Produse alimentare

O inculpată pentru mită se ocupă de siguranța alimentară

42
(reînnoit 12:49 09.02.2017)
Premierul a numit ieri un subsecretar de stat trimis de DNA în instanță pentru infracțiunea de luare de mită în formă continuată.

BUCUREȘTI, 9 feb — Sputnik. Mișcare surprinzătoare a premierului Grindeanu — în conducerea uneia dintre cele mai importante instituții de control a numit o persoană trimisă în judecată de DNA pentru infracțiunea de mită în formă continuată. Este vorba de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), unde vicepreședinte, rang echivalent cu subsecretar de stat, a fost numită Ionica Sfetcu.

Sfetcu, fost inspector în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București, (DSVSAB) apare ca inculpată într-un dosar, aflat pe rolul Tribunalului București. Dosarul vizează fosta conducere a ANSVSA și DSVSAB, în frunte cu ex-președintele ANSVSA Marian Zlotea, și se referă la infracțiuni de mită, instigare și constituirea unui grup infracțional organizat.

Ionica Sfetcu este acuzată de luare de mită, în DNA făcând referire, într-un comunicat vizând acest dosar, la 19 probe care o incriminează pe inculpată. Pe 7 martie este programat un nou termen la TMB în acest dosar. Cităm din dosar:

"SFETCU IONICA, inspector în cadrul DSVSAB, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (19 acte materiale);

În perioada 2008 — iunie 2010, inculpații (…) Sfetcu Ionica și (…), în calitate de inspectori la DSVSAB, în repetate rânduri, cu ocazia controalelor sanitar — veterinare efectuate sau în afara acestor controale, dar în legătură cu funcția și îndatoririle de serviciu, au pretins și au primit bani și bunuri necuvenite de la principalele supermarketuri din țară sau alți agenți economici, pentru a îndeplini sau a nu îndeplini un act privitoare la atribuțiile de serviciu.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asupra mai multor imobile și sume de bani ce aparțin inculpaților: (…) Sfetcu Ionica(…)."

Amintim că în funcția de președinte al ANSVSA, premierul Grindeanu l-a numit pe Geronimo Răducu Brănescu, fost director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare Constanţa. Asupra averii medicului veterinar din Fetești, presa a făcut mai multe speculații. Colecționar de artă, columbofil, este asociat cu un deputat UDMR.

Menționăm că ANSVSA, principala instituție care asigură siguranța alimentară în România, are un statut special, aflându-se în directa subordine a premierului, în coordonarea ministrului Agriculturii, nu și în subordinea acestuia sau a ministerului de resort. Un rol foarte important în menținerea acestui statut îl au rețelele de supermarket-uri și marii importatori de alimente.

42
Tagurile:
subsecretar de stat, supermarketuri, Produse alimentare, Tribunalului București, ANSVSA, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, UDMR, DNA, Sorin Grindeanu
Tematic
Alarmant: SUA vrea să impună importul de alimente modificate genetic în UE

Загрузка...