Cancelarul Germaniei Angela Merkel

Factorii ce ar putea distruge UE sau de ce se teme Angela Merkel

65
(reînnoit 10:48 17.09.2016)
Dacă liderii europeni nu vor soluționa în timpul apropiat problemele fundamentale ale UE, acestea ar putea să conducă la distrugerea uniunii. În aceste condiții cancelarul Germaniei Angela Merkel este nevoită să contribuie la elaborarea unui curs de dezvoltare a Europei pe termen lung, notează Shevin-Coetzee.

CHIȘINĂU, 16 sept — Sputnik. În opinia expertului în domeniul securității naționale de la Centrul de analize strategice și bugetare din Washington, Michelle Shevin-Coetzee, întâlnirea liderilor europeni din 16 septembrie la Bratislava a fost tensionată și asta din cauza faptului că UE se confruntă cu provocări mari ce nu pot fi depășite cu un anumit instrument politic concret.

Angela Merkel
© REUTERS / Stefanie Loos

Lipsa soluțiilor complexe poate provoca dispariția UE

Principala problemă a UE în opinia expertului de la Washington este aceea că dacă liderii săi nu vor soluționa în timpul apropiat problemele fundamentale, acestea ar putea să conducă la distrugerea uniunii. Ea subliniază că în aceste condiții cancelarul Germaniei Angela Merkel este nevoită să contribuie la elaborarea unui curs de dezvoltare a Europei pe termen lung, notează Shevin-Coetzee.
Anterior Merkel a numit drept critică situația în care se află la ora actuală Uniunea Europeană, îndemnându-i pe liderii europeni la fapte ce ar arăta că UE poate fi mai bună.
Shevin-Coetzee este de părere că UE se confruntă cu patru probleme fundamentale. Acestea amenință unitatea UE.

Blocurile regionale ce pot diviza UE

În primul rând, potrivit dânsei, este vorba despre dezvoltarea unor blocuri regionale. Diversitatea unui mare număr de crize europene a determinat țările membre să-și stabilească prioritățile și să caute posibilele soluții în funcție de criteriul geografic. Drept exemplu ea menționează îngrijorările țărilor baltice vizavi de o pretinsă agresivitate a Rusiei, în timp ce Italia și Grecia sunt alarmate de situația din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Percepțiile foarte diferite divizează, potrivit ei, continentul și constituie, probabil, cea mai mare amenințare pentru unitatea europeană.

O prăpastie ce desparte cetățeanul de instituții

În al doilea rând, potrivit politologului, uniunea este amenințată de prăpastia ce se adâncește tot mai mult între UE ca instituție politică și cetățenii țărilor membre. Ea susține că doar unii europeni înțeleg profund sensul Uniunii Europene și al instituțiilor acesteia.
Este de remarcat faptul că datele „Barometrului european" au arătat că în 2016 46 la sută dintre locuitorii țărilor europene declară că nu știu ce drepturi au în calitate de cetățeni ai UE.

Partidele de dreapta sau mișcarea eurosceptică

În al treilea rând expertul a subliniat că UE este amenințată de ascensiunea partidelor de dreapta. Aceste formațiuni, care apelează la o nostalgie a trecutului și adâncesc și mai mult divizarea dintre cetățenii și instituțiile UE, devin tot mai populare pe tot continentul.

Construcții instituționale inadecvate

În al patrulea rând expertul a subliniat că UE este amenințată de unele „construcții instituționale inadecvate".

Marea provocare pentru UE

Shevin-Coetzee susține că țările membre ale UE trebuie să elaboreze o serie de măsuri complexe și dificile, care vor răspunde atât problemelor legate de tensionarea relațiilor cu Rusia, criza migranților etc., pentru a evita ieșirea din uniune și a altor state ce ar putea să urmeze exemplul Marii Britanii.

 

65
Tagurile:
Amenințări, Riscuri, Criză, Dispariţie, Soluții, Uniunea Europeană, Michelle Shevin-Coetzee, Angela Merkel, Statele baltice, Orientul Mijlociu, Europa, Rusia, Germania
Tematic
Sfârșitul epocii Merkel: creștin-democrații au suferit o înfrângere usturătoare
Diana Șoșoacă

Diana Șoșoacă: ”Un NU categoric Tratatului militar România-Ucraina! Vom fi carne de tun!”

82
Senatoarea Diana Șoșoacă s-a opus în plenul Senatului Tratatului militar România-Ucraina, scoțând în evidență aspecte care NU se spun românilor

BUCUREȘTI, 23 iun – Sputnik. Senatoarea independentă Diana Șoșoacă a avut o nouă intervenție fulminantă în plenul Senatului, de data aceasta cu privire la Tratatul militar România-Ucraina!

”Vom fi carne de tun!”, spune senatoarea, declarând că un asemenea demers oficial al României este ”Inacceptabil” și, ca atare, ea spune ”Un NU categoric!”.

Argumentele senatoarei vin dintr-o analiză atentă – atât a Tratatului, cât mai ales a contextului geopolitic. De reținut că datele prezentate de Diana Șoșoacă NU sunt arătate românilor, cărora li se spune doar că înțelegerea cu Ucraina nu are conotații periculoase, că nu ne poate împinge în vreun conflict.

Senatoarea atrage atenția că ”Aparent avem de-a face cu o înțelegere inofensivă între două state vecine - în realitate, acest acord, care se încearcă a se încheia de vreo 20 de ani, nu știu cine apucat acum, are o bătaie mult mai lungă”.

”E clar că România care este stat NATO nu are vreun motiv să încheie cu un acord de non combat cu Ucraina pentru că, nu știu dacă vă aduceți aminte, dar una dintre condițiile pe care a trebuit să le îndeplinim la intrarea noastră în NATO a fost să avem tratate de bună vecinătate cu toate statele vecine, deci cu Ucraina avem tratat de buna vecinătate”, a declarat senatoarea.

În aceste condiții, Diana Șoșoacă subliniază că noul acord pe care îl discutăm acum ”are un alt sens”.

”Ucraina nu ne poate garanta nicio susținere în cazul în care România ar fi atacată de un atacată de un stat inamic – un caz ipotetic, evident”, spune senatoarea, arătând că, în schimb, ”noi garantăm Ucrainei susținerea militară a României în situația în care acest stat ar fi atacat”.

Și acum vine întrebarea cheie: ”Oare cine ar putea ataca Ucraina? În nici un caz un stat NATO. Prin eliminare, cine ar rămâne? Federația Rusă care, întâmplător, are și tratat de susținere cu China - deci, cele pe cele două mari puteri din cele trei din lume!”.

Diana Șoșoacă atrage atenția că România intră prin acest într-o situație deja tensionată, pe care ea o descrie ca fiind un dublu litigiu – după alipirea Crimeii (momentul în care Moscova a decis anexarea Crimeii”, cum spune senatoarea) – ”și mai aducem aminte că în urmă cu o lună a declanșat un a declanșat un conflict cu Federația Rusă”.

Deci, în cazul unui conflict în care România ar interveni ”noi în acest moment suntem carne de tun!”.

”Nici nu vreau să îmi închipui ce se întâmplă în cazul în care Ucraina ar fi atacată de Rusia iar noi am fi obligați să ne luptăm cu Rusia! Până ajunge NATO aici cred că ne spulbera de pe fața pământului”, spune senatoarea, conchizând ferm - ”consider că ar trebui să ne mai gândim la semnarea acestui Tratat, având în vedere situația geopolitică din acest moment”.
82
Tagurile:
militar, tratat, România, Ucraina, Diana Șoșoacă
Tematic
Diana Șoșoacă sparge toate tiparele – o apariție de ”gradul 9”!
Situație scandaloasă în România - Diana Șoșoacă intervine! MECI de MECI!
Diana Șoșoacă, acțiune la nivel internațional – MODEL pentru Europa!
Șoșoacă: ”Servicii secrete EXTERNE îl impun pe Arafat – mâinile lui sunt pline de sânge!”

Загрузка...
Daniel Zamfir

Daniel Zamfir denunță o nouă ”cedare de SUVERANITATE” către străini

123
(reînnoit 07:57 23.06.2021)
O veste gravă vine de la Parlament – una dintre cele mai controversate legi, care ”permite  vânzarea necondiționată” către străini a trecut tacit! Cine e vinovat

BUCUREȘTI, 23 iul – Sputnik. Senatorul Daniel Zamfir face un anunț grav: în Senat s-a dat curs ”încă unei cedări de SUVERANITATE”.

Senatorul PSD arată că ieri Senatul a luat act că Legea privind vânzarea terenurilor agricole ”a trecut tacit”. Acuzația este gravă – și o vizează pe una dintre cele mai puternice și controversate figuri din PNL, Iulia Scântei.

”Printr-o manevră deja patentată, servitoarea de serviciu, Iulia Scântei, președinta Comisiei Juridice, a refuzat să dezbată în Comisia Juridică legea, deși comisia de agricultură, comisie co-raportoare, respinsese modificările care permiteau vânzarea necondiționata străinilor”, scrie Zamfir.

De fapt, aici este și cheia – articolele care vizează ”vânzarea necondiționată” a terenurilor agricole – România fiind o campioană la acest capitol, după cum menționează mass media.

Zamfir o acuză pe Iulia Scântei că ”acolo unde nu i se repartizează pentru raport proiecte de lege, solicită  Comisia Juridică să fie co-raportoare” și astfel, ”dacă vreun proiect, unde au ei interese, primește un raport negativ - cum e cazul acestei legi – Comisia Juridică nu o mai dezbate ca să treacă tacit în forma  inițiatorului”.

”Notărița milionară, abonată la contractele cu Statul,  continua agresiv să impună interese contrare românilor, în timp ce averea îi creste substanțial în timpul mandatului de senator”, acuză Zamfir, citând presa ieșeană, plină de informații despre senatoarea Iulia Scântei.

Precizăm că, în cazul proiectului legislativ la care se referă Daniel Zamfir, Camera Deputaților este decizională. Dar, așa cum ne amintim, Iohannis și PNL au făcut mare caz de legi care au trecut ”tacit” prin prima cameră sesizată. Acum tac. Oare de ce?

123
Tagurile:
Suveranitate, Daniel Zamfir

Загрузка...