Vlad Filat la Judecătoria Buiucani, pronunțarea sentinței de condamnare la 9 ani de închisoare

Procurorii pregătesc un nou dosar pe numele lui Vladimir Filat

248
Deși a fost calificat ca infracțiune de corupție și s-ar părea cu nu are tangență cu devalizarea sistemului bancar, cazul Filat are cea mai directă legătură cu frauda bancară.

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Cazul Vladimir Filat are cea mai directă legătură cu frauda bancară, a declarat în fața Parlamentului procurorul general interimar, Eduard Harunjen, în timpul audierilor pe marginea anchetei fraudelor din sistemul bancar al Moldovei.

La 27 iunie, ex-premierul Vladimir Filat a fost condamnat de prima instanţă la 9 ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Curtea de Apel a menţinut, la 11 noiembrie, în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier. Filat a fost condamnat pentru trafic de influență și corupere pasivă.

Potrivit lui Harunjen, s-a stabilit cu certitudine că faptele de corupție au fost condiționate de implicarea lui Vladimir Filat și facilitarea înstrăinării ilegale a cotei statului în BEM prin emisia suplimentară de acțiuni fără participarea statului.

”Chiar dacă instanța de Apel a modificat recent sentința prin diminuarea obiectului mitei și a sumelor supuse confiscării, procurorii vor contesta această decizie la Curtea  Supremă de Justiție”, a declarat procurorul general interimar.

Harunjen a explicat și de ce suma mijloacelor financiare indicată în sesizarea procurorului general de ridicare a imunității deputatului Vladimir Filat constituia 250 milioane de dolari, în judecată a fost expediată cauza ce viza circa 60 de milioane de dolari, dar Curtea de Apel a reținut doar circa 30 de milioane de dolari.

”Inițial, din materialele procesului penal rezulta o bănuială rezonabilă despre pretinderea și primirea unei sume totale de peste 250 milioane de dolari, pe parcursul urmăririi penale până la moment au fost acumulate probe care au confirmat suma de circa 60 milioane de dolari, astfel cauza fiind expediată în judecată”, a menționat Harunjen.

Acesta a mai spus că pe numele lui Filat vor fi aduse noi acuzații în dosarul fraudelor bancare. 

”Procurorii continuă în prezent să investigheze fapte ce vizează alte sume invocate în actul de sesizare, pe măsura acumulării probelor obiective, cauza va fi remisă instanței”, a declarat procurorul general interimar.

Din 2009 până în prezent,  177 de cauze penale au fost inițiate de procurori și ofițerii CNA privind faptele infracționale de prejudiciere a Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Aceste fapte vizează  persoane din sfera  afacerilor, persoane  cu funcții de răspundere din sistemul bancar, demnitari de stat, care au fost și sunt cercetate sub aspectul infracțiunilor de escrocherie, dobândirea creditului prin înșelăciune, încălcarea regulilor de creditare, spălarea banilor, corupere.

Suma totală a mijloacelor financiare cu care au fost prejudiciate instituțiile financiare constituie peste 16, 43 miliarde de lei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

248
Tagurile:
BEM, Curtea de Apel, Banca de Economii a Moldovei, Dosar penal, Judecătorie, Vlad Filat, Vladimir Filat, Vlad Filat
Adrian Năstase

Năstase vorbește de căderea Guvernului cu sprijinul lui Cîțu

268
Fostul premier Adrian Năstase cataloghează drept ”ingenios” un posibil plan al echipei lui Cîțu de a da jos Guvernul Cîțu pentru a renegocia pozițiile din Guvern

BUCUREȘTI,  16 iun – Sputnik. Adrian Năstase își începe postarea făcând trimitere la atacurile la adresa președintelui PNL Ludovic Orban și care ar fi legate de faptul că acesta a cedat USR/PLUS trei ministere importante.

Năstase spune că echipa care îl sprijină pe Florin Cițu ar fi găsit modalitatea de a se reveni la masa negocierilor. Invocând surse apropiate de foștii membri PDL, Năstase descrie în postarea sa posibilitatea ca moțiunea de cenzură să fie votată, ”urmând ca noul premier (tot Cîțu) să angajeze noile negocieri pentru a oferi doar 1-2 portofolii, dintre cele mai puțin importante, USR Plus”.

Și fostul premier acordă un calificativ mai mult decât generos acestui plan, confirmând astfel posibilitatea ca el să aibă și loc. ”Ingenios!”, spune Năstase despre această posibilă mișcare a echipei Cîțu.

268
Tagurile:
cădere, România, Guvern, Florin Cîţu, Cristian Ghinea, Adrian Năstase
Tematic
Adrian Năstase, efect principal și secundar după vaccinare
Adrian Năstase demască ipocrizia lui Cioloș și Rareș Bogdan
Adrian Năstase îl face praf pe Iohannis, arătă cât de ridicol e președintele!

Загрузка...
Ludovic Orban

Ludovic Orban - declarații despre revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber

171
Președintele Camerei Deputaților spune că se va discuta revocarea din funcție a actualului Avocat al Poporului, Renate Weber, căreia îi reproșează încălcarea Constituției și a legilor țării. Când vom avea un nou Avocat al Poporului.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Soarta actualului Avocat al Poporului, Renate Weber, pare să fie una deja stabilită. Cel puțin, asta reiese din declarațiile făcute de președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, care a vorbit despre revocarea acesteia.

Liberalul spune că îi reproșează lui Weber încălcarea Constituției și a legilor țării.

De asemenea, președintele Camerei Deputaților a explicat că se va discuta revocarea din funcție a Renatei Weber și că, după ședința birourilor permanente reunite, comisiile juridice se vor întâlni pentru a elabora raportul pe solicitarea formulată de grupurile parlamentare PNL, USR-PLUS și UDMR și vor pregăti până la ora de începe a plenului raportul și proiectul de hotărâre de revocare.

Întrebat dacă va pune în această sesiune parlamentară un nou Avocat al Poporului, Ludovic Orban a dat asigurări că da.

”Vom face acest lucru”, a declarat Orban, potrivit stiripesurse.ro.

Acesta a dat asigurări că va face publică noua decizie privind noul Avocat al Poporului.

Precizăm că ieri, 15 iunie 2021, în plenul reunit, Camera Deputaţilor şi Senatul au respins rapoartele de activitate privind Avocatul Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a spus că astăzi, 16 iunie 2021, a decis împreună cu președintele Senatului, Anca Dragu, să convoace birourile permanente reunite pentru a stabili o reuniune de plen.

”La această reuniune de plen, dacă sunt îndeplinite condiţiile procedurale, vom dezbate şi cererea de revocare a Avocatului Poporului. De asemenea, va trebui să găsim o soluţie şi la CNA. Votul de astăzi va fi o fundamentare pentru cererea de revocare a Avocatului Poporului”, a spus preşedintele Camerei.

La rândul său, Avocatul Poporului susține că respingerea, de către Parlament a rapoartelor de activitate pentru anii 2018, 2019 și 2020 ale instituției încalcă dispozițiile constituționale și legale.

 

171
Tagurile:
avocatul poporului, Revocare, Renate Weber, Ludovic Orban

Загрузка...
Pașaport UE de vaccinare împotriva COVID

Certificatul digital european Covid 19 a fost lansat în Belgia

0
Certificatul de călătorie Covid-19 a fost lansat în Belgia, iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut un anunț în acest sens.

BRUXELLES, 16 iun – Sputnik. Președintele Comisiei Europene și-a prezentat în fața presei propriul certificat digital Covid, anunțând că Belgia a lansat acest sistem începând de astăzi, dar că toate statele UE îl vor avea implementat de la 1 iulie.

Documentul va conține fie date privind starea de vaccinare Covid a unei persoane, sau un test PCR negativ, fie confirmarea că persoana s-a vindecat recent de coronavirus. Certificatul va avea format hârtie sau pe smartphone.

Certificatul digital COVID la nivelul UE va fi utilizat timp de 12 luni,

Regulamentul privind certificatul digital COVID al UE a fost convenit între instituțiile europene într-un timp record de 62 de zile.

Certificatul digital COVID al UE nu împiedică libera circulație la nivel european, iar persoanele care nu sunt vaccinate au voie să călătorească, a arătat Comisia Europeană.

0
Tagurile:
Certificat de vaccinare

Загрузка...