Ședință de guvern

România va dona Republicii Moldova echipamente în valoare de 3,5 milioane de euro

86
(reînnoit 19:15 30.04.2020)
România va dona Republicii Moldova echipamente pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor de Externe al României, Bogdan Aurescu, care a venit la Chișinău, cu ocazia împlinirii celor 10 ani de parteneriat strategic.

CHIȘINĂU, 30 apr. – Sputnik. Ministrul Afacerilor de Externe al României, Bogdan Aurescu, a efectuat o vizită în Republica Moldova, cu ocazia împlinirii a 10 ani de parteneriat strategic cu țara noastră. În cadrul unui briefing de presă, oficialul român a vorbit despre suportul oferit Moldovei în această perioadă, dar a anunțat și că Guvenrul României va decide, la ședința din această seară, să ofere țării noastre un ajutor în valoare de 3,5 milioane de euro, în lupta cu COVID-19.

"Ajutorul va fi în formă de donație. Este vorba despre echipamente medicale: 500 de mii de măști de protecție, 50 de mii de combenizoane, medicamente care sunt utilizate în tratamentul bolnavilor de COVID-19. Sperăm ca sprijnul României să fie de folos", a menționat ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu.

Demnitarul de la București a vorbit și despre cei 42 de medici și asistenți medicali din România care au venit în țara noastră să ajute doctorii moldoveni în lupta cu pandemia de coronavirus. 

"Această vizită este un mesaj pentru cetățenii Republicii Moldova, prin care România îi asigură că este alături de ei la nevoie. România este solidară cu toți cetățenii, suntem aproape nu doar cu sufletul, ci și fizic prina această misiune medicală, care timp de două săpătmâni va lucra cu colegii din sistemul medical din Moldova, pentru a combate împreună pandemia de COVID-19", a mai spus ministrul Afacerilor Externe al României.

În același timp, premierul Ion Chicu a mulțumit României pentru ajutorul acordat pe parcursul celor 10 ani de parteneriat, dar și în această pandemie de COVID-19.

"Speră că vom amplifica colaborarea. Domnul ambsador a venit astăzi cu o echipă de medici pentru a-și împărtăși experiența lor. Au fost și în Italia. Noi considerăm această misiune ca o bună opotunitate pentru schimbul de experință. Medicii din Moldova sunt profesioniști de mare calitate, au demonstrat asta, în această perioadă. Sunt sigur că această colaborare va fi în beneficiul ambelor părți", a declarat premierul Ion Chicu.

În context, premierul a menționat că această cooperare între cele două state, într-o perioadă atât de dificilă provocată de coronavirus, este un simbol că eforturile sunt îndrepatate doar în interesul cetățenilor. 

Medicii și asistenții medicali veniți din România au specializări în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență și medicină internă și vor desfășura, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
Ajutor, Republica Moldova, România
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1232)
Tematic
România, condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene!
Sorin Vîntu: ”De ce să rămână România în UE? Ne-au ras tot și ne-au dat… Diktate!”
COVID-19 în România, 30 aprilie: 4.017 persoane declarate vindecate și externate
Пожар в здании Филармонии

Video - Este mult mai grav: S-a prăbușit tavanul Filarmonicii

315
Deși inițial se părea că nu este vorba de un incendiu periculos, iată că cele zece echipaje de pompieri nu au putut opri flăcările care au cuprins acoperișul filarmonicii din Capitală și ele au ajuns deja în interiorul clădirii.

BUCUREȘTI, 24 sept - Sputnik. Potrivit IGSU, la ora 14:15 tavanul sălii principale a clădirii Filarmonicii Naționale a cedat.

Intervenția este una complexă întrucât construcția acoperișului este făcută din lut și lemn. Pentru stingerea incendiului la fața locului continuă să lucreze 10 echipaje de salvatori și pompieri.

Corespondenții Sputnik care se află la fața locului transmit că flăcările s-au extins la restaurantul de la Filarmonică. Acoperișul restauratului, care estr o anexă a clădirii Filarmonicii, a ars în întregime.

Amintim că la puțin timp de la venirea pompierilor, autoritățile au anunțat că incendiu este unul minor și practic a fost stins. Doar că pe urmă situația s-a complicat: deși au fost aduse tocmai zece echipaje care luptă cu flăcările, acestea iau amploare.

Directorul Filarmonicii, Svetlana Bivol, a declarat pentru reporterul Sputnik Moldova că în clădire se efectuau lucrări de sudare, iar focul a izbucnit de la o scânteie. Pompierii au intervenit prompt si focul a fost stins. Pompierii au intervenit prompt si focul a fost stins. Toate persoanele din clădire au fost evacuate,  nimeni nu a avut de suferit, a mai menționat Bivol. De precizat la Filarmonica Națională au loc în prezent lucrări de reparație.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

315
Tagurile:
incendiu, Filarmonica

Загрузка...
Igor Dodon

VIDEO: Discursul lui Igor Dodon la Adunarea Generală a ONU

154
Șeful statului moldovean a declarat că că Republica Moldova sprijină plenar efortul colectiv de realizare a obiectivelor transpuse în Declarația aniversară a Adunării Generale.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a rostit un discurs, în format online, în cadrul celei de-a 75-a Adunări Generală a Organizației Națiunilor Unite, consacrată jubileului acestei organizații globale.

”Am menționat că Republica Moldova sprijină plenar efortul colectiv de realizare a obiectivelor transpuse în Declarația aniversară a Adunării Generale și își asumă angajamentul să contribuie la răspunsul comun asupra sfidărilor majore cu care se confruntă ONU și comunitatea internațională”, a declarat Dodon.

Șeful statului a subliniat că anul 2020 va rămâne în istoria omenirii ca unul al consolidării efortului comun de depășire a provocărilor globale. El a remarcat în context rolul decisiv al ONU în rezolvarea sau prevenirea mai multor probleme globale.

”Cei trei piloni ai sistemului ONU – pacea și securitatea, drepturile omului și dezvoltarea au rezistat în timp, reconfirmându-și astfel importanța”, a subliniat Dodon în discurs.

El a menționat în luarea sa de cuvânt că pe parcursul celor 75 de ani ONU a dezvoltat progresiv cadrul dreptului internațional, a mediat conflicte, a stabilizat tensiunile din lume, a avansat normele privind protecția drepturilor omului și a salvat vieți. Totuși, mai sunt încă multe lucruri de făcut pentru a anihila ilegalitățile accentuate de pandemie, pentru a continua lupta cu cauzele și efectele schimbărilor climaterice.

Președintele și-a exprimat de asemenea regretul că nu toate tratatele sunt respectate de către statele membre, iar amenințările la adresa securității capătă forme tot mai complexe. Și anume, astăzi în lume încă persistă discriminare, bazată pe gem, origine, rasă, religie sau dizabilitate.

”Aceste circumstanțe motivează apelul Secretarului general ONU, domnul Antonio Guterres, de participare la un dialog global pentru relevanța ONU pentru viitor. Cu certitudine, consultarea opiniei oamenilor este decisivă pentru ca organizația să-și mențină importanța, să poată servi mai bine nevoilor umanității și pentru ca statele membre că-și sporească capacitatea de atingere a obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a explicat șeful statului.

Dodon s-a referit și la declarație cu privirea la cea de  75-a aniversare a Organizației Națiunilor Unite, menționând că textul acestui document reprezintă produsul discuțiilor cu membrii societăților noastre și este rezultatul unor negocieri solide între state, care au agreat împreună o foaie de parcurs ambițioasă pentru viitorul nostru comun.

În opinia liderului moldovean, în acest viitor comun pacea va constitui valoarea noastră supremă, iar conflictele vor fi soluționate în faza lor inițială. De asemenea, ”nimeni nu va fi lăsat în umbră, dreptul internațional va fi respectat și dezvoltat continuu, iar instituțiile naționale de guvernare vor avea încrederea deplină a cetățenilor”.

”Convenind asupra îmbunătățirii metodelor de lucru ale ONU, noi, statele membre, vom putea face fașă provocărilor contemporane, iar parteneriatele ONU cu organizațiile guvernamentale și neguvernamentale, cu sectorul privat și mediul academic, cu societatea civilă vor cunoaște un nou impuls spre consolidare”, a conchis Dodon.

În încheiere, șeful statului a menționat că Republica Moldova își asumă angajamentul să contribuie la răspunsul comun asupra provocărilor majore cu care se confruntă ONU și comunitatea internațională.

154
Tagurile:
video, ONU, Discurs, Igor Dodon

Загрузка...
Coronavirus în România: testare în București

Numărul de cazuri COVID-19 după alegerile locale din România

0
Grupul de Comunicare Strategică a publicat statistica cazurilor de coronavirus după alegerile locale 2020, pentru ultimele 24 de ore.

BUCUREȘTI, 28 sept – Sputnik. Autoritățile informează, în buletinul zilnic, situația îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, precum și cea a deceselor. A determinat prezența la votul pentru alegerile locale o creștere a numărului de îmbolnăviri?

Alegerile locale 2020 au stârnit îngrijorarea cetățenilor care s-au temut că vor fi un moment pentru creșterea numărului infecțiilor cu coronavirus.

În secțiile de votare, însă, s-a respectat distanțarea fizică, dar și purtatul mătii au chiar al mănușilor, cetățenii primind la intrarea în secția de votare atât mănuși, cât și măști medicinale.

0
Tagurile:
alegeri locale, România, COVID-19, coronavirus
Тема:
Alegeri locale în România 2020

Загрузка...