezultatelor primului sondaj și analiza rezultatelor celui de-al doilea sondaj.

 

81
Tagurile:
Sondaj, Agenția Sputnik
Tematic
SONDAJ: Manifestațiile de protest trebuie să continue?
Ion Cristoiu

Cristoiu arată cum i-au păcălit liberalii pe cei de la USR-PLUS

92
(reînnoit 19:01 07.08.2020)
Analistul Ion Cristoiu consideră că PNL a ieșit câștigat din alianța cu USR-PLUS pe București pentru că a a închis astfel gura celui mai periculos rival al liberalilor.

BUCUREȘTI, 7 aug - Sputnik. Ion Cristoiu scrie pe blogul personal că PNL și-a cumpărat liniștea aosciindu-se cu USR-PLUS la alegerile locale din Capitală.

„Mulţi lideri de opinie au pus cedarea PNL pe seama unor jocuri interne ale partidului. Şi anume, Ludovic Orban, atent la oricine l-ar putea concura la şefie, l-a preferat pe Nicuşor Dan lui Rareş Bogdan şi a cedat pe linie în negocierile cu USR-PLUS pentru ca un eventual învingător liberal la alegerile pe Bucureşti să nu-i umbrească steaua sa tot mai strălucitoare. S-a invocat şi posibilitatea ca aceste liste să fie pur şi simplu teatrale, deoarece alegerile vor fi amânate şi astfel, prin aruncarea în joc a unor neica nimeni, PNL să nu-şi pună vedetele într-o situaţie stînjenitoare. Convingerea că PNL a fost învins la negocieri de către USR-PLUS e atît de puternică la unii analişti că s-a acreditat şi teza unui Ludovic Orban care şi-a propus în taină să facă pulbere partidul.

”Prin alierea cu USR – PLUS la București, PNL a cîștigat lăsînd impresia c-a pierdut”, își intitulează Cristoiu postarea în care argumentează cum i-au păcălit liberalii pe cei de la USR-PLUS.

Pentru analist, pe parcursul Pandemiei Alianţa USR-PLUS a fost formaţiunea cea mai credibilă în criticile aduse Guvernului. Nu că nu ar fi fost și critici venite de la PSD, doar că PSD era prea aproape de timpul cînd stîrnea antipatia electoratului de Dreapta pînă la nivel de ură pentru ca poziţiile sale critice să aibă eficienţă în scăderea PNL în sondaje.

”Criticile Alianţei au venit dinspre Dreapta. Şi în condiţiile unui PMP cerşind pe la uşile împărăteşti ale Guvernului, Alianţa şi-a consolidat spectaculos postura de concurent principal al PNL”, arată Cristoiu pericolul întruchipat de USR-PLUS pentru PNL.

Treptat, spune Cristoiu, USR-PLUS a devenit principalul adversar al PNL, ba chiar unul deosebit de periculos şi pentru Klaus Iohannis.

”Graba cu care Klaus Iohannis a intervenit la DIICOT pentru infirmarea unei clasări care fusese făcută cu aprobarea sa se explică şi prin teama ca nu cumva tema numirii la DIICOT a Georgianei Hosu, contestată de TeFeLişti, să fie preluată de USR- PLUS”, mai scrie Cristoiu, dorind să arate cum a crescut rivalitatea dintre actualii ”aliați”.

Problema pe care o avea de rezolvat PNL era anihilarea poziției anti-liberali a celor de la USR-PLUS. ”Şi cea mai bună formă de scoatere a unui partid din joc e îmbrăţişarea”, observă cu ironie Cristoiu, care explică de ce PNL nu a pierdut nimic prin desemnarea lui Nicuşor Dan drept candidat la Primăria Generală, câtă vreme pentru PNL important e ca Gabriela Firea să piardă, adică PSD. Cât despre victoria lui Nicușor Dan, dacă Consiliul general va fi dominat de PNL, ”Nicuşor Dan va fi o hologramă de primar şi nu unul autentic”, observă analistul.

Un alt câștig al desemnării candidatului Nicușor Dan este faptul că acesta e în conflict cu actuala conducere a USR, deci le va crea probleme rivalilor useriști, în timp ce PNL s-a spălat de mâini de responsabilități.

 ”Alianţa nu-şi mai poate îngădui să atace Guvernul: Prin asta USR - PLUS iese din ipostaza de alternativă la PNL. E ceea ce a urmărit PNL. Contrar aparenţelor, PNL a cîştigat lăsînd impresia c-a pierdut”, este concluzia lui Cristoiu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
USR, Ion Cristoiu
Tematic
Revoltă fulminantă: ”România lui Iohannis - o dublă slugă!” (Ion Cristoiu)
Cristoiu devoalează planul de a-i transforma pe români în ”ciumații Europei”
Cristoiu: ”De ce e Dan Chitic omul Moscovei? Ce înseamnă a face jocul Moscovei?”
Cristoiu: Zuckerman e obraznic, îl vrea pe Ciolacu șef la PSD, îi e teamă de un Dragnea!
Cristoiu îl pune la punct pe Iohannis: e ”un biet chibiț electoral al lui Ludovic Orban”

Загрузка...
Eugen Orlando Teodorovici

Pasul final: Teodorovici și-a depus oficial candidatura la președinție PSD… la limită!

297
”PSD nu are nevoie, în special în situația actuală, să se prezinte în fața electoratului cu un simulacru de alegeri, un simulacru cu oameni ascunși în spatele unor liste”.

BUCUREȘTI, 7 aug – Sputnik. Așteptată cu mult interes de numeroșii nemulțumiți din PSD, candidatura lui Eugen Teodorovici la președinția PSD a fost depusă la limita timpului stabilit.

”Mi-am depus AZI candidatura pentru funcția de președinte al PSD, în condițiile prevăzute de actualul STATUT validat de Tribunalul București, pentru că am ales să particip la orice #competiție #electorală fundamentată pe ACELEAȘI REGULI”, a anunțat Eugen Teodorovici pe pagina de socializare.

Cu această ocazie, Teodorovici face apel la ”responsabilitatea tuturor membrilor PSD care vor participa la CONGRES, indiferent de funcția pe care o ocupă în partid și de organizația județeană de care aparțin, să înțeleagă că PSD nu are nevoie, în special în situația actuală, să se prezinte în fața electoratului cu un simulacru de alegeri”.

”Un simulacru cu oameni ascunși în spatele unor liste și, mai ales, cu riscul participării unui singur candidat și care să fie ales, eventual, cu UNANIMITATE de voturi, ca în vremurile pe care le speram apuse”, scrie Teodorovici.

În acest sens, candidatul la șefia PSD anunță că nu vreau să valideze ”alegerea în mod NESTATUTAR și NEDEMOCRATIC a unui președinte PSD”.

”Cu atât mai mult, nu voi valida alegerea unui președinte printr-un SIMULACRU de alegeri, atunci când REGULILE se schimbă în timpul jocului tocmai pentru a diminua șansele altor potențiali candidați sau a le anula pe cele ale candidaților care ar putea să se decidă în ultimul moment”, a transmis Teodorovici pe pagina de socializare.

În aceste condiții, pentru congresul din 22 august s-au înscris doi candidați pentru președinția PSD – Marcel Ciolacu și Eugen Teodorovici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

297
Tagurile:
Eugen Teodorovici
Tematic
Teodorovici, cel mai important mesaj către PSD și atac devastator la Ciolacu
Eugen Teodorovici lovește greu: face praf ”cuplul de măscărici Cîțu-Orban”
Teodorovici, apariție fulminantă la TV – ”Îmi asum marea luptă pentru România și PSD!”

Загрузка...
Raed Arafat

An școlar 2020-2021: Arafat anunță noi reguli pentru părinți

0
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență anunță noi reguli pentru părinți, cu o lună înainte de deschiderea noului an școlar. Anunțul lui Arafat vine după declarațiile președintelui Iohannis legate de noul an școlar.

© Sputnik / Евгений Епанчинцев
BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. Anul școlar 2020-2021 va debuta sub semnul incertitudinii și al condițiilor speciale, generate de pandemia de coronavirus.

Și aceasta pentru că, la momentul de față, nimeni nu poate spune cu exactitate cum se vor desfășura cursurile sau dacă va fi angajat personal suplimentar în unitățile de învățământ pentru a permite acea distanțare fizică și reducerea numărului de elevi în clase.

Raed Arafat, președintele Departamentului pentru Situații de Urgență, vine cu informații noi pentru părinți. Acesta precizează că și copiii pot transmite ușor noul coronavirus, iar rolul părinților în această situație este unul extrem de important. Părinții trebuie, așadar, să acorde o atenție mărită stării de sănătate a propriului copil.

De asemenea, în cazul în care un copil are simptome specifice coronavirusului, cum ar fi febră sau tuse, părinții sunt obligați să îl țină acasă.

Prin această decizie se va evita contaminarea altor elevi, iar personalul de la școală va ști ce reguli trebuie să aplice în cadrul grupului școlar respectiv, notează capital.ro.

”Dacă vezi că copilul are ceva simptome acasă nu-l lași să se ducă la școală și, bineînțeles, să colaborezi cu personalul de la școală ca să poți aplica regulile care sunt recomandate”, a declarat Arafat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...