Deveselu

General român despre „România reprezintă o amenințare pentru Rusia"

609
(reînnoit 17:35 09.02.2017)
Un reprezentant al Ministerului rus de Externe a declarat că România reprezintă o amenințare pentru securitatea Rusiei. Solicitat de Sputnik, generalul Chelaru a calificat declarația ca „sondă informativă”.

CHIȘINĂU, 9 feb — Sputnik. România reprezintă o amenințare la adresa securității Rusiei după instalarea pe teritoriul său a Scutului Antirachetă al SUA, a declarat directorul Departamentului european 4 al Ministerului de Externe al Rusiei, Aleksander Boțan-Harcenko.

„România și poziția conducerii României, care și-a transformat țara într-un avanpost, reprezintă o amenințare directă. Partea română a fost informată public despre acest lucru", a declarat Boțan-Harconko într-un interviu oferit agenției Interfax.

Potrivit lui, această decizie este îndreptată împotriva Rusiei.

El a mai menționată că din partea Bucureștiului se observă "o retorică agresivă antirusă, rusofobă".

Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a făcut declarații legate de necesitatea dezvoltării sistemului de apărare antirachetă.

Contactat de Sputnik, generalul de armată Mircea Chelaru, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, ne-a dat o declarație, în exclusivitate.

„Prima mea reacție a fost ceva de genul — credeam că acolo (la Moscova) există mai multă înțelepciune, nu sunt convins că Lavrov are vreo legătură cu declarația asta. Dar, cunoscând școala rusă din domeniu, problema se simplifică — este o simplă etapă de dezvoltare a relațiilor, la nivel obișnuit, ordinar, a menționat generalul.

„Aici se urmăresc două aspecte, a continuat Mircea Chelaru: primul, pe plan mondial se pune problema de "new leadership", la noi e doar o reșapare a guvernanței, iată, e guvernanța străzii; aceasta poate pune probleme de turbulență, de scădere a autorității. Și când spun "la noi, nu mă gândesc doar la România, ci și la Ucraina, Grecia, Turcia și alte țări cu probleme de acest fel. În acest context să analizăm al doilea aspect: declarația consilierului rus e o "sondă informativă", o testare a reacției autorităților, dar și a opiniei publice. Repet, e o simplă, ordinară etapă în evoluția relațiilor ruso-române."

609
Тема:
Relațiile româno-ruse (144)
Tematic
Scutul antirachetă de la Deveselu ar putea fi scos din România
MApN vrea întărirea apărării antiaeriene a scutului de la Deveselu
Ar rezista oare Deveselu în fața celui mai nou sistem antirachetă al Rusiei?

Загрузка...