Maria Cristea

În ce țări a ajuns costumul popular din Republica Moldova

61
(reînnoit 19:36 29.01.2020)
Costumul popular din Republica Moldova a devenit cunoscut în toată lumea. Cine sunt străinii care preferă să aibă în garderobă o ie.
În ce țări a ajuns costumul popular din Republica Moldova

Articolele vestimentare cu motive naționale, cusute de compania Mariei Cristea, au ajuns în întreaga lume. Și nu doar moldovenii sunt cei care prefer să aibă în garderobă o ținută națională. Sute de costume populare moldovenești au fost cumpărate de străinii care apreciază munca meșterilor populari și tradițiile țării noastre.  

„Costumul nostru național a ajuns aproape în toată lumea. Am cusut mult pentru România, pentru ansamblul Transilvania de la Baia Mare, pentru care am făcut peste 100 de costume, lucrate toate manual. Avem costume în toate țările din Europa, la fel, costumul nostru a fost trimis și în SUA”, a declarat Maria Cristea pentru Sputnik Moldova.

Cert este că unele costume cusute de compania Mariei Cristea au ajuns tocmai la Casa Albă.

„Costumul nostru a ajuns și la Casa Albă. Acele articole vestimentare au fost procurate prin intermediul Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. În toți acești ani de când suntem pe piață, un capăt de broderie, o ie, o cămașă sau un prosop produs de noi a ajuns în toată lumea”, adaugă Maria Cristea.

Noua colecție a Mariei Cristea va fi prezentată la Expoziția națională „Fabricat în Moldova”, ce va avea loc în perioada 29 ianuarie - 2 februarie. Producătoarea spune că are pregătită și o surpriză pentru vizitatori.  

„Pe lângă colecția de ii frumoase și cămăși pentru bărbați, la ediția din acest an a expoziției „Fabricat în Moldova” vom veni cu o surpriză pentru vizitatori, dar nu vă pot spune mai multe. Cei curioși sunt așteptați pe data de 1 februarie, când noi vom avea o prezentare”, conchide Maria Cristea.

460 de antreprenori autohtoni își vor expune produsele și serviciile în cadrul celei de-a XIX-a ediție a Expoziției naționale Fabricat în Moldova. Evenimentul se va desfăşura la Chişinău, începând cu data de 29 ianuarie.

61
Tematic
Premieră pentru Republica Moldova la „Fabricat în Moldova” 2020
Expoziția ”Fabricat în Moldova”, la cea de-a XIX-a ediție
Unde internetul este mai ieftin: Moldova sau România
Criză de bărbați: De ce Moldova are mai multe femei decât reprezentanți ai sexului tare

În Moldova se desfășoară votarea privind amendarea Constituției Rusiei

70
(reînnoit 17:00 01.07.2020)
Orice persoană care deține un pașaport valabil al Federației Ruse sau un certificat de întoarcere în Rusia poate participa la scrutin.

La ora 08:00, la secția consulară a Ambasadei Rusiei s-a deschis secția de votare pentru cetățenii ruși care vor să se pronunțe cu privire la amendarea Constituției ruse.

Acolo au venit deja să-și exercite dreptul constituțional mai mulți cetățeni. Cu toții au ținut cont de normele impuse pentru a asigura un vot sigur - poartă măști de protecție și mănuși. În plus, se respectă distanța socială.

© Sputnik / Валерий Мельников

La votare a venit și ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.

"Acest vot este important prin faptul că cetățenii ruși votează pentru niște amendamente care vor întări Legea Supremă, care vor face ca țara noastră (Federație Rusă – n.n.) să fie mai stabilă, mai puternică, mai predictibilă și, cel mai important, îi va spori suveranitatea", a declarat Vasnețov.

Ambasadorul a menționat faptul că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, inaugurând în Rjev monumentul dedicat ostașilor sovietici căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei, a menționat că amendamentele la Constituție nu sunt doar niște formulări ambalate juridic bine, dar modificări care vizează multe chestiuni sociale importante, cum ar fi ocrotirea sănătății, educația, care vizează marea cultura autentică rusă și istoria statului, tradițiile, remarcând că generațiile viitoare trebuie educație ca să aibă respect pentru acestea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Тема:
Reforma constituțională în Rusia

Загрузка...
Bancă într-un parc din Chișinău

Noi restricții impuse de Comisia pentru Sănătate Publică

884
Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică s-a reunit sâmbătă în ședință și a adoptat o nouă interdicție. Iată despre ce este vorba.

CHIȘINĂU, 28 iun - Sputnik. Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis să interzică activitatea parcurilor de distracție, precum și târgurile organizate sezonier. 

Hotărârea a fost adoptată la propunerea directorului Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, având în vedere situația epidemiologică din țară. numărul mare de cazuri noi de COVID-19 care se atestă în ultima perioadă. 

În hotărâre se menționează că în funcție de evoluția situației epidemiologice, măsurile restrictive ar putea fi revizuite.  

Nerespectarea măsurilor de sănătate publică adoptate astăzi constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională sau penală a persoanelor vinovate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

884

Загрузка...
Caniculă

Prima jumătate a lui 2020, cele mai calde șase luni înregistrate vreodată în Rusia

0
În Rusia, perioada dintre ianuarie și iunie 2020 a fost cel mai călduros interval de șase luni de când se fac înregistrări meteo

BRUXELLES, 4 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Pe măsură ce încălzirea globală se accelerează, recordurile de temperatură sunt depășite în fiecare an, arată RT.

”Temperatura media în Rusia, pentru primele șase luni din 2020, este cea mai ridicată din 130 de ani de meteorologie, pentru întreaga perioadă de observare din 1891 încoace”, a spus Roman Vilfand, director științific al Centrului Național Hidrometeorologic.

El a adăugat că recordul s-a datorat în principal lunilor neobișnuit de calde de iarnă.

În ianuarie, temperatura media a fost cu 10-11 grade Celsius mai mare decât normalul. Luna trecută, Vilfand a arătat că Rusia a experimentat mai mult de 240 de recorduri de temperatură în prima jumătate de an.

Totuși, acest an ”este special”, a declarat el.

Pe 20 iunie, schimbările climatice din Rusia au făcut titlurile în presa internațională când un mic oraș din Siberia, Verkhoyansk, a experimentat cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Cercul Arctic – 38 de grade Celsius.

0
Tagurile:
Căldură, Meteo
Тема:
Prognoza meteo
Tematic
Nouă avertizare meteo: cod portocaliu – unde va fi caniculă
Avertizări meteo: vijelii, grindină, caniculă – cod portocaliu în jumătate din ţară
Prognoza meteo pentru Marea Britanie: cum va fi luna iulie – caniculă sau ploi abudente?

Загрузка...