CHIȘINĂU, 27 dec - Sputnik. Un cetățean român a încercat să-i ducă de nas pe polițiștii de frontieră. Acesta intenționa să intre pe teritoriul Republicii Moldova în baza unui act ce nu-i aparține. Mai mult decât atât, actul pe care îl deținea asupra sa era falsificat, informează serviciul de presă al Poliției de Frontieră.
Totul s-a întâmplat în această dimineață în punctul de trecere a frontierei Leușeni, printre pasagerii cursei Timișoara-Chișinău. Bărbatul de 25 de ani s-a legitimat în baza unui buletin de identitate moldovenesc.
”La cercetarea atentă al acestui act, polițiștii de frontieră au observat mai multe semne care indicau asupra faptului că actele sunt falsificate. Ca rezultat, la procesarea informației din baza de date s-a constatat că actul este eliberat pe numele unui cetățean al Republicii Moldova”, este precizat în informarea de presă a Poliției de Frontieră.
Tânărul a recunoscut că a recurs la acte de înșelătorie prin falsificarea actelor de identitate. Pentru că nu putea intra pe teritoriul țării noastre, din cauza restricțiilor de circulație în contextul pandemiei, tânărul a apelat la ajutorul unui cetățean al Republicii Moldova pentru a-și perfecta un buletin de identitate moldovenesc. Pentru aceste servicii ar fi achitat suma de 500 de euro. Pe cazul dat continuă cercetările pentru elucidarea tuturor circumstanțelor. Persoanei nu i-a fost autorizată intrarea în Republica Moldova.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Echipa Sputnik Moldova a decis să întrebe moldovencele ce venituri și-ar dori să aibă în acest an bărbații lor, astfel ca să le ajungă pentru cheltuielile casnice, dar și pentru odihnă. Se pare că la acest capitol moldovencele sunt mai modeste și nu visează la milioane, ci la salarii care le-ar permite ca familia să nu ducă lipsă de anumite lucruri stringente.
Clasamentul salariului mediu în Moldova și în statele vecine>>>
Deși femeile au numit diverse sume, multe visează ca din banii câștigați să poată fi acoperite cheltuielile pentru facturi, mâncare și îmbrăcăminte, dar și să mai pună ceva deoparte pentru odihnă, cel puțin o dată pe an. Dacă sunteți curioși să aflați la câți bani visează moldovencele, priviți materialul video realizat de echipa Sputnik Moldova.
În astfel de condiţii, pentru oamenii străzii din Chişinău o adevărată salvare este Centrul de găzduire unde se pot adăposti în perioada când temperaturile sint foarte joase.
Oameni ajung pe drumuri din diverse motive: fie au fost alungați din casă de rude, au avut datorii sau au intrat în patima alcoolului.
La Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost din Chișinău poţi întâlni persoane de toate vârstele şi din cele mai diverse categorii sociale. Sunt chiar şi străini. Toţi aceştia au ajuns la un moment dat într-o situație dificilă și acum speranța lor este în ajutorul unor oameni cărora le pasă.
Aflați cum supraviețuiesc oamenii străzii din Chișinău din galeria foto Sputnik.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Angajații Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost sunt gata oricând să-i ajute pe cei aflați aici să se reintegreze în societate.
Acum aici sunt 65 de persoane, însă în perioada caldă a anului numărul beneficiarilor este mai mic. Potrivit conducerii centrului, lunar statul cheltuiește aproximativ 4 mii de lei pentru întreținerea unei persoane.
Chaphra Mecler este cetățeană SUA. A venit în Moldova acum un an în speranța că-și va găsi fiul dispărut. Dar în circumstanțe necunoscute, și-a pierdut actele și a ajuns pe stradă. Acum, autoritățile din Moldova împreună cu cele din America fac tot posibilul să o ajute.
Beneficiarii care ajung aici trebuie să respecte mai multe condiții: să nu consume alcool, droguri și să-și facă curățenie în spațiul personal.
Beneficiarii centrului au o cantină modernă, unde iau masa de trei ori pe zi. Totul este dezinfectat după fiecare masă.
Asistenții sociali din instituție lucrează zilnic cu aceste persoane și încearcă să le convingă să aleagă o cale corectă în viață.
În perioada rece a anului numărului beneficiarilor crește. Persoanele ajung aici pe diverse căi: fie se adresează singure, le aduc asociațiile obștești, oamenii cu suflet bun care vor să le ajute, sau vin prin intermediul Poliției și medicilor.
Oameni ajung pe drumuri din diverse motive: fie au fost alungați din casă de rude, au avut datorii sau au intrat în patima alcoolului.
Iarna este cea mai grea perioadă pentru oamenii rămași fără acoperiș deasupra capului.
Pentru mulți dintre cei ajunși la Centru aceasta este singura posibilitate de a avea cel puțin temporar un acoperiș deasupra capului.
În perioada rece a anului, și Poliția face razii prin oraș pentru a-i convinge pe oamenii străzii să meargă la centrele de adăpost ca să nu înghețe afară.
Unii oameni ai străzii preferă să rămână pe drumuri chiar și iarna, iar singura lor salvare sunt persoanele de bună credință care le întind o mână de ajutor.
Mulți boschetari se adună zilnic la Complexul Memorial „Eternitate” pentru că reprezentanții Casei de Milostenie din Chișinău le aduc mâncare caldă.
Angajații Poliției merg în locurile unde se adună cel mai des persoanele fără adăpost și poartă cu ei discuții, iar cei care se lasă convinși sunt adăpostiți la Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost.
BUCUREŞTI, 18 ian – Sputnik. Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din California, se suspectează că dozele din lotul Moderna 041L20A provoacă un „număr de reacţii adverse mai mare decât de obicei” și ar trebui suspendată administrarea lor înainte de încheierea investigaţiei.
Incidentele menționate ar fi avut loc la o singură clinică comunitară, care se relatează că a fost închisă timp de câteva ore după raportarea reacțiilor adverse. În total, lotul de 330.000 de doze a fost distribuit către 287 de furnizori din întregul stat, dar este prima dată când a fost raportată o reacție alergică la acestea, a declarat epidemiologul de stat dr. Erica S. Pan, potrivit Sputnik News.
#BREAKING from @CAPublicHealth : Vaccine providers have been recommended to pause the administration of a specific lot of the #Moderna #COVID19 vaccine due to possible allergic reactions that are under investigation. pic.twitter.com/cQCZeqm3ye
— Shawna Khalafi (@ShawnaKhalafiTV) January 18, 2021
O reacție alergică severă a fost raportată anterior în Boston în decembrie, după ce un medic a primit un vaccin Moderna. În același timp, autoritățile medicale americane cercetează mai multe cazuri de reacții severe la vaccinul anti-coronavirus Pfizer/BioNTech.
California este cel mai afectat stat american, fiind înregistrate aproximativ 3 milioane de infectări (un milion de infectaţi în Los Angeles) și peste 33.000 de decese, potrivit Universității Johns Hopkins.