Cancelarul Germaniei Angela Merkel

Factorii ce ar putea distruge UE sau de ce se teme Angela Merkel

64
(reînnoit 10:48 17.09.2016)
Dacă liderii europeni nu vor soluționa în timpul apropiat problemele fundamentale ale UE, acestea ar putea să conducă la distrugerea uniunii. În aceste condiții cancelarul Germaniei Angela Merkel este nevoită să contribuie la elaborarea unui curs de dezvoltare a Europei pe termen lung, notează Shevin-Coetzee.

CHIȘINĂU, 16 sept — Sputnik. În opinia expertului în domeniul securității naționale de la Centrul de analize strategice și bugetare din Washington, Michelle Shevin-Coetzee, întâlnirea liderilor europeni din 16 septembrie la Bratislava a fost tensionată și asta din cauza faptului că UE se confruntă cu provocări mari ce nu pot fi depășite cu un anumit instrument politic concret.

Angela Merkel
© REUTERS / Stefanie Loos

Lipsa soluțiilor complexe poate provoca dispariția UE

Principala problemă a UE în opinia expertului de la Washington este aceea că dacă liderii săi nu vor soluționa în timpul apropiat problemele fundamentale, acestea ar putea să conducă la distrugerea uniunii. Ea subliniază că în aceste condiții cancelarul Germaniei Angela Merkel este nevoită să contribuie la elaborarea unui curs de dezvoltare a Europei pe termen lung, notează Shevin-Coetzee.
Anterior Merkel a numit drept critică situația în care se află la ora actuală Uniunea Europeană, îndemnându-i pe liderii europeni la fapte ce ar arăta că UE poate fi mai bună.
Shevin-Coetzee este de părere că UE se confruntă cu patru probleme fundamentale. Acestea amenință unitatea UE.

Blocurile regionale ce pot diviza UE

În primul rând, potrivit dânsei, este vorba despre dezvoltarea unor blocuri regionale. Diversitatea unui mare număr de crize europene a determinat țările membre să-și stabilească prioritățile și să caute posibilele soluții în funcție de criteriul geografic. Drept exemplu ea menționează îngrijorările țărilor baltice vizavi de o pretinsă agresivitate a Rusiei, în timp ce Italia și Grecia sunt alarmate de situația din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Percepțiile foarte diferite divizează, potrivit ei, continentul și constituie, probabil, cea mai mare amenințare pentru unitatea europeană.

O prăpastie ce desparte cetățeanul de instituții

În al doilea rând, potrivit politologului, uniunea este amenințată de prăpastia ce se adâncește tot mai mult între UE ca instituție politică și cetățenii țărilor membre. Ea susține că doar unii europeni înțeleg profund sensul Uniunii Europene și al instituțiilor acesteia.
Este de remarcat faptul că datele „Barometrului european" au arătat că în 2016 46 la sută dintre locuitorii țărilor europene declară că nu știu ce drepturi au în calitate de cetățeni ai UE.

Partidele de dreapta sau mișcarea eurosceptică

În al treilea rând expertul a subliniat că UE este amenințată de ascensiunea partidelor de dreapta. Aceste formațiuni, care apelează la o nostalgie a trecutului și adâncesc și mai mult divizarea dintre cetățenii și instituțiile UE, devin tot mai populare pe tot continentul.

Construcții instituționale inadecvate

În al patrulea rând expertul a subliniat că UE este amenințată de unele „construcții instituționale inadecvate".

Marea provocare pentru UE

Shevin-Coetzee susține că țările membre ale UE trebuie să elaboreze o serie de măsuri complexe și dificile, care vor răspunde atât problemelor legate de tensionarea relațiilor cu Rusia, criza migranților etc., pentru a evita ieșirea din uniune și a altor state ce ar putea să urmeze exemplul Marii Britanii.

 

64
Tagurile:
Amenințări, Riscuri, Criză, Dispariţie, Soluții, Uniunea Europeană, Michelle Shevin-Coetzee, Angela Merkel, Statele baltice, Orientul Mijlociu, Europa, Rusia, Germania
Tematic
Sfârșitul epocii Merkel: creștin-democrații au suferit o înfrângere usturătoare
Cristian Diaconescu

PMP vrea dea anul școlar peste cap: propunere șoc

37
Cristian Diaconescu, prim-vicepreședintele PMP, pune în dezbatere publică o propunere a cărei aplicabilitate este îndoielnică. Elevii ar urma să intre acum în vacanța mare și în vară să se recupereze orele rămase.

BUCUREȘTI, 23 oct – Sputnik. Prim-vicepreședintele PMP, Cristian Diaconescu, a lăsat politica externă și lupta cu Rusia și atacă acum cu mult elan problema anului școlar aflat în desfășurare.

Diaconescu spune că a primit semnale numeroase din partea profesorilor și a părinților preocupați atât de sănătatea copiilor, cât și de calitatea actului educațional. Astfel, persoanele cu care el a discutat, ”înțelegând situația complicată prin care trece societatea”, au propunere ”simplă” adresată autorităților.

”Mutarea în această perioadă a “vacanţei mari“ urmând ca recuperarea procesului de educaţie să se realizeze pe perioada verii. Astfel, se va ieşi din perioada gripei sezoniere şi s-ar putea concretiza o serie de măsuri sanitare care astăzi sunt în lucru”, scrie Diaconescu.

Din păcate, Cristian Diaconescu arată clar că mai bine rămâne la domeniul său de expertiză și nu amestecă lucrurile. Și aceasta pentru că, înainte de a prezenta propunerea rezultată în urma discuțiilor cu profesori și părinți ar fi trebuit să se informeaze și să vadă că în perioada vacanței de vară sunt programate examenele naționale, deci calendarul este deja făcut.

Desigur, se poate ridica problema calității acelor profesori cu care Diaconescu zice că a intrat în contact și care doresc să se intre acum în vacanță. O ipoteză ar fi că oamenii în cauză fac parte din categoria celor care refuză să predea online, iar intrarea în vacanța mare acum i-ar salva ”onorabil”.

Ce vor face părinții cu copiii în perioada unei vacanțe mari luate acum? Îi vor duce la after school-uri. Există interes ca aceste forme private de educație/supraveghere să prospere? Și cum se vor descurca părinții cu concediile planificate la vară când copiii vor fi la școală? Vorbim despre vacanța judecătorească, parlamentară și cea a bugetarilor…

Întrebări fără răspuns…

37
Tagurile:
PMP

Загрузка...
Daniel-Cătălin Zamfir

Zamfir îl aruncă în față lui Orban: ”Minți cu nerușinare!”

276
Senatorul Daniel Zamfir îl ia direct pe fostul său coleg, actualul premier Ludovic Orban, punându-i în față chestiuni de care se ferește

BUCUREȘTI, 23 oct – Sputnik. Daniel Zamfir îl acuză pe premier de ”cinism”, avertizându-l chiar că, în situația actuală,NISMUL UCIDE”.   

”Ludovice, hai să dăm cărțile pe față!”, îl provoacă Zamfir, provocându-l să abordeze deschis mai multe chestiuni de care premierul pare să se ferească!

De exemplu: ”De ce vreți să faceți alegerile cu orice preț?”, întreabă Zamfir. ”În numele democrației? Pe bune? La 13 decese pe zi, ai amânat alegerile locale, iar la 100 acum, ții morțiș să faci alegeri?”.  

De fapt, îi aruncă în față Zamfir – ”ești disperat că sunteți pe tobogan și, în cinismul vostru, vreți să vă salvați sacrificând zeci de vieți omenești!”.

Sau, alt exemplu: ”Te încurcă Parlamentul să guvernezi?” Minți cu nerușinare! – îi spune Zamfir, aducând și argumentul cifrelor: ”Ai dat peste 170 de Ordonanțe de Urgență în numai 10 luni!”

Pe de altă parte: ”Toate legile pe care le-au votat alții decât voi și useriștii le-ați blocat la CCR!”

”Și mai e ceva ce vă disperă, Ludovice! Nu v-am lăsat să vindeți pe nimic CEC-ul, Aeroporturile, Portul Constanța, Hidroelectrica și tot ce mai e de prăduit în țara asta!”, spune Zamfir, avertizându-l pe premier – ”Știm că deja le-ați amanetat!”

Iar în final, Zamfir îi face o promisiune premierului: ”Ne ținem scai de voi să dați alocațiile copiilor, salariile profesorilor și personalului medical și pensiile oamenilor, AȘA CUM PREVEDE LEGEA!”.

276
Tagurile:
Orban, Daniel Zamfir
Tematic
Daniel Zamfir dă legea care îl trimite în pușcărie pe Cîțu
Încă o confirmare, Voinea-FMI, propunerea PSD de premier! Daniel Zamfir, detaliu cheie
Zamfir NU a greșit: ÎNCHIDEREA Metroului NU e mai o glumă

Загрузка...