Ambasadorul Federației Ruse, E.S. Oleg Vasnețov

Vasnețov: Prietenia popoarelor noastre - fundamentul dezvoltării relațiilor interstatale

152
Ziua Diplomatului este marcată pe 10 februarie de angajații Ministerului rus de Externe. În ajunul acestei sărbători profesionale, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Sputnik Moldova.

- Oleg Vladimirovici, dumneavoastră dețineți funcția de ambasador în Moldova de doi ani și jumătate. Anterior, ați fost ambasador în Republica Democrată Congo. Regiunile sunt fundamental diferite, a fost dificil să vă restructurați și să vă adaptați la noile condiții?

- Evident, specificul diferă. Dar nu trebuie să uităm că avantajul școlii diplomatice sovietice și, apoi, a școlii diplomatice rusești este în universalitatea și flexibilitatea abordărilor sale în realizarea sarcinilor multilaterale, în contextul unei agende internaționale aflate în continuă schimbare. Desigur, timpul trece, lumea se schimbă, instrumentarul se schimbă, dar principiile de bază - loialitatea față de Patrie și interesele naționale - rămân fundamentul intern pe care diplomații ruși își îndeplinesc datoria. Cu această atitudine am venit la Chișinău. Sunt mândru că conducerea țării noastre mi-a încredințat să reprezint interesele rusești în Republica Moldova - un stat interesant și distinctiv, cu o viață social-politică dinamică și cu tradiții bogate, care, în plus, este legată de Rusia printr-o istorie și cultură comune. Sunt sigur că legăturile vechi de secole ale prieteniei dintre popoarele noastre rămân o bază solidă pentru dezvoltarea relațiilor interstatale.

- Numirea Dvs. a avut loc într-o perioadă de răcire accentuată a relațiilor dintre Moscova și Chișinău, însoțită de o serie de scandaluri. De atunci, situația a revenit la normalitate. Considerați că acesta este inclusiv meritul Dvs.?

- Mai degrabă, o consider drept o datorie onorabilă. La urma urmei, un diplomat se află în serviciu de dragul unor relații bilaterale reciproc avantajoase, armonioase și echilibrate cu țara în care reprezintă interesele patriei sale. În ceea ce privește restul întrebării... În iunie 2019, la Chișinău au avut loc evenimente cu adevărat istorice.

În interesul poporului moldovenesc, le-am întins atunci mâna forțelor politice progresiste și tuturor oamenilor de bună credință în dorința lor de a se elibera de regimul oligarhic. Noul guvern a fost sprijinit și de partenerii noștri occidentali.

Pe fondul, s-o spunem direct, relațiilor complicate în prezent dintre Rusia și Occident, „cazul moldovenesc” - așa cum au numit experții și politicienii acest exemplu al interacțiunii unice dintre Bruxelles, Moscova și Washington - vorbește despre posibilitățile de a găsi compromisuri în probleme dificile și acute din relațiile internaționale actuale.

- Care sunt principalele direcții în care se dezvoltă acum cooperarea dintre Moscova și Chișinău? Există acorduri-cadru pentru anumite viitoare proiecte?

Oleg Vasneţov
© Photo : Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova
- Cele mai de perspectivă direcții ale agendei noastre bilaterale sunt problemele comerciale, economice, energetice, cultural-umanitare. Federația Rusă este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Ponderea țării noastre în comerțul exterior al Moldovei este de aproximativ 11%. Livrarea fără taxe a fructelor și legumelor moldovenești pe piața rusă contribuie la susținerea agricultorilor moldoveni, iar transferurile de mijloace bănești ale imigranților de muncă moldoveni din Rusia reprezintă mai mult de 20% din volumul total al sumelor bănești trimise de peste hotare.

În prezent, suntem pregătiți să semnăm acorduri interguvernamentale privind securitatea socială, recunoașterea reciprocă a studiilor, calificărilor și diplomelor, precum și traducerea în fapt a unui pachet de documente interdepartamentale în domeniul sănătății și culturii.

Relațiile de afaceri ruso-moldovenești sunt, de asemenea, active. Printre proiectele cu perspectivă se numără lansarea producției de materiale de construcție și extinderea capacităților casei comerciale Bașkirstan-Moldova. Investițiile majore în economia moldovenească vor deveni investițiile în deschiderea pe teritoriul Republicii Moldova a unui „AgroHub” - o structură bilaterală care facilitează procedurile de comerț exterior.

Vă pot asigura că Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova va continua să depună toate eforturile pentru dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești.

- Ce ne puteți spune cu ocazia Zilei lucrătorului diplomatic? Cum vedeți evoluția internațională actuală?

- Noi, angajații Ministerului rus al Afacerilor Externe, suntem mândri de istoria diplomației ruse, care datează din secolul al IX-lea, din momentul în care prima ambasadă a fost delegată la Constantinopol și a fost semnat tratatul „Despre pace și dragoste” cu Imperiul Bizantin. În același timp, apărăm în mod consecvent necesitatea respectării identității culturale și civilizaționale a popoarelor lumii, a dorinței lor de a-și determina propriul destin și de a-și alege singure politica externă, fără ordine sau presiuni din exterior.

Lumea de astăzi trăiește schimbări furtunoase. Apar și se consolidează noi centre de atracție economică și influența politică asociată cu ele, care urmăresc o politică externă independentă. Întruchiparea practică a acestei tendințe este procesul de formare a unui nou sistem de ordine mondială, mai corect, mai democratic. Nu cred că ar mai trebui demonstrat că tabloul complicat al vieții internaționale ar fi trebuit de mult să-i învețe pe toți să construiască împreună mecanisme de guvernanță globală care să corespundă cerințelor secolului XXI. Dovadă a acestui fapt este pandemia de coronavirus, ale cărei consecințe continuăm să le resimțim.

Ca un rezumat, voi adăuga că diplomații au o responsabilitate aparte în elaborarea soluțiilor optime, care să-i satisfacă, fără excepție, pe toți participanții la comunicarea interstatală, în cele mai diverse domenii. Doar împreună putem găsi răspunsuri eficiente la provocările și amenințările majore pentru umanitate.

- Mulțumesc și felicitări cu prilejul sărbătorii!

- Mulțumesc!

152
Tagurile:
Oleg Vasnețov
Lenuța Burghilă

Lenuța Burghilă, despre provocările din viața sa

28
(reînnoit 18:19 05.03.2021)
Artistul poporului din Republica Moldova a răspuns unor întrebări mai puțin convenționale în cadrul unui interviu acordat Agenției de Presă Sputnik. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Lenuța Burghilă, artist din Republica Moldova, cunoscut și iubit și în România, a răspuns unor întrebări neconvenționale în cadrul unui interviu acordat Agenției de Presă Sputnik.

Prima parte a interviului, în care frumoasa artistă a subliniat cât îi e de dragă România și oamenii săi poate fi citită aici.

Sunteți o femeie frumoasă și de succes. Cum reușiți să faceți față tuturor provocărilor și care este ritualul dumneavoastră de frumusețe? Mergeți la saloane, vă îngrijiți acasă?

Eu, personal, mă țin într-o oarecare formă, prin spiritual. Bogăția asta a mea (spirituală – nota Georgiana Arsene) mereu mă ține pe o undă să nu decad, pe o undă creativă și foarte optimistă, din punct de vedere al dispoziției.

Fac mereu ceva ca să nu simt cum timpul trece. Dacă e vorba de fiziologic, eu mai încerc să fac sport când am timp, mai aplic niște măști, mai merg din când în când la salon, dar nu totdeauna. Îmi fac singură masaj pe față, fac sport, încerc să țin niște diete…

Eu am și niște gene… Mama mea, la 80 de ani, nu are riduri decât pe sub ochi.

Cel mai important este sportul, alimentația sănătoasă – țin cont mereu să consum un singur produs, să nu le amestec: dacă e terci, să fie doar terci, dacă e ciorbă, să fie doar ciorbă – mereu un zâmbet pe față și activitatea. Oamenii mereu mă inspiră. 

Ați intrat în politică alături de Partidul PACE…

Sunt om de artă care fac politica culturii și vreau să fie și o cultură a politicii.

Nu v-a fost teamă să intrați în politică, un domeniu considerat ”al bărbaților”?

Eu nu știu dacă ar fi bine să gândim că doar bărbații trebuie să facă politică, fiindcă sunt atâtea doamne care ar face și fac mai multe decât niște bărbați.

Mie nu mi-a fost frică, niciodată, să încerc ceva nou. Eu știu ce am, ce pot oferi, ce așteptări pot avea și ce rezultat vreau să obțin.

Eu am intrat în politică și am ramura mea în care lucrez – Departamentul Cultură și Artă. Noi avem proiecte pe acest segment pe care le promovăm și încercăm să facem lumea mai bună, să îndemnăm lumea la frumos. Să fie mai puțină gâlceavă. Îl apreciez foarte mult pe liderul partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc.

Mă gândesc dar îmi pare că nu toate partidele au Departamentul Cultură și Artă. De aceea am și venit la acest partid, am venit la locul potrivit. Altfel, nu știu dacă aș fi acceptat să fac parte dintr-un partid.

28
Tagurile:
Lenuța Burghilă
Tematic
Tudor Chirilă, făcut praf de o celebră avocată. Tot internetul râde de artist!
Moldovenii se nasc artiști. Noul șef de la Anticorupție nu face excepție. VIDEO
Celebru artist o face praf pe Clotilde Armand: ”Ce caută această CREATURĂ în țara mea?”

Загрузка...
Testare la coronavirus

Noi reguli COVID-19 de intrare în Moldova din 5 martie - decizia CNESP

2166
Poliția de Frontieră anunță că în urma hotărârii de CNESP, din 5 martie 2021, ora 00:00, sunt stabilite noi reguli regulile de intrare în Republica Moldova, atât pentru conaționali, cât și pentru străini.

CHIȘINĂU, 5 mart - Sputnik. Potrivit Poliției de Frontieră, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică, precum și vor semna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 (paisprezece) zile, în locurile determinate. În cazul minorilor până la 14 ani, fișa epidemiologică și declarația pe propria răspundere este completată şi semnată de reprezentantul legal sau însoțitorul.

Sunt exceptate de măsura de autoizolare următoarele categorii de persoane, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă:

1) copiii cu vârsta mai mică sau egală cu 5 ani;

2) persoanele, care dețin rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport proprii). Confirmarea trebuie să fie prezentată în una din limbile română, engleză, franceză sau rusă.

3) conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor/navelor şi brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren.

4) persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitar, inclusiv însoțitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative).

5) elevii/studenții, care urmează să susțină examene, care merg la studii în unități/instituții de învățământ pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotare, sau care se deplasează pentru activități legate de finalizarea/organizarea/desfăşurarea studiilor, la concursuri sau olimpiade internaționale, cu prezentarea documentelor confirmative. Excepția se aplică şi pentru reprezentantul legal sau însoțitorul desemnat prin declarație de către reprezentantul legal.

6) persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document confirmativ, care include invitaţia şi/sau contractul încheiat cu o persoană juridică rezidentă în Republica Moldova.

7) persoanele care călătoresc în străinătate în interes profesional şi la revenire în ţară prezintă confirmarea delegării în străinătate emisă din numele persoanei juridice rezidente a Republicii Moldova în baza invitației sau contractului încheiat cu agentul economic din străinătate sau ordin de delegare emis de instituţiile publice ale Republicii Moldova.

8) lucrătorii transfrontalieri care intră în Republica Moldova din România sau Ucraina, precum şi cei din Republica Moldova angajaţi ai agenţilor economici din ţările menţionate, care fac dovada raporturilor contractuale cu agenţii economici respectivi.

9) posesorii paşapoartelor diplomatice, de serviciu, oficiale şi speciale şi altele asimilate acestora – stabilite conform Anexei nr.2 la Hotărârea Guvernului nr.765 din 18 septembrie 2014, inclusiv membrii familiilor personalului misiunilor diplomatice şi consulare şi organizaţiilor/misiunilor internaţionale acreditate în Republica Moldova şi/ sau personalul implicat în asigurarea ajutorului umanitar.

10) sportivii care se deplasează în scopul participării la competiții sportive internaționale și cantonamente, precum și membrii delegațiilor sportive sau însoțitorii acestora (părinții sau reprezentații legali ai copiilor minori).

11) persoanele în tranzit.

12) persoanele care sunt citate de instanțele de judecată/organele de drept din Republica Moldova, precum și reprezentanții legali ai acestora, dovedit prin documente confirmative în acest sens.

13) persoanele care dețin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19. Confirmarea trebuie să fie prezentată în una din limbile română, engleză, franceză sau rusă.

14) persoanele, cărora nu li s-a permis intrarea în statul vecin (România sau Ucraina) prin punctele de trecere rutiere sau persoanele cărora nu li s-a autorizat ieșirea din Republica Moldova ori nu li s-a autorizat scoaterea mărfurilor şi a altor bunuri.

Persoanele care se află în regim de autoizolare/carantină pot întrerupe acest regim, după a 10-a zi, dacă efectuează un test PCR COVID-19, iar rezultatul acestuia este negativ.

2166
Tagurile:
Intrare, Restricții, Moldova
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...

CNSU, undă verde pentru elevii din ani terminali

0
În seara zilei de astăzi, 5 martie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre ce vizează elevii din anii terminali ai ciclurilor de învățământ. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre potrivit căreia se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2.

El se modifică în sensul participării fizice la cursuri a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.

În cursul zilei de astăzi, 5 martie 2021, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – anunța, referitor la dorința Ministerului Educației de a continua școala față în față, în scenariul roșu, și pentru anii terminali, că Federația este de acord cu acest punct de vedere dacă ceilalți ani de studiu rămân online. 

Dacă se dorește neapărat prezența copiilor din preșcolar și primar, atunci este obligatorie posibilitatea opțiunii familiei.

”Faptul că vorbim de o rată a incidenței mai mare de 3 la mie – teoretic, în realitate este mult mai mare – riscurile sunt crescute”, a scris Iulian Cristache pe Facebook.

Reamintim că municipiul București a intrat din nou în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,5, potrivit datelor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică.

0

Загрузка...