электрический столб

Ucraina provoacă o criză energetică în Moldova

499
(reînnoit 17:19 27.03.2021)
Cel mai mare distribuitor de electricitate pentru consumatori finali din Moldova va organiza o licitație pentru procurarea energiei electrice.

CHIȘINĂU, 27 mart – Sputnik. După încheierea concursului ar urma să fie semnat un contract pe un termen de un an pentru livrarea energiei electrice în Republica Moldova.

La licitație, pe lângă Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, care asigură de regulă 85 la sută din necesitățile republicii, participă două companii ucrainene, care și-au anunțat disponibilitatea de a oferi energie electrică necesară Moldovei.

De ce partea ucraineană își exagerează capacitățile și ce consecințe nefaste pentru sistemul energetic din Moldova ar putea avea victoria lor în concurs, aflați în materialul Sputnik.

O cacealma în stil ucrainean

Așa cum a aflat Sputnik, în dimineața de 26 martie, cel mai mare operator de rețele de alimentare cu tensiune joasă din Moldova - Premier Energy (furnizează curent electric consumatorilor finali, în 2020 avea o cotă de piață de 72,82 la sută n.r.), va desfășura un concurs pentru procurarea energiei electrice. Vineri, după încheierea licitației, ar urma să fie semnat un nou contract pentru livrarea energiei până la 1 aprilie 2022.

La licitație vor participa trei furnizori – Societatea pe acțiuni de tip închis “Moldavskaia GRES” (Centrala de la Cuciurgan), Trading LLC (Donbassenergo, Ucraina) și Trading LLC (DTEK, Ucraina).

Potrivit unor surse ale agenției Sputnik, companiile ucrainene susțin că sunt dispuse să acopere 100% din consumul Moldovei de energie electrică (peste 3,6 miliarde de Kwh/h pe an n.r.). Cu toate acestea, experții sunt convinși că partea ucraineană nu dispune de astfel de capacități.

“Nu putem trece cu vederea faptul că iarna Ucraina a fost nevoită să importe energie electrică din Rusia și Belarus”, a declarat pentru Sputnik adjunctul directorului general al Institutului de Energie Națională din Rusia, Aleksandr Frolov.

“Nominal, sistemul energetic ucrainean are în surplus, însă astăzi observăm o penurie de energie, determinată de retragerea neașteptată a unor blocuri energetice pentru lucrări de reparație, precum și de situația din Donbas, de unde centralele se alimentează de obicei cu cărbune”, a spus Frolov.

Totodată ar trebuie să remarcăm prețul înalt la cărbunele ucrainean. Respectiv, energia electrică produsă de centralele ucrainene este destul de scumpă – adică, energia, luând în considerație închiderea unor unități de producere pentru reparații, pe lângă faptul că este una nesigură, mai e și scumpă”.

În afară de aceasta, amintește expertul, Ucraina în curând urmează să scoată din exploatare blocurile energetice nucleare, care “reprezintă peste o treime din capacitatea întregului sistem energetic al țării”.

“Acestea generau de la 40 la 55 la sută din volumul consumat. Scoaterea din uz a unui bloc energetic va diminua semnificativ capacitățile Ucrainei de a exporta energie electrică”, menționează Aleksandr Frolov.

Un alt detaliu, care confirmă incapacitatea companiilor ucrainene de a acoperi la un nivel de 100% necesitățile Moldovei în energie electrică este componenta tehnică a sistemelor energetice din Ucraina și Moldova. Pentru ca energia electrică ucraineană să ajungă în Moldova, aceasta va trebuie să tranziteze blocurile energetice ale Centralei termoelectrică de la Cuciurgan (aflată în vecinătate cu regiunea Odesa n.r.), a declarat agenției Sputnik o sursă informată.

Cu alte cuvinte, Ucraina se angajează să furnizeze un volum mare de energie electrică în Moldova, lucru care va fi posibil doar în condițiile funcționării blocurile energetice ale Centralei de la Cuciurgan. Pentru ca aceste blocuri să poată funcționa, Centrala de la Cuciurgan are nevoie de o piață de desfacere, de care va fi lipsită, în cazul victoriei la licitație a ucrainenilor. În acest fel, potrivit sursei citate, Ucraina nu va fi în stare fizic să livreze volume mari de energie electrică, pentru a acoperit consumul din Moldova.

Motivul exagerării propriilor capacități de către partea ucraineană, potrivit lui, constă în dorința de a ocupa o cotă semnificativă pe piața din Moldova, până la demararea procesului de reformare a acesteia în a doua jumătate a acestui an. După reformare, companiile care oferă volume semnificative de energie, vor deveni în mod automat principalii jucători pe piață, având anumite preferință în raport cu alți concurenți.

Donbassenergo și DTEK au refuzat să răspundă la întrebările Sputnik despre planurile de viitor și tehnologiile de furnizare a energiei.

Reprezentanții Centralei de la Cuciurgan, la rândul lor, au declarat Sputnik că centrala este dispusă să asigure republica cu energia electrică și nu există niciun fel de probleme care ar putea influența siguranța livrărilor. “Centrala Termoenergetică este proiectată în așa fel, încât reprezintă principala sursă de energie electrică pentru regiune. Ea asigură și garantează siguranța livrărilor”, a conchis el.

O licitație prelungită

Așa cum a anunțat Sputnik mai devreme, contractul pentru achiziționarea energiei electrice de către distribuitorii moldoveni expiră pe 31 martie. Principalii furnizori la ziua de azi sunt Centrala de la Cuciurgan (85 la sută din consumul Moldovei) și DTEK (15 la sută).

Dolar
© Sputnik / Владимир Трефилов
În conformitate cu regulile Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) și în legătură cu expirarea contractelor curente, toți operatorii de pe piață au lansat concursuri la începutul lui februarie a anului curent, au publicat anunțurile și au lansat procesul de precalificare a furnizorilor.

Inițial, concursul urma să aibă loc pe 16 martie a anului curent. În faza de licitații, trei companii de distribuție (RED Nord, FEE-Nord și Moldelectrica) au înregistrat o singură oferă, iar Premier Energy și Premier Energy Distribution au primit câte două oferte. Conform condițiilor ANRE, pentru asigurarea achiziției de energie electrică în condițiile unei piețe competitive, criteriul minim pentru aprobarea concursului este existența a cel puțin trei oferte. Iată de ce toate companiile au decis să anuleze concursurile pentru a lansa noi, în care termenul limită pentru depunerea ofertelor este 22 martie 2021.

Национальный банк Молдовы
© Sputnik / Мирослав Ротарь
Miercuri, 23 martie, doi mari operatori ai rețelelor de tensiune joasă din Moldova – Premier Energy și FEE-Nord (în 2020 cu o cotă de piață de 27,17 la sută, distribuie energie electrică în raioanele de nord - n.r.), au anunțat că mai continuă negocierile pentru încheierea contractelor cu furnizorii.

Totodată, FEE Nord au informat că au prelungit concursul până pe 29 martie. Compania a promis că va anunța opinia publică despre noul furnizor și noul preț de achiziție pe 31 martie, după încheierea tuturor procedurilor și după semnarea contractului cu furnizorul.

Ulterior, cu un comunicat de precizare a venit și compania dominantă pe piața energetică – Premier Energy. Aceasta a anunțat că pe 22 martie a primit trei oferte –  din partea “Moldavskaia GRES”, DE Trading LLC și D. Trading LLC. Compania a menționat că are nevoie de o concretizare a ofertelor furnizorilor și în zilele următoare vor organiza o nouă ședință, dedicată stabilirii prețurilor pentru livrarea energiei electrice.

499
Tagurile:
energie, Moldova, Ucraina
Birou Vamal Albița, România

Grecia, inclusă pe lista galbenă, Republica Moldova scoasă

65
(reînnoit 19:02 22.04.2021)
Lista zonelor considerate cu risc epidemiologic a fost actualizată astăzi, Grecia fiind introdusă pe listă, iar Republica Moldova eliminată de pe ea

BUCUREȘTI, 22 apr – Sputnik. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat astăzi lista statelor şi zonelor condiserate de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea. În mod surprinzător, Grecia a fost inclusă pe listă, dar decizia este motivată de numărul mare de infectări. Dimpotrivă, Republica Moldova a fost scoasă de pe lista galbenă.

”Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de astăzi, 22.04.2021, Hotărârea numărul 23 prin care a fost actualizată lista statelor şi zonelor condiserate de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea. Reamintim că de la măsura de carantinare pentru persoanele care sosesc din aceste state sunt prevăzute mai multe excepţii”, a anunțat CNSU.

Astfel, nu va fi instituită carantina pentru persoanele care sosesc în România din aceste zone dacă:

- au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doze şi au trecut cel puţin 10 zile de la data acesteia până la data intrării în România;

- au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în ţară, fapt dovedit prin documente medicale (ex : test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în ţară) şi au trecut cel puţin 14 zile de la data confirmării până la data intrarării în ţară;

- rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) şi prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul naţional.

Lista ţărilor incluse pe lista galbenă cuprinde următoarele state: Uruguay, Bermuda, Curaçao, Cipru, Turcia, Bahrain, Suedia, Puerto Rico, Andorra, San Marino, Franţa, Croația, Argentina, Polonia, Ungaria, Serbia, Macedonia de Nord, Aruba, Estonia, Olanda, Slovenia, Seychelles, Bosnia si Herţegovina, Chile, Lituania, Iordania, Muntenegru, Bulgaria, Capul Verde, Kuweit, Cehia, Qatar, Liban, Brazilia, Ucraina,  Kosovo, Belgia, Paraguay,  Luxemburg, Columbia, Armenia, Austria, Letonia, Grecia, Mongolia, Iran, Liechtenstein, Peru, Italia, Oman, Maldive, Germania, Canada, Elveţia, Insulele, Bonaire, Saint Eustatius si Saba, Georgia, Azerbaidjan, Statele Unite ale Americii, Costa Rica şi Africa de Sud.

65
Tagurile:
coronavirus, România, Moldova
Tematic
Moldova, lecție de diplomație României! Rușine, epigoni ai lui Titulescu și Ștefan Andrei!
Istoric: Ucraina are pretenții teritoriale față de Moldova - ce vor face Sandu și Zelenski
Lukianov: Moldova devine tot mai puțin interesantă pentru Rusia și Occident

Загрузка...
Feodor Lukianov

Lukianov: Moldova devine tot mai puțin interesantă pentru Rusia și Occident

153
În condițiile înrăutățirii relațiilor dintre Rusia și Occident, Moldova nu ar trebui să dea preferință niciunei părți, concentrându-se pe dezvoltarea internă, consideră redactorul-șef al revistei “Rusia în politica globală” Fiodor Lukianov.

Implicarea în jocurile geopolitice străine niciodată nu a fost spre binele cuiva. Nici în Moldova nu trebuie să se mizeze pe acest lucru, a declarat cunoscutul politolog rus, redactor-șef al revistei “Rusia în politica globală” Fiodor Lukianov.

“State precum Moldova au ajuns divizate din punct de vedere al opiniei publice, al acțiunilor interne ale diverselor forțe politice, iar acum, din câte îmi dau seama, ajung într-o situație dificilă”, declară Lukianov într-un interviu oferit Sputnik Moldova. – Pentru că pe marea arenă internațională s-a declanșat un război rece de proporții 2.0, care după formă se deosebește de cel din a doua jumătate a secolului XX, însă în conținut este același. Acest lucru presupune că statele care se află la o răscruce de drumuri, iar Moldova se află printre ele, pierd foarte mult din spațiul de manevră”.

Lukianov consideră că pasiunile care se aprind în relațiile dintre Rusia și comunitatea occidentală se vor replica într-o versiune miniaturală în politica internă a țărilor care se află într-o situație similară cu cea a Moldovei. Tot aici el concluzionează: aceste procese nu vor avea un final fericit.

“Cum trebuie să se comporte Moldova în această situație? Cred că republica nu trebuie să penduleze dintr-o parte în alta, ci să încerce să-și traseze o direcție de protejare a propriilor interese. Chiar dacă acestea nu vor coincide întru totul cu prioritățile rusești, oricum vor fi luate în considerație de Federația Rusă cu tot respectul”, se arată convins politologul.

Altceva este, presupune Lukianov, că și Moldova, și multe alte state din spațiul fostei URSS nu sunt capabile să-și formuleze clar propriile interese. Prin urmare, se transformă într-o arena a realizării unor interese străine. Anume acest lucru, în opinia redactorului-șef al revistei “Rusia în politica globală”, provoacă cele mai multe îngrijorări – “am temeri că tulburările interne din Moldova vor fi agravate de contextul conflictual extern”.

Valentina Matvienko
© Photo : предоставлено пресс-службой Совета Федерации

În același timp, Lukianov consideră pentru multe țări conceptul de opțiune devine vag.

Pe de o parte, relațiile dintre Rusia și Occident se tensionează, iar pe de altă parte, din câte îmi dau seama, Rusia, statele europene și SUA se concentrează tot mai mult pe propriile probleme interne, în special, în condițiile extraordinare ale pandemiei.

Prin urmare, interesul sau entuziasmul față de luptele geopolitice și încercările de a atrage de partea lor statele care se află în fața unor opțiuni se diminuează la toți. Moldova devine tot mai puțin interesantă pentru Rusia și Occident”, susține expertul rus.

Acest lucru doar subliniază necesitatea statelor din fosta URSS să atragă atenția la propria dezvoltare internă.

“Moldova, cred eu, trebuie să răspundă sie însăși la întrebarea: este viabilă în calitate de formațiune statală, are capacitatea de a asigura dezvoltarea propriei societăți? Nu să aleagă la infinit între Rusia și Occident în calitate de direcție de bază a politicii”, a conchis Lukianov.

Reamintim că pe 19 aprilie președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a rostit un discurs în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și în decurs de 40 de minute a răspuns la întrebările adresate de deputații APCE. La subiectul legat de relațiile cu Federația Rusă, șeful statului, de facto, a recunoscut că odată cu preluarea mandantului de președinte, relațiile s-au înrăutățit. Totodată, Sandu a declarat că cele două state au “o agendă serioasă” – comerțul, migranții, Transnistria, trupele de menținere a păcii. În afară de aceasta, președintele Sandu și-a exprimat speranța că se va reveni la regimul moldo-rus de comerț, care a existat până la semnarea de către Moldova a acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

153
Tagurile:
Occident, Moldova, Rusia

Загрузка...
Sputnik V

OMS anunţă inspecția comună în mai a laboratoarelor unde se fabrică Sputnik V

0
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) vor vizita împreună laboratoarele în care se fabrică vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, a declarat joi, pentru agenţia Sputnik, un reprezentant al OMS.

BUCUREŞTI, 22 apr – Sputnik. „Inspecțiile pentru bune practici clinice sunt efectuate în luna aprilie de către o echipă comună EMA / OMS. Inspecțiile la fața locului pentru bune practici de fabricație se aşteaptă să aibă loc în perioada 10 mai - prima săptămână a lunii iunie, aceste date fiind convenite cu producătorul”, a declarat pentru Sputnik un reprezentant al OMS.

Atât OMS, cât și EMA continuă să primească date de la Gamaleia Center, dezvoltatorul Sputnik V, ceea ce face parte dintr-un proces de revizuire în desfăşurare, a adăugat reprezentantul.

La începutul acestei zile, viceministrul rus de Externe, Sergei Vershinin, a declarat, după o întâlnire cu directorul general al OMS, Tedros Adhanom, că vaccinul Sputnik V poate primi aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății în câteva săptămâni după desfăşurarea misiunii OMS, care ar urma să sosească în țară în luna mai.

Sputnik V, primul vaccin împotriva coronavirusului înregistrat din lume, a fost aprobat până acum pentru utilizare de urgență în 60 de țări de pe glob. Potrivit unei analize intermediare din studiul publicat în revista ştiinţifică The Lancet, vaccinul are o eficacitate de 91,6%.

0
Tagurile:
Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Noi date: Sputnik V, eficient în proporție de 97,6%
Germania vrea să cumpere vaccinul Sputnik: 30 de milioane de doze numai în această vară
OMS spune când va fi autorizat vaccinul ”Sputnik V”

Загрузка...