Ion Chicu

Ce se va întâmpla cu Air Moldova și Aeroportul din Chișinău: Declarația premierului

124
(reînnoit 17:46 02.12.2019)
Anularea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău și rezilierea contractului de privatizare a companiei Air Moldova rămân pe agenda Guvernului, figurând în topul chestiunilor care urmează a fi soluționate de actuala conducere a Executivului.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Prim-ministrul Ion Chicu a dat asigurări că întoarcerea Aeroportului din Chișinău în proprietatea statului și anularea contractului de privatizare a companiei Air Moldova sunt priorități ale Guvernului pe care îl conduce, chiar dacă aceste două procese sunt dificile.

”Avem pe agendă și aceste subiecte. Au fost lansate mai multe procese și noi continuăm această activitate pentru că, în mod normal, nu suntem de acord cu ceea ce s-a întâmplat atunci”, a declarat Ion Chicu, citat de presa locală și preluat de ru.sputnik.md

Cu toate acestea, premierul recunoaște că rezilierea celor două contracte este dificilă, mai ales că timp de cinci luni au avut loc tergiversări și au fost admise unele erori. Ion Chicu s-a referit în special la întrevederea dintre reprezentanții fostei guvernări și renumitul om de afaceri Nathaniel Rothschild, care anterior a preluat controlul asupra Aeroportului Internațional Chișinău, achiziționând 95% dintre acțiunile companiei Avia Invest.

 AirMoldova
© Sputnik / Игорь Взоров

Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat companiei Avia Invest pe o perioadă de 49 de ani, la 1 noiembrie 2013, printr-o hotărâre a Guvernului Leancă. Vara trecută însă parlamentarii au decis să verifice legalitatea acestei tranzacții. O comisie specială de anchetă i-a cerut Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție să inițieze anchete penale pentru a verifica acțiunile unor funcționari care au pregătit și au semnat acordul de concesionare a Aeroportului.

Compania Air Moldova a fost privatizată acum mai bine de un an de societatea cu răspundere limitată Civil Aviation Group, fondată de un grup de investitori, iar cota cea mai mare este deținuta de compania cu renume internațional Blue Air. Investitorii nu și-ar fi respectat însă obligațiile asumate și astfel contractul de privatizare ar putea fi anulat. 

124
Tagurile:
Premier, Declarație, Chișinău, Aeroport, Air Moldova
Tematic
Air Moldova a fost preluată, în asociere, de o companie românească și doi moldoveni
Presa internațională despre privatizarea Air Moldova: Chiar atât de puțin să coste?
Parlamentul ar putea anula concesionarea aeroportului și privatizarea Air Moldova
Pot intra moldovenii în Irlanda cu buletin românesc - anunţul Air Moldova
Air Moldova și-a găsit stăpâni. Cine ”a pus ochiul” pe fosta bază militară aeriană?
Premierul Ion Chicu

Ion Chicu, despre explozia din Beirut: Nava nu mai este sub Pavilionul Republicii Moldova

170
Ion Chicu a reacționat la informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora nava care a explodat în zona portului Beirut ar fi sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 5 aug - Sputnik. Premierul Ion Chicu a venit cu o reacție în legătură cu informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora nava care a explodat în zona portului Beirut ar fi sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova. 

Din 23.02.2014 nava nu mai este sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova, fiind radiată forțat din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova. Îndemn ipocriții, care nu scapă nici o ocazie de a tăvăli în glod și mizerie țara noastră, să aibă măcar un pic de rușine”, a scris premierul pe Facebook. 

Ion Chicu a făcut referire la o postare pe Facebook a liderului PAS, Maia Sandu. Ea a scris că nava ar fi transportat ilegal substanța explozivă și a fost înregistrată sub pavilion moldovenesc. Potrivit ei, statul nostru ar fi înregistrat această navă în schimbul mitei și al favorurilor. 

Amintim că, după explozia din portul Beirut, în presă au apărut informații privind implicația unei nave sub pavilion moldovenesc, care ar fi transportat substanțele explozive în urmă cu câțiva ani. Agenției Navală a Republicii Moldovei a oferit explicații pentru Sputnik Moldova în privința informațiilor difuzate în mass-media internaționale potrivit cărora o nava sub pavilion moldovenesc ar fi transportat marfa confiscată și care a rămas câțiva ani în portul Beirut, unde a explodat pe 4 august.

"Informațiile sunt incomplete. Această navă nu se află de mult timp sub pavilionul nostru. Nu contează ce pavilion a avut nava care efectua transportul. Faptul că s-a întâmplat ceva din cauza încărcăturii ulterior, precum această explozie, nu înseamnă că nava este oarecum de vină pentru faptul că marfa a fost depozitată în mod necorespunzător în port. Și, cu atât mai mult, nu înseamnă că pavilionul este de vină”, a declarat pentru Sputnik Igor Zaharia, directorul Agenției Navale Moldovenești.

O explozie puternică s-a produs marți seara, în zona portului Beirut. Potrivit autorităților locale, jumătate din clădirile orașului au fost avariate, spitalele au fost supraaglomerate din cauza numărului mare de victime. Conform ultimelor date, numărul morților ca urmare a exploziei este de 78 de persoane, peste 4 mii sunt răniți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

170
Tagurile:
navă, Republica Moldova, explozie, Beirut, Ion Chicu
Tematic
Beirut: președintele SUA a atins ce NU trebuia! Oamenii Sistemului au sărit ca arși!
VIDEO: Urmările exploziei de la Beirut - ar mai putea fi oameni sub dărâmături
Rusia va instala un spital mobil în Beirut pentru a oferi asistență victimelor

Загрузка...
Intrarea în Bulgaria

Bulgaria își deschide hotarele pentru turiștii moldoveni, dar cu o condiție - detalii

66
(reînnoit 20:32 27.07.2020)
Președintele Frontului Național pentru Salvarea Bulgariei (FNSB) Valeri Simeonov a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că moldovenii vor putea intra în Bulgaria, însă vor trebui să prezinte un test negativ la COVID-19.

CHIȘINĂU, 27 iul - Sputnik. Bulgaria își deschide hotarele pentru cetățenii moldoveni, însă cu condiția ca să prezinte un test PCR negativ la intrarea în țară, informează rus.bg.

”La cererea sectorului turistic, turiștii din Moldova, Serbia, Kuweit, Israel și Macedonia de Nord vor fi admiși pe teritoriul Bulgariei dacă prezintă un test PCR negativ făcut cu cel puțin 72 de ore înainte de sosire”, a declarat președintele Frontului Național pentru Salvarea Bulgariei (FNSB) Valeri Simeonov, în cadrul unui briefing.

”Acest lucru va fi un ajutor important pentru cei din industria noastră hotelieră, care în prezent au nevoie de turiști străini pentru a-și completa locurile goale din hotelurile lor”, a spus el.

Grecia. Imagine simbol
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Astăzi, Ministerul Turismului a anunțat că Comisia Europeană a aprobat subvenții pentru zboruri charter organizate de operatorii de turism în Bulgaria.

Aprobarea subvențiilor de către Comisia Europeană a fost o condiție prealabilă pentru aplicarea măsurii de sprijin turistic. Subvenția este de 35 de euro pentru fiecare loc de zbor cu un minim de 100 de locuri. Operatorii de turism străini pot profita, de asemenea, de aceste subvenții.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

66
Tagurile:
Bulgaria
Tematic
Mai mulți moldoveni vor putea munci sezonier în Marea Britanie
„Prima Casă” tot mai accesibilă pentru moldoveni: Vezi ce se întâmplă
Ostașii moldoveni au mărșăluit la Parada Victoriei de la Moscova - Video

Загрузка...
Militar român pe o stradă din București

NUCLEARA: Șef militar la Capitală! Un cunoscut general preia conducerea

0
(reînnoit 12:24 07.08.2020)
Decizia ar fi fost luată atât din cauza numărului mare de infectați, cât și a nemulțumirilor față de conducerea actuală, civilă

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik. O decizie de ultimă oră ar fi fost luată la nivelul Ministerului Sănătății, transmite Antena 3. Conform reporterului Sergiu Cora, în fruntea DSP București va fi numit generalul maior în rezervă, dr. Ionel Paul Oprea.

Generalul Ionel Paul Oprea s-a ocupat de situația epidemică de la Suceava, activitatea sa acolo fiind controversată.

Decizia ar fi fost luată atât din cauza numărului mare de infectați, cât și a nemulțumirilor față de conducerea actuală, civilă, a DSP București.

Reamintim că, la finele lui martie, generalul Oprea a fost numit secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban. Generalul a fost șef al Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...