Ion Chicu

În exclusivitate pentru Sputnik: Ion Chicu, despre negocierile purtate la Moscova

168
Înainte de a părăsi Moscova, la decolare, premierul moldovean, Ion Chicu, a relatat în exclusivitate pentru Sputnik care sunt înțelegerile la care s-a ajuns în cadrul vizitei sale oficiale.

CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. Pentru prima dată în ultimii șapte ani prim-ministrul Republicii Moldova a efectuat o vizită oficială în Federația Rusă.

Între-timp, în relațiile bilaterale dintre Chișinău și Moscova au apărut un șir de probleme care necesită a fi soluționate în mod neapărat. Vizita lui Ion Chicu a fost una încărcată.

În capitala Federației Ruse, el s-a întâlnit cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, și cu președintele administrației Gazpromului, Alexei Miller.    

Premierul moldovean a reușit să ajungă la o înțelegere privind micșorarea prețului de livrare a gazelor rusești, dar a discutat și problema exporturilor moldovenești în Rusia.

Înainte ca delegația moldovenească să se îmbarce în avion ca să revină în Patrie, corespondentul Sputnik  l-a contactat pe premier și l-a solicitat să răspundă la câteva întrebări.

- Despre ce s-a discutat la întrevederea cu șeful guvernului rus, dmitrii Medvedev, și ce înțelegeri ați reușit să obțineți?

- Cu adevărat, după o pauză de șapte ani, astăzi a avut loc vizita prim-ministrului Republicii Moldova la Moscova. În cadrul discuțiilor de astăzi, noi am reușit să reluăm dialogul constructiv la nivel de guvern. În această perioadă, s-au adunat multe problemele în relațiile bilaterale, inclusiv în domeniul comerțului, a relațiilor economice, culturale și altele. Noi considerăm că acest prim pas este unul foarte important în restabilirea dialogului normal, constructiv între țările noastre.

Bineînțeles, am făcut o analiză a ceea ce a fost ratat în această perioadă. Și singura posibilitate de recuperare a pierderile care au fost cauzate este să găsim posibilitatea să restabilim relațiile la nivelul comisiei interguvernamentale, la nivelul relațiilor bilaterale între ministere și între conducerea guvernelor.

- Astăzi V-ați întâlnit cu șeful consiliului de directori al Gazprom, Alexei Miller. Propunerile făcute de parte rusă privind livrările de gaze satisfac partea moldovenească?

- Am discutat chestiunea livrărilor de gaze, prețul și reducerea riscului în asigurarea cu gaze după 1 ianuarie.

- Datoriile pentru gaze revin, în cea mai mare parte, regiunii transnistrene. Ați discutat despre restructurarea acestor datorii?

- Această chestiune necesită o analiză profundă. Noi acum am abordat-o în special problema livrărilor de gaze după 1 ianuarie.

- Ce soluții ați identificat pentru exportul mărfurilor moldovenești în Federația Rusă, privind eliberarea autorizațiilor pentru transportatori?

- Noi am discutat această chestiune și am avut parte de înțelegere în chestiunea deblocării exporturilor, în chestiunea eliberarea autorizațiilor pentru transportatori. Avem susținere și avem înțelegere reciprocă în această chestiune.

- Aveți un termen privind soluționarea acestei probleme?

- Vom discuta în cel mai apropiat timp, aceste chestiuni nu suportă să fie amânate.

168
Tagurile:
Negocieri, Ion Chicu, Moscova
Tematic
Moldova: Premierul Ion Chicu, primele vizite externe
Republica Moldova are un nou Guvern în frunte cu Ion Chicu
Moldova: Componența noului Guvern condus de Ion Chicu
Igor Dodon

VIDEO: Discursul lui Igor Dodon la Adunarea Generală a ONU

107
Șeful statului moldovean a declarat că că Republica Moldova sprijină plenar efortul colectiv de realizare a obiectivelor transpuse în Declarația aniversară a Adunării Generale.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a rostit un discurs, în format online, în cadrul celei de-a 75-a Adunări Generală a Organizației Națiunilor Unite, consacrată jubileului acestei organizații globale.

”Am menționat că Republica Moldova sprijină plenar efortul colectiv de realizare a obiectivelor transpuse în Declarația aniversară a Adunării Generale și își asumă angajamentul să contribuie la răspunsul comun asupra sfidărilor majore cu care se confruntă ONU și comunitatea internațională”, a declarat Dodon.

Șeful statului a subliniat că anul 2020 va rămâne în istoria omenirii ca unul al consolidării efortului comun de depășire a provocărilor globale. El a remarcat în context rolul decisiv al ONU în rezolvarea sau prevenirea mai multor probleme globale.

”Cei trei piloni ai sistemului ONU – pacea și securitatea, drepturile omului și dezvoltarea au rezistat în timp, reconfirmându-și astfel importanța”, a subliniat Dodon în discurs.

El a menționat în luarea sa de cuvânt că pe parcursul celor 75 de ani ONU a dezvoltat progresiv cadrul dreptului internațional, a mediat conflicte, a stabilizat tensiunile din lume, a avansat normele privind protecția drepturilor omului și a salvat vieți. Totuși, mai sunt încă multe lucruri de făcut pentru a anihila ilegalitățile accentuate de pandemie, pentru a continua lupta cu cauzele și efectele schimbărilor climaterice.

Președintele și-a exprimat de asemenea regretul că nu toate tratatele sunt respectate de către statele membre, iar amenințările la adresa securității capătă forme tot mai complexe. Și anume, astăzi în lume încă persistă discriminare, bazată pe gem, origine, rasă, religie sau dizabilitate.

”Aceste circumstanțe motivează apelul Secretarului general ONU, domnul Antonio Guterres, de participare la un dialog global pentru relevanța ONU pentru viitor. Cu certitudine, consultarea opiniei oamenilor este decisivă pentru ca organizația să-și mențină importanța, să poată servi mai bine nevoilor umanității și pentru ca statele membre că-și sporească capacitatea de atingere a obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a explicat șeful statului.

Dodon s-a referit și la declarație cu privirea la cea de  75-a aniversare a Organizației Națiunilor Unite, menționând că textul acestui document reprezintă produsul discuțiilor cu membrii societăților noastre și este rezultatul unor negocieri solide între state, care au agreat împreună o foaie de parcurs ambițioasă pentru viitorul nostru comun.

În opinia liderului moldovean, în acest viitor comun pacea va constitui valoarea noastră supremă, iar conflictele vor fi soluționate în faza lor inițială. De asemenea, ”nimeni nu va fi lăsat în umbră, dreptul internațional va fi respectat și dezvoltat continuu, iar instituțiile naționale de guvernare vor avea încrederea deplină a cetățenilor”.

”Convenind asupra îmbunătățirii metodelor de lucru ale ONU, noi, statele membre, vom putea face fașă provocărilor contemporane, iar parteneriatele ONU cu organizațiile guvernamentale și neguvernamentale, cu sectorul privat și mediul academic, cu societatea civilă vor cunoaște un nou impuls spre consolidare”, a conchis Dodon.

În încheiere, șeful statului a menționat că Republica Moldova își asumă angajamentul să contribuie la răspunsul comun asupra provocărilor majore cu care se confruntă ONU și comunitatea internațională.

107
Tagurile:
video, ONU, Discurs, Igor Dodon

Загрузка...
Vama Palanca

Incredibil: Iată ce a găsit un câine într-o mașină la vamă - VIDEO

118
(reînnoit 16:00 14.09.2020)
Zeci de mii de țigări ascunse în podeaua unui autoturism au fost depistate la frontieră de către vameși după ce câinele Dunai le-a sugerat ascunzișul.

CHIȘINĂU, 14 sept. - Sputnik. Potrivit informațiilor oferite de Poliția de Frontieră, cazul a fost înregistrat la postul vamal Giurgiulești. Țigările erau transportate într-un autoturism marca Renault, cu numere de înmatriculare emise de autoritățile moldovenești. Vameșii au supus automobilul unor verificări minuțioase, după ce au primit niște indicii despre contrabandă. Ei au implicat în operațiune și câinele de serviciu - Dunai.

Vameșii au contracarat o  tentativă de contrabandă cu țigări
Vameșii au contracarat o tentativă de contrabandă cu țigări

Patrupedul a semnalat prezența produselor din tutun în partea din spate a mașinii. În urma verificărilor, vameșii au depistat 37 280 de țigări - peste 1800 de pachete cu timbre de acciz ale Republicii Moldova. Potrivit informațiilor preliminare, bărbatul intenționa să le comercializeze pe piața neagră din Uniunea Europeană.  

Țigările au fost ridicate și confiscate, iar mijlocul de transport a fost indisponibilizat. Cercetările continuă pentru ca oamenii legii să stabilească toate circumstanțele cazului și să aplice corect sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

118
Tagurile:
Vamă, mașină, Câine

Загрузка...
Daniel-Cătălin Zamfir

Daniel Zamfir dezvăluie ”Planul diabolic” al lui Orban

0
O variantă pe care Orban și Iohannis ar pune-o la cale pentru a bloca aplicarea legii majorării pensiilor, una dintre cel mai importante măsuri sociale luate până acum

BUCUREȘTI, 24 sept – Sputnik. Aplicarea unei legi este obligatorie pentru Guvern, iar miniștrii pot fi învinuiți penal dacă nu fac asta, în baza Legii răspunderii ministeriale. Deci, teoretic, nu ar trebui să existe motive de teamă că Orban și ai săi vor aplica majorarea punctului de pensie cu 40%.

Teoretic, pentru că practic se poate apela la subterfugii, iar senatorul (PSD) Daniel Zamfir explică unul dintre ele, un adevărat ”RAZBOI al PNL cu românii”.  

Iată cum arată ceea ce Zamfir numește ”Planul diabolic a lui Orban să blocheze mărirea pensiilor:

- ”atacă la CCR”, fapt cert. ”Dacă CCR respinge contestația, legea va ajunge la Iohannis pentru promulgare, iar Președintele o va retrimite la Parlament”.

- „Parlamentul, în actuala structură, o va adopta din nou , iar Iohannis o va ataca iarăși   la CCR, pe alt motiv”.

- „Până vine soluția de la CCR, vin alegerile parlamentare după care PNL și USR vor respinge legea definitiv. Daca vor fi votați, bineînțeles”.

Explicația lui Daniel Zamfir are sens – iar această formulă poate, într-adevăr, bloca punerea în practică a legii. În plus, PNL riscă mult cu această amânare, pentru că, dacă totuși va trebui să dea pensiile, va trebui să plătească sume mai mari, din urmă – deci impactul bugetar va fi mai mare.

0
Tagurile:
Daniel Zamfir

Загрузка...