Ion Chicu

Ion Chicu: În 10 aprilie putem ajunge la 2 mii de infectați - Ce pericol comportă

275
Dinamica infecțiilor cu COVID-19 arată că la 10 aprilie în Republica Moldova putem atinge cifra de 2 mii de persoane bolnave, a declarat premierul Ion Chicu, după ședința Comisiei Situații Excepționale din 26 martie 2020.

CHIȘINĂU, 27 mart – Sputnik. Chicu a amintit că astăzi avem 28 de cazuri noi, am ajuns la un total de 177 de bolnavi în Republica Moldova.

Premierul spune că păstrarea acestei dinamici în creșterea numărului de bolnavi cu COVID-19 va pute la grea încercare sistemul nostru medical.

“Dinamica creșterii numărului e pacienți (COVID-19) ne vorbește despre faptul că, dacă continuăm în șa mod, în asemenea ritmuri, către data de 10 aprilie am putem atinge cifra de 2 mii e pacienți, 2 mii de persoane infectate cu acest virus. Acest număr, dacă ajungem la el, dar dinamica și evoluția arată că este foarte, foarte probabil, va pune la grea încercare sistemul nostru medical”,  a declarat premierul Ion Chicu după ședința Comisiei Situații Excepționale din 26 martie 2020.

Sistemul medical nu va fi în stare să reziste volumului mar ede adresări  

“Am văzut evoluțiile, în ultimele săptămâni, în țările europene, țări care, spre deosebire de noi, în ultimii 30 de ani, s-au îngrijit de sistemele lor medicale, au investit masiv în sistemele lor medicale, cu toate acestea, sistemele medicale din țări ca Italia, Spania, Franța nu fac față acestei provocări majore. În mod evident, nici sistemul nostru nu va fi în stare să reziste la o solicitare atât de majoră, la un volum atât de mare de adresări”,  a declarat premierul Ion Chicu.

Ion Chicu: Pericolul estre major pentru viața tuturor a noastră

Premierul a menționat că dacă cetățenii nu vor respecta indicațiile impuse de autorități în scopul diminuării numărului de infectați cu coronavirus, atunci pericolul este major.

“În aceste condiții reiterez importanța respectării tuturor cerințelor, tuturor regulilor stabilite de organele, autoritățile statului, măsuri restrictive, măsuri care nu ne plac, care ne incomodează, care intervin în viața noastră obișnuită, dar, v-o spun cu toate sinceritatea: pericolul estre major pentru viața tuturor a noastră”, a spus șeful Cabinetului de Miniștri.

Premierul: Dacă continuăm să fim iresponsabili, vom muri mulți

“De modul cum ne mobilizăm acum, depinde numărul celor infectați și decedați pe parcursul următoarelor 2-3 săptămâni. Dacă continuăm să fim iresponsabili, vom muri mulți. Sistemul nostru medical poate acomoda… avem locuri în spitale, câteva mii de locuri: 3 mii, aproape 4 mii, cu toate acestea, putem să avem un număr mai mar de cazuri confirmate. În aceste condiții, deja am rugat colegii mei să pregătească spații alternative e acomodare a noilor pacienți, inclusiv hoteluri, săli, dar trebuie să înțelegem că acestea vor fi spitale improvizate, fără nivelul de asistență medicală pe care îl avem acum. Pentru că problema deficitului de medici nu a putut fi rezolvată într-o noapte sau într-o lună. De aceea, depășirea numărului de 3-4 mii de infectați va însemna o imposibilitate de a acorda suport tuturor”, a constatat Ion Chicu.

275
Tagurile:
Moldova, Ion Chicu, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (891)
Igor Dodon

Declarația importantă a lui Dodon despre politica externă

339
Președintele Igor Dodon a reacționat la scandalul provocat de schimbul de replici între deputatul european Siegfried Mureșan și premierul moldovean, Igor Chicu.

CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reacționat la ultimele scandalul provocat de schimbul de replici între eurodeputatul Siegfried Mureșan și premierul moldovean, Ion Chicu.

Dodon remarcă că “în ultimele zile fost făcute mai multe declarații care ar putea afecta în mod nejustificat relațiile bune și parteneriatul strategic pe care Republica Moldova îl are cu diferiți parteneri externi și în special cu România și Federația Rusă”.

“Poziția mea a rămas neschimbată și consecventă - pledez pentru o politică externă echilibrată, relații reciproc avantajoase și cu Estul și cu Vestul, în care pe primul plan este interesul nostru național și bunele relații cu partenerii strategici externi”, se menționează într-o declarație publicată pe pagina oficială a șefului statului.

Totodată, Igor Dodon constată cu “îngrijorare modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membrii ai unor partide de opoziție din Republica Moldova și au o abordare partizană în ceea ce privește interesul cetățenilor noștri, una care creează adesea tensiuni și distorsionează realitățile din țara noastră”.

În opinia șefului statului, în ultima perioadă sunt folosite tot mai des relațiile cu unii parteneri externe în scop politicianist și populist, iar astfel de abordări ar trebui să înceteze.

“Colaborarea noastră trebuie să fie una orientată strict spre interesele cetățenilor și să nu fie afectată de diferite declarații indiferent de care parte sunt făcute”, a subliniat Igor Dodon.

Președintele a ținut să sublinieze că Republica Moldova beneficiază de un sprijin generos din partea partenerilor externi.

“Acest lucru s-a văzut și în timpul crizei pandemice pe care o traversăm, lucru pentru care le suntem deplin recunoscători. Asta este ceea ce cu adevărat rămâne important în relația noastră”, a conchis șeful statului.

Reamintim că eurodeputatul a criticat așa-numita “lipsă de reforme” și modul în care guvernul Chicu a gestionat criza pandemiei COVID-19.

În replica, premierul moldovean a scris într-o postare pe Facebook că nu acceptă “patronaje” și i-a propus eurodeputatului să-și îndrepte atenția spre problemele din România.

„Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine - deloc”, a scris Chicu.

La câteva ore după, Ministerul de Externe al României a publicat un comunicat în care a menționat că astfel de declarații “sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora”.

339
Tagurile:
Igor Dodon
Tematic
Ion Chicu: În 10 aprilie putem ajunge la 2 mii de infectați - Ce pericol comportă
Premierul moldovean Ion Chicu a răspuns dur la criticile eurodeputatului Sigfried Mureşan

Загрузка...
Siegfried Muresan, deputat european

Cine creează tensiuni cu Moldova? Băgat de servicii, finanțat de un condamnat notoriu

495
(reînnoit 13:33 23.05.2020)
”Este un cal troian în Parlamentul European, pentru apărarea intereselor germane din  România, cariera lui politică nu a fost clădită în România”

BUCUREȘTI, 23 mai - Sputnik, Evan Răutu. Siegfried Mureșan, europarlamentarul care a atacat Guvernul Moldovei, creând o situație oarecum tensionată, este un personaj controversat.

Despre trecutul său sunt istorii interesante, dar și declarații dure care vorbesc de legătura acestuia cu serviciile.

Astfel, fostul său coleg de la PDL, secretarul de stat și consilier prezidențial Adrian Rădulescu, spunea clar despre Mureșan și plasarea acestuia în funcții: ”Nu l-am adus noi, domne, l-au adus serviciile, da!...”.

”Și nouă ni l-au băgat pe gât și pe primul loc, spunând că e marele român, care a lucrat în guvernul german, care are relații și care o să ne reprezinte și așa mai departe…”, declara Rădulescu.

Aceeași idee, ba chiar cu detalii suplimentare, o expune cunoscutul jurnalist de investigații Marius Albin Marinescu – ”Justițiarul”.

”Ca fapt divers: pentru fripturiștii care huzuresc pe banii statului german, proveniți din alte țări, este obligatoriu să devină agenți de influență ai BND-ului (serviciile secrete germane). Ulterior, Mureșan a și lucrat în Bundestag, fiind consilier al președintelui Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Germaniei, Gunther Krichbaum”, scria Marinescu.

În mai 2018, ”Anchete online” titra ”Siegfrid Mureșan, calul troian al Germaniei din Parlamentul European”, iar în text se afirma clar:

”Numit, anul trecut, purtător de cuvânt al Partidului Popular European, Mureșan, merge pe urmele Monicăi Macovei și sabotează interesele statului român (…) potrivit surselor noastre, Siegfrid Mureșan este un cal troian în Parlamentul European, pentru apărarea intereselor germane din  România, cariera politică a lui Siegfried Mureșan nu a fost clădită în România, ci în afara țării”.

Problema este și mai complicată atunci când apare un alt element important: finanțarea lui Siegfried Mureșan dintr-o sursă cel puțin dubioasă: celebrul Gheorghe Ștefan ”Pinalti”,  condamnat în afacerea ”Microsoft”.

”În legătură cu Siegfried Mureșan, îmi amintesc că a fost recomandat de Elena Băsescu şi susţinut de mine la europalrlamentare şi  finanţat de Gheorghe Ştefan”, a declarat Elena Udrea la Antena 3. ”Să mergi în Parlamentul European şi să arăţi că eşti luptător anticorupţie, nu poți decât să fii ipocrit - bunul simţ ar trebui să-l oprească pe Siegfried”.

Mai multe detalii, date și imagini video, link-uri – în articolele inserate. De altfel, surprinde cum un personaj cu un asemenea trecut a ajuns să reprezinte România la un nivel atât de înalt. O explicații ar putea fi cuprinsă în cuvântul folosit de Ion Chicu: ”stăpânii”.

 

De asemenea, deputatul Liviu Pleșoianu postează afirmații ale lui Mureșan care uimesc azi! Atac la Iohannis, chiar pe tema statului de drept!

”Klaus Iohannis a fost de partea celor care AU ÎNCĂLCAT STATUL DE DREPT călcând în picioare reguli acceptate în toată Europa!”, declara Mureșan în 2014, completând “Deci pentru mine Klaus Iohannis NU e un candidat credibil al dreptei (…) omul nu s-a maturizat și NU E PREGĂTIT SĂ FIE PREȘEDINTE!”

Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu cea a redacției Sputnik.

495
Tagurile:
Ion Chicu, Moldova, Siegfried Mureșan

Загрузка...

Și Bulgaria depășește România: își deschide restaurantele și cafenelele de la 1 iunie

0
(reînnoit 11:41 27.05.2020)
Un ordin emis de Ministrul bulgar al Sănătății prevede că în Bulgaria, de la 1 iunie, se redeschid restaurantele, barurile de zi și cafenelele la întreaga lor capacitate, terasele fiind deja deschise din 5 mai

BRUXELLES, 27 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Bulgaria depășește România la ridicarea restricțiilor și își deschide localurile publice de la 1 iunie. Astfel, pe lângă cafenele, baruri și localuri de alimentație publică, îşi pot relua activitatea de la 1 iunie teatrele și şcolile de dans, doar barurile de noapte rămânând închise.

Școlile de dans vor funcționa la 30% din capacitate în interior sau 50% din capacitate în aer liber, se arată în ordinul ministerului Sănătății de la Sofia care prevede că sunt permise și concertele sau alte evenimente culturale şi de divertisment.

De altfel, redeschiderea teraselor a fost permisă în Bulgaria încă din 5 mai.

Conform deciziei ministrului Sănătății, starea de epidemie rămâne în vigoare până în 14 iunie. Până în prezent, în Bulgaria s-au înregistrat 2.460 de cazuri de coronavirus şi 133 de decese după contaminare.

0
Tagurile:
Restaurante, Bulgaria

Загрузка...