Ion Chicu

Ce se va întâmpla cu Air Moldova și Aeroportul din Chișinău: Declarația premierului

131
(reînnoit 17:46 02.12.2019)
Anularea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău și rezilierea contractului de privatizare a companiei Air Moldova rămân pe agenda Guvernului, figurând în topul chestiunilor care urmează a fi soluționate de actuala conducere a Executivului.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Prim-ministrul Ion Chicu a dat asigurări că întoarcerea Aeroportului din Chișinău în proprietatea statului și anularea contractului de privatizare a companiei Air Moldova sunt priorități ale Guvernului pe care îl conduce, chiar dacă aceste două procese sunt dificile.

”Avem pe agendă și aceste subiecte. Au fost lansate mai multe procese și noi continuăm această activitate pentru că, în mod normal, nu suntem de acord cu ceea ce s-a întâmplat atunci”, a declarat Ion Chicu, citat de presa locală și preluat de ru.sputnik.md

Cu toate acestea, premierul recunoaște că rezilierea celor două contracte este dificilă, mai ales că timp de cinci luni au avut loc tergiversări și au fost admise unele erori. Ion Chicu s-a referit în special la întrevederea dintre reprezentanții fostei guvernări și renumitul om de afaceri Nathaniel Rothschild, care anterior a preluat controlul asupra Aeroportului Internațional Chișinău, achiziționând 95% dintre acțiunile companiei Avia Invest.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat companiei Avia Invest pe o perioadă de 49 de ani, la 1 noiembrie 2013, printr-o hotărâre a Guvernului Leancă. Vara trecută însă parlamentarii au decis să verifice legalitatea acestei tranzacții. O comisie specială de anchetă i-a cerut Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție să inițieze anchete penale pentru a verifica acțiunile unor funcționari care au pregătit și au semnat acordul de concesionare a Aeroportului.

Compania Air Moldova a fost privatizată acum mai bine de un an de societatea cu răspundere limitată Civil Aviation Group, fondată de un grup de investitori, iar cota cea mai mare este deținuta de compania cu renume internațional Blue Air. Investitorii nu și-ar fi respectat însă obligațiile asumate și astfel contractul de privatizare ar putea fi anulat. 

131
Tagurile:
Premier, Declarație, Chișinău, Aeroport, Air Moldova
Tematic
Air Moldova a fost preluată, în asociere, de o companie românească și doi moldoveni
Presa internațională despre privatizarea Air Moldova: Chiar atât de puțin să coste?
Parlamentul ar putea anula concesionarea aeroportului și privatizarea Air Moldova
Pot intra moldovenii în Irlanda cu buletin românesc - anunţul Air Moldova
Air Moldova și-a găsit stăpâni. Cine ”a pus ochiul” pe fosta bază militară aeriană?
Parlamentul Republicii Moldova

Moldova - 31 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate

35
(reînnoit 11:27 23.06.2021)
Miercuri, 23 iunie, se împlinesc 31 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a Republicii Moldova. Cu această ocazie, președintele Parlamentului a venit cu un mesaj de felicitare adresat cetățenilor.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Anual, la data de 23 iunie Republica Moldova marchează Ziua Suveranității. În anul 1990, în această zi, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste (RSS) Moldova de legislatura a XII-a, a fost adoptată Declarația de Suveranitate.

Declaratia Suveranitatii
© Sputnik / Mihai Caraus
Declaratia Suveranitatii

Aceasta prevedea supremația legilor RSS Moldova asupra celor unionale și dreptul suveran de a stabili relații diplomatice cu alte țări. Ulterior, documentul a stat la baza elaborării Constituției, care până astăzi este Legea Supremă a Republicii Moldova.  

„Suveranitatea este exercitată în interesul întregului popor de către organul reprezentativ suprem al puterii de stat a Republicii. Nicio parte a poporului, niciun grup de cetățeni, niciun partid politic sau o organizație obștească, nicio altă formațiune, nicio persoană particulară nu poate să-și asume dreptul de a exercita suveranitatea”, se menționează în Declarația de Suveranitate. 

Muzeul Parlamentului găzduiește o copie a Declarației Suveranității Republicii Moldova, alături de Declarația de Independență a țării noastre.

În context, președintele Parlamentului Republicii Moldova a venit cu un mesaj de felicitare adresat cetățenilor. Zinaida Greceanîi le-a urat tutor curaj și determinare pentru a menține și apăra, în continuare, suveranitatea țării. 

„Să apere valorile patrimoniului național, să-și respecte dreptul inalienabil la viață, libertate și prosperitate, precum și să fie responsabili pentru istoria, cultura și tradițiile milenare ale poporului nostru”, a menționat președintele Parlamentului. 

Șeful Legislativului a mai remarcat că prin adoptarea Declarației de Suveranitate țara noastră a devenit un stat independent și că acest document a stat la temelia elaborării Constituției. În context, Greceanîi a îndemnat cetățenii să păstreze și să transmită noilor generații valorile și tradițiile noastre strămoșești.

35
Tagurile:
Republica Moldova, Declarația de suveranitate

Загрузка...
Meteo Moldova

Meteo Moldova: Prognoza meteorologilor moldoveni - detalii

41
(reînnoit 09:50 20.06.2021)
Canicula se pare că nu se grăbește să vină. Maxime de până la 26 de grade prognozează meteorologii pentru acest sfârșit de săptămână, iar ploile continuă și duminică. 

CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. Pentru duminică, 20 iunie, meteorologii prognozează cer noros, pe arii extinse ploi de scurtă durată cu descărcări electrice, ziua izolat vor cădea averse puternice cu grindină. Totodată, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică normală, iar vântul va sufla din nord spre sud, de la slab la moderat. 

Termometrele vor indica +21..+24° С în raioanele de nord, +22..+25° C, în raioanele centrale, +23..+26° C  în raioanele de sud, iar în Capitală se așteaptă +23..+25° C.

Prognoza meteo pentru 20 - 26 Iunie 2021
Prognoza meteo pentru 20 - 26 Iunie 2021

Pentru 21 iunie, meteorologii prognozează ploi de scurtă durată și cu descărcări electrice. Totodată, în următoarele 24 de ore, pe sectorul satul Hrușca - orașul Camenca va crește nivelul apei cu 0.5-1.0 m, iar pe celelalte sectoare ale râului Nistru, Prut și pe râurile mici regimul hidrologic nu se va modifica esențial.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 20 iunie 2012 a fost înregistrată temperatura de 36,2 grade Celsius, fiind consideră cea mai caldă zi de 20 iunie de la începutul măsurărilor termice, adică din 1886. Valoarea minimă din această zi a fost înregistrată în anul 1998 - atunci au fost 8,5 grade Celsius.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41

Загрузка...

Fanii suedezi celebrează victoria cu scorul 3:2 în meciul cu Polonia

0
Fanii suedezi celebrează la Stockholm victoria asupra echipei Poloniei cu scorul 3:2, în cadrul Euro 2020

Fanii selecționatei naționale a Suediei au întâmpinat cu mult entuziasm victoria în meciul cu echipa Poloniei, în cadrul Euro 2020.

Urmăriți imaginile video ale momentului.

0

Загрузка...