Tainele tancului T-34

De la fundul râului, pe postament Tainele tancului T-34

249
(reînnoit 19:52 04.05.2020)
Tancul T-34 a fost recunoscut drept cea mai bună mașină de luptă în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei și a avut un rol important în eliberarea Basarabiei în 1944.

CHIȘINĂU, 4 mai – Sputnik. Un tanc T-34 a fost instalat pe un postament în orașul Dubăsari.

Acesta este unul dintre tancurile care a fost distrus în una din luptele din mai 1944, care au avut loc în zona satelor Coșnița și Pererita. În timpul luptei, el s-a prăbușit de pe faleză în râul Nistru. Echipajul, patru oameni, a murit, așa a fost trecut cazul în condicile militare ale armatei sovietice.  

Легендарная история дубоссарского Т-34 и его экипажа
© Sputnik / Irina Leahova
Легендарная история дубоссарского Т-34 и его экипажа

Dar peste trei sferturi de veac, mașina a fost scoasă din apă, de la fundul râului Nistru. Datorită acestui fapt s-a aflat că unul dintre participanții la acea luptă a supraviețuit. Mai mult, încă prin anii '60 ai secolului trecut acesta era viu și nevătămat. Și a fost găsit. Mai mult, el a participat la ceremonia de comemorare a acelor lupte în data de 24 august 1968, când tancul respectiv a fost instalat pe piedestal.

Легендарная история дубоссарского Т-34 и его экипажа
© Sputnik / Irina Leahova
Легендарная история дубоссарского Т-34 и его экипажа

 

Povestea lui a ajuns până astăzi datorită faptului că atunci jurnaliștii de la Soviețkaia Moldovavia au scris despre acest caz în august 1968.

Potrivit ziarului, numele celor patru eroi care au murit în tanc sunt: Ivan Șukunov și Grigore Korneev, ambii Eroi ai Uniunii Sovietice, mehanicul-pilot Constantin Mitrofanov și pușcașul Alexandr Maximov. Rămășițele lor pământești sunt înhumate la complexul memorialistic din Dubăsari.

Directorul Muzeului din Tiraspol, ala Melniciuc, a relatat pentru corespondentul Sputnik că în tanc a fost găsită o geantă ofițerească cu documente și medalii. Mai târziu s-a constatat că ordinele și medaliile erau nu doar ale celor care au murit, dar și ale altor ostași din unitate.  

"Dat fiind că Ivan Șukunov era Erou al Uniunii Sovietice, el a fost delegat să transmită ordinele și medaliile altor soldați. Între acelea, era și una pe numele lui Gavril Alexeenko. Când a fost găsită geanta ofițerească, Alexeenko era viu și teafăr, locuind la baștina lui – regiunea Stavropol. El a fost invitat la ceremonia înălțării tancului pe obelisc", a povestit Melniciuc.

Despre acest caz a povestit însuși Gavril Alexeenko ziarului Soviețkaia Moldavia încă atunci în 1968. El și-a amintit că atunci a fost propus pentru o medalie încă în 1943, pentru că în luptele din 16 spre 23 august a scos de pe câmpul de luptă 17 soldați răniți grav și doi ofițeri. "Cum a ajuns medalia mea în geanta lui Șukunov? Pur și simplu, nu au reușit să mi-o înmâneze", afirma în 1968 Gavril Alexeenko.

Mai multe detalii pe site-ul ru.sputnik.md.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

249
Tagurile:
Tainele tancului T-34, tanc
Tematic
Ziar american: tancul rusesc T-14 Armata, „potențial cel mai periculos tanc din lume”
Un tanc transformat în tractor - video incredibil
„Tancul rusesc ucigaș”: T-90MS analizat cu atenţie de o revistă americană - VIDEO
Moțiunea de cenzură: ”Ați trecut cu tancul peste pentru a vă satisface setea de putere!”
Militarii americani au testat tancul rusesc T-80U - VIDEO
Dragun - noul tanc rusesc modern, ușor și plutitor
Un rus a fost condamnat pentru traficarea unui tanc
De ce este testat tancul rusesc „Armata” în Siria
Premierul Ion Chicu

Ion Chicu, despre explozia din Beirut: Nava nu mai este sub Pavilionul Republicii Moldova

177
Ion Chicu a reacționat la informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora nava care a explodat în zona portului Beirut ar fi sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 5 aug - Sputnik. Premierul Ion Chicu a venit cu o reacție în legătură cu informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora nava care a explodat în zona portului Beirut ar fi sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova. 

Din 23.02.2014 nava nu mai este sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova, fiind radiată forțat din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova. Îndemn ipocriții, care nu scapă nici o ocazie de a tăvăli în glod și mizerie țara noastră, să aibă măcar un pic de rușine”, a scris premierul pe Facebook. 

Ion Chicu a făcut referire la o postare pe Facebook a liderului PAS, Maia Sandu. Ea a scris că nava ar fi transportat ilegal substanța explozivă și a fost înregistrată sub pavilion moldovenesc. Potrivit ei, statul nostru ar fi înregistrat această navă în schimbul mitei și al favorurilor. 

Amintim că, după explozia din portul Beirut, în presă au apărut informații privind implicația unei nave sub pavilion moldovenesc, care ar fi transportat substanțele explozive în urmă cu câțiva ani. Agenției Navală a Republicii Moldovei a oferit explicații pentru Sputnik Moldova în privința informațiilor difuzate în mass-media internaționale potrivit cărora o nava sub pavilion moldovenesc ar fi transportat marfa confiscată și care a rămas câțiva ani în portul Beirut, unde a explodat pe 4 august.

"Informațiile sunt incomplete. Această navă nu se află de mult timp sub pavilionul nostru. Nu contează ce pavilion a avut nava care efectua transportul. Faptul că s-a întâmplat ceva din cauza încărcăturii ulterior, precum această explozie, nu înseamnă că nava este oarecum de vină pentru faptul că marfa a fost depozitată în mod necorespunzător în port. Și, cu atât mai mult, nu înseamnă că pavilionul este de vină”, a declarat pentru Sputnik Igor Zaharia, directorul Agenției Navale Moldovenești.

O explozie puternică s-a produs marți seara, în zona portului Beirut. Potrivit autorităților locale, jumătate din clădirile orașului au fost avariate, spitalele au fost supraaglomerate din cauza numărului mare de victime. Conform ultimelor date, numărul morților ca urmare a exploziei este de 78 de persoane, peste 4 mii sunt răniți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

177
Tagurile:
navă, Republica Moldova, explozie, Beirut, Ion Chicu
Tematic
Beirut: președintele SUA a atins ce NU trebuia! Oamenii Sistemului au sărit ca arși!
VIDEO: Urmările exploziei de la Beirut - ar mai putea fi oameni sub dărâmături
Rusia va instala un spital mobil în Beirut pentru a oferi asistență victimelor

Загрузка...
Intrarea în Bulgaria

Bulgaria își deschide hotarele pentru turiștii moldoveni, dar cu o condiție - detalii

66
(reînnoit 20:32 27.07.2020)
Președintele Frontului Național pentru Salvarea Bulgariei (FNSB) Valeri Simeonov a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că moldovenii vor putea intra în Bulgaria, însă vor trebui să prezinte un test negativ la COVID-19.

CHIȘINĂU, 27 iul - Sputnik. Bulgaria își deschide hotarele pentru cetățenii moldoveni, însă cu condiția ca să prezinte un test PCR negativ la intrarea în țară, informează rus.bg.

”La cererea sectorului turistic, turiștii din Moldova, Serbia, Kuweit, Israel și Macedonia de Nord vor fi admiși pe teritoriul Bulgariei dacă prezintă un test PCR negativ făcut cu cel puțin 72 de ore înainte de sosire”, a declarat președintele Frontului Național pentru Salvarea Bulgariei (FNSB) Valeri Simeonov, în cadrul unui briefing.

”Acest lucru va fi un ajutor important pentru cei din industria noastră hotelieră, care în prezent au nevoie de turiști străini pentru a-și completa locurile goale din hotelurile lor”, a spus el.

Grecia. Imagine simbol
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Astăzi, Ministerul Turismului a anunțat că Comisia Europeană a aprobat subvenții pentru zboruri charter organizate de operatorii de turism în Bulgaria.

Aprobarea subvențiilor de către Comisia Europeană a fost o condiție prealabilă pentru aplicarea măsurii de sprijin turistic. Subvenția este de 35 de euro pentru fiecare loc de zbor cu un minim de 100 de locuri. Operatorii de turism străini pot profita, de asemenea, de aceste subvenții.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

66
Tagurile:
Bulgaria
Tematic
Mai mulți moldoveni vor putea munci sezonier în Marea Britanie
„Prima Casă” tot mai accesibilă pentru moldoveni: Vezi ce se întâmplă
Ostașii moldoveni au mărșăluit la Parada Victoriei de la Moscova - Video

Загрузка...

Un avion rusesc Su-27 a interceptat avioane de recunoaștere ale SUA

0
Avionul de luptă rusesc Su-27 a interceptat două avioane de recunoaștere ale SUA în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Negre.

Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, avionul strategic de recunoaștere RC-135 și avionul de bază al aviației de patrulare P-8A Poseidon au fost detectate de sistemul rusesc de apărare antiaeriană.

Acum o săptămână piloții ruși au interceptat avioane-spion deasupra bazinului Mării Negre.

Cum a decurs operațiunea, urmăriți în materialul Sputnik. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SUA, Rusia, avioane, Su-27

Загрузка...