Ceaușescu și Nixon

Pe 20 ianuarie, președintele SUA îi mulțumea lui Ceaușescu

362
(reînnoit 15:16 20.01.2017)
"Brejnev s-a supărat pe Ceaușescu pentru relația cu Nixon, președintele României a fost primul șef de stat căruia conducătorul american i-a telefonat".

BUCUREȘTI, 20 ian — Sputnik. Singurul episod oarecum asemănător cu mediatizata întâlnire Trump — Dragnea s-a întâmplat exact acum 48 de ani, pe 20 ianuarie 1969, când Richard Nixon l-a apelat telefonic pe Nicolae Ceaușescu anunțându-l de victoria sa.

Președintele american îi mulțumea astfel conducătorului român pentru felul în care îl primise în anul precedent, 1968, când vizitase România ca senator. Atunci, Nixon trecuse mai întâi pe la Moscova și Varșovia, avusese parte de primiri modeste.

"Ceaușescu a fost bine informat asupra șanselor pe care Nixon le avea să fie viitorul președinte — și a demonstrat o intuiție deosebită", își amintește Dumitru Avram, jurnalist în grupul de presă al lui Nicolae Ceaușescu. "Atunci, Ceaușescu l-a primit pe Nixon ca pe președintele în funcție al SUA, întreaga ședere în România a senatorului fiind pregătită la cel mai înalt nivel", povestește Avram.

Nixon a fost impresionat, iar imediat după instalare i-a telefonat lui Ceaușescu, unele informații spun chiar că a fost primul telefon pe care Nixon l-a dat ca președinte.

"În anul următor Ceaușescu a amânat derularea lucrprilor Congresului PCR cu o săptămână ca să meargă la Nixon, devenit președinte. Relația asta i-a atras lui Ceaușescu supărarea și criticile lui Leonid Ilici Brejnev, conducătorul URSS. Bine tovarășe,a spus Brejnev, păi noi luptăm împotriva imperialiștilor ăstora și tu te împrietenești cu ei?!", povestește Dumitru Avram.

Urmarea acestei relații personale între cei doi președinți, Nixon și Ceaușescu, a fost o perioadă nemaiîntâlnită de deschidere a relațiilor româno — americane, așa cum spunea Ceaușescu "de întrajutorare și respect reciproc, pentru bine ambelor țări și popoare". Prietenia cu Nixon i-a folosit lui Ceaușescu și ca o lecție, el reușind să aibă relații personale excelente și cu alți președinți ai SUA, Gerald Ford și mai ales Jimmy Carter.

362
Tagurile:
URSS, PCR, Trump, Jimmy Carter, Gerald Ford, Leonid Ilici Brejnev, Richard Nixon, Nicolae Ceaușescu, Liviu Dragnea, Varșovia, Moscova, România
Adrian Năstase

Năstase vorbește de căderea Guvernului cu sprijinul lui Cîțu

166
Fostul premier Adrian Năstase cataloghează drept ”ingenios” un posibil plan al echipei lui Cîțu de a da jos Guvernul Cîțu pentru a renegocia pozițiile din Guvern

BUCUREȘTI,  16 iun – Sputnik. Adrian Năstase își începe postarea făcând trimitere la atacurile la adresa președintelui PNL Ludovic Orban și care ar fi legate de faptul că acesta a cedat USR/PLUS trei ministere importante.

Năstase spune că echipa care îl sprijină pe Florin Cițu ar fi găsit modalitatea de a se reveni la masa negocierilor. Invocând surse apropiate de foștii membri PDL, Năstase descrie în postarea sa posibilitatea ca moțiunea de cenzură să fie votată, ”urmând ca noul premier (tot Cîțu) să angajeze noile negocieri pentru a oferi doar 1-2 portofolii, dintre cele mai puțin importante, USR Plus”.

Și fostul premier acordă un calificativ mai mult decât generos acestui plan, confirmând astfel posibilitatea ca el să aibă și loc. ”Ingenios!”, spune Năstase despre această posibilă mișcare a echipei Cîțu.

166
Tagurile:
cădere, România, Guvern, Florin Cîţu, Cristian Ghinea, Adrian Năstase
Tematic
Adrian Năstase, efect principal și secundar după vaccinare
Adrian Năstase demască ipocrizia lui Cioloș și Rareș Bogdan
Adrian Năstase îl face praf pe Iohannis, arătă cât de ridicol e președintele!

Загрузка...
Ludovic Orban

Ludovic Orban - declarații despre revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber

135
Președintele Camerei Deputaților spune că se va discuta revocarea din funcție a actualului Avocat al Poporului, Renate Weber, căreia îi reproșează încălcarea Constituției și a legilor țării. Când vom avea un nou Avocat al Poporului.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Soarta actualului Avocat al Poporului, Renate Weber, pare să fie una deja stabilită. Cel puțin, asta reiese din declarațiile făcute de președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, care a vorbit despre revocarea acesteia.

Liberalul spune că îi reproșează lui Weber încălcarea Constituției și a legilor țării.

De asemenea, președintele Camerei Deputaților a explicat că se va discuta revocarea din funcție a Renatei Weber și că, după ședința birourilor permanente reunite, comisiile juridice se vor întâlni pentru a elabora raportul pe solicitarea formulată de grupurile parlamentare PNL, USR-PLUS și UDMR și vor pregăti până la ora de începe a plenului raportul și proiectul de hotărâre de revocare.

Întrebat dacă va pune în această sesiune parlamentară un nou Avocat al Poporului, Ludovic Orban a dat asigurări că da.

”Vom face acest lucru”, a declarat Orban, potrivit stiripesurse.ro.

Acesta a dat asigurări că va face publică noua decizie privind noul Avocat al Poporului.

Precizăm că ieri, 15 iunie 2021, în plenul reunit, Camera Deputaţilor şi Senatul au respins rapoartele de activitate privind Avocatul Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a spus că astăzi, 16 iunie 2021, a decis împreună cu președintele Senatului, Anca Dragu, să convoace birourile permanente reunite pentru a stabili o reuniune de plen.

”La această reuniune de plen, dacă sunt îndeplinite condiţiile procedurale, vom dezbate şi cererea de revocare a Avocatului Poporului. De asemenea, va trebui să găsim o soluţie şi la CNA. Votul de astăzi va fi o fundamentare pentru cererea de revocare a Avocatului Poporului”, a spus preşedintele Camerei.

La rândul său, Avocatul Poporului susține că respingerea, de către Parlament a rapoartelor de activitate pentru anii 2018, 2019 și 2020 ale instituției încalcă dispozițiile constituționale și legale.

 

135
Tagurile:
avocatul poporului, Revocare, Renate Weber, Ludovic Orban

Загрузка...
Встреча главы МИД РФ С. Лаврова с госсекретарем США М. Помпео

Pompeo a criticat refuzul lui Biden de a petrece o conferința de presă comună cu Putin

0
Ex-secretarul de stat al SUA a numit refuzul lui Biden de a petrece o conferință de presă comună cu președintele rus un semn de slăbiciune.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Mike Pompeo, ex-secretar de stat al SUA, a evaluat decizia președintelui Joe Biden de a nu petrece o conferință de presă comună cu liderul rus Vladimir Putin după summitul de la Geneva drept o demonstrație de slăbiciune. Declarația a fost făcută în emisie directă la telecanalul Fox News.

"Faptul că dvs. nu sunteți pregătit să stați la șase sau opt picioare (1,8-2,4 metri – n. red.) de adversarul dvs. și să spuneți lumii despre ceea ce ați vorbit, despre lucrurile care vă îngrijorează și de ce vă îngrijorează, este o dovadă a unei mari slăbiciuni", a spus Pompeo în cadrul teleinterviului.

"Dacă dvs. nu sunteți gata să stați pur și simplu pe podium și să răspundeți la întrebările presei ... care pot fi dificile sau viclene, în timp ce adversarul dvs. stă la câteva picioare distanță de dvs., acesta este un semn de mare slăbiciune", a adăugat politicianul. El și-a exprimat încrederea că Putin va ajunge la summit "complet înarmat".

Fostul secretar de stat a menționat că el este gata să organizeze dezbateri cu Putin "oricând și oriunde".

0
Tagurile:
Vladimir Putin, Joe Biden, Mike Pompeo

Загрузка...