Alegeri locale

Rezultate Exit-poll în Chişinău: Când vom afla numele noului primar al Capitalei

320
(reînnoit 08:19 30.10.2019)
Un exit-poll va fi efectuat în turul doi al alegerilor locale generale din Chişinău, iar rezultatele acestuia vor fi cunoscute imediat după închiderea secțiilor de vot. Iată cine le va anunța.

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. În turul doi al alegerilor locale generale din 3 noiembrie, va fi efectuat un sondaj de opinie la ieșirea din secţiile de votare. Decizia de a accepta un exit-poll a fost anunțată de Comisia Electorală Centrală, în cadrul unei conferințe de presă.

CEC informează că sondajul va fi realizat în 67 de secții de votare din raza municipiului Chișinău.  

„Exercițiul urmează a fi efectuat în cooperare cu Compania de consultanță politică „POLIEXPERT”, pentru care au fost contractate două companii specializate: Compania de Cercetare Sociologică și Marketing „FOP-STAR” și Institutul de Marketing și Sondaje „IMAS INVENT””, anunță Comisia Electorală Centrală.  

În acest sens, Comisia a acreditat 164 de persoane desemnate să efectueze sondajul de opinie şi a aprobat modelul legitimaţiei operatorului de interviu.

320
Tagurile:
Chisinau, Rezultate, exit-poll
CEC

Alegeri prezidențiale în Moldova 2020: Rezultate

0
Rămâneți alături de Sputnik Moldova pentru a afla printre primii rezultatele alegerilor prezidențiale din Moldova 2020, care urmează să aibă loc în data de 1 noiembrie 2020.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova 2020 urmează să aibă loc la data de 1 noiembrie 2020. Acesta este al doilea scrutin la care președintele Republicii Moldova este ales prin vot direct de către populația țării după ce, prin decizia Curţii Constituţionale din 4 martie 2016, s-a revenit la alegerea Preşedintelui prin vot direct de către cetăţeni.

La primul scrutin, care s-a desfășurat pe 30 octombrie 2016, rata de participare a fost de de 50.95%. Rezultatele alegerilor prezidențiale au fost validate, fiind depăşit baremul de validare al alegerilor de 1/3 din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Moldova: Rezultatele alegerilor prezidențiale de acum 4 ani

Conform rezultatelor publicate de CEC, deoarece niciunul dintre cei 9 candidaţi la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit în primul tur 50% din voturile valabil exprimate, un al doilea tur de scrutin a fost organizat pe 13 noiembrie 2016.

Lupta pentru cel mai bun rezultat s-a dat între primii doi candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi pe 30 octombrie — Igor Dodon, respectiv Maia Sandu.

Prezenţa la votul în turul 2 al alegerilor prezidențiale a fost de 53.45%, iar, în rezultatul acestuia, Igor Dodon a fost ales în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova cu 52,11% din voturile alegătorilor.

Potrivit Legii, pentru validarea primului tur de scrutin inclusiv la alegerile prezidențiale este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale, iar în cazul în care în rezultatul votării niciunul dintre candidați nu obține mai mult de 50% de voturi se organizează un al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Candidați desemnați sau care au anunțat intenția lor de a candida la alegerile prezidențiale din Moldova 2020

Tudor Deliu - PLDM

Renato Usatîi - PPPN

Andrei Năstase - PPPDA

Maia Sandu - PAS

Andrian Candu - PPPM

Octavian Țîcu - PUN

Dorin Chirtoacă - Unirea

Violeta Ivanov - PPȘ

Ion Costaș - CI

Constantin Oboroc - CI

Igor Dodon - CI

Serghei Toma - POM

Alexandr Kalinin - CI.

Candidații înregistrați în cursa alegerilor prezidențiale în Moldova 2020, în rezultatul deciziilor CEC, după analizarea documentelor depuse

  • USATÎI RENATO, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”
  • NĂSTASE ANDREI, desemnat de Partidul Politic ”Platforma Demnitate și Adevăr
  • DELIU TUDOR, desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova
  • DODON IGOR, desemnat de adunarea cetățenilor
  • IVANOV VIOLETA, desemnată de Partidul Politic „Șor”
  • SANDU MAIA, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”
  • ȚÎCU OCTAVIAN, desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”
  • CHIRTOACĂ DORIN, desemnat de Blocul electoral UNIREA.

Cronica alegerilor prezidențiale în Moldova 2020

La data de 21 septembrie 2020, președintele grupului de inițiativă al candidatului Partidului “Pro Moldova”, Sergiu Sîrbu, a depus o contestație la Curtea de Apel privind anularea Hotărârii CEC prin care a fost respinsă cererea de înregistrare a lui Andrian Candu în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din Moldova 2020.

Curtea de Apel Chișinău declară inadmisibile contestațiile depuse de Mișcarea politică Unirea, Partidul Liberal Democrat din Moldova cu privire la Circulara emisă de către Comisia Electorală Centrală, care interzice partidelor politice să finanțeze campania electorală a candidaților desemnați.

La data de 22 septembrie, liderul Partidul Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, renunță la participarea în alegeri. Tot în această zi, candidatul desemnat de Partidul “Șor”, Violeta Ivanov, depune actele pentru înregistrare în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova.

La data de 23 septembrie, Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, depune semnăturile pentru înregistrarea în cursa electorală. Totodată, mai mulți susținători ai PAS au organizat un protest în fața Comisiei Electorale Centrale, cerând alegeri libere și corecte.

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate pentru alegerile prezidențiale în Moldova 2020

Comisia Electorală Centrală a anunțat că 60.030 de cetățeni moldoveni cu drept de vot, aflați în străinătate, precum și domiciliați în localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), s-au înregistrat prealabil, în vederea participării la alegerile prezidențiale 2020 din Moldova.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, cele mai multe secții de votare urmează a fi deschise în Italia – 45 de secții, Federația Rusă – 38 de secții, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – 10 secții, România – 15 secții, Spania – 7 secții, SUA – 18 secții. În Turcia – 3, Ucraina – 2.

Prevederi legale pentru alegerile prezidențiale în Moldova 2020

Potrivit articolul 107 din Codul Electoral, preşedintele Republicii Moldova se alege prin vot universal, egal, direct, secret, liber exprimat pentru un mandat de patru ani. Alegerile se efectuează într-o singură circumscripţie electorală naţională.

Conform prevederilor legale, orice scrutin începe cu perioada electorală, durata căreia este de 90 de zile și se finalizează odată cu confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de Președinte de către Curtea Constituțională. Pentru alegerile prezidențiale 2020, Comisia Electorală Centrală a stabilit începerea perioadei electorale ziua de 25 august.

Până la 26 septembrie inclusiv, cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020, are loc constituirea secțiilor de votare în baza propunerilor primarilor, constituirea și organizarea secțiilor de votare în străinătate, organizarea și formarea secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului (Transnistria). 

Cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor prezidențiale, adică până la 6 octombrie inclusiv, vor fi constituite birourile electorale ale secțiilor de votare. Același program calendaristic precizează că, în perioada 1 septembrie - 1 octombrie inclusiv, are loc desemnarea candidaților la alegerile prezidențiale, colectarea semnăturilor în susținerea candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. 

Până la 8 octombrie inclusiv, după înregistrarea candidaților la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, va fi publicată lista integrală a candidaților înregistrați. În rezultat, după aceasta, lista va fi transmisă către fiecare secție de votare după constituirea ei.

Pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 1 noiembrie 2020, agitația electorală este permisă în perioada 2 octombrie - 30 octombrie 2020 inclusiv. Iar în cazul stabilirii celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale - până la data de 13 noiembrie inclusiv, după înregistrarea în calitate de concurent electoral.

După încheierea înregistrării concurenților electorali la alegerile prezidențiale din Moldova 2020, până la 13 octombrie inclusiv, CEC urmează să aprobe modelul și textul buletinului de vot. Înscrierea concurenților electorali în buletinele de vot se va face în ordinea rezultată în urma tragerii la sorți efectuată în ziua depunerii documentelor pentru doi sau mai mulți candidați.

Ulterior, până la 28 octombrie inclusiv, buletinele de vot vor fi tipărite. Iar în cazul stabilirii celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale - până la 11 noiembrie inclusiv.

Rezultatele votării la alegerile prezidențiale în Moldova 2020

După încheierea votării la alegerile prezidențiale 2020 și numărarea voturilor, se completează formularul special pentru numărarea voturilor, sunt verificate datele de acolo și se întocmește  procesul-verbal privind rezultatele votării. Nu mai târziu de 18 ore după închiderea secțiilor de votare, rezultatele alegerilor prezidențiale sunt afișate la intrarea în secția de votare. Până la 3 noiembrie inclusiv, iar în cazul stabilirii celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale - până la 17 noiembrie inclusiv, în termen de 48 de ore de la închiderea secțiilor de votare, procesele-verbale cu privire la rezultatele alegerilor prezidențiale pe circumscripție, documentele și materialele electorale vor fi prezentate la CEC.

Confirmarea sau infirmarea legalității alegerilor prezidențiale din Moldova 2020 și a rezultatului acestora are loc până la 21 noiembrie inclusiv. În cazul stabilirii celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Moldova 2020 - până la 5 decembrie inclusiv, în termen de 10 zile după primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală. Ulterior, are loc validarea mandatului de Președinte al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

0
Tagurile:
Moldova, alegeri prezidențiale

Загрузка...
Maia Sandu

Maia Sandu a vorbit despre orientarea sexuală, extratereștri și masoni

452
(reînnoit 01:39 17.10.2020)
Candidatul la funcția de președinte al țării a declarat că se pregătește o campanie de discreditare împotriva ei.

CHIȘINĂU, 16 oct - Sputnik. Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu a înregistrat un mesaj video în care a declarat că începe „cea mai murdară etapă a campaniei electorale”.

„Dacă veți auzi despre închiderea bisericilor sau că mi-am schimbat orientarea sexuală, că sunt un agent al extratereștrilor sau al francmasonilor, sau că voi stabili o graniță pe Nistru, ar trebui să știți că acestea sunt minciuni”, a spus ea.

Sandu susține că staff-ul electoral al contracandidatului său Igor Dodon are intenția de a lansa campania de discreditare împotriva sa. 

Liderul PAS candidează la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Campania sa electorală se bazează anume pe criticile adresate actualului șef de stat, pe care încă înainte de campanie l-a acuzat că intenționează să falsifice rezultatele alegerilor.

Atât Sandu, cât și susținătorii săi din rândul persoanelor media „promovate” - deputați și foști membri ai cabinetului de miniștri condus de liderul PAS, vorbesc regulat pe această temă.

Videoclipul electoral a fost înregistrat în aceeași ordine de idei - acuzând adversarul său într-un joc murdar, la care nu sunt însă atașate și dovezi în acest sens. 

„Electoratul nuclear” al lui Sandu - fanii ei de pe rețelele sociale, care admiră tot ce face și spune liderul lor, au apreciat cordial această adresare. 

Acelor persoane însă care nu o susțin pe Sandu videoclipul a lăsat mai degrabă o impresie destul de comică.

Într-adevăr, din partea lui Igor Dodon, a deputaților PSRM sau activiștilor din cadrul staff-ului său electoral nu au răsunat acuzații precum cele ale liderului PAS. Și este puțin probabil că astfel de acuzații vor răsuna, având în vedere că Igor Dodon își construiește campania bazându-se pe lucruri „pozitive”, iar la întâlnirile cu alegătorii vorbește mai mult despre succesele sale în funcția de șef de stat, decât despre concurenți. 

Critica în adresa Maiei Sandu, care răsună în adresările lui Igor Dodon pe internet, se concentrează asupra aspectelor politice și economice ale activității liderului PAS, precum și asupra rezultatelor activității cabinetului de miniștri condus de ea.

De fapt, în noul videoclip, Sandu nu a vorbit despre ceea ce se pregătește în cadrul staff-urilor electorale, ci despre zvonurile și bârfele care circulă despre ea pe rețelele de socializare și „camerele de fumat”. S-ar putea să fi fost o idee proastă.

Atenția publicului a fost atrasă și de regia subtilă, dar departe de sinceritate, a videoclipului. Acesta a fost înregistrat în așa fel încât să pară improvizat, în mijlocul unui câmp de grâu, în preajma unui sat din Nisporeni, acoperit de ceață. Se joacă pe imagini care sunt aproape de inima alegătorului și se referă mai degrabă la emoții decât la rațiune.

De obicei, Sandu se prezintă într-un cadru diferit - în studiou, pe fundalul unor bannere ale partidului, cu machiaj bun, prin gesturi controlate și iluminare setată profesional. Câmpul de grâu și camera care tremura nu au convins publicul. „Specialiștii în tehnologia politică muncesc”, a remarcat unul dintre utilizatorii rețelelor de socializare. 

Sandu și-a prefațat mesajul video cu titlul „30.000 de sirieni sunt în viață”, făcând aluzie la scandalul din 2016, când pe rețelele de socializare au apărut mesaje care anunțau despre planurile de acordare a azilului în Republica Moldova pentru 30.000 de cetățeni sirieni.

Ce-i drept, la începutul lunii octombrie a devenit clar că exista temei pentru zvonuri despre posibila plasare a refugiaților din Orientul Mijlociu în Moldova. MAEIE a prezentat o explicație cu privire la articolul din The Guardian despre intențiile de a amenaja un centru pentru refugiații din Orientul Mijlociu în Moldova.

Amintim că în ediția britanică a fost publicat un articol în care se menționa că guvernul Marii Britanii „lucrează de câteva săptămâni la „planuri detaliate”, care includ estimări ale costurilor pentru construirea taberelor de refugiați pe insule din Oceanul Atlantic, precum și în Moldova, Maroc și Papua Noua Guinee.

Adică, din partea lui Sandu nu a fost o mișcare foarte bună să amintească de „30 de mii de sirieni” coroborat cu pasaje despre orientarea sexuală, statutul de „agent străin” și granița de-a lungul Nistrului.

Este o greșeală evidentă a strategilor politici care lucrează pentru Sandu - obligarea candidatului să enumere zvonuri defăimătoare despre care niciunul dintre concurenți nu a spus încă un cuvânt.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

452

Загрузка...