Igor Dodon

Răbdarea i-a ajuns la os: Declarația tranșantă a președintelui Igor Dodon

231
Președintele țării susține că sistemul trebuie curățat de judecătorii corupți. Potrivit lui Dodon, o reformă veritabilă a sistemului judecătoresc trebuie să înceapă de la Consiliul Superior al Magistraturii.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Igor Dodon a semnat astăzi, 30 octombrie, un decret care prevede constituirea Consiliului consultativ de experți privind reforma sistemului justiției pe lângă Președintele Republicii Moldova. Sarcina de bază a Consiliului va consta în expertizarea inițiativelor legislative cu privire la reformarea sistemului justiției, precum și a legilor din acest domeniu care vor parveni la promulgare.

Din acest Consiliu vor face parte 13 membri: fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, ex-judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, judecător la CSJ, Liliana Catan, procurorul Alexandr Cladco, reprezentantul țării noastre la Grupul Statelor împotriva Corupției, procurorul pentru misiuni speciale Carolina Vidrașcu-Brânză, decanul Baroului Chișinău, Dorin Popescu, judecătorul Ion Chirtoacă, ex-secretarul de stat la Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu, expertul internațional Carsten Mahnke, expertul național în domeniul drepturilor omului, Anatolie Munteanu, avocații Gheorghe Amihălăchioaie și Ion Vâzdoagă și conferențiarul universitar, avocatul Pavel Midrigan.  

Potrivit președintelui țării, reforma justiției constituie prioritatea de bază, iar activitatea judecătorilor și procurorilor în interesul statului și al cetățenilor este condiția principală pentru a schimba lucrurile spre bine în Republica Moldova.

”Ne dorim un stat în care justiția și legalitatea să fie puse la loc de cinste, în care să ne simțim în siguranță, să beneficiem de condiții de dezvoltare social-economică, iar mediul de afaceri să se dezvolte și să prospere”, spune Igor Dodon.

Șeful statului susține că aceste lucruri nu pot fi realizate fără o justiție veritabilă, lipsită de imunitate, fără liste și preferințe.

”Tocmai în acest scop, voi susține reforma care va asigura realizarea dezideratelor respective și va înrădăcina o justiție demnă de încrederea oamenilor”, a notat președintele.

Dodon spune că este necesar de acționat cu determinare pentru a curăța întregul sistem judecătoresc, în condițiile în care nivelul de credibilitate al cetățenilor în justiție și în organele de drept a scăzut dramatic, când dreptatea în instanțe poate fi obținută deseori prin elemente de corupție.

”Toți cei care știrbesc imaginea justiției și pe cea a organului de autoadministrare judecătorească, contribuind la înrobirea acesteia sau cei care au asistat pasiv la ilegalitățile comise trebuie să plece din sistem, în acest sens fiind folosite toate instrumentele prevăzute de legislație”, a declarat șeful statului.

Răbdarea a ajuns la os

Președintele țării susține că sistemul trebuie curățat de judecătorii corupți. Potrivit lui Dodon, o reformă veritabilă a sistemului judecătoresc trebuie să înceapă de la Consiliul Superior al Magistraturii.

”Nu mai putem tolera printre judecători și procurori oameni corupți, asupra cărora planează suspiciunea că ar fi arhitecți ai schemelor de delapidare a patrimoniului statului și averii cetățenilor. Nu putem implementa o reformă reală fără reformarea din talpa a actualului CSM, care a fost unul din elementele de bază ale statului capturat.”, spune șeful statului.

”În același timp greșesc amarnic cei care consideră că, atrăgând de partea lor judecători suspectați de corupție sau așa numitii “baroni ai sistemului judecatoresc”, vor progresa în reformarea justiției. Toți trebuie sa plece, iar sistemul trebuie purificat din talpă”, a continuat președintele.

În opinia lui Igor Dodon, cei care vor să facă o reformă reală si profundă a justiției nu pot să-și facă aliați printre elementele corupte din justiție, pentru că riscă să devină complicii lor.

”Trebuie să le oferim tinerilor judecători, onești și devotați profesiei, posibilitatea să schimbe lucrurile în sistem, să edifice o justiție în serviciul țării și al poporului”, a declarat șeful statului.

Igor Dodon a salutat decizia mai multor judecători de a lua act de apelul său de a aștepta perfecționarea cadrului normativ ce ține de alegerea noilor membri ai CSM.

”Acest lucru ar putea contribui la detensionarea situației din sistemul de justiție și la crearea condițiilor optime pentru o reformă profundă. Sarcina primordială este de a identifica un mecanism optim de creare a unui organ de administrare judecătorească profesionist și calitativ, care să poată contribui decisiv la reformarea sistemului”, a conchis șeful statului.

231
Tagurile:
Declarație, Igor Dodon
Meteo Moldova

Meteo Moldova: Prognoza meteorologilor moldoveni - detalii

39
(reînnoit 09:50 20.06.2021)
Canicula se pare că nu se grăbește să vină. Maxime de până la 26 de grade prognozează meteorologii pentru acest sfârșit de săptămână, iar ploile continuă și duminică. 

CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. Pentru duminică, 20 iunie, meteorologii prognozează cer noros, pe arii extinse ploi de scurtă durată cu descărcări electrice, ziua izolat vor cădea averse puternice cu grindină. Totodată, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică normală, iar vântul va sufla din nord spre sud, de la slab la moderat. 

Termometrele vor indica +21..+24° С în raioanele de nord, +22..+25° C, în raioanele centrale, +23..+26° C  în raioanele de sud, iar în Capitală se așteaptă +23..+25° C.

Prognoza meteo pentru 20 - 26 Iunie 2021
Prognoza meteo pentru 20 - 26 Iunie 2021

Pentru 21 iunie, meteorologii prognozează ploi de scurtă durată și cu descărcări electrice. Totodată, în următoarele 24 de ore, pe sectorul satul Hrușca - orașul Camenca va crește nivelul apei cu 0.5-1.0 m, iar pe celelalte sectoare ale râului Nistru, Prut și pe râurile mici regimul hidrologic nu se va modifica esențial.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 20 iunie 2012 a fost înregistrată temperatura de 36,2 grade Celsius, fiind consideră cea mai caldă zi de 20 iunie de la începutul măsurărilor termice, adică din 1886. Valoarea minimă din această zi a fost înregistrată în anul 1998 - atunci au fost 8,5 grade Celsius.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39

Загрузка...

Un nou lot de vaccin "Sputnik V", adus cu avionul la Chișinău

90
(reînnoit 00:50 19.06.2021)
Aeronava care aduce din Federația Rusă un nou lot de vaccin "Sputnik V" aterizează pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Liderul socialiștilor, care se află în aceste zile într-o vizită în Federația Rusă, a precizat că astăzi în Republica Moldova vor ajunge din Federația Rusă 60 de mii de doze de vaccin „Sputnik V”.

„40 de mii pentru malul drept al Nistrului și 20 de mii pentru malul stâng. În afară de aceasta, avem înțelegerea de a semna un acord pentru un milion de doze „Sputnik V”, ale căror prime partide ar putea să vină în viitorul apropiat în Republica Moldova”, a precizat președintele PSRM în cadrul emisiunii sale săptămânale „Igor Dodon răspunde”.

Precizăm că pe 24 aprilie, primul lot de vaccin rusesc împotriva coronavirusului a fost livrat țării noastre. Potrivit Ministerului de Externe Al Federației Ruse, "partea rusă a luat o decizie de principiu de a furniza Moldovei 182 de mii de doze de "Sputnik V", inclusiv 62 de mii de doze pentru Transnistria".

Iar pe 30 aprilie a ajuns în Moldova cel de-al doilea lot cu vaccin „Sputnik V”. Totodată, în data de 24 aprilie Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin din Federația Rusă. Este vorba de 71 de mii de doze de vaccin oferite cu titlu de donație. Vaccinul "Sputnik V" a fost adus cu o aeronavă specială a Ministerului Situațiilor Excepționale al Federației Ruse.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tematic
A doua țară din UE care a început vaccinarea cu Sputnik V
Autorizarea din partea UE a vaccinului rusesc Sputnik V, amânată cu câteva luni
Putin: Știința rusă și-a demonstrat forța prin crearea vaccinului ”Sputnik V”

Загрузка...
Vladimir Putin și Vladimir Zelenski

Un general ucrainean îi cere lui Zelenski să-l „păcălească” pe Putin

0
(reînnoit 18:26 21.06.2021)
Un general ucrainean îl îndeamnă pe președintele Zelenski să-l “păcălească” pe Putin, pentru a salva Ucraina.

BUCUREȘTI, 21 iun – Sputnik. Rusia poate acapara toată Ucraina, iată de ce președintele Vladimir Zelenski trebuie să o păcălească, a declarat fostul deputat al Radei Supreme, generalul armatei ucrainene, Vilen Martirosean, la postul de televiziune Nash.

“Uneori, președintele nostru nu înțelege că trebuie să găsească cu orice preț o limbă comună cu Putin”, s-a plâns militarul.

Potrivit lui, unele persoane, care se consideră patrioți ai Ucrainei, sunt dispuși mai curând să incite la revolte decât să lucreze spre binele țării.

Martirosean a declarat că Rusia și SUA își îmbunătățesc treptat relațiile și la îndemnat pe Zelenski, dat fiind un aliat al Washingtonului, să aplece urechea la poziția președintele american Joe Biden.

“Trebuie să găsim acea limită, pentru ca și Putin să ne ajute și să lucreze în favoarea Ucrainei”, a concluzionat generalul.

În opinia lui, Rusia are obligația de a reface Ucraina, după care aceasta să devină independentă de orice jucători majori, păstrându-și relațiile “prietenoase” cu toți.

“Și nouă ne va fi bine, și lor le va fi bine, și americanilor le va fi bine în orice caz, pentru că toți vor avea de câștigat”, a adăugat Martirosean.

General a îndemnat “să se reflecte zi și noapte cum poate fi apropiat inamicul”.

“Să se facă așa, încât uneori prin viclenie, mai ales că președintele nostru este înțelept, să reușească să-l păcălească pe Putin, pentru a salva cu orice preț Ucraina”, a explicat el.

Martirosean a subliniat că doar așa va putea fi salvată țara, iar poporul trebuie să se unească și să ceară acest lucru președintelui.

“El trebuie să trăiască pentru Ucraina, de dragul poporului ucrainean. În caz contrar, va fi blestemat și va deveni irelevant, va ajunge în afara bordului”, a conchis militarul.

0
Tagurile:
Rusia, Ucraina, Vladimir Putin, Vladimir Zelenski
Tematic
Biden a numit condiția în care Ucraina va putea adera la NATO și dacă Donbasul e problemă
Agenda Biden-Putin: discuții despre Covid, Ucraina, hacking, climă și Orientul Mijlociu
Putin: Rusia are un singur angajament față de Ucraina
Putin a acuzat Occidentul de lovitura de stat din Ucraina
Combinat construit de Ceaușescu în Ucraina, vândut de USR

Загрузка...