Ploșnița marmorată, Halyomorpha Halys, originară din Asia, a ajuns în Chișinău

Chișinăul, invadat de gândaci periculoși din Asia: Daune mari pentru economie - Video

5204
(reînnoit 17:54 19.10.2019)
Ploșnița marmorată din Asia a invadat Chișinăul și încearcă să ierneze în casele oamenilor. Insecta provoacă mari pierderi agriculturii. Alarmant este că în Capitală a fost observat un dăunător asiatic mai feroce. Un savant din Chișinău va anunța oficial acest fapt.

CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Chișinăul a fost invadat din a doua jumătate a lunii septembrie de niște gândaci zburători gri-maronii, cu o lungime de până la doi centimetri, cu șase picioare, al căror spate arată ca o carapace sub formă de scut ornamentat.

Este vorba despre ploșnița marmorată, Halyomorpha Halys, originară din Asia, ajunsă în Europa prin anii 2007-2008, a precizat profesorul Valeriu Derjanschi, de la Institutul de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei, solicitat de Sputnik.

Ploșnița marmorată este o specie de dăunător ce prejudiciază grav recolta de fructe, legume, precum și unele culturi cerealiere.

În Republica Moldova, gândacul asiatic a venit din România sau din sudul Ucrainei, a presupus savantul.

În toamna anului 2018, presa relata despre o invazie a acestor gândaci în București, capitala României. Prezența speciei pe teritoriul României a fost semnalată oficial de specialiști în anul 2015.

Dăunător periculos: strică vinul, găurește fructele și legumele

Ploșnița marmorată este o specie invazivă, un dăunător foarte periculos pentru plante, care atacă fructele, legumele, plantațiile de viță de vie și culturile cerealiere, pădurile. 

Insecta găurește fructele sau le provoacă deformări dacă le atacă în prima etapă a dezvoltării.

Vinul sau sucul din struguri capătă un gust dezagreabil dacă în teasc nimeresc și câteva ploșnițe marmorate.

În 2016 ploșnița marmorată a compromis recolta de citrice din Abhazia.

Vara anului 2019 a fost secetoasă și cu temperaturi caniculare în Republica Moldova, iar ploșniței marmorate i-au priit aceste condiții, asemănătoare celor din Asia.

Dacă nu va fi combătut eficient acum, dăunătorul ne poate prejudicia grav agricultura.

Insecta a pătruns și în Rusia, prejudiciind serios în 2018 recoltele din unele regiuni, inclusiv în ținutul Krasnodar.

Inspectorii fitosanitari ruși i-au informat pe agricultori despre metodele de combatere a dăunătorului asiatic.

Insecta degajă un miros urât când este atinsă ori strivită

Ploșnițele marmorate emit un bâzâit puternic în unele momente, iar atunci când sunt strivite sau atinse emană un miros urât puternic.   

„Insecta abia se acomodează la condițiile noastre și, din acest motiv, dacă observați, are un comportament haotic”, a menționat profesorul Valeriu Derjanschi.

În Chișinău, ploșnițele marmorate „aterizează” pe rând, cu zecile, pe pereții încălziți de Soare ai edificiilor, apoi se strecoară în clădiri prin geamurile sau prin ușile deschise. Pot intra în case și prin fisurile din pereți.

Există o specie autohtonă de ploșnițe a cerealelor, pe care o întâlnim frecvent pe arbuștii de zmeură. Respectiva insectă compromite pomușoarele cu mirosul urât pe care-l degajă, astfel încât acestea nu mai pot fi consumate.

Ploșnițele locale se asemănă cu ploșnițele marmorate venite din Asia, dar sunt de vreo patru ori mai mici.

Deranjul pe care-l provoacă ploșnițele marmorate care-ți iernează în casă

În septembrie-octombrie, ploșnița marmorată caută un adăpost în care să ierneze. 

Nu este periculoasă pentru om. Dar dacă-ți intră în casă un asemenea gândac, este recomandat să-l prinzi imediat, pentru că altminteri se va ascunde printre hainele din dulap sau va găsi o ascunzătoare în mobilă pentru a intra în starea de hibernare.  

În timpul iernii, când casa este încălzită, ploșnița marmorată iese din starea de hibernare, începe să zboare haotic și să bâzâie, lovindu-se de suprafețe sau se rotește în jurul corpurilor de iluminat.

Cineva care nici nu bănuiește că are o asemenea insectă în dormitor, ar avea o surpriză foarte neplăcută de la ieșirea bruscă din hibernare a ploșniței marmorate.

Femelele din această specie depun ouă în primăvară, vreo 200 la număr. Ploșnițele marmorate nu se înmulțesc însă în condiții de apartament.

O ploșniță asiatică și mai periculoasă a fost văzută în Chișinău

O ploșniță asiatică și mai periculoasă a apărut în Republica Moldova. Profesorul Valeriu Derjanschi a precizat pentru Sputnik că va anunța oficial prezența noii specii pe 25 octombrie, în cadrul unei întruniri științifice.

Gândacul a fost văzut recent într-un parc din Chișinău. Respectiva insectă poate provoca daune enorme agriculturii, dacă nu va fi combătută din start. Vom reveni cu detalii.

5204
Tagurile:
Economie, Daune, Gândaci
Igor Dodon

VIDEO: Discursul lui Igor Dodon la Adunarea Generală a ONU

107
Șeful statului moldovean a declarat că că Republica Moldova sprijină plenar efortul colectiv de realizare a obiectivelor transpuse în Declarația aniversară a Adunării Generale.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a rostit un discurs, în format online, în cadrul celei de-a 75-a Adunări Generală a Organizației Națiunilor Unite, consacrată jubileului acestei organizații globale.

”Am menționat că Republica Moldova sprijină plenar efortul colectiv de realizare a obiectivelor transpuse în Declarația aniversară a Adunării Generale și își asumă angajamentul să contribuie la răspunsul comun asupra sfidărilor majore cu care se confruntă ONU și comunitatea internațională”, a declarat Dodon.

Șeful statului a subliniat că anul 2020 va rămâne în istoria omenirii ca unul al consolidării efortului comun de depășire a provocărilor globale. El a remarcat în context rolul decisiv al ONU în rezolvarea sau prevenirea mai multor probleme globale.

”Cei trei piloni ai sistemului ONU – pacea și securitatea, drepturile omului și dezvoltarea au rezistat în timp, reconfirmându-și astfel importanța”, a subliniat Dodon în discurs.

El a menționat în luarea sa de cuvânt că pe parcursul celor 75 de ani ONU a dezvoltat progresiv cadrul dreptului internațional, a mediat conflicte, a stabilizat tensiunile din lume, a avansat normele privind protecția drepturilor omului și a salvat vieți. Totuși, mai sunt încă multe lucruri de făcut pentru a anihila ilegalitățile accentuate de pandemie, pentru a continua lupta cu cauzele și efectele schimbărilor climaterice.

Președintele și-a exprimat de asemenea regretul că nu toate tratatele sunt respectate de către statele membre, iar amenințările la adresa securității capătă forme tot mai complexe. Și anume, astăzi în lume încă persistă discriminare, bazată pe gem, origine, rasă, religie sau dizabilitate.

”Aceste circumstanțe motivează apelul Secretarului general ONU, domnul Antonio Guterres, de participare la un dialog global pentru relevanța ONU pentru viitor. Cu certitudine, consultarea opiniei oamenilor este decisivă pentru ca organizația să-și mențină importanța, să poată servi mai bine nevoilor umanității și pentru ca statele membre că-și sporească capacitatea de atingere a obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a explicat șeful statului.

Dodon s-a referit și la declarație cu privirea la cea de  75-a aniversare a Organizației Națiunilor Unite, menționând că textul acestui document reprezintă produsul discuțiilor cu membrii societăților noastre și este rezultatul unor negocieri solide între state, care au agreat împreună o foaie de parcurs ambițioasă pentru viitorul nostru comun.

În opinia liderului moldovean, în acest viitor comun pacea va constitui valoarea noastră supremă, iar conflictele vor fi soluționate în faza lor inițială. De asemenea, ”nimeni nu va fi lăsat în umbră, dreptul internațional va fi respectat și dezvoltat continuu, iar instituțiile naționale de guvernare vor avea încrederea deplină a cetățenilor”.

”Convenind asupra îmbunătățirii metodelor de lucru ale ONU, noi, statele membre, vom putea face fașă provocărilor contemporane, iar parteneriatele ONU cu organizațiile guvernamentale și neguvernamentale, cu sectorul privat și mediul academic, cu societatea civilă vor cunoaște un nou impuls spre consolidare”, a conchis Dodon.

În încheiere, șeful statului a menționat că Republica Moldova își asumă angajamentul să contribuie la răspunsul comun asupra provocărilor majore cu care se confruntă ONU și comunitatea internațională.

107
Tagurile:
video, ONU, Discurs, Igor Dodon

Загрузка...
Vama Palanca

Incredibil: Iată ce a găsit un câine într-o mașină la vamă - VIDEO

118
(reînnoit 16:00 14.09.2020)
Zeci de mii de țigări ascunse în podeaua unui autoturism au fost depistate la frontieră de către vameși după ce câinele Dunai le-a sugerat ascunzișul.

CHIȘINĂU, 14 sept. - Sputnik. Potrivit informațiilor oferite de Poliția de Frontieră, cazul a fost înregistrat la postul vamal Giurgiulești. Țigările erau transportate într-un autoturism marca Renault, cu numere de înmatriculare emise de autoritățile moldovenești. Vameșii au supus automobilul unor verificări minuțioase, după ce au primit niște indicii despre contrabandă. Ei au implicat în operațiune și câinele de serviciu - Dunai.

Vameșii au contracarat o  tentativă de contrabandă cu țigări
Vameșii au contracarat o tentativă de contrabandă cu țigări

Patrupedul a semnalat prezența produselor din tutun în partea din spate a mașinii. În urma verificărilor, vameșii au depistat 37 280 de țigări - peste 1800 de pachete cu timbre de acciz ale Republicii Moldova. Potrivit informațiilor preliminare, bărbatul intenționa să le comercializeze pe piața neagră din Uniunea Europeană.  

Țigările au fost ridicate și confiscate, iar mijlocul de transport a fost indisponibilizat. Cercetările continuă pentru ca oamenii legii să stabilească toate circumstanțele cazului și să aplice corect sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

118
Tagurile:
Vamă, mașină, Câine

Загрузка...
Donald Trump

Administrația Trump, semnal major contra progresismului ateu

46
Un gest de mare curaj care atrage atenția asupra unui fapt semnal și la noi – ateismul progresist – tip #REZIST – a dus la o creştere puternică a violenţelor publice și a destrămării societății și familiei

BUCUREȘTI, 24 sept – Sputnik. Unul dintre greii guvernului SUA, ministrul Justiţiei, William Barr, a dat un semnal major contra ”militantismul laic”, pe care îl consideră responsabil ”de numeroase flageluri sociale în Statele Unite”, transmite Agerpres, citând surse internaționale.

Sursa citată arată că Bill Barr a participat la un mic-dejun de rugăciune alături de credincioşi romano-catolici, ministrul fiind și el de aceeași confesiune.

”Religia este un factor de reţinere, de libertate care are un rol de jucat în viaţa publică”, a subliniat William Barr, care a tras un semnal de alarmă greu de auzit în alte zone astăzi: ”În decursul ultimilor 50 de ani, morala tradiţională s-a erodat şi partizanii laicităţii au reuşit frecvent să elimine religia din şcolile noastre şi din piaţa publică”.

Mai mult, William Barr consideră că îndepărtarea de religie, diminuarea fenomenului religios a dus la ”o creştere puternică a violenţelor urbane, consumului de droguri şi destrămării familiilor”.

Faptul este cert – și se poate vedea și la noi prin violența verbală și nerușinarea manifestărilor online sau publice ale unor militanți progresiști, dar și a unei părți a celor care susțin – conștient sau manipulați – aceste manifestări tip #REZIST.

Injuriile grotești considerate „militantism”, atacurile la Biserică, la tradiții, la istorie, toate fac parte din acest fenomen împotriva căruia administrația conservatoare de la Washington dă un semnal clar.

”Nu este niciodată prea târziu pentru a merge la via Domnului”, a declarat William Barr, în cadrul aceleiași întruniri.

Agerpres notează că preşedintele Donald Trump urmează să numească sâmbătă un nou judecător la Curtea Supremă( a Statelor Unite), o magistrată ”cu valori creştine tradiţionale”, Amy Coney Barrett, fiind considerată favorită.

”Dacă opţiunea liderului de la Casa Albă va fi confirmată de Senat, acest fapt va ancora puternic la dreapta instanţa supremă, care tranşează cu privire la unele subiecte sensibile pentru electoratul religios, ca avortul sau drepturile homosexualilor”, comentează Agerpres.

Reamintim că fenomenul antireligios și ateismul progresist se manifestă puternic și în Uniunea Europeană, fapt consemnat și de unii europarlamentari români, de exemplu Mircea Diaconu.

46
Tagurile:
conservator, Donald Trump

Загрузка...