Domnica Manole

Moldova: Decizia CC privind mandatului Domnicăi Manole și reacția lui Igor Dodon

380
Curtea Constituțională a Republicii Moldova s-a expus asupra constituționalității privind retragerea Domnicăi Manole din funcția de judecător al Înaltei Curți și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de magistrat.

CHIȘINĂU, 27 apr – Sputnik. Magistrații Curții Constituționale au analizat deciziile Parlamentului privind retragerea Domnicăi Manole din funcția de judecător al Înaltei Curți și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de magistrat.

"Asupra ridicării mandatului de judecător se pot pronunța doar magistrații Curții Constituționale, iar aceștia nu sunt angajații autorității care i-a numit. Ei sunt independenți. CC a statuat că ridicarea mandatelor judecătorilor CC reprezintă o imixtiune și încălcarea independenței aceste instituții. Nu am auzit niciun argument și această abordare a Parlamentului este o neglijare a prevederilor legale. Este un atac la adresa Curții", a declarat Sergiu Litvinenco, deputat PAS. 

De partea cealaltă, reprezentantul Parlamentului a precizat că deputații au avut suficiente argumente. 

"Motivul ședinței este integritatea. În cazul dat, hotărârile Parlamentului s-au bazat evoluția raportului juridice. Dacă Parlamentul a depistat propria eroare asta nu înseamnă că nu poate retrage actul prin care a decis ceva. Hotărârea Parlamentului din 2019 constituie un act administrativ cu caracter individual. Motivele de retragere sunt elementele de integritate", a spus Lilian Enciu, reprezentantul Parlamentului. 

După jumătate de oră, magistrații Curții Constituționale au anunțat că se anulează hotărârea prin care a fost revocat mandatul Domnicăi Manole.

"Examinând sesizările, Curtea Constituțională hotărăște: Se admit sesizările depuse de Litvinenco și Plângău. Se declară neconstituționale hotărârile din 23 aprilie 2021. Decizia este definitivă și nu poate fi atacată", a anunțat Domnica Manole.

Precizăm că 54 de deputați au adoptat vineri, 23 aprilie, declarația privind „caracterul captiv al Curții Constituționale” în cadrul ședinței Parlamentului. Parlamentul a anulat hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională, iar ulterior au votat numirea unui nou judecător. Este vorba despre candidatura lui Boris Lupașcu pentru care au ridicat mâna 56 de deputați. Astăzi, Lupașcu a anunțat că renunță la mandat. 

Reacția lui Igor Dodon

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că prin decizia de astăzi, Curtea Constituțională a confirmat că această instituție s-a transformat într-un instrument politic, în mâinile politicienilor care ocolesc normele Constituției.

"După anul 2013, în țara noastră practic a încetat să mai existe instanța judecătorească supremă. Socialiștii au făcut tot posibilul pentru a remedia această problemă, însă la această etapă, minoritatea politică, cu susținerea ambasadorilor din Occident, a reușit să mențină practica nocivă a Curților Constituționale anterioare privind subminarea bazelor statului de drept în Republica Moldova" , a scris Dodon.

Liderul PSRM mai spune că în lunile următoare societatea trebuie să se aștepte la o luptă politică dură în cadrul alegerilor parlamentare anticipate.

"Occidentul mizează pe forțele politice marionete pe care le controlează: partidul Maiei Sandu, al lui Renato Usatîi și cel al unioniștilor. Victoria puterilor din Occident la alegerile parlamentare anticipate ar putea duce la prăbușirea statului moldovenesc. Aceasta înseamnă trecerea totală a instituțiilor statului sub administrare externă și anume: a guvernului și parlamentului, curățarea dură a tuturor forțelor politice pro-moldovenești din țară, atacul asupra valorilor ortodoxe și a celor tradiționale, închiderea instituțiilor de presă care nu sunt finanțate din granturi și fonduri occidentale, persecutarea celor care gândesc altfel, tensiuni pe dimensiunea transnistreană, Găgăuzia și alte regiuni ale țării unde locuiesc reprezentanți ai altor etnii și moldoveni care nu se consideră români", susține liderul socialiștilor.

Mai mult, Igor Dodon crede că în plan economic, țara trebuie să fie pregătită pentru reguli mai dure care vor fi impuse de FMI și Banca Mondială.

"Majorarea vârstei de pensionare (în anul 2020, socialiștii au redus vârsta de pensionare de la 62 de ani la 57 pentru femei și, respectiv, pentru bărbați), stoparea majorității programelor sociale, creșterea prețurilor și a impozitelor. În politica externă este vorba despre modelul pro-occidental unilateral orientat spre o confruntare cu Rusia și China, aderarea la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, practica expulzării diplomaților ruși", precizează Dodon. 

În context, președintele PSRM a spus că toate forțele politice sănătoase trebuie să se dezică de vechile supărări și să se unească într-un front comun pentru apărarea și salvarea Moldovei.

"Confruntarea politică dintre forțele politice pro-moldovenești se va transforma într-o luptă împotriva țării noastre și va permite forțelor occidentale să învingă la alegerile parlamentare anticipate. Sunt sigur că majoritatea covârșitoare a conaționalilor noștri își dorește să locuiască în țara lor independentă, să întemeieze aici familii și să-și crească copiii, să prietenească cu toți, și în Est, și în Vest. Noi vom apăra interesele noastre naționale și vom lupta pentru Patria noastră, pentru Moldova!", a declarat Igor Dodon.

De precizat că hotărârea magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțională hotărârea Parlamentului privind retragerea mandatului Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Înalta Curte. 

380
Tagurile:
Igor Dodon, Curtea Constituțională, Moldova
Maia Sandu și Angela Merkel

Maia Sandu s-a vaccinat… cu un mesaj politic

218
(reînnoit 17:00 07.05.2021)
Tânăra și frumoasa președintă a Republicii Moldova a făcut mai curând o declarație politică, decât o vaccinare. A transmis acest mesaj politic într-un context ambiguu, atât intern, cât și internațional.

Motto: ”Și sărutul e politic”

Emil Jurcă

Președinta Republicii Moldova s-a conformat azi gestului făcut de toți liderii statelor europene – de la Regina Elisabeta a Marii Britanii, la președintele Rusiei, Vladimir Putin, și al Turciei, Recep Tayyp Erdogan.

De fapt, președinta Moldovei este ultimul lider european sau printre ultimii care fac acest demers. Și, evident, vaccinarea celui mai important om din stat a fost transformat într-un eveniment mediatic.

Spre deosebire de Vladimir Putin, care a păstrat discreția asupra serului pe care l-a folosit – deși, este clar pentru toată lumea despre ce vaccin a fost vorba – Maia Sandu a spus că este vorba de serul celor de la AstraZeneca.

Alegerea pare ciudată, pentru că, în baza datelor statistice dar și a informațiilor din mass media, vaccinul anglo-suedez pare a fi cel mai riscant, inclusiv prin efectele secundare, unele fatale.

Maia Sandu nu ales nici vaccinul american ”vedetă” Pfizer, precum Iohannis sau Ursula von der Leyen, nici vaccinul rusesc de top, Sputnik V, nici vaccinul chinezesc Sinovac, precum președintele turc Erdogan sau premierul maghiar Orban Viktor.

De aceea, cred că tânăra și frumoasa președintă a Republicii Moldova a făcut mai curând o declarație politică, decât o vaccinare.

Ce a dorit să transmită Maia Sandu? În opinia mea, e un mesaj de neutralitate față de  SUA (NATO) și Rusia, dar și de apropiere de UE a Germaniei Angelei Merkel. Ar fi o decizie înțeleaptă, o a treia cale, mult mai recomandabilă și responsabilă decât aventurismul american sau francez, în contextul internațional ambiguu și tensionat. 

De asemenea, este o mână întinsă României – nu foarte meritată, de altfel. Asta pentru că România a ales să revândă Moldovei vaccinul AstraZeneca – nedorit de români, din cauza dezvăluirilor din mass media.

De altfel, România nu e la primul caz de trimitere în Moldova a unor ajutoare controversate – ba chiar pentru care s-a făcut și reclamație la DNA. Deocamdată, nu sunt vești de la anchetatori.

Revenind la mesajul președintei Maia Sandu, cred este de apreciat că ales serul considerat de mulți drept cel mai riscant pentru a da un semnal de poziționare echilibrată. Pot spune că azi, prin această opțiune, Maia Sandu s-a vaccinat… cu un mesaj politic împotriva tendințelor de a fi împinsă într-o parte sau alta.

Și, aș vrea să nu uităm un adevăr al zilelor noastre: ”Și sărutul e politic”, după cum scria regretatul mare jurnalist de politică externă Emil Jurcă – deci cu atât mai mult e valabilă parafraza de actualitate: ”Și vaccinul e politic” – ca și vaccinarea.

Editorial de Dragoș Dumitriu, jurnalist și realizator TV, fost deputat naționalist și conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice.

Opinia autorului ar putea să noi coincidă neapărat cu cea a redacției Sputnik.

218
Tagurile:
Maia Sandu

Загрузка...
Maia Sandu

Maia Sandu s-a vaccinat LIVE împotriva COVID-19 - video

95
(reînnoit 10:04 07.05.2021)
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu s-a vaccinat astăzi LIVE împotriva noului tip de coronavirus.

CHIȘINĂU, 7 mai - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și-a administrat prima doză de vaccin împotriva COVID-19. Șeful statului moldovean s-a vaccinat cu vaccinul AstraZeneca la Policlinica de Stat. 

„Am pierdut oameni dragi în această pandemie. Mulți și-au pierdut veniturile, salariile și chiar locurile de muncă. Majoritatea suferă din cauza că nu pot șă-și vadă oamenii dragi, nu se pot împreună cu prietenii, familia. Și pentru ca să punem capăt acestor nenorociri, să ounem capăt acestei pandemii, singura soluție este să ne vaccinăm”, a declarat Maia Sandu după ce a primit prima doză de vaccin.

Șeful statului a informat că în următoarele zile în Republica Moldova vor fi suficiente doze de vaccin pentru ca fiecare cetățean care vrea să se vaccineze împotriva COVID-19 să poată să o facă. Potrivit acesteia, astăzi va ajunge încă un lot de 100 de mii de doze de vaccin AstraZeneca donat de România. Maia Sandu a îndemnat oamenii să se informeze din surse credibile despre vaccinuri și procesul de vaccinare și să conștientizeze importanța imunizării împotriva virusului.

95
Tagurile:
Maia Sandu

Загрузка...
Vaccinul Johnson & Johnson

În SUA vor fi distruse 70 de milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson

0
(reînnoit 18:27 07.05.2021)
La întreprinderile din Baltimore au fost confundate ingridientele a două vaccinuri diferite împotriva COVID-19, fiind compromise milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik. SUA ar putea retrage peste 70 de milioane de doze ale vaccinului companiei Johnson & Johnson din cauza riscului de poluare, informează RIA Novosti, cu referință la New York Times.

La o întreprindere din Baltimore, în timpul procesului de producție a vaccinului au fost greșite ingredientele pentru două vaccinuri împotriva COVID-19, iar în consecință au fost compromise peste 15 milioane de doze ale preparatului Johnson & Johnson.

Potrivit unei surse guvernamentale, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente este îngrijorată în privința compromiterii altor loturi ale preparatului, care au fost produse odată cu dozele greșite. Acum autoritatea americană examinează chestiunea distrugerii a peste 70 de milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson, produse la această fabrică.

Potrivit publicației, numărul total al dozelor “suspecte” ale vaccinului Johnson & Johnson, ajunse în UE, Canada, Africa de Sud, constituie de la șase la nouă milioane.

Mai devreme, autoritățile de reglementare a medicamentelor din SUA, FDA și CDC au eliminat restricțiile pentru utilizarea preparatului împotriva COVID-19 Johnson & Johnson. Cele două instituții consideră că vaccinul trebuie să fie utilizat în continuare, fiind convinse că acesta este sigur și eficient.

0
Tagurile:
Johnson & Johnson, SUA, vaccin
Tematic
Valery Kuzmin, despre deosebirile dintre Sputnik V și alte vaccinuri – cifre concrete
Maia Sandu s-a vaccinat LIVE împotriva COVID-19 - video
Maia Sandu s-a vaccinat… cu un mesaj politic
Maratonul vaccinării: Guvernul nu mai știe cum să convingă românii

Загрузка...