În Republica Moldova, sectorul zotehnic, faima de odinioară a țării, riscă să se ruineze.
În 2020, doar 40% din lapte era de producție autohtonă. În timp ce procesatorii de lapte sunt nevoiți să importe materia primă, producătorii de lapte au ajuns la limita puterilor și sacrifică animalele. Doar în 2020, aproximativ 80 de mii de animale au fost abatorizate din cauza lipsei de hrană pentru animale.
Fermierii nu mai au stocuri de furaje și sunt nevoiți să reducă norma zilnică. Vacile nu au energia necesară și nu sunt atât de productive cum ar trebui. Pentru a putea face față încercărilor din ultimii ani, fermierii-producători de lapte din Republica Moldova solicită intervenția de urgență a autorităților. Aceștia cer credite preferențiale cu o dobândă redusă și majorarea termenului de rambursare.
În Moldova șeptelul de bovine cade catastrofal. În 2007 erau 206 650 de capete, iar în ianuarie 2021 - doar 71 256 de vaci.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Ferma de vaci din satul Valea Rădoaiei, raionul Florești. A fost construită în 2006. La moment, proprietarul Valeriu Șivcișin, ajutat de soția lui, îngrijește de 100 de capete.
După ploile și grindina din 2019, dar și seceta din 2020, fermierii-producători de lapte au rămas fără stocuri de furaje. Majoritatea producătorilor de lapte mai au rezerve doar pentru o lună.
La această fermă, lucrul este manual. Costurile pentru mecanizare s-ar ridica la peste 7 milioane de lei.
Fiecare vacă deține pașaport și este înregistrată în Registrul de Stat al Animalelor. În 2021, fermierii urmează să primească subvenții, câte 7 mii de lei per cap de animal.
Pentru ca vacile să fie productive, trebuie organizată exploatarea Ior rațională, respectiv totalitatea măsurilor tehnico-organizatorice - hrănire, întreținere, potențialul genetic și folosirea animalelor.
Din lipsa de furaje, fermierii au redus hrana pentru animale. Vacile nu primesc norma necesară de hrană, din acest motiv unele sunt slăbite. Tot din lipsa resurselor de întreținere, mulți fermieri din nordul țării au sacrificat animalele și au închis afacerile.
Cheltuielile lunare la o fermă cu 62 de capete sunt peste 40 de mii de lei. Banii se duc pentru salarii, impozite, apă, lumină și pentru combustibil. Pentru furaje este un alt buget.
Aceasta este una din cele mai mari ferme de vaci din țară. Deține un efectiv de 500 de bovine de rasa Holstein Freisian și este mecanizată.
În ultimii ani, din cauza condițiilor meteo, calitatea porumbului este proastă. Pentru a putea întreține corect vitele, hrana trebuie să conțină nutrimente.
Această vacă este pregătită pentru procesul de mulgere.
La ferma din satul Goleni, raionul Edineț și mulsul se face automatizat.
Fiecare vacă de la ferma din Goleni produce între 40-60 de litri de lapte zilnic. Sunt vaci care dau și o cantitate de 80 de litri de lapte.
După fătare, vițeii sunt „cazați” separat de mamele lor. În primele săptămâni de viață aceștia sunt hrăniți cu lapte.
La ferma din Valea Rădoaiei, vacile sunt mulse manual. De două ori pe zi, dimineața la 06:00 și seara la 18:00.
Munca cu animalele este pe cât de plăcută, pe atât de grea, deoarece fiecare patruped are temperamentul său și necesită să cunoști psihologia acestora ca să îi poți deservi. Fiecare animal are nevoie de o abordare individuală și doar așa el poate să stea liniștit până se finalizează procedura la salon.
Pachetul de servicii pentru animale, unde intră spălarea, tunsoarea, tăierea ghearelor și curățarea urechilor durează în medie trei ore, în funcție de specia animalului și blana acestuia.
Totodată, meșterii salonului studiază regulat tendințele în materie de tunsori pentru animale și încearcă să pună în practică tehnologiile noi, astfel ca acestea să arate bine și îngrijit. Specialiștii recomandă ca fiecare animal să fie spălat cel puțin o dată în lună, dacă acesta stă doar în casă și măcar o dată în săptămână, dacă animalul iese pe afară. Totodată, animalul trebuie tuns o dată la două luni ca acesta să aibă un aspect curat și îngrijit.
În Capitală sunt mai multe saloane de înfrumusețare pentru animale de companie.
Unii oameni își răsfață animalele așa cum mulți nu și-ar permite. Ei își duc patrupezii la salon de înfrumusețare pentru a fi tunși și îngrijiți.
Meșterii pot oferi servicii atât pisicilor și câinilor, cât și iepurilor, șinșilelor și chiar și berbecilor sau cailor.
Potrivit directoarei salonului, fiecare patruped are temperamentul său și necesită să cunoști psihologia acestora ca să îi poți servi.
În pachetul de servicii pentru animale intră spălarea, tunsoarea, tăierea ghearelor și curățarea urechilor.
Animalele care ajung la salon pentru prima dată suportă un stres inițial, pentru că nu înțeleg ce se întâmplă cu ele.
Potrivit directoarei salonului, fiecare animal trebuie să fie spălat cel puțin o dată în lună, dacă acesta stă doar în casă și măcar o dată în săptămână, dacă animalul iese pe afară.
Animalul trebuie tuns o dată la două luni ca acesta să aibă un aspect curat și îngrijit.
Fiecare animal are nevoie de o abordare individuală și doar așa el poate să stea liniștit până se finalizează procedura la salon.
La salon sunt primite doar animalele vaccinate împotriva rabiei, deoarece sunt cazuri când ele pot mușca meșterii care îi tund și atunci consecințele pot fi grave.
Procedura durează în medie trei ore, în funcție de specia animalului și blana acestuia.
Animalele pot beneficia și de vopsirea blănii.
Cupola Catedralei s-a prăbușit, dar zidurile portante au supraviețuit. Preoții au reușit, de asemenea, să salveze din foc multe moaște valoroase.
Autoritățile franceze au anunțat că edificiul va fi reconstruit, iar președintele Emmanuel Macron s-a angajat să reconstruiască Notre Dame în cinci ani, deși mulți experți spun că renovarea va dura 10-15 ani.
Arhitecți cu experiență din întreaga lume au fost aduși pentru restaurarea catedralei vechi de 800 de ani. Până în prezent, a fost strânsă o donație de 830 de milioane de euro pentru renovarea Notre Dame. Această sumă, potrivit experților, va acoperi costurile lucrărilor efectuate în catedrală.
Vedeți în fluxul nostru foto cum se desfășoară restaurarea unui monument arhitectural unic.
Fată care aleargă pe fundalul Catedralei Notre Dame de Paris în timpul restaurării sale
Reconstrucția Catedralei Notre Dame
Reconstrucția Catedralei Notre Dame
Reconstrucția Catedralei Notre Dame
Reconstrucția Catedralei Notre Dame
Reconstrucția Catedralei Notre Dame
Trecători în fața Catedralei Notre Dame de Paris în timpul restaurării sale
Restaurarea Catedralei Notre Dame de Paris
Muncitor în timpul restaurării Catedralei Notre Dame de Paris
Muncitor în timpul restaurării Catedralei Notre Dame de Paris
CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik. Regulamentul Circulației Rutiere prevede expres că orice șofer este obligat să aibă asupra sa permisul de conducere atunci când urcă la volan. Șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Veaceslav Sârbu, a explicat pentru Sputnik Moldova ce se întâmplă în cazul în care conducătorii auto sunt stopați de agenții de patrulare și nu pot prezenta carnetul de șofer.
"Articolul 232 spune clar că, dacă un automobil este condus de către o persoană care nu are asupra sa permis de conducere ori dovadă înlocuitoare, cu drept de circulație, a permisului sau actul de înmatriculare de stat a vehiculului, sau polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă, atunci se sancționează cu amendă de la 3 la 6 unități contravenționale, ceea ce înseamnă o amendă între 150 și 300 de lei", a precizat Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică.
În același timp, reprezentantul poliției susține că se fac și excepții de la acestă prevedere. Astfel, în cazul în care șoferul dispune de permis de conducere, dar l-a uitat acasă sau în alt loc, agentul de patrulare verifică prin sistemul informațional dacă persoana dispune de dreptul de a conduce mijlocul de transport sau dacă este privat de permisul de conducere, însă la fel i se aplică o amendă de la 3 la 6 unități convenționale. Mai mult, agentul de patrulare poate lua decizia ca șoferul să fie înlăturat de la volanul mașinii, iar automobilul să fie dus la o parcare specială.
"Articolul 438 îi permite agentului de patrulare să înlăture conducătorul auto de la volanul mașinii dacă nu are asupra sa documentul ce confirmă dreptul de a conduce sau a folosi vehiculul. Temei legal există și a existat mereu. Dacă agentul de patrulare, din motive tehnice, nu poate verifica prin sistemul informațional dacă persoana dispune de permis de conducere, șoferul este înlăturat de la volan și se chemă evacuatorul la fața locului, iar mașina este dusă la parcarea specială. În același timp, o altă normă spune că în cazul în care mașina este ridicată pe evacutor, dar șoferul are pe cineva la fața locului cu permis de conducere, persoana achită doar pentru cheltuielile suportate de evacuator că a venit la fața locului și amenda de la 3 la 6 unități convenționale. Aceleași măsuri se aplică și în condițiile în care șoferul reușește să prezinte permisul", a declarat Veaceslav Sârbu.
Totodată, omul legii a explicat de ce poza din telefon cu permisul de conducere nu este un argument în apărarea șoferilor.
"Dacă agentul de patrulare nu poate verifica în sistemul informațional, iar conducătorul auto arată doar o poză din telefon, asta ar fi pe responsabilitatea polițistului nemijlocit, căci printr-o poză nu poți verifica dacă e veridic sau nu actul, sau dacă permisul e fals sau adevărat. De asta norma legală obligă agentul de patrulare să verifice fizic permisul de conducere", a mai spus Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică.
Agentul de patrulare este cel care decide cum să aplice legea, iar șoferii care nu sunt de acord cu decizia luată, o pot contesta ulterior în instanța de judecată. Mai mult, conducătorul auto NU are dreptul să-i spună polițistului cum să procedeze, fiindcă în astfel de cazuri se mai poate alege cu o amendă.
"Legea spune clar că sunt interzise imixtiunile în deciziile agentului de patrulare. Niciun cetățean nu are dreptul să-i spună cum să procedeze sau să-l corecteze. Imixtiunea, sub orice formă, în activitatea agentului constatator cu scopul de a împiedica exercitarea atribuţiilor funcţionale se sancţionează cu amendă de la 24 la 36 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 30 la 60 de ore", a precizat Veaceslav Sârbu.