Londra, Marea Britanie

Secțiile de votare din Marea Britanie - alegeri prezidențiale din Moldova

161
(reînnoit 11:01 14.11.2020)
Moldovenii cu drept de vot din Marea Britanie sunt îndemnați să se informeze bine înainte de a merge la una din secțiile de votare deschise pe teritoriul acestei țări.

 Familiile cu copii mici, femeile însărcinate și persoanele cu dizabilități vor avea prioritate la intrare în secțiile de votare care vor fi deschise pe teritoriul Marii Britanii.

Într-o informarea de presă, Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie precizează că și pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cetățenii cu drept de vot vor trebuie să respecte o serie de măsuri de protecție.

Astfel, toți alegătorii care vor veni la secțiile de votare din Marea Britanie vor purta mască de protecție și vor respecta distanța socială de cel puțin un metru între persoanele care nu locuiesc împreună. Ambasada le recomandă cetățenilor care se prezintă la secțiile de votare să vină cu un pix propriu pentru a semna în lista electorală.

De asemenea, oamenii sunt îndemnați ca, imediat după procedura de vot, să părăsească incinta secției de votare, dar și adiacentul acesteia, pentru a nu crea aglomerații care ar avea un impact negativ asupra desfășurării procesului electoral, inclusiv implicarea forțelor de menținere a ordinii și sensibilizarea autorităților locale.

Pentru a preveni crearea aglomerațiilor și a nu pune presiune asupra secțiilor de votare din Londra și Northampton, care au fost cele mai aglomerate la primul tur, se recomandă votarea la una dintre secțiile aflate în celelalte localități din Marea Britanie.

Confirmare pentru deplasarea la secțiile de votare din Marea Britanie

Pe teritoriul Marii Britanii vor fi deschise șapte secții de votare care vor fi asigurate cu câte 5000 de buletine de vot fiecare. De asemenea, în scopul fluidizării procesului, va fi mărit numărul cabinelor de vot la toate secțiile de votare.

  • Adresele secțiilor de votare pentru turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova pe teritoriul Marii Britanii sunt următoarele:
    Londra: East London Gymnastics Centre, 1 Triumph Road, Beckton E65LW;
  • Londra: Hilton London Kensington, 179-199 Holland Park Ave, Holland Park, London W11 4UL;
  • Londra: Mama Shelter, 437 Hackney Road, E2 8PP;
  • Birmingham: Jurys Inn, 245 Broad Street, Birmingham, B1 2HQ;
  • Manchester: INNSIDE by Meliá Manchester, 1 First Street, Manchester, M15 4RP;
  • Northampton: Restaurant “Moldova”, str. 76-92 Great Russell Street; Northampton, NN1 3BU;
  • Glasgow: Renfield Centre 260 Bath Street, Glasgow, G2 4JP.

Toate secțiile de votare vor funcționa în intervalul de timp 07:00 - 21:00, ora locală.

Pentru a vota este necesar sa aveți unul din următoarele documente: pașaport moldovenesc, valabil sau expirat, buletin de identitate valabil, cu fișa de însoțire, sau livret de marinar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

161
Tagurile:
Secții de votare, Marea Britanie, Moldova, Alegeri prezidenţiale
Тема:
Alegeri prezidențiale în Moldova 2020 (86)
Traian Băsescu

Ce șanse are Băsescu obțină cetățenia Republicii Moldova

39
Politologul a explicat în studioul Sputnik Moldova ce șanse are fostul președinte român de a deveni cetățean al Moldovei și de a desfășura aici o activitate politică.

CHIȘINĂU, 3 dec – Sputnik. Fostul președinte român Traian Băsescu a declarat că intenționează să obțină iarăși cetățenia Moldovei. ”Mi-a luat Dodon cetățenia, dar sper să mi-o redea Maia Sandu”, a declarat el la un post de televiziune din România. Politologul Corneliu Ciurea a explicat în studioul Sputnik Moldova ce șanse are Băsescu să redevină cetățean al Moldovei.

”Aceasta depinde de faptul dacă Băsescu va considera necesar să depună iarăși actele pentru obținerea cetățeniei moldovenești. Evident, obținerea sau neobținerea cetățeniei de către un astfel de cetățean al României depinde în mare măsură de ”curenții” politici din Moldova. De aceea, în perioada Sandu procedura ar putea decurge mai ușor decât sub Dodon”, a spus Ciurea.

Politologul nu a observat însă un prea mare entuziasm al președintelui nou ales în legătură cu perspectiva de a-i oferi ex-președintelui României pașaportul moldovenesc.

”Nu se știe în ce măsură este important pentru Băsescu însuși să obțină cetățenia. Maia Sandu, de asemenea, s-a exprimat fără prea multă căldură în legătură cu această chestiune, în limbaj tehnic – să depună din nou actele și vom decide”, a menționat politologul.

Ciurea a apreciat de asemenea șansele ca Băsescu să se ocupe de activitatea politică în Moldova, în cazul obținerii cetățeniei moldovenești de către acesta.

”Anterior a existat senzația că Băsescu ar fi putut ”învârti” ceva în politica moldovenească. În momentul de față, am impresia că interesul lui a cam secat. Totuși, curentul unionist nu mai impresionează în ultima perioadă. El a contribuit de asemenea la asta și s-a retras în umbră”, a conchis politologul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
Moldova, cetățenie, Traian Băsescu

Загрузка...
Igor Dodon

Dodon: Declarațiile lui Sandu despre Transnistria sunt periculoase

291
Președintele în exercițiu Igor Dodon a participat în această seară la o emisiune de la postul public de televiziune, unde a comentat declarațiile Maiei Sandu care a cerut retragerea pacificatorilor ruși din stânga Nistrului.

Șeful statului în exercițiu susține că declarațiile Maiei Sandu, care pledează pentru retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, pot duce la o escaladare a conflictului care a fost înghețat în anii 90. 

„Sper că aceste declarații nu sunt făcute sub dictarea cuiva și că în spatele lor nu stau jucători geopolitici care o curtează pe Maia Sandu. Trebuie să revină pe pământ și să privească cu ochii limpezi la această situație. Noi nu ne dorim o situație de conflict cum este în multe regiuni, conflicte dezghețate, unde mor oameni zilnic, unde se împușcă”, a subliniat Igor Dodon. 

Președintele în exercițiu susține că pentru asigurarea stabilității este necesară menținerea misiunii de pacificare în regiune. 

„Noi de când avem misiune de pacificare avem pace în Republica Moldova. Nouă nu ne trebuie destabilizare. Din misiunea de pacificare fac parte nu doar ruși, sunt și moldoveni, și ucraineni. Eu sper că nu vom avea o revenire la conflictul de pe Nistru. Dar atunci tot a început de la o declarație. Astfel de declarații iresponsabile au dus la tensionarea situației în Găgăuzia și în Transnistria la începutul anilor 90”, a remarcat Igor Dodon.

Amintim că astăzi și ministrul Afacerilor Externe al Rusiei Serghei Lavrov a comentat declarația președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, privind retragerea forțelor de menținere a păcii din Transnistria.

Oficialul consideră că retragerea pacificatorilor ruși din stânga Nistrului nu va soluționa diferendul transnistrean.

„Este dificil să înțelegem ce anume a avut în vedere doamna Sandu atunci când a anunțat necesitatea retragerii forțelor ruse de menținere a păcii, dar faptul că acest lucru nu va duce soluționarea conflictului este cert. Cu greu putem accepta o astfel de solicitare destul de iresponsabilă”, a declarat Serghei Lavrov. 

Șeful diplomației ruse a atras atenția că anume pacificatorii ruși au pus capăt fazei „fierbinți” a conflictului din stânga Nistrului și de atunci asigură „înghețarea” conflictului, care nu amenință pacea în regiune. 

„Noi auzim declarațiile ei (Maiei Sandu) conceptuale privind prioritatea orientării spre UE, dar auzim și faptul că ea își dorește să păstreze relații bune cu Federația Rusă. Cred că relațiile bune cu orice țară (...) presupun faptul că trebuie să se țină cont de interesele bilaterale și de înțelegerile la care s-a ajuns anterior. Pacificatorii ruși, la fel ca pacificatorii moldoveni și ucraineni, se află în zona de conflict, în conformitate cu deciziile adoptate în formatul „5+2”, aprobate de OSCE, și ele, mai întâi de toate, servesc pentru menținerea stabilității care joacă un rol cheie în prevenirea unei noi escaladări a conflictului sângeros”, a subliniat Lavrov. 

Oficialul a reamintit, de asemenea, că Rusia a reușit să retragă din regiune aproximativ jumătate din munițiile Armatei a 14-a sovietice depozitate la Kolbasna între 2001 și 2003, în perioada în care relațiile dintre autoritățile moldovenești și administrația transnistreană s-au îmbunătățit.

„Acolo există și trupe rusești care asigură paza depozitelor de la Kolbasna în care se păstrează muniții. Aceste depozite se află într-o astfel de stare încât încetarea controlului poate declanșa incidente grave”, a menționat.

El a menționat, de asemenea, că ministrul rus al Apărării, Sergei Șoigu, și-a anunțat deschiderea de a utiliza munițiile pe loc.

"Acest lucru necesită cooperarea părților și, în primul rând, voința Chișinăului și Tiraspolul", a subliniat ministrul rus de externe.

Transnistria, ai cărei 60% dintre locuitori sunt ruși și ucraineni, a încercat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, exprimându-și temeri că Moldova se va alătura României.

În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul cu forța, Transnistria a devenit un teritoriu care nu se afla practic sub controlul Chișinăului.

Trupele ruse de menținere a păcii au venit în zona de luptă pe 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

291
Tagurile:
Transnistria, Declarații, Maia Sandu, Igor Dodon

Загрузка...
Coronavirus în România, ambulanță

Coronavirus în România, 3 decembrie: cifrele zilei, în plină campanie

0
Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică informează care este situația infectărilor cu noul coronavirus pe teritoriul României până astăzi, 3 decembrie 2020

BUCUREȘTI, 3 dec – Sputnik. Autoritățile precizează că, până ieri, 2 decembrie 2020, în urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.916 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

0
Tagurile:
COVID-19, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...