The lobby of the CIA Headquarters building in McLean, Virginia

Cine este șeful CIA în România - și cu ce se ocupă spionajul american?

2320
(reînnoit 18:53 06.01.2017)
Recent, în mega-scandalul iscat de dezvăluirile lui Sebastian Ghiță, a fost pomenit numele unui anume Eric Easley, despre care, fostul deputat și vipreședinte al Comisiei parlamentare de control al SRI, afirmă că este rezidentul CIA în România.

BUCUREȘTI, 6 ian-Sputnik. Despre Eric S.Easley am aflat următoarele — este secretar al ambasadei SUA la București, a fost inițial în primă misiune la ambasada din Londra, a absolvit în 1997 Universitatea de Drept din Virginia, SUA, apropiată de sediul CIA din Langley VA. Easley s-a căsătorit în 2011 cu turcoaica Hilal Derici (în foto), cu care are fetiță lor, Berin, de doi ani.

Secretarul ambasadei SUA la București Eric S.Easley împreună cu Hilal Derici
© Photo : inpolitics.ro
Secretarul ambasadei SUA la București Eric S.Easley împreună cu Hilal Derici

În privința sediului rezidenței, o interesantă informație a furnizat-o Corneliu Vadim Tudor care, într-o declarație din 2007, dezvăluia că rezidenţa CIA este amplasată în clădirea imensă din Str. Teleajen nr. 84, a sectei Martorii lui Iehova.

Imobil din București, strada Teleajen, nr. 84, oficial aparține cultului „Martorii lui Iehova”
© Photo : vice.com
Imobil din București, strada Teleajen, nr. 84, oficial aparține cultului „Martorii lui Iehova”

De menționat că, în acea perioadă, informațiile furnizate de Corneliu Vadim Tudor au dus la scandalul internațional al "închisorilor CIA" amplasate în locații secrete în diferite țări est-europene, printre care România și Polonia.

O altă acțiune care a fost pusă în seama CIA se referă la alegerile prezidențiale din 2009, dar și la modificarea structurilor de conducere din Ministerul de Interne și servicii. Cel mai vizualizat site de presă românesc, cotidianul.ro, condus de cunoscutul jurnalist Cornel Nistorescu, dezvăluie numele agentului CIA care s-a ocupat de operațiuni: Harry Giknavorian, care ar fi agentul acoperit al CIA, "delegat de SUA pe lîngă Traian Băsescu, încă din anul 2004". Materialul dă multe detalii despre agentul CIA, menționând că este singura persoană din România care nu are numere de identificare la maşină, un SUV Ford Explorer blindat, de culoare verde.

„Agentul american are relaţii strânse cu autorităţile Statului Român, în special cu Traian Băsescu şi cu consilierul prezidenţial pe probleme de Securitate, Iulian Fota. Este căsătorit, are 2 copii, băiat şi fată, şi locuieşte în Băneasa, în Complexul ZODIAC; are un câine labrador. America, prin rezidenţii CIA şi prin Harry Giknavorian, a aservit conducerea structurilor din MAI: DGCCO, SIPI şi DIICOT", scrie ziarul Cotidianul.

Referitor la alegerile din 2009, ancheta jurnalistică susține că americanii au utilizat softul folosit de Institutul Naţional de Statistică, cel agreat de Biroul Electoral Central. 

"Agentul CIA din România şi omul său sub acoperire de agent DEA, de la Centrul SECI, au putut să supravegheze, să controleze, să influenţeze şi să centralizeze datele din secţiile de votare în timp real", mai scrie Codianul.

Problema implicării CIA în România sunt complexe, dar dezvăluirile privind închisorile ilegale au fost confirmate, chiar dacă, ulterior, subiectul a fost trecut sub tăcere.

2320
Tagurile:
CIA, Bucureşti, Martorii lui Iehova, DGCCO, CIA, DIICOT, București
Tematic
Ofițerii CIA și FBI se retrag din Ucraina cu destinația București

Загрузка...