NATO

Trump: NATO nu cheltuie acei bani pentru protecție împotriva amenințărilor reale

73
Într-un interviu acordat recent ziarului Times, Donald Trump susține că NATO este o organizație învechită deoarece nu se implică mai mult în lupta împotriva terorismului și membrii săi nu contribuie financiar în mod suficient. Juan Aguilar, expert militar spaniol, a comentat pentru Sputnik afirmaţiile preşedintelui american.

BUCUREŞTI, 17 ian — Sputnik. Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că NATO este foarte importantă pentru el şi că sunt doar cinci ţări care plătesc cât trebuie la bugetul Alianţei, ceea ce nu este mult, informează Sputnik International.

Anul trecut, Trump mai declara că NATO are probleme pentru că este o organizaţie învechită şi ţările membre nu plătesc suficient pentru bugetul organizaţiei.

Luni, ministrul francez de externe, Jean-Marc Ayrault, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să stea unită în fața comentariilor lui Trump, în timp ce omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, a recunoscut că declaraţiile lui Trump l-au "uimit".

Potrivit expertului militar și jurnalistului spaniol Juan Aguilar, prin declarațiile sale Trump delegitimează Alianța și dovedește că existența sa "nu are sens".

"Această retorică poate fi explicată prin faptul că Trump este într-adevăr interesat de normalizarea relațiilor cu Rusia și relaxarea tensiunilor globale. Un alt motiv este acela că NATO este o povară financiară serioasă. SUA dau aproape 50% Alianței. Mulți alți membri nu își pot permite aceste plăți din cauza problemelor financiare interne. Și cel mai important, NATO nu cheltuie acei bani pentru protecție împotriva amenințărilor reale", a declarat Aguilar pentru Sputnik Spania.

Jurnalistul a afirmat că în prezent există un "risc de colaps al NATO", deoarece există un număr tot mai mare de țări înclinate să renunțe la Alianță din cauza presiunilor financiare.

"În forma sa actuală, NATO nu este o alianță defensivă. În ultimii ani, alianța s-a dovedit a fi ea însăși un mecanism ofensiv. SUA au nevoie de aliații lor, precum și aliații au nevoie de Washington. Cred că Trump a subliniat anumite probleme, de obicei, ignorate de mulți. NATO este o relicvă a impasului Vest-Est din timpul Războiul Rece. La acea vreme, a avut sens. Dar este prea monolitică în realitatea contemporană polimorfă", a precizat expertul spaniol.

În același timp, Laurent Jacobelli, secretar general adjunct al partidului Debout la France (DLF), crede că este puțin probabil ca SUA să-şi abandoneze aliații din NATO. Potrivit lui Jacobelli, Donald Trump vrea legături mai strânse cu Moscova deoarece acum Occidentul şi Rusia au duşmani comuni, iar acest lucru este un "pas pragmatic și inteligent."

73
Tagurile:
Vest-Est, Războiul Rece, tensiunilor globale, delegitimează, bugetul, Alianţei, Jean-Marc Ayrault, Uniunea Europeană, NATO, Frank-Walter Steinmeier, Donald Trump, Statelor Unite, Rusia
Tematic
Trump critică NATO şi ia în considerare ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei
Declarații de presă susținute de ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu

Premierul Cîțu a anunțat NOILE MĂSURI de relaxare text INTEGRAL

249
(reînnoit 14:37 24.06.2021)
Premierul României, Florin Cîțu, a anunțat noi măsuri de relaxare, adoptate de Guvern la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență și care intră în vigoare la 1 iulie.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Într-o conferință de presă premierul României, Florin Cîțu, a anunțat noile măsuri de relaxare, adoptate de Guvern la propunerea CNSU.
În contextul în care starea de alertă a fost modificată începând cu 12 iunie, premierul anunță acum noi relaxări, vizând organizarea de evenimente, zona culturală, sport, dar și turism și deservire a populației.

” În spațiile închise sau deschise se pot organiza evenimente cu până 50% din spectatori, de asemenea, și evenimente culturale cu până în 2500 de spectatori”, a spus premierul precizând – ”Ce e peste trebuie să fie vaccinați”.

Un alte aspect important - restaurantele și cafenelele pot fi deschise până la ora 2 noaptea, la capacitate maximă.

Programul cluburilor și al barurilor se extinde până la ora 2 noaptea, iar pensiunile și hotelurile pot caza la limita maximă.

De asemenea, la evenimente sportive pot participa spectatori la 50% din capacitate, indiferent dacă evenimentul se desfășoară la interior sau la exterior, dar cu condiția ca spectatorii să fie vaccinați sau testați.

Dacă toate persoanele sunt vaccinate, evenimentele se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului.

Târgurile, bâlciurile, talciocurile se redeschid iar sălile de fitness vor fi deschise până la capacitatea maximă.

Măsurile vor intra în vigoare de la 1 iulie.

***

Iată textul integral al Hotărârii adoptate la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență:

249
Tagurile:
Florin Cîţu

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis recunoaște: ”Sunt domenii în care discuțiile cu Rusia ar fi benefice”

187
(reînnoit 16:30 24.06.2021)
Președintele Klaus Iohannis a răspuns întrebărilor despre un summit european la care ar urma să fie invitată Rusia.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Prezent la summitul UE, președintele Iohannis a făcut o scurtă declarație de presă și a răspuns întrebărilor jurnaliștilor.

Ioahnnis a explicat că la summit se ca discuta despre managementul situațiilor de criză – amintind aici pandemia, dar și și schimbările climatice. ”Managementul situațiilor de criză trebuie îmbunătățit”, consideră președintele României.

”Sperăm să nu vină următoarea criză”, a spus Iohannis – ”Vorbind de managementul crizelor, avem nevoie să-l îmbunătățim, la nivel european. A fost foarte benefică implicarea Comisiei în achiziția de vaccinuri și cum au ajuns ele în statele membre”.

De asemenea, în cadrul întâlnirii se vor aborda situații complexe internaționale, printre care relația cu Rusia.

Întrebat de propunerea cancelarului Merkel și a președintelui Macron de a fi invitată Rusia la un viitor summit UE, președintele Klaus Iohannis a recunoscut că există situații în care dialogul este preferabil.

Această chestiune o vom discuta în consiliu și voi spune acolo prima dată opinia noastră, a spus Iohannis.

”Sunt probleme care trebuie discutate în relația cu Federația Rusă - sunt unele chestii pe care nu le putem tolera, dar sunt domenii discuțiile sunt preferabile. În cazul problemelor globale cum este încălzirea trebuie găsite canale de comunicare.

Dar, președintele Klaus Iohannis a sibliniat că deocamdată este vorba de o propunere, care urmează a fi analizată.

187
Tagurile:
Klaus Iohannis
Тема:
Relațiile româno-ruse

Загрузка...

Fanii suedezi celebrează victoria cu scorul 3:2 în meciul cu Polonia

0
Fanii suedezi celebrează la Stockholm victoria asupra echipei Poloniei cu scorul 3:2, în cadrul Euro 2020

Fanii selecționatei naționale a Suediei au întâmpinat cu mult entuziasm victoria în meciul cu echipa Poloniei, în cadrul Euro 2020.

Urmăriți imaginile video ale momentului.

0

Загрузка...