Владимир Новосадюк

IN MEMORIAM: A plecat din viață Vladimir Novosadiuc

195
(reînnoit 00:12 30.03.2021)
A plecat din viață Vladimir Novosadiuc. A părăsit această lume un om al cărui nume este asociat cu cele mai expresive pagini din istoria jurnalismului nostru, care a format o întreagă galaxie de jurnaliști din țara noastră.

Un veteran al jurnalismului, contemporanul nostru, un inovator plin de idei și energie inepuizabilă - așa și-l amintesc pe Vladimir Nicolaevici toți cei care au avut bucuria de a lucra și a trăi în preajma lui. 

El a iubit sincer Moldova și a fost indisolubil legat de viața care fierbea în satele mici și în orașele mari, pe străzi și în piețe. El însuși a fost o parte integrantă a istoriei prin care trecea țara noastră.

Zi de zi, an de an, Vladimir Nicolaevici s-a aflat în toiul evenimentelor, știrilor, opiniilor și faptelor - mintea lui ascuțită și inima receptivă reacționau la fiecare bucurie și fiecare nenorocire a poporului Moldovei. El a trăit literalmente cu atmosfera pe care o iubim atât de mult în Patria noastră, cu capacitatea ei de a se bucura de viață, cu codrii și podgoriile ei, cu Soarele ei strălucitor și oamenii muncitori.

Cunoștea pe toată lumea și toți oamenii îl cunoșteau pe el. Se părea că nu există niciun om de stat sau personalitate publică în țara noastră, niciun lider de opinie sau politician pe care Vladimir Nicolaevici să nu-l poată apela cu o solicitare de interviu – în mod natural și ușor, ca pe un vechi cunoscut. Fără a participa vreodată la bătălii politice, el știa totul despre politică, așa cum i se cuvine unui jurnalist de mare altitudine. Și, în același timp, Vladimir Novosadiuc s-a remarcat printr-o calitate rară – el știa să-i împace, dar nu să-i separe pe oameni, să stingă pasiunile, dar nu să le aprindă. Întreaga sa creație a fost un exemplu de jurnalism care servește societății în sensul deplin al cuvântului - consolidează, unește și inspiră oamenii, face viața mai bună.

Vladimir Nicolaevici a știut să iubească cu o putere care rareori îi este dăruită unui om. El a purtat această dragoste de-a lungul întregii sale vieți și nu s-a despărțit de ea până în ultimele sale zile pe acest pământ. Bunătatea și grija lui îi învăluiau pe toți cei care se aflau lângă el - prieteni, colegi, cei care aveau nevoie de ajutor sau doar de un cuvânt spus la momentul potrivit.

Timp de mulți ani, Vladimir Novosadiuc a condus Sputnik Moldova - din prima zi a activității agenției internaționale de știri și a postului de radio în țara noastră. Sub conducerea lui a fost transmis primul mesaj radio al Sputnik Moldova, ochiul său pretențios căutau erori în designul site-ului web nou-creat, în mâinile sale prindeau viață rezumatele despre vizualizările în creștere ale paginilor noastre.

Datorită lui Vladimir Nicolaevici, Sputnik Moldova a devenit așa cum îl cunoaștem astăzi - una dintre publicațiile de top din țara noastră. Fiecare dintre colegii noștri - cei care vorbesc din studioul de radio, cei care cu o cameră de luat vederi și un carnet de notițe se află acolo unde au loc cele mai importante evenimente, cei care așteaptă până noaptea târziu informații importante pentru a le transmite cititorilor și ascultătorilor noștri - toată lumea simte astăzi că împreună cu Vladimir Nicolaevici a plecat și o parte din propria viață.

Astăzi este o zi sumbră, tristă. Dar când ne amintim cum era Vladimir Novosadiuc, tristețea nu mai este la fel de grea. Deoarece imaginea lui în memoria noastră este neschimbată - un zâmbet blând, o privire atentă, bunătate, receptivitate și un interes pentru viață incredibil, ce nu cunoștea oboseala. Pentru viața pe care o trăim astăzi, dar de acum înainte fără el. Singuri, fără prietenul, colegul, mentorul nostru.

Veșnică pomenire.

195
Tagurile:
Vladimir Novosadiuc
Cum mașinile ajung la parcarea privată

Dacă ai uitat permisul acasă - Este sau nu ridicată mașina

106
(reînnoit 18:15 17.04.2021)
Deși în lege este menționat clar că orice șofer trebuie să aibă la sine permisul de conducere atunci când urcă la volan, mai sunt totuși cazuri când aceștia îl uită acasă.

CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik. Regulamentul Circulației Rutiere prevede expres că orice șofer este obligat să aibă asupra sa permisul de conducere atunci când urcă la volan. Șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Veaceslav Sârbu, a explicat pentru Sputnik Moldova ce se întâmplă în cazul în care conducătorii auto sunt stopați de agenții de patrulare și nu pot prezenta carnetul de șofer. 

"Articolul 232 spune clar că, dacă un automobil este condus de către o persoană care nu are asupra sa permis de conducere ori dovadă înlocuitoare, cu drept de circulație, a permisului sau actul de înmatriculare de stat a vehiculului, sau polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă, atunci se sancționează cu amendă de la 3 la 6 unități contravenționale, ceea ce înseamnă o amendă între 150 și 300 de lei", a precizat Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

În același timp, reprezentantul poliției susține că se fac și excepții de la acestă prevedere. Astfel, în cazul în care șoferul dispune de permis de conducere, dar l-a uitat acasă sau în alt loc, agentul de patrulare verifică prin sistemul informațional dacă persoana dispune de dreptul de a conduce mijlocul de transport sau dacă este privat de permisul de conducere, însă la fel i se aplică o amendă de la 3 la 6 unități convenționale. Mai mult, agentul de patrulare poate lua decizia ca șoferul să fie înlăturat de la volanul mașinii, iar automobilul să fie dus la o parcare specială. 

"Articolul 438 îi permite agentului de patrulare să înlăture conducătorul auto de la volanul mașinii dacă nu are asupra sa documentul ce confirmă dreptul de a conduce sau a folosi vehiculul. Temei legal există și a existat mereu. Dacă agentul de patrulare, din motive tehnice, nu poate verifica prin sistemul informațional dacă persoana dispune de permis de conducere, șoferul este înlăturat de la volan și se chemă evacuatorul la fața locului, iar mașina este dusă la parcarea specială. În același timp, o altă normă spune că în cazul în care mașina este ridicată pe evacutor, dar șoferul are pe cineva la fața locului cu permis de conducere, persoana achită doar pentru cheltuielile suportate de evacuator că a venit la fața locului și amenda de la 3 la 6 unități convenționale. Aceleași măsuri se aplică și în condițiile în care șoferul reușește să prezinte permisul", a declarat Veaceslav Sârbu.

Totodată, omul legii a explicat de ce poza din telefon cu permisul de conducere nu este un argument în apărarea șoferilor. 

"Dacă agentul de patrulare nu poate verifica în sistemul informațional, iar conducătorul auto arată doar o poză din telefon, asta ar fi pe responsabilitatea polițistului nemijlocit, căci printr-o poză nu poți verifica dacă e veridic sau nu actul, sau dacă permisul e fals sau adevărat. De asta norma legală obligă agentul de patrulare să verifice fizic permisul de conducere", a mai spus Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

Agentul de patrulare este cel care decide cum să aplice legea, iar șoferii care nu sunt de acord cu decizia luată, o pot contesta ulterior în instanța de judecată. Mai mult, conducătorul auto NU are dreptul să-i spună polițistului cum să procedeze, fiindcă în astfel de cazuri se mai poate alege cu o amendă. 

"Legea spune clar că sunt interzise imixtiunile în deciziile agentului de patrulare. Niciun cetățean nu are dreptul să-i spună cum să procedeze sau să-l corecteze. Imixtiunea, sub orice formă, în activitatea agentului constatator cu scopul de a împiedica exercitarea atribuţiilor funcţionale se sancţionează cu amendă de la 24 la 36 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 30 la 60 de ore",  a precizat Veaceslav Sârbu.

106
Tagurile:
mașină, permis auto
Tematic
A rămas fără permis de conducere: Primul șofer, victimă a noii legi (VIDEO)
Top sfaturi și life hack-uri pentru șoferi în timpul iernii: Cum să supraviețuim frigului
Șoferii - fără permis de conducere dacă nu achită amenzile. Noul proiect de lege

Загрузка...
Maia Sandu și Klaus Iohannis

Moldova, lecție de diplomație României! Rușine, epigoni ai lui Titulescu și Ștefan Andrei!

820
Chișinăul arată că știe mai multă diplomație decât Bucureștiul – respectă și întărește relația cu cel mai investitor din lume, nu își bate joc de una dintre cele mai mari și sincere prietenii față de România din istorie

BUCUREȘTI, 16 apr – Sputnik. Recent, s-a petrecut un fapt trecut sub tăcere de mass media, dar care spune multe despre cum vede diplomația de la Chișinău relația cu cel mai puternic investitor al lumii, China.

Jurnalistul Dan Tomozei Dimian, jurnalistul român care lucrează în Beijing la Radio China Internațional, a transmis că ambasadorul Republicii Moldova în R.P. Chineză, E.S. Dumitru Braghiș, a prezentat, miercuri, Scrisoarea de acreditare președintelui Xi Jinping, în cadrul unei ceremonii la care au participat 29 de diplomați veniți la post în ultima perioadă.

Tomozei relatează că, în cadrul ceremoniei organizate la Marea Sală a Poporului din Beijing, președintele Xi Jinping ”a transmis cele mai calde urări de bine conducătorilor țărilor reprezentate de ambasadori, subliniind că în anul în care este marcat centenarul de la fondarea Partidului Comunist din China, autoritățile de la Beijing vor continua să pună în aplicare, cu fermitate, noua filozofie de dezvoltare și vor crea o nouă paradigmă de dezvoltare, astfel încât de dezvoltarea Chinei să beneficieze cât mai mult toate țările”.

Toate țările care… înțeleg să respecte și să mențină relația cu China! Ceea ce NU este cazul României, dar este cazul Moldovei!

Cine este ambasadorul Dumitru Braghiș? Cartea sa de vizită spune totul, despre cum înțelege să respecte Chișinăul relația cu Beijingul. Născut în 1957, Dumitru Braghiș este o personalitate cu mare experiență politică și diplomatică – specializat în relațiile cu Estul.

Braghiș a deținut funcția de prim-ministru al Republicii Moldova (1999–2001) și a fost Ambasador în Federația Rusă (Noiembrie 2015 – Martie 2017).

Daniel Tomozei Dimian evidențiază însă și un alt aspect important – un atu al ambasadorului Moldovei: ”De la momentul sosirii la post, Ambasadorul Dumitru Braghiș desfășoară o impresionantă activitate de cunoaștere și promovare a relațiilor bilaterale China – Republica Moldova, având deja marcate câteva zeci de acțiuni, vizite și semnări de acorduri bilaterale”.

Deci, DA, așa se reprezintă o țară în capitala unei superputeri - trimițând personalități importante, bine pregătite și cu merite recunoscute bilateral.

Pe când… România?

Relația României cu China este marcată de sabotarea firmelor chineze de stat, de atacuri virulente venite de la demnitari ai partidelor din Coaliția de guvernământ (cazul Pavel Popescu este fie patologic, fie demn de a fi cercetate de Servicii!), de susținere de către președinte și ministrul de Externe a politicilor anti-chineze americane.

În plus (de fapt, în mare minus!), România a menținut în funcție un ambasador, Vasilică Constantinescu, care s-a remarcat prin… accidente auto!

”Avem ambasador care se urcă beat la volan, face accident, distruge o mașină diplomatică și un autobuz, fuge de la locul accidentului, fiind băut, se ascunde în rezidența diplomatică”, îi relata Dan Tomozei lui Ion Cristoiu, anul trecut.

Reacția MAE român, întârziată, a fost că ”situația semnalată face deja obiectul unor cercetări în curs, aspectele în cauză fiind tratate cu maximă seriozitate”.

Sigur că da, cu aceeași seriozitate… de 1 an fără rezultate și măsuri concrete!

Dan Tomozei descrie relația româno-chineză ca fiind ”fracturată”, marcată de ”erorile de calcul pe care le observ în deciziile politice de la București”, dar și de ”gravele derapaje diplomatice ale României în China”.

De altfel, între pagina de socializare a lui Daniel Tomozei și cea a Ambasadei României la Beijing, ai dori ca ziaristul să fie reprezentantul țării noastre în China! Găsești relatări despre activități culturale, încurajarea colaborării bilaterale, demersuri constante pentru menținerea unei dintre cele mai mari și sincere prietenii față de România din istorie!

De aceea spun – mica Moldovă dă o jenantă lecție de diplomație României lui Titulescu, Ștefan Andrei sau Adrian Năstase!

 

820
Tematic
Cîțu trimite în Moldova vaccinurile refuzate de români
Expert: Este oare posibilă producerea vaccinului ”Sputnik V” în Moldova
Împușcături la granița României cu Republica Moldova

Загрузка...