Наталья Гаврилица

Guvernul Gavrilița n-a primit votul de încredere

61
(reînnoit 16:43 11.02.2021)
Candidatul la funcția de prim-ministru și echipa de miniștri au prezentat programul de guvernare în fața deputaților.

CHIȘINĂU, 11 feb - Sputnik. Candidatul la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova și echipa de miniștri nu au primit votul de încredere al deputaților. Pentru Natalia Gavrilița și echipa de miniștri propusă de aceasta nu a votat niciun deputat.  

„Zero voturi. Doamna candidat, felicitări. Noi am îndeplinit solicitarea dumneavoastră”, a declarat Zinaida Greceanîi după procedura de vot. 

Înainte de prezentarea programului de guvernare, candidatul propus la funcția de prim-ministru a ținut un discurs la tribuna centrală a Palamentului, în care a acuzat și a învinuit actuala componență a Parlamentului de inacțiune.

De la tribuna Legislativului, Gavrilița a declarat că Guvernul și programul de guvernare urmează să fie susținut de toți oamenii, nu doar de deputați.

„Am venit în Parlament pentru a face un pas necesar pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Acești pereți au văzut josnicia umană de cea mai joasă speță. Au văzut cum Moldova a fost trădată, vândută și îngenuncheată”, a declarat Gavrilița.

Discursul Nataliei Gavrilița a fost întrerupt de președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, care a îndemnat-o să respecte acest for legislativ și să nu „toarne noroi” peste aceștia.

„Vă rog să nu turnați cu găleata. Aici sunt oameni care au fost votați de cetățeni. Vă rog să onorați acest Parlament. Sunteți candidat și vă rog foarte mult să prezentați programul de guvernare. De unde știți, poate deputații vor să vă voteze”, a declarat Zinaida Greceanîi. 

Candidatul nominalizat la funcția de premier nu a ascultat îndemnul președintelui Parlamentului și a continuat discursul acuzator la adresa deputaților. 

„Sunt candidat nominalizat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova și voi spune ce am de spus despre situația politică și dece programul meu este orientat pentru oameni. Vă invit, dragi deputați, să plecați din acest Parlament”, a declarat ea.

 

După mai bine de jumătate de oră de discurs, Gavrilița a fost întreruptă iarăși de Greceanîi. 

„Doamna candidat, vă rog să finalizați acest discurs și să prezentați programul de guvernare. Eu de exemplu, multe aspecte din program le-aș vota și cu ambele mâini. Doar nu înțeleg de cât timp mai aveți nevoie”, a declarat Zinaida Greceanîi. 

Gavrilița a continuat discursul, continuând să aducă acuzații și chiar ofense parlamentarilor.

Ulterior deputații au trecut la runda de întrebări răspunsuri la care fracțiunea Platformei Demnitate și Adevăr nu a perticipat. Liderul PDM, Pavel Filip, a cerut repetat președintelui Parlamentului să pună punct „spectacolului” din Parlament. 

„Reiterez apelul meu de la începutul ședinței. Dacă există un pic de respect față de cetățenii acestei țări, să punem capăt acestui spectacol”, a declarat Filip. 

Acesta a informat că fracțiune PDM la fel nu participă la runda de întrebări răspunsuri și a îndemnat să se treacă mai repede la procedura de vot. După mai bine de o oră de întrebări răspunsuri, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Vladimir Bolea, a declarat că pachetul de acte necesar pentru învestirea noului Guvern este incomplet. 

 

În setul de documente depus, care a venit în Comisia juridică, numiri și imunități, a fost prezentat doar programul, CV-urile candidaților și un proiect de hotărâre semnat de Sergiu Litvenenco, ca deputat, privind învestirea acestui Guvern în funcție. Nu au fost depuse alte documente necesare - cel puțin o copie a buletinului de identitate, caziere care atestă că nu au încălcat în trecut legislația penală, certificate de integritate. Ulterior, Bolea a menționat că rămâne la atitudinea deputaților să decidă dacă programul de guvernare să fie aprobat, iar ulterior să fie votat. După mai multe discuții în contradictoriu, și după mai multe luări de cuvânt, deputații au decis să voteze. Astfel, u de voturi programul de guvernare și echipa de miniștri propuse de candidatul nominalizat la funcția de premier nu a fost acceptate. De precizat, în timp ce în Parlament candidatul nominalizat de Maia Sandu răspundea la întrebările deputaților înainte de procedura de vot, executivul politic al PSRM a anunțat în cadrul unui briefing de presă că are propria candidatură pentru funcția de prim-ministru. Este vorba de fostul ministru al Finanțelor în perioada 2008-2009, mariana Durleșteanu. Deocamdată, doar deputații Platformei parlamentare „Pentru Moldova” au anunțat că vor susține această candidatură. 

61
Tagurile:
Natalia Gavrilița
Tematic
Care sunt scenariile politice, va fi constituită o coaliție politică între PSRM și PD?
Cine este Mariana Durleșteanu, candidatul PSRM la funcția de premier
PSRM înaintează propriul candidat la funcția de premier - foto
Elevi, examene, gimnaziu, școală

Vacanța elevilor din martie se prelungește - decizia Ministerului Educației

1137
Ministerul Educației a cedat în fața părinților nemulțumiți de închiderea școlilor și trecerea la învățământul online. Autoritățile au decis să prelungească vacanța de primăvară până pe 15 martie.

CHIȘINĂU, 3 mart - Sputnik. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a decis prelungirea vacanței de primăvară pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal.

Vacanța va începe pe 9 martie și se va încheia pe 15 martie 2021. Ministerul precizează că decizia a fost luată pentru a împiedica răspândirea virusului COVID-19 și pentru a proteja viața și sănătatea elevilor și angajaților din sistemul educațional.

Se întâmplă în contextul în care părinții au anunțat că vor ieși vineri la un protest împotriva deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică de a închide școlile și a trece la învățământul în regim online. 

Ministerul Educației precizează că decizia a fost luată în urma consultărilor cu reprezentanții Autorităților Publice Locale, responsabilii din domeniul învățământului, Consiliul Național al Elevilor, dar și în urma solicitării părinților.

Anterior, vacanța de primăvară era preconizată în perioada 5-8 martie. Astfel, vacanța a fost amânată și prelungită cu șapte zile. 

Ulterior însă elevii vor trebui să recupereze orele ratate. 

„Recuperarea orelor se va efectua cu prezența fizică a elevilor conform unui grafic individual stabilit de administrația fiecărei instituții de învățământ”, precizează Ministerul Educației. 

De asemenea, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării atenționează managerii instituțiilor de învățământ că în perioada vacanței copiilor personalul didactic trebuie să activeze conform unui regim flexibil, cu atragerea la serviciu a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției.

1137
Tagurile:
vacanță, elevi, Moldova

Загрузка...
Maia Sandu

Maia Sandu, acționată în judecată de un deputat moldovean

177
(reînnoit 12:12 28.02.2021)
Epopeea acuzațiilor dintre deputatul „Pentru Moldova” Sergiu Sîrbu și președintele Maia Sandu continuă. După ce vineri a fost dat afară de la ședința Consiliului Suprem de Securitate, parlamentarul a anunțat a doua zi că o acționează în judecată.

Conflictul dintre deputatul moldovean Sergiu Sîrbu și președintele Moldovei, Maia Sandu, nu mai contenește. După ce a fost dat afară de la ședința Consiliului Suprem de Securitate, parlamentarul grupului parlamentar „Pentru Moldova” pare să fie gata să meargă până-n pânzele albe ca să-și facă dreptate. 

Potrivit unui comunicat de presă emis de platforma „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu o va acționa pe Maia Sandu în judecată.

Și asta pentru că vineri președintele a explicat că deputatul nu a fost admis la ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru că acolo s-a discutat despre concesionarea Aeroportului, iar deputatul platformei „Pentru Moldova” s-ar afla într-un conflict de interese în acest sens.

„Noi astăzi am discutat despre concesionarea Aeroportului. În situația în care domnul Sîrbu vine dintr-o grupare parlamentară ai cărei membri sunt implicați în subiectele pe care le-am discutat în această ședință și sunt implicați direct, atunci acest lucru nu înseamnă altceva decât conflict de interese. (...) Pornind de la aceste considerente, am considerat și consider în continuare că domnul Sîrbu nu a putut să asiste la această discuție și l-am informat exact așa și pe dumnealui”, a precizat Maia Sandu în cadrul briefingului pe care l-a susținut după ședința CSS.

În replică, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică a catalogat motivul invocat de șeful statului drept „o mostră de improvizație juridică, demnă de cluburile de amatori”.  

„Cică a decis că i s-a părut că probabil așa trebuie, pentru că a fost în Franța și cineva de acolo i-a zis că la ei există nu știu ce practică în acest sens. Mult stimată doamnă președinte, conflictul de interese are o definiție clară în legislația națională și se stabilește conform unor rigori juridice exacte. Există articole de lege și instituții abilitate care sunt împuternicite să constate acest lucru. Asta nu este la discreția unor persoane terțe și nu se face după ureche”, a menționat Sergiu Sîrbu. 

Mai mult, legislatorul consideră că mai degrabă Maia Sandu ar fi în conflict de interese în acest sens. 

„Dacă eu, în virtutea faptului că fac parte dintr-un grup parlamentar, care are legături cu presupuse persoane vizate în acest dosar, sunt bănuit, cum ați spus, de conflict de interese, față de dumneavoastră, care ați participat direct la acea tranzacție și ați votat în favoarea ei, nu există niciun fel de bănuieli?” - a remarcat Sîrbu.

Amintim că vineri, 26 februarie, membrii Consiliului Suprem de Securitate s-au convocat în ședință, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte, inclusiv concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Deputatul Sergiu Sîrbu nu a fost lăsat să intre la ședința CSS. Ulterior, el a susținut un briefing în care a declarat că incidentul este o încălcare crasă și a menționat că „alunecăm treptat în dictatură”.

177
Tagurile:
judecată, Maia Sandu

Загрузка...
Imagine simbol

Aeroporturile avertizate nu ceară adeverințe de vaccinare

0
(reînnoit 19:36 03.03.2021)
OMS a transmis un avertisment public prin care a atras atenția aeroporturilor și altor puncte de trecere a frontiere să nu ceară adeverințe de vaccinare anti-Covid 19.

BRUXELLES, 3 mar – Sputnik. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că aeroporturile și alte puncte de trecere a frontierei nu trebuie să ceară călătorilor să fie vaccinaţi pentru a putea intra pe teritoriul unei țări, de vreme ce vaccinarea împotriva Covid-19 nu este obligatorie.

OMS a arătat de asemenea că vaccinurile anti-COVID-19 nu pot fi o cerinţă pentru a călători, având în vedere că încă nu se cunosc efectele asupra reducerii răspândirii contagierilor, perioada de imunitate pe care o conferă sau dacă protejează împotriva formelor uşoare ale bolii.

De asemenea, „a acorda prioritate acestor călători ar putea avea drept consecinţă administrarea neadecvată de doze categoriilor de risc ce pot contracta forme grave de COVID-19”, a precizat OMS.

OMS atrage chiar atenția că utilizarea „certificatelor de imunitate” de către călătorii internaţionali (indiferent dacă s-au vaccinat sau dacă au anticorpi după ce au depăşit boala) nu este recomandabilă şi nici „nu este susţinută de evidenţe ştiinţifice”.

Pe de altă parte, OMS a evidențiat că persoanele de peste 60 de ani, cele cu boli cronice şi alte grupuri de risc ar trebui să evite să călătorească în ţări cu o rată înaltă de COVID-19, deși potrivit organizaţiei, călătorii internaţionali "nu trebuie consideraţi prin natura lor cazuri suspecte de COVID-19".

0
Tagurile:
Aeroport, Vaccinare

Загрузка...