В Молдове стартовала вакцинация врачей от коронавируса

Fiasco total în Moldova: Aproape 300 de reacții adverse după vaccinarea anti-COVID-19

1398
(reînnoit 12:40 10.03.2021)
La o săptămână de când a fost dat startul procesului de vaccinare în Republica Moldova, numărul persoanelor vaccinate constituie nici 1%.

CHIȘINĂU, 10 mart - Sputnik. Un număr de 271 de evenimente adverse după vaccinarea împotriva coronavirusului au fost înregistrate până a ora 11:00 pe platforma guvernamentală vaccinare.gov.md. Informația a fost prezentată de medicul epidemiolog în cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Laura Țurcan.

„Ceea ce constituie față de numărul persoanelor vaccinate 3,6%. Toate evenimentele post-vaccinakle au fost evaluate de către medici în teritorii, ulterior de către responsabilii Comisiei de clasificare a evenimentelor post-imunizare la nivel național”, a precizat medicul. 

Specialistul spune că din toate cele 271 de cazuri de reacții adverse toate sunt de nivel mediu și ușoare și prezintă sensibilitate în locul imunizării, oboseală, slăbiciune, dureri de cap, dureri musculare și/sau articulare, dar și frisoane cu febră. 

„Febra de la 37 până la 38,5 grade este un lucru normal după administrarea oricărui vaccin și nu trebuie să îngrijoreze populația”, a mai spus Laura Țurcan. 

Potrivit acesteia, toate evenimentele post-imunizare au apărut în primele 24 de ore de la administrarea vaccinului și au dispărut pe parcursul a una două zile. Totodată, doar 0,2 % din populația Republicii Moldova a fost vaccinată împotriva coronavirusului, informează medicul epidemiolog din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Alexei Ceban în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit lui până la ora 11:00 a zilei de miercuri, 10 martie, 7 367 de persoane au fost vaccinate cu AstraZeneca. Numărul mic al persoanelor vaccinate se datorează insuficienței dozelor de vaccin recepționate de Republica Moldova. Ceban spune că 18 mii de doze de vaccin din două loturi au fost distribuite în teritoriu.

 

1398
Tagurile:
AstraZeneca, Moldova, Vaccinare
Tematic
Onișcenko: Agențiile de turism sunt prea departe de procesul civilizat de vaccinare
Adeverință vaccinare 2021: cum poate fi obținută
Premierul Cîțu anunță începerea etapei 3 de vaccinare acolo unde sunt locuri libere
Militari din Moldova și SUA la JCET-2021

Exercițiile trupelor speciale ale Moldovei și SUA la ce-i trebuie asta Chișinăului?

268
Exercițiile unităților cu destinație specială din Moldova, România și SUA în preajma Transnistriei sunt cu adresă exactă și riscă să destabilizeze regiunea.

O singură operațiune diversionistă “de succes” la arsenalul din Cobasna poate avea niște urmări similare cu bombardamentele americane de la Hiroshima și Nagasaki.

La poligonul din Bulboaca al Armatei Naționale a Republicii Moldova, începând cu 23 martie, se desfășoară exerciții comune JCET-2021 (Joint Combined Exchange Training) ale unităților cu destinație specială din Moldova, România și SUA. Din partea Moldovei participă batalionul cu destinație specială “Fulger” (a nu se confunda cu brigada de poliție cu același nume). Militarii din cele trei state vor îndeplini exerciții speciale și de tragere, parașutare, exersarea elementelor de tactică. Obiectivul declarat este “instruirea comună și schimbul de experiență între soldații trupelor speciale moldovenești, române și americane”.

Exerciții similar JCET-2021 au avut loc pe 15 februarie – 5 martie în localitatea Predeal din România. Oaspeții din Moldova (batalion Fulger) au fost găzduiți de batalionul 52 al Forțelor de operațiuni speciale Băneasa-Otopeni ale României.

Militarii din cele două state au îndeplinit o serie de sarcini specific pentru unitățile speciale, inclusiv trageri complexe pe un poligon care imită construcții urbane. În scenariul din martie a JCET-2021 americanii au lipsit, chiar dacă “franciza” Joint Combined Exchange Training (programul de pregătire a trupelor speciale din lumea a treia) aparține anume Pentagonului.

Probabil, cele 19 zile ale primei etape JCET-2021 pe teritoriul românesc au fost considerate insuficiente pentru realizarea întregului plan al exercițiilor. În orice caz, exercițiile trilaterale în Moldova nu arată atât a antrenament, cât a misiune de recunoaștere a unui viitor teatru de acțiuni militare. A se observa că trupele speciale militare sunt create nu pentru lupte defensive pe propriul pământ sau teritoriul aliaților, ci pentru recunoaștere și diversiuni pe teritoriul inamicului. Probabil, prin această specializare și orientare spre acțiuni militare concrete poate fi explicată lipsa “rangerilor” americani în episodul românesc al JCET-2021 (acolo nu există un inamic real) și prezența lor îndelungată pe poligonul moldovenesc Bulboaca din preajma Transnistriei.

Unde va lovi “Fulgerul”

“SUA instruiesc trupele speciale moldovenești împotriva Tiraspolului”, astfel de titluri au apărut în presa din Moldova.

Se știe că Batalion moldovenesc cu destinație specială ”Fulger” a fost înființat în noiembrie 1992 pentru realizarea unor sarcini concrete: operațiuni speciale, misiuni de recunoaștere și distrugere a obiectivelor strategice ale inamicului, operațiuni contrateroriste și psihologice. Aceasta este cea mai bine pregătită unitate a Armatei Naționale a Republicii Moldova. Militarii au participat și la exercițiile NATO. Menționăm că în decurs a trei decenii, batalionul Fulger a rămas fidel sistemului american de instruire. Dar sarcinile trupelor speciale moldovenești ar putea fi definite în cu totul altă parte decât la Chișinău.

Potrivit acordului militar dintre Republica Moldova și România din 27 iunie 2013, pe teritoriul țării se pot afla pe un timp nelimitat trupe românești (anterior și jandarmeria română a obținut un astfel de drept). Acordul a creat o bază pentru schimburi de informații cu caracter militar, organizarea unor exerciții comune, crearea unui comandament comun, controlul asupra spațiului aerian, operațiuni comune de menținere a păcii. Parlamentul Republicii Moldova a ratificat documentul în iunie 2017. În acest fel, neutră conform Constituției, Moldova ar putea ajunge „sub umbrela” NATO în cazul unor “dezordini” reale sau orchestrate. Ipotetic, ”instaurarea ordinii în Transnistria” este posibilă tehnologic cu participarea forțelor Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne a României și cu asistența altor țări NATO (să ne amintim de cazul Iugoslaviei).

Serghei Reabkov
© Sputnik / Александр Натрускин

Interesul Bucureștiului este destul de transparent – “înghițirea” Moldovei a devenit o idee obsesivă din momentul în care președintele României, Traian Băsescu, (2004-2014) a declarat că nu va recunoaște niciodată frontiera cu Moldova, stabilită după cel De-Al Doilea Război Mondial (Tratatul de Pace de la Paris din 1947). Doar trupele rusești de menținere a păcii din Transnistria împiedică destabilizarea sistemului de securitate regional. Ce înseamnă acest lucru pentru Chișinău?

Începând cu anul 2018, trupele speciale americane au desfășurat sute de exerciții similare în 70 de state, cu participarea a 5000 de militari SUA.

Ținta prioritară a Joint Combined Exchange Training este un antrenament pentru forțele Alianței pe poligoanele acelor țări, unde sunt posibile acțiuni militare.

Militari ai armatei SUA și avioane militare americane
© Sputnik / Евгений Биятов

Comandantul Forțelor de operațiuni speciale ale SUA (SOCOM), generalul Richard Clarke, declarase încă în 2019 că programul JCET va avea o importanță cheie pentru susținerea forțelor militare americane și ale aliaților într-un potențial conflict cu Rusia. Pe acest fundal global, interesele statelor mici pot fi neglijate.

Anterior, revista americană The Atlantic a relatată că “forțele americane de operațiuni speciale acționează peste tot” și chiar “vor substitui gândirea strategică”. Ele sunt responsabili pentru cea mai mare parte a acțiunilor militare în punctele geografice real sau potențial problematice din întreaga lume “concurând la limita conflictului”. Cu forțele a 75 de mii de specialiști, SOCOM cuprinde astăzi peste 80 de state.

Moartea comandantului militar iranian Qasem Soleimani în Irak este opera SOCOM, însă cea mai mare parte a operațiunilor sunt secrete. Secretomania patologică a partenerilor mai mari și imprevizibilitatea deciziilor Washingtonului sunt extreme de periculoase. Până la un anumit moment, Chișinăul ar putea nici să nu bănuiască faptul că teritoriul și interesele naționale ale Moldovei sunt utilizate în interesele unei sau altei operațiuni a Pentagonului sau NATO. De altfel, o singură diversiune “de succes” a unor trupe speciale (moldovenești, românești sau americane) în preajma  arsenalului de la Cobasna este suficientă pentru ca acolo sî apară o groapă de mărimea unui crater de pe Lună – toată Moldova va avea de suferit.

268
Tagurile:
Moldova, SUA, Exerciții militare

Загрузка...
Prețurile la produse petroliere în Moldova la una din companii, pe 17 ianuarie

ANRE va plafona din nou prețurile la carburanți în Moldova - iată formula de calcul

1912
ANRE va reveni la experiența de până la 2018, când la fiecare 2 săptămâni stabilea prețuri plafon la carburanți. Proiectul care stabilește reguli generale pentru calcularea prețurilor la produsele petroliere a fost adoptat de Parlament în lectura a doua, finală.

Parlamentul a adoptat vineri, 9 aprilie, cu voturile a 62 de deputați, proiectul de lege propus de deputatul Alexandru Oleinic pentru modificarea și completarea Legii privind piața produselor petroliere (nr.461 din 30.07.2001). În proiect este propusă o formulă pentru calcularea prețurilor maxime la produsele petroliere. Prețurile se vor calcula la un litru, iar periodicitatea propusă pentru recalculare în proiectul adoptat în lectură finală este de 14 zile.

În prima lectură, proiectul a fost votat pe 18 martie.

Pentru examinarea în lectura a doua a proiectului, Comisia parlamentară pentru economie a examinat obiecțiile și propunerile Guvernului, ale Direcției Juridice a Parlamentului, Agenției Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), precum și amendamente ale deputaților.

Comisia a anunțat că deputatul Oleinic nu a acceptat propunerile Guvernului. De asemenea, unele amendamente n-au întrunit numărul de voturi necesare.

Proiectul prevede stabilirea unor reguli generale pentru calcularea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere. Potrivit notei informative la proiectul de lege, „amendamentele introduse de Parlament în iulie 2018 la Legea pieței produselor petroliere, care a extins posibilitatea importatorilor și comercianților de a stabili prețurile, sunt nefondate”.

FORMULA de CALCUL

Alexandru Oleinic a propus ca prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale să fie calculate „la 1 litru, separat pentru fiecare tip de produs și partidă importată, conform formulei: 

PC = (PL* CV) / K + MC + AC + TVA

unde:

  • PC – prețul maxim de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale, lei/litru;
  • PL – valoarea mediei mediilor cotațiilor Platt's FOB MED (Italy) pentru 10 zile anterioare zilei efectuării importului, $/tonă
  • CV – rata oficială medie de schimb stabilită de Banca Națională a Moldovei pentru 10 zile anterioare efectuării importului, lei/$;
  • K – densitatea tipului de produs petrolier dat, litri/tonă;
  • MC – marja la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, respectiv include cheltuieli de transportare și asigurare până pe teritoriul Republicii Moldova (inclusiv marja rafinăriei), cheltuieli de manipulare și depozitare, alte cheltuieli aferente vânzării cu amănuntul, precum și profitul.  Mărimea marjei se stabilește semestrial de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, dar aceasta nu poate fi mai mare decât media marjelor de comercializare a operatorilor din piața produselor petroliere;
  • AC – cota accizelor aplicată în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, lei/litru;
  • TVA– cota TVA aplicată în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, lei/litru.”

Pe 30 martie, consilierul prezidențial în domeniul energeticii, Sergiu Tofilat, a anunțat că „Preşedinţia a depus un denunţ la Procuratură în privinţa înţelegerilor de cartel pe piaţa de carburanţi”.
Denunţul, potrivit lui, va fi expediat Parlamentului, împreună cu solicitarea să iniţieze „o evaluare externă a activităţii Consiliului Concurenţei”.

„Companiile petroliere nici nu se ruşinează să vorbească deschis despre coordonarea preţurilor, iar conducerea Consiliului Concurenţei doarme, fix cum a procedat conducerea BNM când a fost furat miliardul”, a comentat Sergiu Tofilat pe Facebook. 
1912
Tagurile:
Prețuri, carburanți, ANRE

Загрузка...
MIG-31 dotat cu rachetă Kinjal

Tensiunile dintre Washington și Moscova - avion de recunoaștere al SUA, interceptat -VIDEO

0
Un avion american de recunoaștere a fost interceptat în apropierea frontierei rusești, deasupra Pacificului, în contextul în care tensiunile între Washington și Moscova privind Ucraina au crescut în ultimele zile.

BUCUREŞTI, 10 apr – Sputnik. Pentagonul, care se declară îngrijorat de „comportamentul Rusiei în estul Ucrainei”, își trimite avioanele să zboare în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre pentru a monitoriza activitatea navală și toate mișcările trupelor din Crimeea.

Un avion american de recunoaștere RC-135 a fost interceptat sâmbătă, 10 aprilie, lângă granița rusă peste Pacific.

„Un avion de luptă MiG-31 din forțele de Apărare aeriană din regiunea militară de est a fost trimis pentru a identifica ținta și pentru a preveni violarea frontierei ruse”, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit Sputnik.

De îndată ce avionul străin s-a întors, echipajul MiG s-a întors la bază.

Două milioane de ținte identificate în 2020

Activitatea în spațiul aerian din apropierea granițelor ruse continuă să se intensifice, sporind cu 40% în 2020 față de 2019.

În total, în 2020, trupele radio-tehnice ale forțelor aerospațiale ruse au localizat și escortat peste două milioane de ținte aeriene.

RC-135 a fost interceptat peste Pacific în contextul tensiunilor intensificate dintre Washington și Moscova din cauza situației din estul Ucrainei.

Pentagonul a calificat ca îngrijorător „comportamentul Rusiei în estul Ucrainei”.

La începutul acestei săptămâni, Washington a descris mișcarea trupelor rusești în Crimeea și la granița de est a Ucrainei drept o „mişcare agresivă”. Statele Unite au cerut Rusiei să dea explicaţii și s-au declarat pregătite de comunicare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia își mută trupele în jurul teritoriului său după cum consideră potrivit. Potrivit acestuia, acest lucru nu amenință pe nimeni și nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni.

0
Tagurile:
SUA, Moscova, Washington

Загрузка...