La 1 iunie 1960, a fost efectuat primul zbor internațional de pe Sheremetievo, avionul Il-18 al escadrilei Vnukovo a zburat către Schönefeld (Berlin), iar a doua zi terminalul aeroportului a fost deschis oficial.
Aeroportul Sheremetievo este în prezent cel mai mare din Rusia în ceea ce privește traficul de pasageri și numărul de terminale de pasageri. În 2018, aeroportul a deservit peste 45 de milioane de oameni.
În 2019, va fi pusă în funcțiune a treia pistă independentă (WFP-3), care va crește capacitatea aerodromului de la 55 la 90 de operațiuni de decolare și aterizare pe oră, precum și prima etapă a noului terminal C cu o capacitate de 20 de milioane de pasageri anual.
Avionul Tu-10B, sosit din Leningrad (azi, Sankt Petersburg) la Moscova pe pista de aterizare a aeroportului Șeremetievo, în 1959.
Magazine Tax-Free în aeroportul Șeremetievo, 1964
Pasagerii supuși controlului vamal la aeroportul Șeremetievo - 2, 1990
Dispecerii care controlează mișcările avioanelor din aeroportul Șeremetievo, 1959
Clădirea aeroportului internațional Șeremetievo -2, 1980
Președintele Comitetului femeilor sovietice, cosmonautul Valentina Tereșkova (dreapta) îl întâmpină pe americana Angela Davis (stânga) în aeroportul Șeremetievo, 1972.
Avionul de pasageri supersonic cu reacție Tu-144, 1969
În sala de așteptare a aeroportului internațional Șeremetievo -2, 1977
Interiorul terminalului aerian din aeroportul Șeremetievo, 1970
Actrița franceză, Ludmilla Tchérina, în aeroportul Șeremetievo, 1965.
Mașina cu ajutor umanitar pentru populația Vietnamului de Sud, care a suferit în urma unor dezastre naturale, anul 1964.
Operatorul Svetlana Ponomarev, la aeroportul Șeremetievo 1970
Artista sovietică de teatru și cinema, Tamara Degtyareva cu prietenul ei în aeroportul Șeremetievo.
Aeroportul Șeremetievo - 1, Moscova
Pasagerii la intrarea în terminalul B a aeroportului internațional Șeremetievo din Mosocva.
Pasagerii la intrarea în terminalul B a aeroportului internațional Șeremetievo din Mosocva.
Interiorul noului terminal B a aeroportului internațional Șeremetievo
Întâmpinarea avionului în aeroportul Șeremetievo.
Prezentarea terminalului A pentru pasagerii aviației comerciale în aeroportul Șeremetievo, 2011.
Pasagerii în terminalul B a aeroportului internațional Șeremetievo, 2018
Avionul Airbus A230 a companiei aeriene Aeroflot aterizează în aeroportul internațional Șeremetievo, 2014
Noul terminal B în aeroportul Șeremetievo, 2018
Noul terminal B în aeroportul Șeremetievo, 2018
Terminalul C din aeroportul internațional Șeremetievo.
Primele drone-taxi ar putea apărea la Moscova în anul 2025. Cu toate acestea, pentru a le face accesibile localnicilor va fi nevoie de cel puțin 10 ani, a declarat Kirill Kaem, la prezentarea dronului-taxi, organizată pe arena sportivă mică a complexului sportiv Lujniki din Moscova.
Drona, dezvoltată de Clusterul Inovativ din Moscova, poate transporta doi pasageri și o încărcătorul de până la 300 de kilograme, la o distanță de până 100 de kilometri. Însă pentru ca taxi zburător să devină o componentă obișnuită a peisajului urban, va fi nevoie de o infrastructură. Dronele-taxi se deplasează cu ajutorul electricității, iar rezerva de energie este suficientă pentru 30 de minute.
“Acest lucru presupune că la capătul cursei va fi nevoie de un punct de încărcare și o rețea de alimentare în toată Moscova”, a menționat Kaem.
Prototipul mașinii zburătoare Convair Model 118, anul 1947
Aeromobilul Waterman Arrowbile
Taxi zburător Bell Nexus 4EX la CES tech show din Las Vegas. 8 ianuarie 2020
Automobilul zburător PAL-V, la Salonul Auto de la Geneva, 2018
Primul zbor cu echipaj din lume cu un multicopter electric. La sfârșitul lunii octombrie 2011, Thomas Senkel de la e-volo finalizase o serie de teste fără pilot și era pregătit pentru primul zbor cu echipaj pe o pistă de aterizare din Karlsruhe, Germania. Zborul a durat un minut și 30 de secunde.
Prototipul automobilului zburător al companiei AeroMobil în Monaco. 20 aprilie 2017
Dron-taxi EHang 184 în Dubai
Conceptul electromobilului zburător fără pilot al companiei Audi AG, Airbus și ItalDesign Giugiaro
Testarea dronului-taxi pe arena sportivă mică a complexului olimpic Lujniki din Moscova.
Testarea dronului-taxi pe arena sportivă mică a complexului olimpic Lujniki din Moscova.
Mii de oameni din întreaga lume au votat pentru fotografia preferată în cadrul concursului Art of Building, pledând pentru Arg of Karim Khan realizată de fotograful profesionist Borna Mirahmadian din Australia, la categoria Opțiunile Publicului.
Cei 15 finaliști din acest an au venit din întreaga lume, inclusiv din Australia, Belgia, Dubai, Iran, Myanmar, Rusia și Marea Britanie.
James Retief, un fotograf de arhitectură din Londra, a luat Premiul Juriului pentru capturarea uimitoare a lui Big Ben, Elizabeth Tower, intitulată The Value of Time, în timpul celei mai mari și mai complexe restaurări.
Poza Passing Through a fotografului SUA, Robert Debski, devenit finalist al concursului The Art of Building 2020
Снимок Creating the Future дубайского фотографа Shyjith Onden Cheriyath, ставший финалистом конкурса The Art of Building 2020.
Poza The Land of Buddha, realizată de fotograful Bob Chia, finalistul concursului The Art of Building 2020
Imaginea Museo Guggenheim Bilbao, al fotografului Javier Arcenillas, apreciată înalt în cadrul concursului The Art of Building 2020
Imaginea Arg of Karim Khan al fotografului australian Borna Mirahmadian, învingătorul concursului The Art of Building 2020,
Imaginea The Value of Time, al fotografului britanic James Retief, învingătorul concursului The Art of Building 2020, la decizia juriului.
Imaginea City on Fire, Reflected, al fotografului american Daniel Jenney, finalistul concursului The Art of Building 2020
Imaginea There is no bad weather for building, al fotografului rus Kirill Kolosova, finalistul concursului The Art of Building 2020
Inle Lake Houses al fotografului din Myanmar, Aung Chan Thar, finalistul concursului The Art of Building 2020
Imaginea City in the Desert, realizată de fotograful din Emiratele Arabe Unite, Joebel Garcisto, finalistul concursului The Art of Building 2020
Imaginea Maastricht 01, realizată de fotografului belgian Philippe van Gelooven, finalistul concursului The Art of Building 2020.
Imaginea Jamkaran Mosque, realizată de fotografului iranian Hadi Dehghanpour, devenit finalist al concursului The Art of Building 2020
Imaginea The Church and the Skyscrapers al fotografului rus Anna Kaunis, finalistul concursului The Art of Building 2020
Imaginea Snake Under the Moonlight a fotografului Jinjing Lyu, devenit finalist al concursului The Art of Building 2020
BUCUREȘTI, 28 ianuarie - SPUTNIK. Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării (CNDC) a decis aseară în urma unei ședințe cu dezbateri intense ca deputatul USR Iulian Bulai să fie sancționat cu 5000 de lei pentru felul în care a jignit credința creștină. Votul membrilor Colegiului CNCD a fost de 6 la 3 pentru această decizie.
Argumentul adus pentru amendarea deputatului USR a fost acela că politicianul a depășit libertatea de exprimare, iar efectul declarației sale a creat o atmosferă ostilă, degradantă la adresa cetățenilor.
“Considerentele majorității membrilor Colegiului au fost că declarația în cauză exprimă o persiflare la adresa credinței, o bagatelizare a credinței. O depășire a libertății de exprimare. Nu poți face bășcălie pe elementele de bază ale credinței. A cântărit greu în luarea deciziei și calitatea emițătorului de mesaj. El nu este un jurnalist, un scriitor, un actor. Este o persoană publică, un om politic iar în cazul acestora libertatea de exprimare este mai limitată, trebuie să fie mai controlată”, a declarat Csaba Asztalos pentru Evenimentul Zilei cu privire la această decizie.
Dar dintre cei nouă membri ai Colegiului CNCD, trei s-au exprimat vehement împotriva sancționării lui Bulai, aceștia fiind Cătălina Olteanu din partea USR, Istvan Haler, membru al Colegiului CNCD din partea societății civile și, culmea, reprezentanul PSD, Maria Lazăr.
Iulian Bulai mai are dreptul să conteste decizia CNCD la Curtea de Apel București.
Deputatul USR Iulian Bulai a fost amendat de CNCD după declarații jignitoare la adresa Fecioarei Maria și a nașterii lui Iisus:
„Un copil. Sărac și provenit dintr-o familie foarte ciudată. Un tată trecut de prima tinerețe și o mamă adolescentă. Apărut în lume fără ca părinții lui să fi făcut dragoste. Cu o mamă surogat și un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea. Refuzat de comunitate. Născut fără ca părinții să fi fost căsătoriți, doar logodiți. Nașterea lui arată extradordinarul dar și limitele societății în care a apărut”, a scris Iulain Bulai pe Facebook.