Tainele tancului T-34

De la fundul râului, pe postament Tainele tancului T-34

318
(reînnoit 19:52 04.05.2020)
Tancul T-34 a fost recunoscut drept cea mai bună mașină de luptă în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei și a avut un rol important în eliberarea Basarabiei în 1944.

CHIȘINĂU, 4 mai – Sputnik. Un tanc T-34 a fost instalat pe un postament în orașul Dubăsari.

Acesta este unul dintre tancurile care a fost distrus în una din luptele din mai 1944, care au avut loc în zona satelor Coșnița și Pererita. În timpul luptei, el s-a prăbușit de pe faleză în râul Nistru. Echipajul, patru oameni, a murit, așa a fost trecut cazul în condicile militare ale armatei sovietice.  

Легендарная история дубоссарского Т-34 и его экипажа
© Sputnik / Irina Leahova
Легендарная история дубоссарского Т-34 и его экипажа

Dar peste trei sferturi de veac, mașina a fost scoasă din apă, de la fundul râului Nistru. Datorită acestui fapt s-a aflat că unul dintre participanții la acea luptă a supraviețuit. Mai mult, încă prin anii '60 ai secolului trecut acesta era viu și nevătămat. Și a fost găsit. Mai mult, el a participat la ceremonia de comemorare a acelor lupte în data de 24 august 1968, când tancul respectiv a fost instalat pe piedestal.

Легендарная история дубоссарского Т-34 и его экипажа
© Sputnik / Irina Leahova
Легендарная история дубоссарского Т-34 и его экипажа

 

Povestea lui a ajuns până astăzi datorită faptului că atunci jurnaliștii de la Soviețkaia Moldovavia au scris despre acest caz în august 1968.

Potrivit ziarului, numele celor patru eroi care au murit în tanc sunt: Ivan Șukunov și Grigore Korneev, ambii Eroi ai Uniunii Sovietice, mehanicul-pilot Constantin Mitrofanov și pușcașul Alexandr Maximov. Rămășițele lor pământești sunt înhumate la complexul memorialistic din Dubăsari.

Directorul Muzeului din Tiraspol, ala Melniciuc, a relatat pentru corespondentul Sputnik că în tanc a fost găsită o geantă ofițerească cu documente și medalii. Mai târziu s-a constatat că ordinele și medaliile erau nu doar ale celor care au murit, dar și ale altor ostași din unitate.  

"Dat fiind că Ivan Șukunov era Erou al Uniunii Sovietice, el a fost delegat să transmită ordinele și medaliile altor soldați. Între acelea, era și una pe numele lui Gavril Alexeenko. Când a fost găsită geanta ofițerească, Alexeenko era viu și teafăr, locuind la baștina lui – regiunea Stavropol. El a fost invitat la ceremonia înălțării tancului pe obelisc", a povestit Melniciuc.

Despre acest caz a povestit însuși Gavril Alexeenko ziarului Soviețkaia Moldavia încă atunci în 1968. El și-a amintit că atunci a fost propus pentru o medalie încă în 1943, pentru că în luptele din 16 spre 23 august a scos de pe câmpul de luptă 17 soldați răniți grav și doi ofițeri. "Cum a ajuns medalia mea în geanta lui Șukunov? Pur și simplu, nu au reușit să mi-o înmâneze", afirma în 1968 Gavril Alexeenko.

Mai multe detalii pe site-ul ru.sputnik.md.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

318
Tagurile:
Tainele tancului T-34, tanc
Tematic
Ziar american: tancul rusesc T-14 Armata, „potențial cel mai periculos tanc din lume”
Un tanc transformat în tractor - video incredibil
„Tancul rusesc ucigaș”: T-90MS analizat cu atenţie de o revistă americană - VIDEO
Moțiunea de cenzură: ”Ați trecut cu tancul peste pentru a vă satisface setea de putere!”
Militarii americani au testat tancul rusesc T-80U - VIDEO
Dragun - noul tanc rusesc modern, ușor și plutitor
Un rus a fost condamnat pentru traficarea unui tanc
De ce este testat tancul rusesc „Armata” în Siria

Polițiștii de Frontieră au cinstit memoria eroilor căzuți în război

65
Angajații din cadrul Poliției de Frontieră au depus flori în memoria eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.

Polițiștii de frontieră din întreaga țară au adus un omagiu celor căzuți pe câmpurile de luptă în cele de al Doilea Război Mondial, cu ocazia împlinirii a 76 de ani de la Marea Victorie.

Angajații Poliției de Frontieră au depus flori și coroane la memorialurile eroilor care au luptat împotriva fascismului, pentru viața pașnică de astăzi.

”Memorie vie eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial și recunoștință celor care și-au continuat viața și activitatea după războiul nemilos”, este menționat pe pagina oficială de Facebook a imstituției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tematic
Șoigu a vorbit despre acțiunile care vor avea loc în Rusia pe 9 mai
Putin a amânat parada militară de 9 mai
Peskov, despre planurile președintelui Rusiei pentru ziua de 9 mai
Sărbătorirea zilei de 9 mai 1945 la Moscova
Mesajul președintelui Maia Sandu cu prilejul zilei de 9 mai - Video
VIDEO: Diplomații ruși din 54 de țări au interpretat ”Katiușa” în cinstea zilei de 9 mai

Загрузка...
Poliția

Video: Aventură nocturnă - cum l-a lăsat Poliția pe un tânăr fără motocicletă

93
(reînnoit 15:29 10.05.2021)
Un echipaj de poliție a avut o altercație cu un grup de tineri noaptea trecută, la Corjova. Imagini de la fața locului au fost plasate pe internet.

CHIȘINĂU, 10 mai – Sputnik. Din imaginile postate pe o pagină de Facebook se vede cum unul dintre inspectorii de patrulare urcă pe motocicleta tânărului și pleacă de la locul incidentului. Iată ce a declarat un martor ocular:

"Poliția venea din sens opus, din mers au deschis ușa și l-au dat jos de pe motocicleta. Nu au verificat actele nici testul drager, direct au început să dea cu electroshock-ul. S-a urcat unul din ei pe motocicleta și a fugit, mai nu a căzut jos".

Pe de altă parte, ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Natalia Golovco, a precizat pentru Sputnik Moldova cum s-a produs de fapt acest incident. Totul s-a întâmplat noaptea trecută, în apropiere de satul Corjova. Inspectorii de patrulare ar fi observat o motocicletă care se deplasa haotic pe drum. 

"Inspectorul care se afla în echipaj a conectat sistemul luminos al girofarului, iar al doilea, fiind în afara automobilului de serviciu, a făcut semn cu bastonul de dirijare pentru a stopa motocicleta, însă motociclistul a făcut o manevră de ocolire a echipajului. În consecință, a căzut cu tot cu motocicletă", susține Natalia Golovco.

Oamenii legii mai precizează că inspectorii s-au apropiat de motociclist și l-ar fi întrebat dacă totul e în regulă și dacă are nevoie de ajutor medical. Tânărul însă ar fi reacționat agresiv. 

"Motociclistul a adresat cuvinte necenzurate polițiștilor și a încercat să se eschiveze. Ca urmare, pentru a curma alte acțiuni ilegale, inspectorii au fost nevoiți să aplice mijloacele speciale din dotare - cătușe", mai spune ofițerul de presă al INSP.

Poliția mai susține că la fața locului s-au adunat mai mulți localnici, cărora li s-ar fi solicitat să păstreze distanța și să nu creeze obstacole în desfășurarea atribuțiilor de serviciu ale inspectorilor, fiindcă forțele de ordine vor fi nevoite să aplice mijloacele speciale din dotare.

"Șoferul motocicletei a fost identificat prin intermediul bazei de date. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din satul Mălăiești, raionul Criuleni. Șoferul a fost supus testării alcooscopice, iar rezultatul a arătat că avea 0.46 mg/l", susține Natalia Golovco. 

Oamenii legii au inițiat o anchetă și urmează să stabilească toate circumstanțele incidentului.

93

Загрузка...
Daniel Tudorache

Tudorache, reacție după vestea ar fi câștigat alegerile

0
Fostul primar al Sectorului 1 al Capitalei nu a comentat în nici un fel informația potrivit căreia ar fi câștigat alegerile locale după renumărarea voturilor de către polițiști. Ce așteaptă fostul edil.

BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, spune, după apariția, în spațiul public, a informației – deocamdată pe surse – că ar fi câștigat alegerile, că așteaptă să vină un comunicat mâine, 13 mai 2021 sau, cel târziu, vineri și că abia atunci va putea spune exact ce s-a întâmplat în Sectorul 1 la alegeri.

Mâine, 13 mai 2021, procurorul de caz va comunica ce a descoperit la renumărarea voturilor.

”E adevărat, această renumărare trebuia să aibă loc în jurul datei de 1 octombrie (2020, nota Georgiana Arsene), dar o parte dintre membrii Oficiului Electoral de Sector s-au opus. Bănuiesc că aveau informații și trebuia să se opună. Vom vedea. Nu o să fac niciun comentariu până când nu voi avea un comunicat oficial”, a declarat aniel Tudorache la antena3.ro.

Reamintim că renumărarea voturilor la Primăria Sectorului 1 din București s-a încheiat și, potrivit unor surse, în urma acțiunii, s-au găsit diferențe foarte mari între voturile numărate și cele raportate de secții.

Antena 3 susține că ar fi diferențe foarte mari între voturile pe care le-ar fi obținut Daniel Tudorache și actualul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand.

Mâine, 13 mai 2021, Parchetul General va da un comunicat de presă în care va anunța toate aceste detalii.

Încheierea renumărării voturilor nu înseamnă și închiderea dosarului, spune Roxana Ciucă, jurnalist Antena 3. Aceasta susține că dosarul poate să mai dureze și un an, doi sau chiar trei pentru că este un proces de lungă durată.

Jurnalista spune că, pe surse, s-a aflat că s-a umblat timp de două nopți la sacii cu buletine de vot.

”Așteptăm un comunicat oficial din partea Parchetului ((Parchetul General – nota Georgiana Arsene) pentru a vedea cu exactitate cum stau lucrurile după ce s-a încheiat renumărarea voturilor de la Primăria Sectorului 1”, a declarat Roxana Ciucă.

 

 

 

 

0

Загрузка...