Teste

Moldova va cumpăra încă 100 de mii de teste și 8 ambulanțe în lupta cu COVID-19

43
(reînnoit 07:36 10.09.2020)
Ministerul Sănătății intenționează să cumpere în următoarea perioadă încă 100 de mii de teste pentru diagnosticarea infecției de COVID-19 și opt ambulanțe reanimobile pentru nou-născuți și adulți, dar și mai multe aparate necesare pentru tratarea pacienților.

CHIȘINĂU, 10 sept - Sputnik. Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că Republica Moldova va cumpăra un lot de 100 de mii de teste pentru diagnosticarea infecției de COVID-19. De asemenea, vor fi achiziționate opt ambulanțe reanimobile pentru nou-născuți și adulți, monitoare, ventilatoare, aparate mobile pentru radiografie, electrocardiografe și consumabile pentru diagnosticarea coronaviruslui. Viorica Dumbrăveanu a făcut anunțul în cadrul discuțiilor cu responsabilii de implementarea proiectului Băncii Mondiale ”Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”.

Viorica Dumbrăveanu a convocat în ședință responsabilii unui proiect al Băncii Mondiale
Viorica Dumbrăveanu a convocat în ședință responsabilii unui proiect al Băncii Mondiale

Ministrul Sănătății a menționat că este important ca procesul de achiziție să fie desfășurat transparent, în strictă conformitate cu prevederile actelor normative și cu implicarea grupurilor de lucru, din care să facă parte și membrii societății civile.

La fel, Dumbrăveanu a precizat că toate echipamentele și dispozitivele medicale vor fi distribuite conform necesităților și profilului instituțiilor medicale.

Până acum, în cadrul acestui proiect au fost achiziționate mai multe echipamente de protecție care au fost distribuite spitalelor din țară. Astfel, au fost cumpărate 100 de mii de teste, iar laboratoarele ANSP au fost dotate cu dispozitive pentru asigurarea diagnosticului de laborator a infecției COVID-19 și consumabile. De asemenea, instituțiile medicale au fost dotate cu 150 de pulsoximetre și 194 de paturi în secțiile de terapie intensivă.

În data de 21 mai a fost ratificat acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare privind implementarea Proiectului ”Răspuns de Urgență la COVID-19” în valoare de 52,9 milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Пожар в здании Филармонии

Video - Este mult mai grav: S-a prăbușit tavanul Filarmonicii

322
Deși inițial se părea că nu este vorba de un incendiu periculos, iată că cele zece echipaje de pompieri nu au putut opri flăcările care au cuprins acoperișul filarmonicii din Capitală și ele au ajuns deja în interiorul clădirii.

BUCUREȘTI, 24 sept - Sputnik. Potrivit IGSU, la ora 14:15 tavanul sălii principale a clădirii Filarmonicii Naționale a cedat.

Intervenția este una complexă întrucât construcția acoperișului este făcută din lut și lemn. Pentru stingerea incendiului la fața locului continuă să lucreze 10 echipaje de salvatori și pompieri.

Corespondenții Sputnik care se află la fața locului transmit că flăcările s-au extins la restaurantul de la Filarmonică. Acoperișul restauratului, care estr o anexă a clădirii Filarmonicii, a ars în întregime.

Amintim că la puțin timp de la venirea pompierilor, autoritățile au anunțat că incendiu este unul minor și practic a fost stins. Doar că pe urmă situația s-a complicat: deși au fost aduse tocmai zece echipaje care luptă cu flăcările, acestea iau amploare.

Directorul Filarmonicii, Svetlana Bivol, a declarat pentru reporterul Sputnik Moldova că în clădire se efectuau lucrări de sudare, iar focul a izbucnit de la o scânteie. Pompierii au intervenit prompt si focul a fost stins. Pompierii au intervenit prompt si focul a fost stins. Toate persoanele din clădire au fost evacuate,  nimeni nu a avut de suferit, a mai menționat Bivol. De precizat la Filarmonica Națională au loc în prezent lucrări de reparație.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

322
Tagurile:
incendiu, Filarmonica

Загрузка...
Igor Dodon

VIDEO: Discursul lui Igor Dodon la Adunarea Generală a ONU

161
Șeful statului moldovean a declarat că că Republica Moldova sprijină plenar efortul colectiv de realizare a obiectivelor transpuse în Declarația aniversară a Adunării Generale.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a rostit un discurs, în format online, în cadrul celei de-a 75-a Adunări Generală a Organizației Națiunilor Unite, consacrată jubileului acestei organizații globale.

”Am menționat că Republica Moldova sprijină plenar efortul colectiv de realizare a obiectivelor transpuse în Declarația aniversară a Adunării Generale și își asumă angajamentul să contribuie la răspunsul comun asupra sfidărilor majore cu care se confruntă ONU și comunitatea internațională”, a declarat Dodon.

Șeful statului a subliniat că anul 2020 va rămâne în istoria omenirii ca unul al consolidării efortului comun de depășire a provocărilor globale. El a remarcat în context rolul decisiv al ONU în rezolvarea sau prevenirea mai multor probleme globale.

”Cei trei piloni ai sistemului ONU – pacea și securitatea, drepturile omului și dezvoltarea au rezistat în timp, reconfirmându-și astfel importanța”, a subliniat Dodon în discurs.

El a menționat în luarea sa de cuvânt că pe parcursul celor 75 de ani ONU a dezvoltat progresiv cadrul dreptului internațional, a mediat conflicte, a stabilizat tensiunile din lume, a avansat normele privind protecția drepturilor omului și a salvat vieți. Totuși, mai sunt încă multe lucruri de făcut pentru a anihila ilegalitățile accentuate de pandemie, pentru a continua lupta cu cauzele și efectele schimbărilor climaterice.

Președintele și-a exprimat de asemenea regretul că nu toate tratatele sunt respectate de către statele membre, iar amenințările la adresa securității capătă forme tot mai complexe. Și anume, astăzi în lume încă persistă discriminare, bazată pe gem, origine, rasă, religie sau dizabilitate.

”Aceste circumstanțe motivează apelul Secretarului general ONU, domnul Antonio Guterres, de participare la un dialog global pentru relevanța ONU pentru viitor. Cu certitudine, consultarea opiniei oamenilor este decisivă pentru ca organizația să-și mențină importanța, să poată servi mai bine nevoilor umanității și pentru ca statele membre că-și sporească capacitatea de atingere a obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a explicat șeful statului.

Dodon s-a referit și la declarație cu privirea la cea de  75-a aniversare a Organizației Națiunilor Unite, menționând că textul acestui document reprezintă produsul discuțiilor cu membrii societăților noastre și este rezultatul unor negocieri solide între state, care au agreat împreună o foaie de parcurs ambițioasă pentru viitorul nostru comun.

În opinia liderului moldovean, în acest viitor comun pacea va constitui valoarea noastră supremă, iar conflictele vor fi soluționate în faza lor inițială. De asemenea, ”nimeni nu va fi lăsat în umbră, dreptul internațional va fi respectat și dezvoltat continuu, iar instituțiile naționale de guvernare vor avea încrederea deplină a cetățenilor”.

”Convenind asupra îmbunătățirii metodelor de lucru ale ONU, noi, statele membre, vom putea face fașă provocărilor contemporane, iar parteneriatele ONU cu organizațiile guvernamentale și neguvernamentale, cu sectorul privat și mediul academic, cu societatea civilă vor cunoaște un nou impuls spre consolidare”, a conchis Dodon.

În încheiere, șeful statului a menționat că Republica Moldova își asumă angajamentul să contribuie la răspunsul comun asupra provocărilor majore cu care se confruntă ONU și comunitatea internațională.

161
Tagurile:
video, ONU, Discurs, Igor Dodon

Загрузка...
Angela Merkel la congresul CDU

Merkel și-a confirmat intenția de a se întâlni cu Tihanovskaia

0
Angela Merkel se va întâlni în curând cu fostul candidat pentru funcția de președinte al Belarusului, Svetlana Tihanovskaia.

BUCUREȘȚTI, 30 sep - Sputnik. Cancelarul german Angela Merkel, în timpul discursului din Bundestag, a declarat că se va întâlni în curând cu fostul candidat pentru funcția de președinte al Belarusului, Svetlana Tihanovskaia.

Discursul ei a fost difuzat  pe site-ul Bundestagului.

„În viitorul apropiat mă voi întâlni cu opozantul Tihanovskaia”, a spus ea.

Merkel a declarat că admiră curajul femeilor care ies pe străzile orașelor din Belarus.

De asemenea, ea a subliniat că Germania nu recunoaște alegerea președintelui belarus Aleksandr Lukașenko și condamnă ceea ce se întâmplă în republică.

Tikhanovskaia a anunțat anterior o întâlnire cu Merkel, aceasta ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

Pe 29 septembrie, Tihanovskaia s-a întâlnit la Vilnius cu liderul francez  Emmanuel Macron.

0
Tagurile:
Svetlana Tihanovskaia, Angela Merkel
Tematic
Iohannis, întrevedere de prim rang cu Angela Merkel! Teme serioase și teme false
Merkel: Germania poate ajunge la 19.200 de infectări pe zi
Expert rus, despre mesajul lui Merkel, adresat ONU

Загрузка...