Река Днестр

Nistrul în pericol major: Ecologiștii îi cer Ucrainei renunțe la un proiect

104
(reînnoit 17:23 10.02.2021)
Râul Nistru, care și așa se află într-o stare deplorabilă, riscă să fie secătuit complet, dacă proiectul ucrainean de construcție a șase hidrocentrale pe acest fluviu va fi pus în aplicare. Scăderea debitului în Nistru îi poate lăsa pe 63% dintre moldoveni fără apă.

CHIȘINĂU, 10 feb – Sputnik. O „masă rotundă” on-line cu genericul „Salvarea fluviului Nistru - problemă de securitate națională și regională”este organizată miercuri, 10 februarie, la inițiativa Partidului Verde Ecologist din Moldova.

La discuții participă savanți, politicieni preocupați de starea mediului, printre care și un fost ministru ucrainean al Mediului, reprezentanți ai unor ong-uri de pe ambele maluri ale râului, primari ai satelor de pe malul Nistrului, inclusiv ai unor localități din Ucraina.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, Vitalie Marinuța, liderul Partidului Verde Ecologist din Moldova, și-a exprimat regretul că reprezentanți ai „Apelor Moldovei” au răspuns că nu vor onora invitația de a participa la discuții. 

Vitalie Marinuța, care a crescut într-un sat de pe malul Nistrului, a fost intervievat de consăteanul său, jurnalistul Sputnik Andrei Porubin. Ambii cunosc situația reală și sunt preocupați de starea actuală a râului Nistru.

Starea actuală a râului Nistru, care pe timpuri era unul dintre cele mai frumoase fluvii ale Europei, este aproape de catastrofă la ora actuală și riscă să se transforme „într-o scară de cascade mlăștinoase”, a spus Vitalie Marinuța.

63% dintre moldoveni riscă să rămână fără apă potabilă

Sistemul hidrografic al Republicii Moldova este în proporție de 80% dependent de Nistru. 

Iată de ce ecologiștii din Republica Moldova sunt deosebit de îngrijorați de un proiect inițiat de Ucraina: construcția a șase hidrocentrale pe Nistru. Ei cer ca Ucraina să renunțe la această intenție.

Un asemenea proiect n-ar afecta mult Ucraina, dar ar avea un impact negativ major pentru Republica Moldova – 63% din populație ar rămâne fără apă în volum necesar, a menționat interlocutorul.

Vreo 500 de mii de moldoveni ar trebui să-și caute un nou loc de trai, pentru că ar rămâne fără apă potabilă, a declarat Vitalie Marinuța.

„Dacă scade debitul în râul Nistru, noi avem pierderi în bazinele subterane, în fântâni și-așa nu este apă, dar va scădea și mai mult. Râurile mici și așa au secat, iar cele care au mai rămas, dacă va scădea nivelul apei în Nistru, vor seca și mai mult”, a spus Vitalie Marinuța.

Cum arată la ora actuală râul Nistru? „Geme sărmanul Nistru, pentru că are probleme – vorbim alegoric. Cu toate că e frig afară, încă nu a înghețat și cam rămâne fără apă. (...) Da, este destul de critică situația fluviului Nistru”, a spus Vitalie Marinuța. 

El a menționat că la începutul anilor 80 ai secolului trecut starea Nistrului degradase mult, râul își pierduse cam o jumătate din debit, după construcția de către URSS a unei hidrocentrale – activitatea acesteia a redus drastic nivelul apei și multe localități au resimțit lipsa sau deficitul ei.

„Cu regret, acum, forțele oligarhice din Ucraina au reînnoit acel proiect de cândva, la care până și administrația Uniunii Sovietice renunțase, pentru că a observat că este unul antipopular, împotriva cetățenilor și împotriva naturii, iar din punct de vedere economic – nu prea fezabil. Pentru ca cele șase hidrocentrale să fie rentabile, ar fi nevoie de mult mai multă apă decât are Nistrul. O spun savanții”, a adăugat interlocutorul.

„Ecologiștii bat alarma, dar nu prea sunt auziți”, a subliniat Vitalie Marinuța.

El a remintit că autoritățile Republicii Moldova au creat, împreună cu cele ale Ucrainei, o comisie bilaterală pe problemele fluviului Nistru, dar „ea se mișcă cu viteza melcului”.

Violeta Ivanov i-a reproșat Maiei Sandu că n-a abordat corect problema Nistrului  

Deputatul Violeta Ivanov (Partidul ȘOR), fost ministru al Mediului, a apreciat, la un briefing din 20 ianuarie, că Maia Sandu a abordat superficial la Kiev problema situației catastrofale în care se află râul Nistru. 

Potrivit ei, există „riscul ca 70% din populația Republici Moldova să rămână fără apă, inclusiv locuitorii Chișinăului”.

Această situație a fost cauzată de „guvernările iresponsabile și rău-intenționate”, „soluția putea fi găsită la Kiev, însă Maia Sandu a abordat superficial subiectul”, a apreciat Violeta Ivanov, care a deținut funcția de ministrul al Mediului pe timpul guvernării comuniste.

Violeta Ivanov a spus că trebuie întreprinse o serie de acțiuni concrete, în regim de urgență, pentru a nu admite o adevărată catastrofă ecologică pe Nistru.

În opinia deputatului, Maia Sandu ar trebui să-i solicite omologului ei de la Kiev ca partea ucraineană să-și onoreze angajamentele asumate prin ratificarea Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului înconjurător în context transfrontalier și să-i solicite stoparea imediată a oricăror lucrări de extindere a Complexului Hidroenergetic Nistrean.

Violeta Ivanov a avut să-i reproșeze președintelui Maia Sandu că, în cadrul recentei sale vizite la Kiev, „nu a contribuit cu nimic la soluționarea problemei” și că, „mai mult, ea practic a recunoscut actualul status-quo”.

De ce este periculos proiectul hidrocentralelor pe Nistru dorit de Ucraina

Problema râului Nistru, a afirmat deputatul Violeta Ivanov, s-a agravat „începând cu anul 2010, pe timpul guvernului Filat, din care a făcut parte și Maia Sandu”.

În opinia Violetei Ivanov, guvernarea Filat a comis „un act de trădare națională”.

Ea a spus că, în 2010, premierii de atunci Vlad Filat și Iulia Timoșenko au semnat o „înțelegere cu iz penal, care prevedea inclusiv cedarea de către Moldova în favoarea Ucrainei a dreptului de proprietate asupra Centralei hidroelectrice de la Novodnestrovsk”.

„În anul 2011, Guvernul de atunci, din care, apropo, a făcut parte și președintele nou-ales, Maia Sandu, a aprobat hotărârea Guvernului prin care a fost cedat Ucrainei dreptul de proprietate deplină asupra Centralei hidroelectrice de acumulare prin pompare „Novodnestrovsk” printr-un Protocol moldo-ucrainean. Apoi, tot în 2011, Parlamentul Alianței pentru Integrare Europeană-2, din care a făcut parte doamna președinte și colegii ei, a ratificat acest protocol, legiferând astfel acest act criminal”, a explicat Violeta Ivanov.

În opinia ei, în cadrul recentei sale vizite oficiale la Kiev, Maia Sandu „a demonstrat lipsa totală de viziune asupra problemei respective, în privința intențiilor părții ucrainene de a extinde acest complex hidroenergetic de la Novodnestrovsk, precum și de a construi o cascadă de încă 6 hidrocentrale noi pe Nistru, catastrofale pentru Republica Moldova”.

„Doar în urma conectării a două generatoare la Centrala hidroelectrică de acumulare, volumul anual al fluviului Nistru a scăzut de la 10 la 7 kilometri cubi (miliarde tone sau miliarde metri cubi). Această pierdere de apă este egală cu cantitatea de apă care curge în râul Prut timp de un an. Acum imaginați-vă ce se va întâmpla dacă la Centrala vor fi conectate în total șapte turbine, precum planifică partea ucraineană”, a semnalat Violeta Ivanov.

Referitor la inițiativa Maiei Sandu ca UE să efectueze un studiu pe acest caz, Violeta Ivanov a spus că dispune de documente „care demonstrează cheltuirea deja a circa 3 milioane de dolari pentru evaluări”.

„Este condamnabil faptul că, atunci când mediul științific din Republica Moldova și din Ucraina, precum și societatea civilă, atenționează asupra consecințelor dezastruoase ale activității Complexului Hidroenergetic de la Novodnestrovsk și efectelor catastrofale care vor urma după construcția și punerea în funcțiune a celor 7 turbine planificate (dintre care 4 sunt deja construite n. r.) ale acestui Complex, președintele statului merge în Ucraina și, având o ocazie perfectă să abordeze direct această problemă vitală pentru Republica Moldova, ne demonstrează superficialism, lipsa capacității de negociere și nedorința de soluționare concretă a acestei probleme vitale pentru Republica Moldova”, a mai declarat Violeta Ivanov. 

Deputatul a menționat că, în conformitate cu tratatele internaționale în domeniu ratificate de ambele state, Ucraina s-a obligat să evalueze impactul asupra mediului încă la etapa inițierii construcției. Violeta Ivanov a precizat că personal a semnat un Protocol în acest sens cu partea ucraineană, pe când era ministru al Mediului.

Ce reprezintă Nistrul la ora actuală 

Fluviul Nistru are o lungime de 1362 de km și curge din munţii Carpaţi până la Marea Neagră, asigurând cu apă potabilă circa opt milioane de cetăţeni ucraineni şi moldoveni, pe un teritoriu de peste 72 de mii de kilometri pătraţi. 

„Deşi importanța acestui fluviu, care pe vremuri se considera unul din cele mai frumoase din Europa, este enormă pentru dezvoltarea zonelor riverane, iar pentru Republica Moldova chiar este vital, atitudinea autorităților față de el este una nepăsătoare. Procesul eutrofizării, caracteristic mlaştinilor şi zonelor umede, a cuprins întreaga albie a fluviului, de la izvoare până la liman. Pe timpuri, Nistrul aducea anual pe teritoriul Republicii Moldova 10-11 km cubi de apă şi două viituri în primăvară şi toamnă. În prezent, cu mare greu se adună 5-6 km cubi, fără nicio viitură”, potrivit unei note informative a Partidului Verde Ecologist.

Acum, cea mai importantă misiune a ecologiștilor și politicienilor moldoveni ar fi să convingă autoritățile ucrainene să renunțe la proiectul celor șase hidrocentrale pe Nistru.

104
Tagurile:
Ministru
Maia Sandu

Reacția Maiei Sandu la decizia Curții Constituționale care i-a anulat decretul

319
Maia Sandu a comentat la un briefing ultima decizie a Curții Constituționale și a subliniat că dorește alegeri parlamentare anticipate. Ea a spus că „dezoligarhizarea țării trebuie să înceapă din Parlament”.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut pe 23 februarie, seara târziu, un briefing în care s-a referit la decizia Curții Constituționale prin care i-a fost declarat neconstituțional decretul de desemnare repetat la funcția de premier a Nataliei Gavrilița.  

Maia Sandu a spus că decizia din 23 februarie a Curții Constituționale descrie competențele instituțiilor statului într-o situație de „normalitate” pe care țara, în opinia ei, n-o are la ora actuală.

„Noi astăzi n-avem o situație de normalitate”, a spus președintele. Situația actuală, a apreciat Maia Sandu, seamănă cu situația din 2014 - 2015, când oligarhul Plahotniuc, cumpărând deputați, și-a încropit o majoritate de buzunar”. 

Maia Sandu a subliniat și cu această ocazie că dorește alegeri parlamentare anticipate, în urma cărora țara s-ar alege cu un parlament nou. Ea a spus că „țara are nevoie de un Parlament nou și de un guvern format din profesioniști”. 

„Dezoligarhizarea țării trebuie să înceapă din Parlament”, a spus președintele. Maia Sandu a afirmat că „cea mai mare rezistență la reforma Justiției este în Parlament”.

Președintele a apreciat că schimbarea în țară nu s-a produs, pentru că în Parlament au reușit să ajungă mulți deputați cu calități morale îndoielnice.

Sandu a criticat activitatea deputaților din Partidul Socialiștilor (PSRM) și a celor din Partidul „ȘOR”, și a spus că o majoritate formată din aceștia, care ar susține instalarea unui nou guvern, „nu are nimic in comun cu salvarea țării”, că nu poate crede „că o majoritate ca aceasta poate dori binele țării”.

„Nu sunt prizoniera funcției”, a spus Maia Sandu, adăugând că nu va fi „un președinte comod pentru cei certați cu legea”.

Amintim că luni, 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru. Hotărârea a fost pronunțată în urma sesizării făcute de PSRM.

Anterior, candidatul la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova și echipa de miniștri nu au primit votul de încredere al deputaților. În ședința din 11 februarie, în cadrul căreia Gavrilița a prezentat în fața deputaților programul de guvernare, aceasta și echipa de miniștri propusă nu a fost votată de niciun deputat.

Ce așteaptă Partidul „ȘOR” și „Pentru Moldova” de la Maia Sandu>>>

În acea zi, partidul socialiștilor a propus propriul candidat pentru funcția de premier, Mariana Durleșteanu, fost ministru al Finanțelor și fost ambasador al Moldovei în Marea Britanie. Pentru înaintarea și susținerea ei a fost constituită o majoritate parlamentară în care au intrat 54 de deputați socialiști și ai Platformei parlamentare „Pentru Moldova”.

Ulterior, președintele Maia Sandu a invitat grupurile, platformele și fracțiunile parlamentare la consultări. În urma discuțiilor, în cadrul cărora a fost propusă și candidatura lui Andrei Năstase, Maia Sandu a anunțat că propune repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru.

319
Tagurile:
Reacție, Moldova, Decret, Curtea Constituțională, Maia Sandu

Загрузка...
Igor Dodon

Cum a comentat Igor Dodon decizia de ultimă oră a Curții Constituționale

63
Igor Dodon spune că n-are nicio satisfacție de pe urma deciziei Curții Constituționale și că, într-un stat de drept, un președinte precum Maia Sandu n-ar mai rămâne în funcție.

CHIȘINĂU, 23 feb – Sputnik. Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), fostul președinte al țării Igor Dodon, îi cere Maiei Sandu să emită imediat decretul de învestire a unui candidat legal la funcția de prim-ministru.

Dodon apreciază că decizia Curții Constituționale de marți, 23 februarie, este „alarmantă” și „era una absolut previzibilă”.

„Această decizie e totodată alarmantă, fiindcă este dovada că Republica Moldova este acum condusă de un președinte care la două luni de mandat are deja două încălcări grave ale Constituției – ceea ce reprezintă o situație condamnabilă și fără precedent în istoria țării”, este menționat într-o declarație publicată de Dodon pe rețelele de socializare.

Igor Dodon susține că nu are „niciun fel de satisfacție politică după decizia CC”.

„Nici eu, nici colegii mei din PSRM nu am câștigat nimic din această decizie, ea nu dă cuiva satisfacție politică, dar vine să oprească derapajul constituțional al președintelui, după ce aceasta a demonstrat din nou că operează cu duble standarde și că noțiunea de stat de drept este valabilă pentru fiecare cetățean, în afară de președintele țării, care se poziționează pe sine deasupra tuturor legilor și, cel mai grav, deasupra Constituției țării”, comentează liderul PSRM.

Igor Dodon apreciază că, într-un stat de drept, un președinte precum Maia Sandu n-ar mai rămâne în funcție.

„Într-un stat de drept, un astfel de președinte nu ar mai fi în funcție, ar demisiona singur sau ar fi demis”, în opinia liderului PSRM.

„Personal, cred însă că Maia Sandu mai trebuie să rămână în funcție, mai este nevoie de puțin timp ca toată lumea să se convingă de lipsa ei de responsabilitate și de incapacitatea ei de a face ceva bun pentru țară. După falimentul ei ca prim-ministru, urmează ca toată lumea să se convingă de falimentul ei ca șef de stat”, este de părere Igor Dodon. 

El adaugă că „timpul le pune pe toate la locul lor” și, ”mai devreme sau mai târziu, doamna președinte împreună cu complicii ei din PAS vor răspunde în fața legii pentru uzurparea puterii de stat”.

Igor Dodon îi cere Maiei Sandu să emită imediat decretul de învestire a unui candidat legal la funcția de prim-ministru. „Menționăm aici în mod special candidatura doamnei Mariana Durleșteanu, care a fost înaintată cu respectarea tuturor procedurilor, de o majoritate parlamentară legal constituită”, scrie el.

„În cazul în care acest decret nu va fi emis și țara va rămâne în continuare neguvernată, PSRM va veni cu noi măsuri și acțiuni care să pună punct acestei crize, inclusiv acțiuni ample de protest, dar și demersuri pentru responsabilizarea legală și politică a celor care au creat acest haos în țară”, mai declară Igor Dodon. 

Liderul PSRM adaugă că „în calitate de cel mai reprezentativ partid din Parlament, Partidul Socialiștilor este gata în continuare să facă tot ce este necesar pentru ieșirea rapidă din această criză și pentru protejarea Constituției și a siguranței sociale și economice a cetățenilor”.

Decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru este neconstituțional. Decizia a fost pronunțată de Curtea Constituțională după ședința de marți, 23 februarie, în cadrul căreia a fost examinată în fond sesizarea unor deputați socialiști prin care au cerut suspendarea decretului prezidențial de desemnare repetată a Nataliei Gavrilița. 

63
Tagurile:
Igor Dodon
Tematic
Dodon - „Nu votăm guvernul „fake” - este un spectacol de prost gust”
Foto - Cum îl vom ține minte pe Igor Dodon în funcția de președinte
Igor Dodon s-a întâlnit la Moscova cu Dmitri Kozak: Iată ce au discutat

Загрузка...
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров.

Moscova solicită administrației Biden reafirme inadmisibilitatea războiului nuclear

0
(reînnoit 18:47 24.02.2021)
Șeful diplomației ruse susține reafirmarea inadmisibilității războiului nuclear dintre Moscova și Washington. Potrivit acestuia, această propunere a fost adresată Statelor Unite pe 4 februarie.

BUCUREŞTI, 24 feb – Sputnik. Pe 24 februarie, într-o sesiune virtuală a Conferinței privind dezarmarea, susţinută la Geneva, Sergei Lavrov a declarat că, în timpul unei conversații telefonice din 4 februarie cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a propus reafirmarea angajamentului din partea Rusiei și a Statelor Unite cu privire la inadmisibilitatea războiului nuclear.

Sergueï Lavrov
© Sputnik / Le service de presse du ministère russe des Affaires étrangères

„Susținem în mod ferm reafirmarea formulării fundamentale de către Rusia și Statele Unite, precum și de către alți membri din cadrul celor cinci puteri nucleare, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că nu ar trebui declanșat niciodată”, a spus şedul diplomaţiei ruse, reamintind despre propunerea sa către secretarul de stat al SUA.

Ministrul rus de Externe a menționat că asigurarea restricției în contextul denunțării Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acţiune (INF) a rămas o problemă prioritară.

„Propunerea noastră rămâne în vigoare: nu vom desfășura astfel de rachete terestre în regiuni în care nu vor fi desfăşurate aceleași dispozitive americane. Facem apel la țările NATO să ia măsuri reciproce similare. Propunerile noastre specifice privind măsurile de verificare reciprocă sunt cunoscute”, a adăugat ministrul, citat de Sputnik France.

O propunere deja făcută de Rusia

Anterior, Rusia a propus în mod repetat Washingtonului reafirmarea, în calitate de mari puteri nucleare, a tezei afirmate de Gorbaciov şi Reagan potrivit căreia războiul nuclear nu trebuie declanşat niciodată și că nu pot exista câștigători, dar administrația Trump nu a răspuns propunerii.

În 1985, acest concept de război nuclear care exclude noțiunea de învingător a fost aprobat de către președintele URSS de atunci Mihail Gorbaciov și de omologul său american, Ronald Reagan.

0
Tagurile:
Joe Biden, Moscova
Tematic
Lavrov: Rusia nu pleacă din Europa
Peskov: Declarațiile lui Lavrov despre UE - denaturate, Rusia dorește relații bune cu UE
Lavrov a numit condițiile de cooperare cu Uniunea Europeană

Загрузка...