Planeta pământ

Savanții au aflat cum va dispărea viața de pe pământ

241
(reînnoit 18:08 08.12.2016)
Astronomii au reușit să afle ce se va întâmpla cu Soarele peste cinci miliarde de ani și cum va fi distrusă orice urmă de pe planeta noastră.

CHIȘINĂU, 8 dec — Sputnik. Astronomii au aflat în premieră ce se va întâmpla cu planeta Pământ în clipa în care Soarele își va consuma resursele de hidrogen, observând o stea veche din constelația Pupa, se spune într-un articol publicat în revista Astronomy & Astrophysics, potrivit RIA Novosti.

Peste cinci miliarde de ani Soarele se va transforma într-un gigant roșu și se va umfla la proporții care vor depăși de sute de ori volumul actual. În plus, acesta va începe să elimine o cantitate gigantică de materie din cauza intensificării vântului solar. Mercur și Venus vor fi distruse, însă soarta Pământului rămâne a fi necunoscută.

"Desigur, va dispărea orice formă de viață, însă nu știm dacă planeta va mai rămâne", a declarat Leen Decin, de la Universitatea Catolică din Leuven (Belgia).

Decin și colegii ei au găsit răspunsul la toate aceste întrebări, urmărind o stea care seamănă cu "un Soare în extincție", gigantul roșu L2 din constelația Pupa. Steaua se află la o distanță relativ nu prea mare de sistemul solar, doar la 200 ani lumină. Acest lucru a permis astronomilor să studieze în detaliu cu ajutorul telescopului ALMA din Chile structura mantiei acestuia, alcătuită din materia aruncată de vântul solar.

Vârsta L2, judecând după spectrul său, este de 10 miliarde de ani, iar peste 500 de milioane de ani, o perioadă de timp mică la proporțiile spațiului cosmic, aceasta își va înceta existența, transformându-se într-un pitic alb. Potrivit lui Dacin, aproximativ cinci miliarde de ani în urmă acest corp ceresc era „un frate geamăn" al Soarelui, având același volum și caracteristici fizice.

Spre marea mirare a savanților, imaginile făcute cu ajutorul ALMA au surprins în jurul stelei o planetă, care se rotește la o distanță echivalentă cu cea dintre Soare și Marte — în jur de 300 de milioane de kilometri, efectuând o rotație odată la cinci ani.

Savanții au descoperit planeta datorită unui gol dintr-un inel din praf și gaze care înconjoară steaua. Rotindu-se în jurul soarelui, planeta a săpat un șanț în formă de inel, care poate fi observat în unele imagini surprinse de telescopul din Chile.

Planeta descoperită nu seamănă nici cu Pământul, nici cu Marte. E un gigant gazos, al cărui masă, conform calculelor, este de 12 ori mai mare decât Jupiter. Viața pe o astfel de planetă nu ar fi posibilă nici chiar în condițiile unei orbite similare cu a Pământului sau Marte.

Existența planetei în apropierea gigantului roșu demonstrează că acestea pot supraviețui în astfel de condiții chiar și în decursul a sute de milioane de ani sau chiar un miliard după umflarea stelei. Deocamdată nu este clar ce s-ar putea întâmpla cu Terra, pentru că planeta noastră s-ar afla între "zona sigură" și una „periculoasă", în care ar fi distrusă cu desăvârșire.

Continuarea observațiilor asupra acestei planete ar putea ajuta să înțelegem ce se va întâmpla cu Pământul nostru în viitor și să afăm dacă planetele ar putea să supraviețuiască până la transformarea gigantului roșu într-un pitic alb.

241
Tagurile:
Chile, ALMA, Constelația Pupa, Soarele, planeta, Apocalipsa, Terra, Steaua
Olga Buzova

Câți bani va primi Buzova pentru un rol în spectacolul despre Stalin

115
(reînnoit 18:19 07.06.2021)
A devenit publică suma onorariului pe care îl va primi Olga Buzova pentru rolul jucat într-un spectacol despre Stalin.

CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. A devenit cunoscută valoarea onorariului pentru care interpreta și prezentatoarea TV din Rusia, Olga Buzova, va juca în spectacolul “Georgianul Minunat” despre tinerețea lui Iosif Stalin a Academiei de Arte din Moscova “Gorki” (MHAT). Informația a apărut pe site-ul oficial al achizițiilor de stat.

Певица Ольга Бузова
© Sputnik / Екатерина Чеснокова

În textul contractului, încheiat acum câteva zile între Buzova și teatru se stipulează: “prețul constituie 446 810 ruble și 00 copeici”.

Mai devreme, prezentatoarea proiectului TV “Dom-2” a anunțat pe pagina sa din Instagram că a devenit actriță.

“Joc un rol și cânt într-o nouă piesă din MHAT “Gorki”. Premiera spectacolului nostru “Georgianul minunat” va avea loc pe 11 și 12 iunie”, a scris ea.

Una din cele mai solicitate vedete din showbizul rusesc va juca rolul interpretei de cabaret Bella Chantal.

Spectacolul “Georgianul minunat”, regizat de Renata Sotiriadi, va aborda “un subiect controversat, provocator și periculos precum tinerețea conducătorului”.

“Istoria tânărului revoluționar ilegalist, trimis de partid într-o misiune la Batumi se transformă într-o adevărată aventură, detectiv, al cărei marele mister rămâne personalitatea lui Stalin”, se menționează în descriere pe site-ul oficial al teatrului.

115
Tagurile:
Olga Buzova
Tematic
Olga Buzova, în topul celor mai proaste interprete – Video
Petrecerea de Revelion: Ce bani încasează vedetele din Rusia - Loboda, Buzova, Krid, Bilan
Olga Buzova: primul concert în Moldova - ce cadouri a primit și ce impresii are (VIDEO)
Buzova și Timati: Iată cât de bogați sunt
VIDEO și poze: Buzova a arătat cum se odihnește în Sochi și dansează în bikini
Video - Olga Buzova șochează din nou: decizie uluitoare

Загрузка...
Народный артист России Филипп Киркоров приехал в Оргеев на празднование 10-летия ФК Милсами

Dezvăluiri emoționante: Cui i-a dat inima Filip Kirkorov

1089
(reînnoit 16:44 22.05.2021)
Dezvăluiri emoționante a făcut înainte de finala Eurovision 2021 interpretul rus Filip Kirkorov, care este producătorul reprezentantei Republicii Moldova.

CHIȘINĂU,  22 mai – Sputnik. Emoțiile pentru participanții la Eurovision 2021 sunt din ce în ce mai mari la câteva ore de la începerea finalei concursului muzical.

Într-o postare pe pagina sa de Instagram, interpretul rus Filip Kirkorov, care este și producătorul reprezentantei Republicii Moldova la acest concurs ediția din acest an scrie că astăzi este ziua lui preferată.

„A venit ziua mea preferată - finala Eurovision Song Contest. Astăzi va fi o sărbătoare muzicală incredibilă”, a scris Kirkorov.

Interpretul spune că la ediția din acest an participanții sunt foarte puternici și cu melodii superbe. El și-a dat inima însă pentru două dintre participantele la Eurovision.

„Anul acesta sunt participanți foarte puternici și super melodii. Dar inima mea se îndreaptă către aceste două fete talentate – Natalia Gordienko și Manizha. Aceste fete fragile poartă o mare responsabilitate, de a-și reprezenta țările - Rusia natală și Moldova însorită, de unde a început viața mea creativă”, scrie Filip Kirkorov.

Acesta a mai spus că acum 36 de ani, anume pe 22 mai a ieșit pentru prima dată în viața sa pe scenă. Acum 36 de ani Kirkorov și-a făcut debutul în industria muzicală la Moscova. Kirkorov cere susținerea fanilor acestui concurs, să le voteze pe aceste două interprete.

„Europa, avem nevoie atât de mult de votul și sprijinul dumneavoastră. Fiecare vot, fiecare apel, fiecare SMS este important pentru noi”, a mai scris producătorul.

De precizat, Natalia Gordienko va evolua alături de alți 26 de concurenți în finala Eurovision 2021. Interpreta din Republica Moldova va ieși a 14-a pe scenă.

1089
Tagurile:
Filip Kirkorov

Загрузка...

Fanii suedezi celebrează victoria cu scorul 3:2 în meciul cu Polonia

0
Fanii suedezi celebrează la Stockholm victoria asupra echipei Poloniei cu scorul 3:2, în cadrul Euro 2020

Fanii selecționatei naționale a Suediei au întâmpinat cu mult entuziasm victoria în meciul cu echipa Poloniei, în cadrul Euro 2020.

Urmăriți imaginile video ale momentului.

0

Загрузка...