Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă

Cod roșu de coronavirus în Republica Moldova

46210
(reînnoit 16:02 13.03.2020)
În cadrul Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică a fost examinată situația epidemiologică prin COVID-19, inclusiv tendințele de evoluție a bolii la nivel global, regional și național.

CHIȘINĂU, 13 mart - Sputnik. În Republica Moldova a fost instituit gradul de alertă Cod roșu la nivel naţional referitor la situaţia epidemiologică prin infecţia cu COVID-19, existând pericol confirmat de declanşare a urgenţei de sănătate publică. O hotărâre în acest sens a fost emisă astăzi de Comisia naţională extraordinară de sănătate publică. Potrivit hotărârii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanțelor vor asigura sistarea activității unor Puncte de trecere a  frontierei de stat pe segmentul de frontieră moldo-român și moldoucrainean. Ministerul Economiei va asigura sistarea circulației internaționale a transportului rutier de persoane prin rute regulate și ocazionale, precum și a transportului feroviar către/din Republica Moldova.

 • Autoritatea Aeronautică Civilă va asigura:
  Sistarea curselor aeriene regulate cu Italia, Spania, Franța Începând cu 15 martie 2020, orele 00:00
 • Sistarea curselor aeriene regulate cu Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Romania începând cu 16 martie 2020, orele 00:00
 • Interdicția pentru operatorii aerieni de a îmbarca călătorii, care vin către Republica Moldova, cu escală, din Italia, Spania, Franța, Germania, China, Iran și Coreea de Sud
 • Interdicția pentru operatorii aerieni de a îmbarca persoane de altă cetățenie, decât cea moldovenească, care vin către Republica Moldova
 • Excepție de la prevederile p.7.4 fac persoanele apatride și cetățenii străini cu domiciliu, reședință sau permis de ședere în Republica Moldova
 • Decizia este valabilă până la data de 31 martie 2020, cu posibilitate de prelungire
 • Obligativitatea prezentării de către operatorii aerieni a datelor despre pasageri cu indicarea suplimentară a locurilor de bord la finalizarea formalităților de îmbarcare a pasagerilor cu destinație finală către Republica Moldova.
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă
   Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă
   © Sputnik /
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă
   Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă
   © Sputnik /
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă
   Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă
   © Sputnik /
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă
   Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă
   © Sputnik /
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă
   Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă
   © Sputnik /
  1 / 5
  © Sputnik /
  Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă

Autoritățile publice locale, administratorii localurilor de agrement, recreere, sălile de sport, centrelor sportive, bazinelor de înot, sălilor de fitness, teatre, cinematografele, sălile de concerte, muzeele, și alte unități pentru antrenament și recreere vor asigura sistarea activităților organizate, inclusiv în locurile de recreere și de agrement pe teritoriul Republicii Moldova până la data de 01.04.2020.

Managerii, directorii, proprietarii companiilor transportatoare de pasageri (autobuze, troleibuze, rutiere, taxi și alte mijloace de transport de pasageri urban și interurban), indiferent de forma de proprietate vor asigura igienizarea și dezinfecția unităților de transport după fiecare rută și în stațiile terminus.

Sistarea până la 31.03.2020 a întrunirilor/serviciilor religioase pentru toate cultele pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În cazuri excepționale (înmormântare),  se va ține cont de prevederile p. 2 din Hotărârea Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică din 10.03.2020.

46210
Tagurile:
Moldova, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (912)
Igor Dodon

Va fi sau nu demis Guvernul Chicu până la alegerile prezidențiale: Ce spune Igor Dodon

107
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat în cadrul unei emisiunii ”Contrapunct” în studioului Sputnik Moldova ce crede despre soarta Guvernului Chicu.

CHIȘINĂU, 4 iun - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că Guvernul se va menține până la alegerile prezidențiale. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii ”Contrapunct” realizată în Studioul Radio Sputnik Moldova. 

”La această etapă avem o majoritate parlamentară. Am văzut mai multe schimbări pe scena politică în ultima lună. Auzim voci care spun că zilele guvernului sunt numărate. Sunt declarații cu iz politic. Din ceea ce cunosc din discuțiile cu partenerii de coaliție, la această etapă cel puțin există această majoritate parlamentară și cred că sunt șanse să fie menținută. Eu cred că acest Guvern se va păstra până la alegerile prezidențiale și va fi o soluție corectă”, a declarat Dodon.

Totodată, șeful statului a declarat că răsturnarea unui guvern este un pas foarte riscant ciar pentru cei care vor iniția acest lucru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

107

Загрузка...

Important: Ce categorii de cetățeni au acces în Franța până în data de 10 iulie

148
(reînnoit 18:40 31.05.2020)
Autoritățile franceze au extins numărul categoriile de cetățeni care pot intra în Franța până la sfârșitul stării de urgență sanitară, care expiră în data de 10 iulie 2020.

CHIȘINĂU, 31 mai, Sergiu Praporșcic - Sputnik. Ambasada Republicii Moldova la Paris informează care sunt noile ale autorităților franceze cu privire la accesul cetățenilor străini pe teritoriul Franței până la sfârșitul stării de urgență sanitară, care expiră în data de 10 iulie 2020.

Potrivit comunicatului de presă al Ambasadei, autoritățile franceze au extins numărul categoriilor de cetățeni care pot intra în Franța în această perioadă.

Astfel, următoarele categorii vor avea acces pe teritoriul Franței:

 • cetățeni străini care au reședința permanentă în Franța, viză de lungă ședere sau permis de ședere;
 • cetățenii străini care tranzitează Franța spre țara de origine/reședință;
 • lucrătorii transfrontalieri care locuiesc în statele vecine (Germania, Italia, Spania, Elveția, Belgia, etc) și lucrează în Franța;
 • transportatori de marfă și personalul aeronavelor care efectuează curse aeriene;
 • persoane care activează în domeniul sănătății și sosesc în cadrul luptei împotriva pandemiei de Covid-19.
 • cetățenii străini care fac dovada unui motiv familial imperios: în cazul cuplurilor separate, pentru continuarea școlarizării, îngrijirea copiilor, vizitarea părinților aflați în îngrijire.

De asemenea, lucrătorii agricoli sezonieri și lucrătorii detașați pot intra în Franța în următoarele condiții:

 

 • să fie cetățeni ai unui stat membru UE sau din Andorra, Marea Britanie, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, Elveția, ori cetățeni din țări terțe cu reședința principală în unul dintre aceste state.
  O femeie se plimbă pe plaja Bai Chay din Ha Long, Vietnam. 16 mai 2020
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana
 • lucrătorii agricoli sezonieri trebuie să prezinte un contract de muncă încheiat cu o întreprindere sau o fermă agricolă cu sediul în Franța sau o declarație prealabilă angajării, o confirmare de primire care conține numărul de ordine al Titlului Ocupare Simplificat Agricol (TESA simplificat) ori al Titlului Ocupare Serviciu Agricol (TESA+). De asemenea, trebuie să prezinte formularele Attestation employeur de saisonnier agricole (completat de angajator) și documentul justificativ internațional (care include declarația pe proprie răspundere cu privire la absența simptomelor Covid-19. Justificativul de deplasare internațională este disponibil pe pagina web: https://bit.ly/3d43vzP
 • pentru lucrătorii detașați - înainte de sosirea în Franța, angajatorul trebuie să transmită la adresa 📧detaches@interieur.gouv.fr confirmarea primirii declarației prealabile a detașării și toate documentele care atestă caracterul urgent al misiunii.
 • la intrarea în Franța, lucrătorii detașați trebuie să prezinte documentul justificativ internațional (care include declarația pe proprie răspundere cu privire la absența simptomelor Covid-19), disponibil în franceză/engleză pe pagina web: https://bit.ly/3d43vzP.

Informații detaliate privind măsurile care urmează să fie asigurate de angajator (transport, cazare, organizarea muncii, furnizarea de echipamente de protecție) pentru protejarea lucrătorilor sezonieri sunt disponibile pe pagina Ministerului francez al Muncii: https://bit.ly/2B8uo7G.

Prin urmare, recomandăm lucrătorilor/angajatorilor să se informeze din timp, înaintea deplasării, cu privire la condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca accesul în Franța să fie permis.

Cu privire la măsurile sanitare în vigoare, ambasada Republicii Moldova în Franța avertizează că orice persoană care sosește în Franța poate fi plasată în carantină/izolare pentru 14 zile prin dispoziția autorităților locale (prefect), dacă acestea consideră că există un risc pentru sănătatea publică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

148
Tagurile:
Franța
Tematic
Iohannis, acuzat că a cerut bani pentru Germania și Franța! ”E culmea servilismului!”
Cifrele crizei: cât de tare au fost afectate economic Franța și Spania de coronavirus
Franța critică Italia pentru planul unilateral de redeschidere a granițelor pentru turiști
Medic francez: când poate anunța Franța sfârșitul epidemiei
Șefii Legislativelor din Franța și Germania cer redeschiderea granițelor în Europa
Franța: numărul deceselor din cauza coronavirusului, în scădere

Загрузка...

La New York poliția a arestat zeci de persoane în timpul manifestațiilor

0
(reînnoit 21:22 04.06.2020)
Poliția din New York a arestat 60 de persoane din rândul demonstranților care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva abuzurilor polițiștilor în SUA.

Potrivit șefului departamentului de Poliție, protestatarii nu au respectat regimul stării de asediu, în pofida faptului că le-a fost permis să se afle în stradă cu o oră mai mult – până la 21:00.

De asemenea, el a menționat că forțele de ordine acționează tactic și vor întreprinde toate măsurile necesare  pentru a nu admite încălcarea legii de către demonstranții și pentru a menține controlul asupra orașului.

Mai multe detalii aflați din videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...