Dodon: Echipa lui Sandu a făcut presiune nu fie înregistrat vaccinul „Sputnik V”

393
Fostul președinte al Republicii Moldova consideră că echipa Maiei Sandu ar fi cerut să fie modificat ordinul Ministerului Sănătății și să fie exclusă posibilitatea înregistrării vaccinului rus în republică.

CHIȘINĂU, 11 mart - Sputnik. Al cincilea președinte al Moldovei, liderul Partidului Socialist Igor Dodon, a acuzat echipa șefului statului, Maia Sandu, că ar fi exercitat presiuni pentru a exclude posibilitatea înregistrării vaccinului rus „Sputnik V” în republică.

"A existat o oarecare presiune din partea administrației prezidențiale, a echipei doamnei Maia Sandu, astfel încât „Sputnik V” să nu fie înregistrat în Moldova. Acest lucru a fost făcut cu o săptămână înainte de ședința comisiei Agenției Medicamentului, care a înregistrat „Sputnik V", a declarat Dodon joi la un post privat de televiziune. 

Potrivit acestuia, presiunea a constat în solicitarea de „modificare a unuia dintre ordinele Ministerului Sănătății și de excludere a posibilității de înregistrare a vaccinului Sputnik V”.

„Mă bucur că au fost înregistrate mai multe vaccinuri în Moldova”, a spus Dodon.

Anterior, consilierul șefului statului pe probleme de sănătate Ala Nemerenco a spus că vaccinul rus „Sputnik V” va fi disponibil în republică numai în clinicile private, iar vaccinarea în sine va fi cu plată.

Nemerenco a mai afirmat mai devreme că nu vede probleme în utilizarea vaccinului rus „Sputnik V” în Moldova, imediat ce medicamentul trece toate etapele de înregistrare. Potrivit acesteia, administrația prezidențială a țării consideră că problema asigurării populației cu vaccinuri nu ar trebui politizată.

La 26 februarie, Agenția Medicamentului din Moldova a confirmat că vaccinul rusesc împotriva coronavirusului Sputnik V a fost autorizat oficial în republică.

Comentând această decizie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a atras atenția asupra faptului că principala prioritate este salvarea de vieți și păstrarea sănătății cetățenilor.

"M-aș bucura dacă am avea în curând suficiente vaccinuri de diferite tipuri, astfel încât cetățenii să poată alege. Cel mai important lucru este accesul la vaccin", a spus Sandu.

393
Tagurile:
Sputnik V, Maia Sandu, Igor Dodon
Tematic
Deputații germani ai AfD discută la Moscova despre vaccinul Sputnik V
Italia, prima țară din UE care va produce vaccinul ”Sputnik V” - Video
A 50-a țară care aprobă vaccinul rusesc Sputnik V
Militari din Moldova și SUA la JCET-2021

Exercițiile trupelor speciale ale Moldovei și SUA la ce-i trebuie asta Chișinăului?

289
Exercițiile unităților cu destinație specială din Moldova, România și SUA în preajma Transnistriei sunt cu adresă exactă și riscă să destabilizeze regiunea.

O singură operațiune diversionistă “de succes” la arsenalul din Cobasna poate avea niște urmări similare cu bombardamentele americane de la Hiroshima și Nagasaki.

La poligonul din Bulboaca al Armatei Naționale a Republicii Moldova, începând cu 23 martie, se desfășoară exerciții comune JCET-2021 (Joint Combined Exchange Training) ale unităților cu destinație specială din Moldova, România și SUA. Din partea Moldovei participă batalionul cu destinație specială “Fulger” (a nu se confunda cu brigada de poliție cu același nume). Militarii din cele trei state vor îndeplini exerciții speciale și de tragere, parașutare, exersarea elementelor de tactică. Obiectivul declarat este “instruirea comună și schimbul de experiență între soldații trupelor speciale moldovenești, române și americane”.

Exerciții similar JCET-2021 au avut loc pe 15 februarie – 5 martie în localitatea Predeal din România. Oaspeții din Moldova (batalion Fulger) au fost găzduiți de batalionul 52 al Forțelor de operațiuni speciale Băneasa-Otopeni ale României.

Militarii din cele două state au îndeplinit o serie de sarcini specific pentru unitățile speciale, inclusiv trageri complexe pe un poligon care imită construcții urbane. În scenariul din martie a JCET-2021 americanii au lipsit, chiar dacă “franciza” Joint Combined Exchange Training (programul de pregătire a trupelor speciale din lumea a treia) aparține anume Pentagonului.

Probabil, cele 19 zile ale primei etape JCET-2021 pe teritoriul românesc au fost considerate insuficiente pentru realizarea întregului plan al exercițiilor. În orice caz, exercițiile trilaterale în Moldova nu arată atât a antrenament, cât a misiune de recunoaștere a unui viitor teatru de acțiuni militare. A se observa că trupele speciale militare sunt create nu pentru lupte defensive pe propriul pământ sau teritoriul aliaților, ci pentru recunoaștere și diversiuni pe teritoriul inamicului. Probabil, prin această specializare și orientare spre acțiuni militare concrete poate fi explicată lipsa “rangerilor” americani în episodul românesc al JCET-2021 (acolo nu există un inamic real) și prezența lor îndelungată pe poligonul moldovenesc Bulboaca din preajma Transnistriei.

Unde va lovi “Fulgerul”

“SUA instruiesc trupele speciale moldovenești împotriva Tiraspolului”, astfel de titluri au apărut în presa din Moldova.

Se știe că Batalion moldovenesc cu destinație specială ”Fulger” a fost înființat în noiembrie 1992 pentru realizarea unor sarcini concrete: operațiuni speciale, misiuni de recunoaștere și distrugere a obiectivelor strategice ale inamicului, operațiuni contrateroriste și psihologice. Aceasta este cea mai bine pregătită unitate a Armatei Naționale a Republicii Moldova. Militarii au participat și la exercițiile NATO. Menționăm că în decurs a trei decenii, batalionul Fulger a rămas fidel sistemului american de instruire. Dar sarcinile trupelor speciale moldovenești ar putea fi definite în cu totul altă parte decât la Chișinău.

Potrivit acordului militar dintre Republica Moldova și România din 27 iunie 2013, pe teritoriul țării se pot afla pe un timp nelimitat trupe românești (anterior și jandarmeria română a obținut un astfel de drept). Acordul a creat o bază pentru schimburi de informații cu caracter militar, organizarea unor exerciții comune, crearea unui comandament comun, controlul asupra spațiului aerian, operațiuni comune de menținere a păcii. Parlamentul Republicii Moldova a ratificat documentul în iunie 2017. În acest fel, neutră conform Constituției, Moldova ar putea ajunge „sub umbrela” NATO în cazul unor “dezordini” reale sau orchestrate. Ipotetic, ”instaurarea ordinii în Transnistria” este posibilă tehnologic cu participarea forțelor Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne a României și cu asistența altor țări NATO (să ne amintim de cazul Iugoslaviei).

Serghei Reabkov
© Sputnik / Александр Натрускин

Interesul Bucureștiului este destul de transparent – “înghițirea” Moldovei a devenit o idee obsesivă din momentul în care președintele României, Traian Băsescu, (2004-2014) a declarat că nu va recunoaște niciodată frontiera cu Moldova, stabilită după cel De-Al Doilea Război Mondial (Tratatul de Pace de la Paris din 1947). Doar trupele rusești de menținere a păcii din Transnistria împiedică destabilizarea sistemului de securitate regional. Ce înseamnă acest lucru pentru Chișinău?

Începând cu anul 2018, trupele speciale americane au desfășurat sute de exerciții similare în 70 de state, cu participarea a 5000 de militari SUA.

Ținta prioritară a Joint Combined Exchange Training este un antrenament pentru forțele Alianței pe poligoanele acelor țări, unde sunt posibile acțiuni militare.

Militari ai armatei SUA și avioane militare americane
© Sputnik / Евгений Биятов

Comandantul Forțelor de operațiuni speciale ale SUA (SOCOM), generalul Richard Clarke, declarase încă în 2019 că programul JCET va avea o importanță cheie pentru susținerea forțelor militare americane și ale aliaților într-un potențial conflict cu Rusia. Pe acest fundal global, interesele statelor mici pot fi neglijate.

Anterior, revista americană The Atlantic a relatată că “forțele americane de operațiuni speciale acționează peste tot” și chiar “vor substitui gândirea strategică”. Ele sunt responsabili pentru cea mai mare parte a acțiunilor militare în punctele geografice real sau potențial problematice din întreaga lume “concurând la limita conflictului”. Cu forțele a 75 de mii de specialiști, SOCOM cuprinde astăzi peste 80 de state.

Moartea comandantului militar iranian Qasem Soleimani în Irak este opera SOCOM, însă cea mai mare parte a operațiunilor sunt secrete. Secretomania patologică a partenerilor mai mari și imprevizibilitatea deciziilor Washingtonului sunt extreme de periculoase. Până la un anumit moment, Chișinăul ar putea nici să nu bănuiască faptul că teritoriul și interesele naționale ale Moldovei sunt utilizate în interesele unei sau altei operațiuni a Pentagonului sau NATO. De altfel, o singură diversiune “de succes” a unor trupe speciale (moldovenești, românești sau americane) în preajma  arsenalului de la Cobasna este suficientă pentru ca acolo sî apară o groapă de mărimea unui crater de pe Lună – toată Moldova va avea de suferit.

289
Tagurile:
Moldova, SUA, Exerciții militare

Загрузка...
Prețurile la produse petroliere în Moldova la una din companii, pe 17 ianuarie

ANRE va plafona din nou prețurile la carburanți în Moldova - iată formula de calcul

1914
ANRE va reveni la experiența de până la 2018, când la fiecare 2 săptămâni stabilea prețuri plafon la carburanți. Proiectul care stabilește reguli generale pentru calcularea prețurilor la produsele petroliere a fost adoptat de Parlament în lectura a doua, finală.

Parlamentul a adoptat vineri, 9 aprilie, cu voturile a 62 de deputați, proiectul de lege propus de deputatul Alexandru Oleinic pentru modificarea și completarea Legii privind piața produselor petroliere (nr.461 din 30.07.2001). În proiect este propusă o formulă pentru calcularea prețurilor maxime la produsele petroliere. Prețurile se vor calcula la un litru, iar periodicitatea propusă pentru recalculare în proiectul adoptat în lectură finală este de 14 zile.

În prima lectură, proiectul a fost votat pe 18 martie.

Pentru examinarea în lectura a doua a proiectului, Comisia parlamentară pentru economie a examinat obiecțiile și propunerile Guvernului, ale Direcției Juridice a Parlamentului, Agenției Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), precum și amendamente ale deputaților.

Comisia a anunțat că deputatul Oleinic nu a acceptat propunerile Guvernului. De asemenea, unele amendamente n-au întrunit numărul de voturi necesare.

Proiectul prevede stabilirea unor reguli generale pentru calcularea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere. Potrivit notei informative la proiectul de lege, „amendamentele introduse de Parlament în iulie 2018 la Legea pieței produselor petroliere, care a extins posibilitatea importatorilor și comercianților de a stabili prețurile, sunt nefondate”.

FORMULA de CALCUL

Alexandru Oleinic a propus ca prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale să fie calculate „la 1 litru, separat pentru fiecare tip de produs și partidă importată, conform formulei: 

PC = (PL* CV) / K + MC + AC + TVA

unde:

  • PC – prețul maxim de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale, lei/litru;
  • PL – valoarea mediei mediilor cotațiilor Platt's FOB MED (Italy) pentru 10 zile anterioare zilei efectuării importului, $/tonă
  • CV – rata oficială medie de schimb stabilită de Banca Națională a Moldovei pentru 10 zile anterioare efectuării importului, lei/$;
  • K – densitatea tipului de produs petrolier dat, litri/tonă;
  • MC – marja la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, respectiv include cheltuieli de transportare și asigurare până pe teritoriul Republicii Moldova (inclusiv marja rafinăriei), cheltuieli de manipulare și depozitare, alte cheltuieli aferente vânzării cu amănuntul, precum și profitul.  Mărimea marjei se stabilește semestrial de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, dar aceasta nu poate fi mai mare decât media marjelor de comercializare a operatorilor din piața produselor petroliere;
  • AC – cota accizelor aplicată în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, lei/litru;
  • TVA– cota TVA aplicată în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, lei/litru.”

Pe 30 martie, consilierul prezidențial în domeniul energeticii, Sergiu Tofilat, a anunțat că „Preşedinţia a depus un denunţ la Procuratură în privinţa înţelegerilor de cartel pe piaţa de carburanţi”.
Denunţul, potrivit lui, va fi expediat Parlamentului, împreună cu solicitarea să iniţieze „o evaluare externă a activităţii Consiliului Concurenţei”.

„Companiile petroliere nici nu se ruşinează să vorbească deschis despre coordonarea preţurilor, iar conducerea Consiliului Concurenţei doarme, fix cum a procedat conducerea BNM când a fost furat miliardul”, a comentat Sergiu Tofilat pe Facebook. 
1914
Tagurile:
Prețuri, carburanți, ANRE

Загрузка...
Proteste la Viena împotriva lockdown

Proteste anti-lockdown în Viena VIDEO SPUTNIK LIVE

12
Sputnik transmite în direct din Viena, Austria, unde oamenii ies în stradă pentru a protesta împotriva extinderii unui lockdown impus de guvern și a interdicţiei de ieşire din case ca măsuri pentru limitarea răspândirii unei noi variante de COVID-19.

BUCUREŞTI, 10 apr – Sputnik. La începutul acestei săptămâni, autoritățile din landurile de est Viena, Austria de Jos și Burgenland au decis să prelungească până la 18 aprilie actualul blocaj împotriva răspândirii coronavirusului, ceea ce înseamnă cu o săptămână mai mult decât era planificat inițial. Acest lucru se întâmplă pe fondul creșterii ratelor de infectare și a numărului de spitalizări.

Sputnik transmite în direct de la Viena, unde oamenii au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva extinderii blocajului impus de guvern și a interdicţiei de ieşire din case ca măsuri pentru limitarea răspândirii unei noi variante de COVID-19 și a creşterii ratelor de infectare cu coronavirus.

Zone din Austria au intrat în lockdown la începutul lunii aprilie pentru a stopa răspândirea coronavirusului înainte de Paște și pentru a preveni copleșirea sistemului de sănătate.

Măsurile ar fi trebuit să rămână în vigoare până la 10 aprilie, cu toate acestea, creșterea ratei de infectare și răspândirea unei variante britanice mai contagioase a coronavirusului au forțat guvernul să prelungească măsurile.

12
Tagurile:
Viena, Lockdown, Proteste
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...